Skip to content

V zajetí nezvladatelných chutí: Proč nás honí mlsná a proč jí podléháme?

Znáte to, vidíte ve vitríně zákusek a nemůžete odolat. Jiný se zase může doslova utlouct třeba po smažených chipsech nebo po čokoládě. Máme na ni takovou chuť, že na to nelze přestat myslet.

Co ale stojí za chutěmi, kvůli kterým máme tolik výčitek? A můžeme se jim nějak bránit?

Sladká příchuť mateřského mléka aktivuje centra odměny v mozku a způsobuje, že se dítě cítí lépe a klidněji. Tuto zkušenost si pak dál přenášíme do dospělosti, zvlášť pokud jsme byli i v dětství odměňováni sladkostmi.
Sladká příchuť mateřského mléka aktivuje centra odměny v mozku a způsobuje, že se dítě cítí lépe a klidněji. Tuto zkušenost si pak dál přenášíme do dospělosti, zvlášť pokud jsme byli i v dětství odměňováni sladkostmi.

Dědictví po předcích

Naše náchylnost k určitým chutím ale může mít také kořeny sahající mnoho tisíc let před naše narození. Britský psycholog Leigh Gibson se domnívá, že třeba chuť na tučná jídla nám byla naprogramována už v pravěku.

„Když pravěký člověk objevil kus jídla, v mozku se mu začala uvolňovat chemická látka dopamin, díky které si zapamatoval danou situaci, a také látky, které v něm vyvolaly pocit štěstí a radosti,“ vysvětluje Gibson. Po narození nás pak ovlivňuje chuť mateřského mléka. Jeho sladká příchuť může mít vliv na to, že nám tak chutnají sladkosti.

Podle studie bostonské univerzity se informace o chuti jídla může v matce přenést na dítě přes látky v plodové vodě. Je tak pravděpodobnější, že nám budou chutnat podobné věci jako naší matce.
Podle studie bostonské univerzity se informace o chuti jídla může v matce přenést na dítě přes látky v plodové vodě. Je tak pravděpodobnější, že nám budou chutnat podobné věci jako naší matce.

Mocné bakterie

Důležitou roli v našich chutích hrají i střeva. Obsahují totiž téměř autonomní prostředí naplněné bakteriemi, které se starají o naše trávení. Jejich činnost pak soustavně monitoruje sto milionů neuronů, a ty posílají do mozku informace o natráveném jídle.

Tato nekonečná komunikace mezi trávicím systémem a mozkem dokáže také změnit náš názor na to, co nám chutná. Třeba, když bakterie zpracovávají hodně vlákniny, vylučují látku, která do mozku pošle signál o tom, že jsme sytí a spokojení.

Pokud je člověk vystaven stresu, začne jeho organismus produkovat hormon kortizol, který zvýší hladinu cukru v krvi a potlačí imunitní systém. Kvůli tomu máme pak chuť na tučná nebo sladká jídla.
Pokud je člověk vystaven stresu, začne jeho organismus produkovat hormon kortizol, který zvýší hladinu cukru v krvi a potlačí imunitní systém. Kvůli tomu máme pak chuť na tučná nebo sladká jídla.

Můžeme se ovládnout?

Jedinci se silnou vůlí dokážou vyvolat ve svém mozku podobnou reakci odměny tím, že jídlo, po kterém touží, odmítnou. Něco takového ale vyžaduje dlouhodobý cvik. Pro ty ostatní se pak londýnské centrum pro biotechnologii snaží vyvinout elektronický čip, který by dokázal monitorovat signály mezi trávicím traktem a mozkem.

Pokud by rozpoznal informaci o toužení, zamezil by prostě její cestě do mozku.

Londýnské centrum pro biotechnologii se snaží vyvinout elektronický čip, který by dokázal zastavit ty signály mezi trávicím traktem a mozkem, které jsou spojené s toužením po nevhodném jídle.
Londýnské centrum pro biotechnologii se snaží vyvinout elektronický čip, který by dokázal zastavit ty signály mezi trávicím traktem a mozkem, které jsou spojené s toužením po nevhodném jídle.

Hladový hormon

Další výzkum se zabývá hormonem, který je zodpovědný za pocit hladu. Jmenuje se ghrelin a produkuje ho sliznice ve střevech a žaludku. Ghrelin má totiž v lidském těle svého přímého protivníka, který se jmenuje obestatin.

Ten naopak pocit hladu tlumí. Vědci se domnívají, že pokud by bylo možné přesně popsat jejich fungování v lidském těle, bylo by možné jej využít i pro léčbu závislostí, například na nikotinu či alkoholu.

Touha po těchto drogách má totiž podobný průběh v našem mozku jako touha po jídle.

Foto: shutterstock.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vydá Bennu svá tajemství?
21stoleti.cz

Vydá Bennu svá tajemství?

Krátce po půlnoci z 20. na 21....
Vánoční edice Hennessy Very Special
iluxus.cz

Vánoční edice Hennessy Very...

Značka prémiového koňaku Hennessy odhaluje u...
Ve znamení geometrie a olivovníků
rezidenceonline.cz

Ve znamení geometrie a...

Prosklené atrium se vzrostlou zelení, viditelnou téměř...
Diamant Naděje: Je nejdražší šperk na světě prokletý?
enigmaplus.cz

Diamant Naděje: Je nejdražší...

Představují přepych a bohatství. Některé z...
Hvězdný vesmírný odběr: NASA vzala „stěr“ planetce Bennu
epochalnisvet.cz

Hvězdný vesmírný odběr: NASA...

Krátce po půlnoci z 20. na 21....
Rozhledna Klínovec: Odměna na vrcholu stejnojmenné hory
epochanacestach.cz

Rozhledna Klínovec: Odměna...

Vrchol nejvyšší hory...
Snaha o zdolání „informační blokády“ u pacientů s Parkinsonem
21stoleti.cz

Snaha o zdolání „informační...

Téměř 70 % dotázaných pacientů s Parkinsonovou...
Sandra Pogodová – Divoká lvice se nevdala
nasehvezdy.cz

Sandra Pogodová –...

Je mnohem hezčí než v televizi, úspěšná,...
České start upy: ESA BIC jsou úspěšné v kosmu i na Zemi
enigmaplus.cz

České start upy: ESA BIC jsou...

3, 2, 1… Start! Stratoscout míří vzhůru, až do...
Svatošský dětský ráj
epochanacestach.cz

Svatošský dětský ráj

Označení „dětský ráj“ nemá...
Český fotograf prý poblíž skotského hřbitova vyfotil ducha
enigmaplus.cz

Český fotograf prý poblíž...

Na sociální síti Reddit se vloni objevil snímek...
Těstovinový salát s kuřecím masem
nasehvezdy.cz

Těstovinový salát s kuřecím...

Těstovinový salát je také skvělý způsob, jak...