Domů     Trdelník z Rumunska, bábovka z Francie? Zjišťujeme pravý původ našich oblíbených dezertů!
Trdelník z Rumunska, bábovka z Francie? Zjišťujeme pravý původ našich oblíbených dezertů!
23.5.2025

Může být náš oblíbený staročeský trdelník původem z Rumunska a tradiční česká bábovka z Francie? Ano, i u těchto ikonických sladkostí se můžeme dočkat velkých překvapení!

Pojďme se podívat na fascinující historii sladkých pokrmů, které jsou součástí naší kultury, a odhalme jejich skutečné kořeny, které se často skrývají hluboko v minulosti a za hranicemi.

Dnes si můžeme i u nás dopřát pochoutky z celého světa. Když budeme chtít opravdu autentický zážitek, zamíříme nejspíš do restaurace, kterou provozují lidé původem ze země, kde je daná pochoutka „doma“.

Jenže se taky můžeme šeredně splést, protože řada oblíbených jídel, která jsou dnes typická pro některé země, vznikla úplně jinde!

To platí i pro populární Trdelník, Bábovku, ale také pro Pštrosí vejce, Cheesecake, Donuty a dokonce i Hranolky.

Pštrosí vejce: Odkud přicestovalo oblíbené jídlo ze školních jídelen?

Pštrosí vejce je jídlem, které se i u nás těší celkem velké oblibě. Vařené vejce v pečeném mletém mase se nejčastěji podává s bramborovou kaší a okurkou a na obědovém menu už ho měla většina z nás.

Pštrosímu vejci se také jinak říká skotské vejce a i proto, že jde o oblíbený pokrm ve Velké Británii, panuje přesvědčení, že vznikl ve Skotsku. Je tomu však úplně jinak a pravý původ jídla leckoho překvapí. Zrodilo se totiž v Indii.

Tam totiž mají jídlo zvané „Nargisi kofta“, které sestává z vařeného vejce v mletém mase a kořeněné omáčky. Soudí se, že recept na toto jídlo dovezli do Británie v 19. století angličtí vojáci a jeho podoba byla později trochu poupravena.

V Česku nemáme na původ hranolek příliš vyhraněný názor, což je dáno zejména jejich neutrálním názvem „hranolky“.
V Česku nemáme na původ hranolek příliš vyhraněný názor, což je dáno zejména jejich neutrálním názvem „hranolky“.

Cheesecake: Sýrový dort má dlouhou historii

Sýrový dort, cheesecake, nebo také někdy nesprávně uváděný „číský dort“, je považován za chloubu New Yorku. Tak trochu se podobá americkému koláči známému jako „pie“, který má však vrstvu těsta i na vrchu, někdy v podobě mřížky.

Cheesecake sestává z vrstvy sušenek a krému z čerstvého měkkého sýra. Avšak i navzdory svému názvu ze Spojených států, ani z žádné jiné anglicky mluvící země, nepochází. Jeho domovinou je Řecko, kde se konzumoval už v době před naším letopočtem!

Pochutnávali si na něm prý například řečtí olympionici během her v roce 766 př. n. l. Recept byl samozřejmě trošku jiný než dnes, ale z principu šlo o ten samý dezert. Přestože je cheesecake původně pečený, můžeme si ho dnes dát i v nepečené podobě.

Rovněž se tyto dorty připravují s různými příchutěmi, a tak není žádnou výjimkou cheesecake jahodový, vanilkový, čokoládový a existuje třeba i příchuť zeleného čaje.

Donuty: Všechny cesty vedou do Evropy

Co má společného americký policista a seriálová postava Homera Simpsona? Oba milují donuty neboli americké koblihy. Tyto koblihy ve tvaru zploštělého prstence jsou dnes již běžnou součástí nabídky i českých pekáren.

Máme však běžně za to, že jejich správné místo je na americké půdě, kde je nejspíš i „vynalezli“. Jenže je tomu jinak. Donuty pocházejí z Evropy. Odkud přesně, o tom už se teorie trochu rozcházejí.

Podle jedné z nich je jako první připravovali Řekové a o nich se pak rozšířily do Nizozemska. Druhá verze praví, že Nizozemci byli dokonce první, kdo donuty připravoval a pak je přistěhovalci přivezli právě do Spojených států. Ať tak, či onak, americký kontinent jejich domovinou není.

Hranolky: Bramborový zázrak z Belgie

V Česku nemáme na původ hranolek příliš vyhraněný názor, což je dáno zejména jejich neutrálním názvem „hranolky“.

V angličtině se však řeknou „french fries“ neboli „francouzské hranolky“, a tak má většina světa dojem, že pocházejí právě z Francie.

Jenže chyba lávky, jako první je začali připravovat Belgičané a vzhledem k tomu, že je zde francouzština jedním z úředních jazyků, přízvisko „francouzské“ není až takovou záhadou.

Nicméně obliba tohoto smaženého bramborového zázraku je obrovská hlavně za oceánem. Ve Spojených státech jsou hranolky neodmyslitelnou součástí rychlého občerstvení a určitě se vysokou měrou podílejí i na zdejší „epidemii“ obezity.

Američané za ně mohou poděkovat vojákům, kteří je přivezli z Belgie během první světové války. A jedno prvenství si Spojené státy přeci jen mohou připsat. Ve státě Utah začali hranolky kombinovat s majonézou a kečupem.

Lahodná snídaně s čerstvými croissanty a kávou podávanou s máslem a medem.
Lahodná snídaně s čerstvými croissanty a kávou podávanou s máslem a medem.

Kde vznikl trdelník?

Na přelomu našeho tisíciletí jeho obliba začala strmě stoupat a dnes už se bez „staročeského trdelníku“ obejde jen málokteré náměstí v Česku. Jaká je ale ve skutečnosti jeho historie?

Rozválené kynuté těsto se navine na bukový nebo kovový válec a opéká se nad rozžhaveným uhlím dozlatova. Pak se obalí v cukru a křupavá sladká pochoutka je na světě. Trdelník pobláznil Česko natolik, že stánky s ním začaly růst jako po dešti.

Objevovaly se nové příchutě jako skořice, vanilka nebo ořechy, a trdelníky se začaly plnit zmrzlinou nebo Nutellou. Chodí na něj nejen našinci, ale i turisté z ciziny v domnění, že trdelník je něco typicky českého.

Tak úplně vedle nejsou, přesto je to trochu složitější. Trdelník se na našem území v minulosti skutečně těšil oblibě. Připravoval se zejména v oblastech jižní Moravy a je zmiňován v různých kuchařkách z 19. století.

Při jeho přípravě se využívalo dohořívajícího ohně či chladnoucích uhlíků po rožnění masa a trdelník se často připravoval matkám v šestinedělí. Jeho skutečnou domovinu však musíme hledat jinde.

Má se za to, že trdelník pochází ze Sedmihradska, což byl region na území dnešního Rumunska. Odsud se pak v důsledku vpádu Tatarů rozšířil do dalších zemí.

A jak je to s bábovkou?

Snad každá babička má doma formu na typickou českou buchtu, zvanou bábovka. Co je tradičnějšího než dvoubarevná buchta posypaná moučkovým cukrem, ze které se ukrajují tenké plátky?

Bábovka však není jen českou specialitou, oblíbená je i v Polsku, Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Nutno však dodat, že se připravuje v různých variantách a z různých ingrediencí – s rozinkami, jablky, jogurtem, nebo dokonce z mrkví.

Podle některých zdrojů pochází z Polska, podle jiných dokonce z Francie. Zde připravovaný koláč Gâteau Savarin jí je nápadně podobný. Ať tak, či onak, jde o rozšířenou evropskou „klasiku“ a česká bábovka je stejně jenom jedna.

Objevovaly se nové příchutě jako skořice, vanilka nebo ořechy, a trdelníky se začaly plnit zmrzlinou nebo Nutellou.
Objevovaly se nové příchutě jako skořice, vanilka nebo ořechy, a trdelníky se začaly plnit zmrzlinou nebo Nutellou.

Víte, že:

Přestože si původ kávy řada lidí spojí s Itálií, kávová zrna se poprvé začala pražit v Etiopii. Horká čokoláda má původ v neméně horké Střední Americe. Usrkávali ji staří Mayové na území dnešní Guatemaly.

Historie gastronomie je plná překvapení a ukazuje nám, jak se jídla vyvíjejí a cestují napříč kulturami. To, co dnes považujeme za samozřejmé a typické pro danou zemi, může mít zcela odlišné kořeny.

Tyto příběhy nás učí, že kulinářský svět je mnohem rozmanitější a propojenější, než si často uvědomujeme. Takže až si příště vychutnáte trdelník, bábovku, cheesecake nebo hranolky, vzpomeňte na jejich dlouhou a zajímavou cestu plnou proměn.

Zdroje informací: www.wikipedia.org, www.britannica.com, www.foodtimeline.org, www.eater.com, www.czechspecials.cz, částečně AI
Foto: Shutterstok
Související články
Lifestyle
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
Upcyklace se stává jedním z nejzajímavějších trendů moderních domácností. Nejde jenom o recyklaci, ale zároveň o chytré a kreativní využívání věcí, které by jinak skončily v odpadu. Díky upcyklaci můžete ušetřit peníze, zútulnit svůj domov a především výrazně snížit svou ekologickou stopu. Jak ale vlastně začít a co všechno obnáší zero-waste domácnost? Není to jenom […]
Lifestyle
Jak si oblékáním vylepšit náladu: Každá barva vás naladí jinak
Obleču si něco a hned je mi líp. Říkám si, proč ne? Dopaminové oblékání je o tom, že šatník není jen o stylu, ale i o náladě. Když přijdu k ránu k skříni a sáhnu po barvě, která ve mně rezonuje.  Oblečení, které mě rozveselí, se stává malou každodenní rituální dávkou radosti a sebepřijetí. „Dneska obleču […]
Lifestyle
Dějiny pleteniny: Od jedné jehlice ke druhé a proč očka izolují před chladem
Vlněné oblečení prochází s námi dějinami už více než tisíciletí. S první pleteninou se potkáváme už v dobách hluboko před naším letopočtem. Tehdy šlo hlavně o její praktické vlastnosti a vzhled se moc neřešil, ovšem dnes zase naopak nejde jenom o módní výstřelek. Možnost zahřát se, když venku mrzne až praští, je totiž důležitá i […]
Lifestyle
Drew Barrymoreová a Jeremy Thomas: Šlo ženichovi jen o zelenou kartu?
„Proč jsem si ji vzal? To je přeci jasné, byla to Drew Barrymoreová a byla setsakra rozkošná,“ vysvětlí tehdy 31letý majitel jednoho z úspěšných losangeleských barů Jeremy Thomas, proč si 20. března 1994 vezme teprve 19letou protřelou hereckou divu Drew Barrymoreovou. Odkud se znají? No přeci z Jeremyho baru, kde je mladá kráska často naložená. […]
reklama
zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
svět zločinu
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato […]
Počátky italského organizovaného zločinu: Za vším stály citrusové háje
Správci citrusových sadů na Sicílii se mění ve zloděje. V roce 1872 přebírá uznávaný lékař Gaspare Galati řízení ovocného sadu Fondo Riella u Palerma. Podnik, který vybudoval jeho švagr, náhle zemřel. Oficiálně na infarkt, neoficiálně kvůli tomu, že se postavil mafii. Galati brzy zjišťuje, že švagr dostával výhružné dopisy a že za nimi nejspíš stojí […]
Zrod Cosa Nostry: Když se mafie stává státem ve státě
Po sjednocení Itálie v roce 1861 nastává v zemi chaos. Nový stát má minimální kontrolu nad odlehlými venkovskými oblastmi. Zejména na Sicílii se rozmáhá kriminalita, protože chybí efektivní policie a soudy. V tomto prostředí se daří rodinám, které umějí zajistit „řád“ výměnou za loajalitu a peníze. Mafia se vynořuje jako vlivný hráč, nelegitimní, ale v […]
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz