Skip to content

V Zoo Liberec se poprvé v historii podařilo odchovat zoborožce šedolícé

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali ošetřovatelé z pavilonu tropů. Poprvé v historii liberecké zoo se tam rozmnožili zoborožci šedolící (Bycanistes brevis). Přestože je Zoo Liberec chová již od roku 2012, prvního mláděte se dočkala až letos.

Zoborožci šedolící žijí v lesích v oblasti od Etiopie až po Jižní Afriku.

Je to pro nás obrovská radost, protože přirozený odchov zoborožců v lidské péči je náročný a nedochází k němu často. Na tento jsme čekali téměř deset let,“ říká zoolog a kurátor chovu ptáků Jan Hanel. Stejně jako ostatní druhy zoborožců mají i ti šedolící specifické hnízdní chování. „Samice se zazdí pomocí směsi z trusu, zeminy a ovoce uvnitř stromové dutiny a nechá pouze malý otvor, kterým ji samec dodává potravu.

Přestože se mláďata líhnou přibližně po měsíci od snesení vajec, samice s nimi zůstává zazděná v dutině dalších několik týdnů, dokud ptáčata nedorostou,“ vysvětluje Jan Hanel. Liberecké ptáče zoborožce šedolícého se vylíhlo již na přelomu července a srpna a zůstalo zazděné s matkou více než 2 měsíce.

Samice tak strávila v bezpečí dutiny přesně 115 dní. Malé ptáče je samec a dle slov zoologů se má čile k světu.

V současné době je zde jejich populace stabilní.

Záleží na tom, co bude dál

Mládě zatím perfektně prospívá, a tak doufáme, že se mu bude dařit i nadále,“ dodává Hanel. Až pohlavně dospěje, což u tohoto druhu nastává mezi třetím a pátým rokem života, bude mladý samec s největší pravděpodobností převezen za účelem dalšího rozmnožení do jiné zoologické zahrady.

Momentálně se chovu zoborožců šedolících v Evropě věnuje 38 zoo. Úspěšně se je letos podařilo odchovat pouze v 6 z nich.

Jejich délka dosahuje 75 – 80 centimetrů, hmotnost se pohybuje do 1,5 kilogramu.

Zoborožec šedolící patří s délkou těla 75–80 cm a hmotností cca 1,5 kg mezi větší druhy zoborožců. Poznávacím znamením je výrazná, mohutná, krémově zbarvená přilbice, která je patrná především u samců.

Samice mívají tento hřeben redukovaný. Obývají stálezelené lesy ve východní Africe. V horských lesích severní Tanzanie a pobřežních lesích Keni patří mezi nejběžnější zoborožce, ale v Zimbabwe jsou ohroženi kvůli ničení přirozeného životního prostředí.

Po většinu roku žijí v párech, ale mimo období hnízdění vytvářejí při hledání potravy hejna, která čítají až stovky jedinců. Samice snáší 1-2 vejce, mláďata se líhnou po 40 dnech. Rodiče o ně pečují téměř 3 měsíce.

Živí se ovocem, hmyzem, malými ptáky, hlodavci, malými plazy a jinými živočichy.

Foto: zoozlin.eu, zoo-olomouc.cz, biolib.cz
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Příroda
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články