Skip to content

Specialita starých Římanů z hliněného džbánku: Rybí omáčku používali i do buchet

Kulinářské experimenty Římanů v 1. století n. l. sepisuje Marcus Gavius Apicius, milovník luxusu a labužník žijící v době vlády římského císaře Tiberia. Ve své kuchařce se zmiňuje o rybí omáčce zvané garum, která patří mezi skutečné lahůdky.

Vyrábí se z nasolených makrel, které se smíchají s menšími rybami. Vzniklá směs se nakládá na tři měsíce do hliněných nádob, v nichž kvasí na slunci. Vzniklá tekutina se sbírá a vlévá do typických džbánků a výsledek je natolik famózní, že se ve starověkém Římě používá jako koření téměř do všech myslitelných pokrmů.

Portrét Marca Gavia Apicia, který popisuje výrobu proslulé lahůdky. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Public domain

Potravina pro chudé i pro bohaté

Dokonce je naprosto samozřejmou součástí i sladkých moučníků. I do buchet a koláčů se přidává alespoň jedna její lžička. Mísí se tak překvapivě třeba s ovocem nebo medem. Ošklíbáte se? Prolnutí chutí ale přináší zajímavý výsledek, U této omáčky ale platí, že je k dostání v různé kvalitě od nejlevnější pro chudší vrstvy až po mistrovský potravinářský výrobek určený na stůl těch nejbohatších patricijů.

blank
Rekonstrukce římské továrny na výrobu omáčky garum. FOTO: Falconaumanni/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Nejlepší je z Pompejí

„Kup jedině garum z Pompejí,“ přikazuje bohatá Římanka své služebné, která se právě chystá na trh. Omáčka z města pod Vesuvem patří k obzvlášť proslulým delikatesám. Její výrobna se nachází kousek za městem, protože zápach zkvašených ryb nepatří zrovna mezi příjemné vůně.

Na druhou stranu výsledek poněkud nevábného procesu římští gurmeti milují. Vyrábí se na celé řadě míst Římské říše i v jejích provinciích a poptávka po ní je veliká – proto se mnohdy jedná o skutečně velkokapacitní továrny.

Foto: Commons, Úvodní fotografie: Carole Raddato from FRANKFURT, Germany/Creative Commons/CC BY-SA 2.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Komu nakonec skončí herečka v posteli?
nasehvezdy.cz

Komu nakonec skončí herečka...

Hvězda 1. MISE SÁRA...
Trable na Marsu: Tamnímu vrtulníčku Ingenuity zvoní hrana
21stoleti.cz

Trable na Marsu: Tamnímu...

NASA hlásí jisté potíže s marsovským...
Rebarborové muffiny s drobenkou
tisicereceptu.cz

Rebarborové muffiny s...

Místo tradičního koláče s drobenkou...
Prodloužený víkend v Česku může uspokojit každého
epochalnisvet.cz

Prodloužený víkend v Česku...

Chcete si do sytosti užít prvních jarních paprsků...
Vydrží mu manželství s mladou kráskou?
nasehvezdy.cz

Vydrží mu manželství...

Před necelými sedmi lety se...
Můj syn mi zachránil život
skutecnepribehy.cz

Můj syn mi zachránil život

Díky svému hodnému a velkorysému...
„Orchid House“ Jamese Bonda
rezidenceonline.cz

„Orchid House“ Jamese Bonda

Variace na thajské téma, tak by bylo možné...
Pravěké reaktory v Gabonu: Využívala se jaderná energie už před miliardami let?
enigmaplus.cz

Pravěké reaktory v Gabonu:...

V africkém Gabonu se nachází stopy materiálu,...
Přistání UFO v Německu: Co viděly děti a policisté z Messelu?
enigmaplus.cz

Přistání UFO v Německu: Co...

Manévry záhadných světel doprovázené přistáním...
33 hodinek Frederique Constant oslavující 33 let svobody
iluxus.cz

33 hodinek Frederique...

Ženevská hodinářská manufaktura Frederique Constant...
MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY: OBEJDETE JE I PĚŠKY
epochanacestach.cz

MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY:...

Město Mikulov je ideálním...
Půst je zdravý
panidomu.cz

Půst je zdravý

Pradávné tajemství, jak si udržet zdraví, na...