Skip to content
reklama

Specialita starých Římanů z hliněného džbánku: Rybí omáčku používali i do buchet

Kulinářské experimenty Římanů v 1. století n. l. sepisuje Marcus Gavius Apicius, milovník luxusu a labužník žijící v době vlády římského císaře Tiberia. Ve své kuchařce se zmiňuje o rybí omáčce zvané garum, která patří mezi skutečné lahůdky.

Vyrábí se z nasolených makrel, které se smíchají s menšími rybami. Vzniklá směs se nakládá na tři měsíce do hliněných nádob, v nichž kvasí na slunci. Vzniklá tekutina se sbírá a vlévá do typických džbánků a výsledek je natolik famózní, že se ve starověkém Římě používá jako koření téměř do všech myslitelných pokrmů.

Portrét Marca Gavia Apicia, který popisuje výrobu proslulé lahůdky. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Public domain

Potravina pro chudé i pro bohaté

Dokonce je naprosto samozřejmou součástí i sladkých moučníků. I do buchet a koláčů se přidává alespoň jedna její lžička. Mísí se tak překvapivě třeba s ovocem nebo medem. Ošklíbáte se? Prolnutí chutí ale přináší zajímavý výsledek, U této omáčky ale platí, že je k dostání v různé kvalitě od nejlevnější pro chudší vrstvy až po mistrovský potravinářský výrobek určený na stůl těch nejbohatších patricijů.

blank
Rekonstrukce římské továrny na výrobu omáčky garum. FOTO: Falconaumanni/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Nejlepší je z Pompejí

„Kup jedině garum z Pompejí,“ přikazuje bohatá Římanka své služebné, která se právě chystá na trh. Omáčka z města pod Vesuvem patří k obzvlášť proslulým delikatesám. Její výrobna se nachází kousek za městem, protože zápach zkvašených ryb nepatří zrovna mezi příjemné vůně.

Na druhou stranu výsledek poněkud nevábného procesu římští gurmeti milují. Vyrábí se na celé řadě míst Římské říše i v jejích provinciích a poptávka po ní je veliká – proto se mnohdy jedná o skutečně velkokapacitní továrny.

Foto: Commons, Úvodní fotografie: Carole Raddato from FRANKFURT, Germany/Creative Commons/CC BY-SA 2.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bude se ještě někdy schopna zamilovat?
nasehvezdy.cz

Bude se ještě někdy schopna...

Když přišla ILONA...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Lucidní snění: Můžeme ovládat své sny?
enigmaplus.cz

Lucidní snění: Můžeme...

Lucidní nebo také „vědomé“ snění je stav, během...
Cloumají s vámi hormony?
panidomu.cz

Cloumají s vámi hormony?

Není to vyloučeno a možná o tom ani nevíte....
Jaké Gottovo tajemství chce Dominika ještě odhalit?
nasehvezdy.cz

Jaké Gottovo tajemství chce...

Tohle se nikdo neměl...
Seychely, malý velký ráj
epochanacestach.cz

Seychely, malý velký ráj

Někdy je dobré se zasnít...
Rigatoni se slaninou
tisicereceptu.cz

Rigatoni se slaninou

Těstoviny se špenátem a slaninou...
Vědci se pokusili vychýlit trasu asteroidu. Dokáží ochránit Zemi před možnou kolizí?
epochalnisvet.cz

Vědci se pokusili vychýlit trasu...

Ničivá srážka s asteroidem je oblíbeným...
Perrelet opět partnerem Globe Soccer Awards v Dubaji
iluxus.cz

Perrelet opět partnerem...

Švýcarská hodinářská značka Perrelet se stala již...
Vím, že život se mnou dříve nebyl lehký
skutecnepribehy.cz

Vím, že život se mnou dříve...

Díky své povaze jsem přišla nejen...
Chronologie Lidstva
21stoleti.cz

Chronologie Lidstva

Originální mapa Chronologie Lidstva vychází z...
Tajemství opuštěné nemocnice: Prohánějí se v chodbách přízraky zemřelých?
enigmaplus.cz

Tajemství opuštěné nemocnice:...

Budova, jejíž některé části sloužily nemocným po...