Milují teplotu kolem 37 stupňů a nejčastěji se vyskytují u ptáků. A samozřejmě u všeho, co z nich pochází – maso, vejce… Pokud se vám je podaří chytit, rezervujte si toaletu. Budete na ní třeba i třicetkrát za den.
To je strašák teplého počasí, nedostatečné hygieny při přípravě jídla a syrových potravin: Salmonelóza.
Ve Spojených státech ji ročně chytí na 1 400 000 lidí a zhruba 600 z nich nákazu nepřežije. A u nás? V letních měsících si s ní užije až 10 000 obyvatel. Pokud si posvítíme na rod Salmonella, najdeme ho takřka na každém rohu.
Zahrnuje více než 2 500 sérotypů – tedy bakterií jednoho druhu. Nejraději si hoví v zažívacích traktech ptáků, ale chytit je můžete klidně, když si dáte k obědu salát. Už jen tím, že se při růstu potkal s živočišnými výkaly. A to třeba i lidským přičiněním, během hnojení.
Sofiina volba
„Už zase!“ Zvedne se a běží na záchod. Žaludek je jako na horské dráze, ale podvozek velí k dosednutí. Málokterá relativně běžná nemoc vás vystaví takové Sofiině volbě, jako salmonelóza. Jako bonus vás vybaví křečemi do břicha a horečkou.
Riziková je hlavně pro děti a seniory, to kvůli dehydrataci. V jejím důsledku může dojít i k selhání ledvin. Na propuknutí nemoci si dlouho nepočkáte, obvykle se dostaví do 8 hodin (a maximálně dvou dní) po vniknutí bakterií do těla.

Bacha na aerosol!
Zamrazené vydrží i celé měsíce, vydrží i vysušení. Pokud si žije ve vlhku, přežije týdny. Co naopak Salmonella Enteritidis, u nás nejčastější zloduch pokud jde o tuto střevní nepříjemnost, nesnese? Běžné dezinfekční prostředky a kyselé prostředí.
A hlavně teploty nad 70 °C, tedy vaření, smažení a pečení. Že je dobré drůbež před přípravou umýt? Hygienici radí, ať tak nečiníte pod tekoucí vodou. Proč? Vznikne aerosol – a bakterie mají rázem Matějskou na lince, skleničkách i všem, co je zrovna okolo.
Při skladování si dejte pozor, ať maso a vajíčka nemáte hned u zboží, co se jí bez tepelné úpravy.

Statistika nuda je…
Když se řekne salmonelóza, každý si vybaví vajíčko. Přitom zdraví ohrožující nálož najdete jen v jednom vejci z 20 000! Pokud je nemocná slepice, také nesnáší jen infikovaná vejce.
Vychází to jen na jedno z 200! Pokud byste jedli celý život jednou denně syrové vejce, dostanete z nich statisticky salmonelózu maximálně dvakrát.
A mimochodem – správné trochu tekoucí volské oko nebo vajíčko na měko se jako úprava likvidující bakterie nepočítá…