Skip to content

Vzhůru do oblak: 4 perličky, které jste nevěděli o létání

Čekání na odbavení, čekání na kontrolu, čekání na vpuštění do letadla. Každodenní letištní evergreen s jediným cílem – dostat se do dopravního prostředku, který vás přenese do cíle. Ale i cesta kovovým ptákem je plná zajímavých příběhů. Nevěříte?

Perlička č. 1: Do letadla vstup zakázán

Máte platnou letenku i palubní vstupenku, i přes to vám letištní personál může zakázat vstup do letadla. Jak to? Ten, kdo si dopřeje před odletem pár panáků na uvolnění, ale nakonec to přežene, s největší pravděpodobností nikam neodletí.

Opilost je totiž důvodem k odepření přístupu na palubu. Stejně nekompromisní jsou pravidla i v případě, že se někomu udělá špatně. „V dnešní době existuje nulová tolerance k lidem, kterým je špatně a například zvrací,“ prohlašují letušky. Na černé listině je také agresivita nebo fyzické obtěžování, ať už personálu nebo cestujících.

Jak si snadno a rychle odepřít přístup na palubu? Zpít se do němoty.

Perlička č. 2: Na jídlo si nestěžujte!

Každý den se od země odlepí na 120 000 letadel. Nejhorší noční můrou každého pasažéra však není havárie, ale obyčejné jídlo! Většinou jde totiž o předvařené a připravené pokrmy, které se vrazí do mikrovlnky a do několika minut podávají.

Důvod, proč ale i sebelákavější kulinářské dílo vlastně nijak nechutná, neleží až tak na talíři, ale v našich chuťových pohárcích. „V 35 000 stopách (10 668 metrů, pozn. red.) nad zemí je první věc, která odchází, vaše vnímání chutí,“ prohlašuje ředitel kulinářského vývoje Lufthansy Grant Mickels. Podle provedených studií se naše vnímání sladkého a slaného sníží zhruba o 30 procent. Z lékařského hlediska se naše pohárky chovají jako bychom měli silnou rýmu. Snížená vlhkost vzduchu také přispívá k vysušování nosní sliznice, což chuti také nijak nepřidá.

blank
Za nicneříkající chutí stojí především chuťové pohárky, kterým výšky nesvědčí.

Perlička č. 3: Pilot, ten těžký život má

Zatímco strava je pro všechny pasažéry stejná, piloti mají drobnou výjimku. Když jeden dostane pod nos rybu, druhý automaticky vyfasuje kuře, i kdyby sebevíc protestoval. Co kdyby byla porce zkažená? Jen v roce 2010 je ve Velké Británii evidováno na 32 podobných případů.

Vyhýbat se piloti musí zejména tepelně neupravenému ovoci a zelenině. Povinný je i rozestup mezi jídlem hlavního pilota a ostatních členů posádky. Ideálně by mělo jít o 30 minut. Stejně tak jsou piloti limitováni, co se konverzace týče.

Pokud by si chtěli něco říct v době vzletu a přistání, mají smůlu. Pravidla to přísně zakazují. Jakmile však letadlo vystoupá nad 3000 metrů, má konverzace zelenou.

blank
Pro případ otravy jedí odděleně, dokonce i jiná jídla. I život pilota má svá pravidla.

Perlička č. 4: Zubatá s kosou řádí i nahoře

Z 1200 nahlášených nouzových situací u 500 leteckých společností v letech 2008–2010 vzejde 36 úmrtí. Stává se to zřídkakdy, ale nikdo neví, kdy zubatá vlastně udeří. Pokud se tak stane, musí piloti společně s letovým provozem určit, zda letadlo přistane na nejbližším letišti nebo bude pokračovat do cílové destinace.

Hlavní roli v rozhodování hraje zejména poloha letadla a příčina úmrtí. Pokud situace a kapacita letadla dovolí, přemístí letušky tělo zemřelého do volné řady. V opačném případě zemřelého připoutají a pro jistotu zakryjí dekou.

Za mrtvého je však cestující uznán až po přistání. Ačkoliv mají piloti během letu silné pravomoci, stanovení smrti k nim nepatří.

Foto: Stutterstock.com, Wikipedia.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lékaři a lékařky z Ukrajiny mohou pracovat u českých praktiků
epochalnisvet.cz

Lékaři a lékařky z Ukrajiny...

Mezi stovkami tisíc lidí, kteří do Česka...
Poltergeist v Česku? Nic zas tak ojedinělého
enigmaplus.cz

Poltergeist v Česku? Nic zas...

I když by se mohlo zdát, že je tajemství jménem poltergeist,...
Topí se v milionech?
nasehvezdy.cz

Topí se v milionech?

Půvabná moderátorka...
V nově otevřené vranovské restauraci Buď Laska se mluví ukrajinsky
iluxus.cz

V nově otevřené vranovské...

Autentickou ukrajinskou kuchyni v moderním...
Chutě světa v Galerii Vaňkovka. Do Brna míří putovní festival jídla Yummy Yummy
epochanacestach.cz

Chutě světa v Galerii Vaňkovka....

Napříč všemi...
Tlačí na syna, protože chce další vnouče?
nasehvezdy.cz

Tlačí na syna, protože chce...

Herečka VERONIKA ŽILKOVÁ...
Bahá’í v Česku: Zalíbilo se i Edvardu Benešovi
enigmaplus.cz

Bahá’í v Česku:...

Poprvé se do naší země dostala víra Bahá’í v roce 1926...
Bratwurst: Grilování s vůní kvalitní klobásky
tisicereceptu.cz

Bratwurst: Grilování s vůní...

Grilovací sezóna je už zahájena a vy usilovně přemýšlíte,...
Cestování do vesmíru má stopku: NASA řeší trable se skafandry
21stoleti.cz

Cestování do vesmíru má...

Národní úřad pro letectví a vesmír byl s ohledem...
Kamarádka mi ukradla chlapa
skutecnepribehy.cz

Kamarádka mi ukradla chlapa

S Radkou se známe už více...
Odolají slunci a jsou maximálně variabilní
rezidenceonline.cz

Odolají slunci a jsou...

Základní požadavek na sluneční clony je velmi...
Obývací pokoj v boho stylu: Tipy, inspirace
panidomu.cz

Obývací pokoj v boho stylu:...

Uspořádání v boho stylu láme rekordy...