Domů     Smrdí, jsou plesnivé, a přece sýry milujeme. Už přes 8000 let!
Smrdí, jsou plesnivé, a přece sýry milujeme. Už přes 8000 let!
24.6.2024

Naše babičky vystačily s nakupováním tvrdého sýra, občas přibalily taveňák, výjimečně Nivu, Hermelín či tvarůžky. A dnes?

V supermarketech i specializovaných farmářských prodejnách je nekonečný výběr tvrdých, polotvrdých, plísňových či zrajících sýrů, navíc z kravského, kozího, ovčího, či dokonce oslího mléka. Kde se vůbec vzaly?

Sýry, mandle a preclíky. Malba Clary Peeters zhruba z roku 1615. FOTO: www.mauritshuis.nl/Creative Commons/Public Domain
Sýry, mandle a preclíky. Malba Clary Peeters zhruba z roku 1615. FOTO: www.mauritshuis.nl/Creative Commons/Public Domain

Velmi pravděpodobně už před 8000 lety si lidé na světě pochutnávali na něčem, co by se dalo označit za sýr. Alespoň to ukazují dochované nálezy z té doby.

Naši předci tehdy začali domestikovat zvířata jako kozy, ovce a krávy a učili se využívat jejich produkt – mléko. První stopy máme ze Středního východu i Evropy. Sýr, spíše tedy něco jako pevný tvaroh, uměli pomocí syřidla a mléka vyrobit i Egypťané.

Ve starém Řecku byl důležitou potravinou i platidlem, pro římské vojáky to prý bylo jedno z nejdůležitějších jídel.

Sýry dala světu náhoda

Kdo ale tedy přišel na to, jak sýr vyrobit? Podle všeho se to stalo náhodou. Vypráví se, že nomádi Středního východu si vzali na cestu mléko do vaku ze zvířecího žaludku.

Zbytky trávicího enzymu zvaného renin, sluneční teplo a pohyb tekutiny ve vaku se postaraly o vznik sýřeniny oddělené od syrovátky. A základ prvního sýra byl na světě. Legendy potvrzují archeologické nálezy děrované keramiky.

Z doby před více než 7000 lety pochází nalezená sítka z Polska či chorvatské Dalmácie. U jezera Neuchatel ve Švýcarsku se našly jejich střepy, staré více než 8000 let.

Rozmanitost chutí a vůní

Objevení enzymu v žaludcích mladých zvířat vedlo k záměrnému užívání většího množství tohoto syřidla. Kvalita sýřeniny – sraženiny z mléka, ze které se po oddělení syrovátky vyrábí sýr – se zvýšila. Sraženina podobná tvarohu ovšem dlouho nevydržela.

A tak šla historie výroby sýra dál. Na řadu přišlo lisování a solení. Vysoký obsah soli umožnil dlouhé uchování sýra v teplém podnebí Sahary, kde máme stopy po mlékárenském průmyslu už z doby 4000 let před naším letopočtem.

V Evropě, kde je chladněji, se nemuselo tolik solit. Méně soli a více kyselosti otevřelo cestu užitečným mikrobům a plísním. A to už jsme na cestě k dnešním sýrovým laskominám.

U zrodu různých druhů sýra stáli podle všeho Římané, kteří využívali velké speciální místnosti svých domů ke zrání sýrů, v různých fázích zrání sýry omývali solným roztokem a používali bylinky.

Roquefort se ve Francii vyrábí už od 11. století. FOTO: Fantafluflu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Roquefort se ve Francii vyrábí už od 11. století. FOTO: Fantafluflu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Ve středověku se sýra ujali mniši

O tisíc let později už se výroba sýra stala uměním a ujali se jí hlavně mniši v klášterech. Svět začal dostávat první speciality, které známe i dnes.

Podle dochovaných pramenů tak ve Francii od roku 1070 vyrábějí Roquefort, roku 1267 dali Švýcaři světu ementál. Čedar ovládá Anglii od roku 1500 a Italové mají od roku 1579 svůj parmigiano – parmazán.

Holandská Gouda píše svoji historii od roku 1697 a necelých 100 let nato se zrodil francouzský Camembert. I sýr s bílou plísní na povrchu ovšem vznikl omylem – když pastevci zapomněli zrající kola v ošatkách a pak je odvážně ochutnali. Na světě byl Brie.

Vrchnosti sýr smrděl, na panské stoly nesměl

Šlechta ovšem ještě v 17. století ohrnovala nad sýry nos a považovala je za jídlo chudých. O 200 let později ale vzkvétá mlékárenský průmysl a do výroby sýra se začíná plést věda.

Pasterizace sice přinesla výhodu v boji s nežádoucími mikroorganismy, těm žádoucím ale škodila. Rostoucí hygienické nároky někde musely ustoupit tradičním recepturám. Řada starých značek sýrů tak má dnes v Evropské unii výjimku z hygienických požadavků.

Panýr je sýr původem z Indie. Vyrábí ze z kravského a buvolího mléka. FOTO: Sonja Pauen/Creative Commons/CC BY 2.0 de
Panýr je sýr původem z Indie. Vyrábí ze z kravského a buvolího mléka. FOTO: Sonja Pauen/Creative Commons/CC BY 2.0 de

Indiáni nejspíš jedli sýr z lamího mléka

A jak to je ve zbytku světa? Amerika Severní i Jižní se nadchla pro výrobu sýrů až od dob evropské kolonizace. I tak ale máme záznamy o tom, že Inkové i další kultury jedly sýry z lamího mléka. Jižní Asie má svůj paneer.

Tradiční čínská kultura sice není zaměřená na mléčné výrobky, odlehlé části Číny – například Yunnan – ale sýrařskou tradici mají. Vyrábějí sýry podobné paneeru.

I sýry se dočkaly standardizace a továren

Píše se rok 1815 a ve Švýcarsku otevírají první továrnu na výrobu sýra. V polovině 19. století přibylo továren na sýr i ve Spojených státech. Od 60. let 19. století jim s produkcí pomáhalo průmyslově vyráběné syřidlo.

Na přelomu století věda ovládla produkci mikrobiálních kultur, které se do té doby získávaly pouze využíváním syrovátky z předchozí výroby. A to vše vedlo ke standardizaci výroby sýrů, tak jak je známe dnes. Sýry se staly najednou dostupné všem.

Ještě bylo třeba počkat na šíření domácích chladniček od 20. let 20. století a během druhé světové války tovární výroba sýra převálcovala tu tradiční, farmářskou.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: Dorina Andress/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Související články
Zajímavosti
Jak spí naši domácí mazlíčci?
Spánek je základní potřebou všech živočichů. Jedná se o stav, při němž dochází ke změně mozkové činnosti, kterou doprovází snížení citlivosti na vnější podněty, uvolnění svalstva a v podstatě i ztráta vědomí. Většina savců spí několikrát denně, i když spánek je v živočišné říši skutečně různorodý…  Co se domácích mazlíčků týče, jedním z velkých spáčů […]
Zajímavosti
Od žáby po žraloka: Pochoutky s jedovatým překvapením
V Namibii loví obří žáby, které mohou ukrývat jed i parazity, zatímco na Islandu si pochutnávají na fermentovaném žralokovi, jehož syrové maso je smrtelné. Tyto tradiční pokrmy jsou nejen kulinářskou výzvou, ale také testem odvahy a znalostí. Pojďte objevit, jaké nebezpečí číhá v těchto exotických delikatesách. Hrabatka drsná – kilová žába v sobě ukrývá jed […]
Zajímavosti
Prázdný a opuštěný: Anivský maják s atomovým osudem
Mlha tak hustá, že by se dala krájet. Nepřístupné pobřeží rovněž bičuje studený vítr, jemuž značně sekunduje studená sprcha, kterou mají na svědomí mořské vlny tříštící se o skály. Veškerému marastu tiše přihlíží kdysi majestátní maják. Skalnatý a těžko přístupný terén na jihovýchodě ostrova Sachalin zdobí vytáhlá stavba. Anivský maják dnes už lodě neupozorňuje na […]
Zajímavosti
Plameňáci a motání hlavy: Příroda a tělo pod lupou
Proč plameňáci stojí na jedné noze a co způsobuje točení hlavy při rychlém vstávání? Tyto zdánlivě nesouvisející jevy mají jedno společné – odhalují fascinující způsoby, jak příroda a lidské tělo fungují. Ponořte se do světa biologických zajímavostí, které vás překvapí svou jednoduchostí i genialitou. Proč stojí plameňáci na jedné noze? Plameňáky si nelze splést díky […]
reklama
věda a technika
Život ve stavu beztíže: Každodenní boje astronautů na ISS
Život na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je plný fyzických a psychických výzev. Jak astronauti zvládají slabou gravitaci, přísnou hygienu a náročnou denní rutinu? Přečtěte si o realitě, kde i obyčejné čištění zubů je dobrodružstvím a káva může pocházet ze záchodu. Co způsobuje slabá gravitace? Chtěli jsme ukázat, že pomocí lékařů ze Země dokážeme sami použít […]
Velký bílý žralok: Tajemství jeho rozmnožování a migrace
Velký bílý žralok je jedním z nejtajemnějších tvorů oceánů. Jak se rozmnožuje a jak daleko může plavat? Prozkoumejme tajemství jeho životního cyklu a migrace. Stěhování přes celý oceán. Bílí žraloci jsou schopni plavat tisíce kilometrů. Ví se například o samici, která se za méně než rok dostala od pobřeží Jihoafrické republiky do Austrálie a zpátky. […]
Apendix, žlučník a ledviny: Zbytečné, nebo nenahraditelné?
Apendix, žlučník, ledviny – tyto orgány hrají v těle důležitou roli, ale přežít bez nich je možné. Od „zbytečného“ apendixu po životně důležité ledviny, moderní medicína a přirozené mechanismy těla umožňují život i po jejich ztrátě. Přečtěte si, jak tělo zvládá absence těchto orgánů. Apendix: K čemu je dobrý? Jde o červovitý přívěsek na konci […]
Jak římskými číslicemi zapsat nulu?
Jedna je I, deset X, sto C…, to většina lidí dobře ví. Jaké písmeno ale zvolit, když chceme napsat nulu? Samozřejmě je to chyták, nula v římském systému není! Proč tu ale chybí, když staří Římané její význam znají? Především jde o to, že římský systém čísel nebyl navržen k počítání aritmetických příkladů. V počátku […]
reklama
věda a technika
Z historie čínské medicíny
Číňané jsou pravděpodobně jediným kulturním národem, který svým význačným lékařům postavil chrámy, kam lidé přinášeli oběti jejich duším. Donedávna stávaly na mnoha místech Číny, a to zejména ve velkých městech. Alternativní medicína Tradiční čínská medicína je ale i v současné době jednou z celosvětově nejrozšířenějších metod takzvané alternativní medicíny. Široká vědecká obec za nejcennější složky čínské […]
Moderní výzkumy: Sam Parnia a příjemné umírání
Britský vědec Sam Parnia strávil čtvrt století zkoumáním zážitků blízké smrti a přinesl překvapivé závěry: umírání je často příjemné a klidné. Od teplého světla po setkání s příbuznými – jeho výzkumy naznačují, že smrt nemusí být děsivá. Přečtěte si, co moderní věda odhaluje o „oné straně“. Příjemné pocity Moody ale samozřejmě není jediný a ve […]
Tajemství broučí konstrukce: Od chitinové kostry po složené oči
Brouci jsou fascinující tvorové, jejichž tělo je dokonalým příkladem přírodního inženýrství. Od pevné chitinové kostry přes složené oči až po dýchací trubičky – každý detail broučí anatomie má svůj účel. Přečtěte si, jak je tělo brouka navrženo, aby přežilo v nejrůznějších prostředích, a objevte, co dělá tyto drobné tvory tak odolnými. Jakmile hmyz dosáhne dospělé […]
Od patentky po silonky: Česká průmyslová genialita
České vynálezy nejen usnadnily život, ale také změnily svět módy a průmyslu. Patentka, lodní šroub, silonky či Kaplanova turbína – to jsou jen některé z nápadů, které nesou český podpis. Objevte příběhy inovací, které formovaly moderní svět. Patentka versus verzatilka Patentku neboli druk pro rychle spojování dvou částí textilu k sobě dali světu roku 1902 […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz