Skip to content
reklama

Vývoj českého jídelníčku: Od chleba s pivem ke kulinářským zážitkům

„Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř nemnoho stojí“, popisuje zpráva pro Rudolfa II. stav jídelníčku chudších vrstev. Sám císař ale měl mlsný jazyk a nejlepší kuchaře dokonce povyšoval do šlechtického stavu.

Na konci 16. a začátkem 17. století došlo ve vyšších kruzích k rozkvětu kuchařského umění. „Dobrý kuchař by měl znát sílu a povahu jednotlivých druhů masa, ryb a zeleniny, aby chápal, co má být pečené, vařené nebo smažené“, píše renesanční kuchařka, a zdůrazňuje kulturnost a vědeckost vaření.

Vznešené dámy si vyměňují recepty, vznikají nové druhy jemného máslového pečiva, dortů, silně kořeněných masových a zeleninových jídel, uzenin a paštik. Už tehdy se lidé přejídali. Jak vypadala redukční dieta?

„Naordinujte si menší porce ostrého, kyselého a hodně kořeněného jídla jednou denně, duševní i fyzickou práci a častý sex, parní lázeň před jídlem a minimum spánku a lenošení!“

Císař Rudolf II. má pořádně mlsný jazýček: FOTO: Hans von Aachen/Creative Commons/ Public domain

Hrách a kroupy, to je hloupý?

To my máme každý den, pokračuje lidová říkanka. Všední jídla jsou v 18. století jednoduchá a nenákladná. Jí se třikrát, v bohatších rodinách i pětkrát denně. Chudí jedí k obědu většinou polévky, hrách, tuřín, nebo levnou kaši.

Večeře znamená dojídání zbytků od oběda, případně brambory, rychlou polévku nebo chleba s mlékem. Největší a nejlepší podíl jídla dostával otec jako hlava rodiny, matka s dětmi se uskrovňovaly.

blank
První vydání kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. FOTO: Magdalena Dobromila Rettigová/Creative Commons/Public domain

Maso jenom ve svátek

Z tropické Afriky přichází káva, která nahrazuje při snídani dosud běžné polévky. Prostí lidé ale v 19. století obědvají bramborová jídla, případně lívance, buchty, vdolky, ovocné knedlíky, šišky s mákem, švestkové knedlíky nebo různé kaše.

Maso se jedlo jenom v neděli nebo při významných příležitostech. Přílohou k němu bývaly brambory, knedlíky (bramborové nebo houskové) a zelí. Bohaté vrstvy si ale dopřávají lahůdky. Roku 1826 poprvé vychází „Domácí kuchařka aneb jednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské“ Magdaleny Dobromily Rettigové, na kterou mnohé hospodyňky dodnes nedají dopustit.

Hodně českých žen také sloužilo ve Vídni, odkud si kromě vydělaných peněz přivážely i nové kuchařské vědomosti.

blank
Rychlé občerstvení z fastfoodů se těší velké oblibě. FOTO: SEAHMIE lhocmspk/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Fastfood versus vysoká gastronomie

Globalizace mění na konci 20. století způsoby úpravy jídla, stolování a konzumaci. Přejídání vedoucí k obezitě, iracionální stravovací návyky a extrémní diety jsou důsledkem uspěchané doby. Velkou oblibu získává rychlé občerstvení, tedy fastfoody.

Na druhou stranu stále více lidí si chce jídlo vychutnávat a dává přednost klidnému prostředí kvalitní restaurace. A tam si dopřává například exotická menu. Velká poptávka je i po starověké a středověké kuchyni.

Takže – návrat ke kořenům?

Foto: pxhere, Creative Commons, Úvodní fotografie: pxhere
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Gliese 581: Výprava do krajů potenciálního života
enigmaplus.cz

Gliese 581: Výprava do krajů...

V rámci postupujících možností dálkového...
Váš favorit nevyhrál mistrovství světa? Možná mu nepomohlo dost čarodějnic
epochalnisvet.cz

Váš favorit nevyhrál mistrovství...

Velké turnaje jsou vždy vítaným svátkem pro milovníky...
Probíhají na krkonošské sjezdovce tajné obřady na počest bohyně Kybelé?
enigmaplus.cz

Probíhají na krkonošské...

Sníh v nejvyšších polohách českých hor stále ještě...
Daniela Písařovicová má v životě konečně jasno. Dítě, nebo konec!
nasehvezdy.cz

Daniela Písařovicová má v...

DANIELA PÍSAŘOVICOVÁ (44)...
Klášterec nad Ohří, město pramenů a porcelánu
epochanacestach.cz

Klášterec nad Ohří, město...

Klášterec nad Ohří leží...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Moderátorka vrací úder. Soukalová míří do filmu!
nasehvezdy.cz

Moderátorka vrací úder....

Bývalá hvězda biatlonu...
Miliontý dobrovolník pro akci Ukliďme Česko. Třeba jste to vy…
21stoleti.cz

Miliontý dobrovolník pro akci...

Těsně před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Matčina prokletá prosba
skutecnepribehy.cz

Matčina prokletá prosba

Než mi zemřela matka, řekla mi zvláštní věc:...
Koupele pro krásné vlasy
panidomu.cz

Koupele pro krásné vlasy

Ve skutečnosti to nejsou koupele, ale oplachy, jenže to...
Přivítejte jaro ve Four Seasons Hotel Prague
iluxus.cz

Přivítejte jaro ve Four...

Oslavte ve Four Seasons Hotel Prague...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha