Genetické modifikace rostlin a krmiv patří již nějakou dobu ke standardům v potravinářství, přičemž však stále podléhají velice přísné regulaci. Japonci se toho ale nebojí.
Vědci se v minulosti i nyní přou o to, zda modifikace rostlin pomáhá k jejich odolnosti, či ne, přesto existuje rostlina, na kterou se genetičtí inženýři v poslední době zaměřují poměrně často – jde o rajče jedlé (Solanum lycopersicum).
Nová geneticky modifikovaná odrůda rajčete se stala první potravinou, která byla vyrobena pomocí nástroje CRISPR–Cas9. Sehnat ji lze prozatím jen v Japonsku.
Není rajče, jako rajče
Jak uvádějí genetičtí inženýři, ne každé zralé červené rajče je stejné. Některé plodiny se používají do polévek, některé do salátů a jiné je údajně možné využít ke snížení krevního tlaku, v boji proti úzkosti a napomáhání klidnému spánku.
Sanatech, startup z University of Tsukuba, poprvé otestoval chuť spotřebitelů v Japonsku na upravené plodiny v květnu 2021, když bezplatně poslal sazenice rajčat asi 4 200 domácím zahradníkům.
Rajčata jsou geneticky modifikována tak, aby obsahovala vysoké hladiny kyseliny γ-aminomáselné (GABA), o které společnost Sanatech Seed, se sídlem v Tokiu, tvrdí, že může podporovat snížení krevního tlaku a relaxaci.
Nejsou pro každého
„GABA je v Japonsku známá sloučenina podporující zdraví.
Je to jako vitamín C. Proto jsme si právě toto vybrali jako první cíl pro naši technologii úpravy genomu,“ řekl Hiroshi Ezura, technologický ředitel společnosti Sanatech a rostlinný molekulární biolog.
Podle světových vědců je však skutečnost s modifikovanými rajčaty trochu „nahořklá“.
Nikde na světě zatím neexistují žádné skutečně věrohodné studie, které by tyto údajné účinky kyseliny γ-aminomáselné potvrzovaly.