Domů     Umami: Tajemství páté chuti
Umami: Tajemství páté chuti
23.6.2022

Dort je moc sladký, chipsy moc slané, čaj příliš hořký a citron ukrutně kyselý. A co je moc umami? Dnes již oficiální pátá chuť byla na našem jazyku odjakživa, i když náš mozek na ní ještě úplně zvyklý není…

Chřest, rajčata, maso a sýry. Poměrně odlišné potraviny přesto mají cosi společného! „Je to někde v chuti…“ láme si hlavu nad talířem japonský chemik Kikunae Ikeda (1864-1936) a v roce 1908 dojde k zajímavému zjištění.

Ona podobná příchuť se ještě zvýrazní, když tyto potraviny přidáme k dashi – vývaru ze sušených ryb a mořských řas kombu.

Najednou je mu to jasné! To záhadné „něco“ je chuť kyseliny glutamové či jejích solí, glutamanu sodného a draselného. A ať to zní jakkoliv vědecky, tuto chuť vnímáme velmi jednoduše. Prostě nám chutná!

Nejen z Japonska

Aby Ikeda novou chuť odlišil od ostatních, dá ji jméno. Rodí se tedy umami, což v japonštině znamená něco jako „lahodný“ nebo „delikátní“ (umai).

Chuť samozřejmě nová není, gastronomie jí zná už dávno předtím, a to nejen v Japonsku, kde si libují v pokrmech z mořských řas. Umami jedli již staří Římané, v proslulé rybí pastě zvané garum.

Ta pravá umami sláva ale přijde až po Ikedově objevu. Ten začne chuť i uměle napodobovat a vynalezne známý ochucovač glutamát sodný.

A že je umami chutí se vším všudy, nakonec potvrdí vědci v roce 2000. Objeví totiž, že ke vnímání kyseliny glutamové v jídle skutečně máme speciální chuťový receptor (taste-mGluR4).

Ančovičky se často přidávají do jídla právě jako zdroj umami chutě. Foto: RitaE / Pixabay.
Ančovičky se často přidávají do jídla právě jako zdroj umami chutě. Foto: RitaE / Pixabay.

Jaká tedy je?

Že si pořád tu umami chuť nějak nedovedete představit? Údajně jí pozná každý, jen se těžko popisuje, protože pro ni nemáme slova.

Není sladká, slaná, hořká ani kyselá – pokud bychom ji chtěli stručně charakterizovat, tak možná „velmi výrazná“. Jakmile se nachází jídle, ucítíte v ústech jakousi velkou intenzitu chuti. Nejen hned po snědení sousta, ale i dlouho poté!

Stejně jako v případě ostatních chutí, i pro umami je určená konkrétní část jazyka. Zatímco třeba slané vnímáme špičkou, receptory pro umami se na jazyku nacházejí někde uprostřed.

Glutamát sodný dělá jídlo chutnějším. Jsou jím nadupané polévkové bujony či koření. Foto: Rainer Z / Creative Commons / CC BY-SA 3.0.
Glutamát sodný dělá jídlo chutnějším. Jsou jím nadupané polévkové bujony či koření. Foto: Rainer Z / Creative Commons / CC BY-SA 3.0.

A v čem hledat?

Není nutné hned házet do jídla bujón s umělým glutamátem sodným. Pátá chuť vzniká především vzniká tam, kde došlo k fermentaci či jinými slovy kvašení. Umami explozí je třeba sójová omáčka, jejímž základem je fermentovaná sója.

Chuť ale roste i sušením, uzením či zráním, a tak výrazně umami chutná třeba španělské chorrizo, parmazán, plísňové sýry, sušené houby či hodně zralá rajčata.

Pozadu pak nezůstává ani špenát, celer, olivy, ančovičky, lanýže, jakékoliv sušené maso či zelený čaj. A dokonce umami najdeme i v mateřském mléce!

Umami nechybí ve většině sýrů. Čím déle zrají, tím je chuť výraznější. Foto: JillWellington / Pixabay.
Umami nechybí ve většině sýrů. Čím déle zrají, tím je chuť výraznější. Foto: JillWellington / Pixabay.

Otočte chuť na maximum!

Vlastně je to takový kulinářský zázrak. Když cokoliv s umami přidáme do jídla, zvýrazníme základní chuť celého pokrmu!

Zkrátka čím víc umami, tím lepší, ovšem platí jedno pravilo. Suroviny s umami je třeba kombinovat s těmi, které tuto chuť obsahují také! Pokud chcete naopak zvýraznit samotnou umami chuť, přidejte kyselé, třeba citron nebo limetku.

Ke skvělé chuti získáte ještě bonus navíc – podle odborníků díky umami dáte do jídla až o 20 % méně soli! Pokud si však dopřejete jen umělý glutamát sodný, tam už tom se zdravotními účinky pokulhává…

Foto: úvodní foto: ~db~ , Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0. 1,2 : Pixabay 3: Creative Commons
Související články
Věda a technika
Krvavá tečka za leteckou přehlídkou: 543 raněných, 28 mrtvých dětí
Na letišti Sknyliv nedaleko Lvova se 27. července 2002 tlačí více jak 10 000 zvědavých diváků. Je krásná sobota 27. července 2002. Ukrajinské letectvo dokáže nad hlavami fascinovaných návštěvníků vykouzlit skutečné divy akrobacie. Slaví se totiž výročí 14. sboru ukrajinského letectva.   Z ranveje se právě odlepuje dvoumotorový stíhací letoun schopný plnit mise za každého […]
Věda a technika
Sport ve víru moderních technologií: Spravedlivé oko či nabíjecí míč!
Mocně se odrazí ze skokanského můstku a v mžiku ho skryje vodní hladina. Trenér nevěřícně kroutí hlavou a civí na stopky. Když jeho svěřenec dohmátne v rekordním čase, mají o oba jasno. Za nadlidský výkon mohou nové plavky! Fotbalové Mistrovství Evropy, které se letos koná v Německu a proběhne na přelomu června a července, klepe na dveře. Rozruch […]
Věda a technika
Tragédie v Sacramento: Zmrzlina s pachutí smrti
Nalézáme se 5 km od centra kalifornského Sacramenta, na letišti Sacramento Executive Airport. Zvědavým očím se zde právě chystá představit proudový stíhací letoun Canadair Sabre Mk 5. Má to ale dva velké háčky…   Stroj byl vyřazen z provozu již roku 1961. O 10 let později je prodán, a teď, roku 1972, 24. září v […]
Věda a technika
Krutá tečka za zlatou érou Zeppelínů: Stačí 34 sekund a Hindenburg shoří!
Expedice Umberta Nobileho se pomalu vrací z výpravy k Severnímu pólu. 25. května 1928 bude mít smůlu – vzducholoď Italia ztroskotá na Špicberkách! Nakonec se podaří zachránit jen polovinu z 16 účastníků expedice. To štěstí bude mít Nobile i náš krajan, fyzik a spisovatel František Běhounek (1898–1973). Píše se rok 1783. Bratři Montgolfierové oslní svět […]
reklama
věda a technika
Lék na dlouhověkost? Leťte do vesmíru!
Konsternovaní diváci se zatajeným dechem sledují, jak muž ve sněhobílém skafandru seskakuje ze žebříku na prašnou zem. Poprvé v historii se lidská nohy dotýká Měsíce. Téměř okamžitě odstartují dohady, jaký vliv může mít taková návštěva na náš organismus. Jeden příklad za všechny – posádka Apolla 11. Neil Armstrong (1930–2012) umírá v 82 letech, Michael Collins (1930–2021) […]
Čertkus luční: Bylina se zvláštním názvem i pověstí
Český jazykovědec Václav Machek (1894-1965) spojoval s bylinou čertkus luční slovo „čert”. Ostatně v souvislosti s čertem je tato rostlina zmiňována již i v herbáři z 16. století „Herbář neboli bylinář“, jedné z nejvýznamnějších botanických knih 16. století, jehož autorem je významný renesanční lékař a botanik italského původu Pietro Andrea Mattioli (1501-1507). Zásah Panny Marie […]
Myslíte, že jíte, co chcete? Kdepak. Jídelníček diktují bakterie
„Ty jíš čokoládový dort?“ pozdvihne kamarádka překvapeně obočí. „Nějak na něj mám poslední měsíce chuť,“ krčí rameny dívka. Je to její svobodné rozhodnutí? Anebo je jen loutkou bakterií? Porodním sálem se rozezní dětský pláč. Novorozeně přijde na svět jako nepopsaný list. Tedy, co se střeva týká. První mikroby se do něj ale dostávají už ve […]
Haiphongský tajfun: Katastrofa nebo administrativní omyl?
Vietnamské město Haiphong byste našli asi 10 km od pobřeží Tonkinského zálivu, v deltě Rudé řeky. Právě tudy se s oblibou ženou západopacifické tajfuny k asijské pevnině. Ten z roku 1881 nebude výjimkou. Do historie se ale zapíše brkem máčeným v krvi a rozkládajících se tělech. Jde pravděpodobně o druhou nejhorší cyklónu v zaznamenaných lidských […]
záhady a tajemství
Záhadná smrt doktora Fausta: Měl vazby i k naší zemi?
V den své smrti prý učinil doktor Faust ke svým studentům univerzity v německém Wittenbergu neobyčejné prohlášení. Oznámil jim totiž, že už před celou řadou let prodal svoji duši i své tělo ďáblu… Znetvořené Faustovo tělo Nyní se měl blížit okamžik, kdy tato ďábelská smlouva dojde svého naplnění. Pověst praví, že v den jeho smrti […]
Doly krále Šalamouna: Kde leží bájná země Ofir?
Afrika je v polovině devatenáctého století neprobádaný kontinent. Když desetiletý Karl Mauch (1837–1875) dostane k narozeninám veliký atlas, ohromí jej prázdnota Afriky. Neprobádaný kontinent, který slibuje velká tajemství a spoustu dobrodružství. Chlapec jejímu kouzlu naprosto propadne a hltá jednu knihu za druhou. Včetně starých rukopisů. „Mezi zlatými doly vnitrozemských plání stojí pevnost tvořená z kamenů nezměrné velikosti, které […]
Inkové: Obětují bohům v horách i u stolů
Život je pro nás nejvyšší hodnotou. Děláme pro jeho zachování psí kusy, dokonce i v beznadějných situacích. V dějinách však najdeme kultury, považované dokonce historiky za civilizované a vyspělé, které neváhají zabít člověka, aby měli bohové radost. Dlouho se věří, že Inkové jsou hlavně mírumilovní zemědělci, kteří si na lidské oběti nepotrpí. I když zůstává […]
Tajemní Etruskové: Co všechno o nich nevíme?
Pozůstatky honosných budov napovídají, že tyto domy nebyly útočištěm pro nikoho z nižší třídy. Domněnky potvrzuje i bohaté terakotové zdobení na stěnách, které najdou archeologové v komplexu Poggio Civitate, zhruba 15 kilometrů od dnešní italské Sieny. Kromě zvláštního vztahu ke smrti a umírání vůbec se o Etruscích dochovaly jen kusé informace. Ty napovídají, že se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz