Domů     Smrdí, jsou plesnivé, a přece sýry milujeme. Už přes 8000 let!
Smrdí, jsou plesnivé, a přece sýry milujeme. Už přes 8000 let!
24.6.2024

Naše babičky vystačily s nakupováním tvrdého sýra, občas přibalily taveňák, výjimečně Nivu, Hermelín či tvarůžky. A dnes?

V supermarketech i specializovaných farmářských prodejnách je nekonečný výběr tvrdých, polotvrdých, plísňových či zrajících sýrů, navíc z kravského, kozího, ovčího, či dokonce oslího mléka. Kde se vůbec vzaly?

Sýry, mandle a preclíky. Malba Clary Peeters zhruba z roku 1615. FOTO: www.mauritshuis.nl/Creative Commons/Public Domain
Sýry, mandle a preclíky. Malba Clary Peeters zhruba z roku 1615. FOTO: www.mauritshuis.nl/Creative Commons/Public Domain

Velmi pravděpodobně už před 8000 lety si lidé na světě pochutnávali na něčem, co by se dalo označit za sýr. Alespoň to ukazují dochované nálezy z té doby.

Naši předci tehdy začali domestikovat zvířata jako kozy, ovce a krávy a učili se využívat jejich produkt – mléko. První stopy máme ze Středního východu i Evropy. Sýr, spíše tedy něco jako pevný tvaroh, uměli pomocí syřidla a mléka vyrobit i Egypťané.

Ve starém Řecku byl důležitou potravinou i platidlem, pro římské vojáky to prý bylo jedno z nejdůležitějších jídel.

Sýry dala světu náhoda

Kdo ale tedy přišel na to, jak sýr vyrobit? Podle všeho se to stalo náhodou. Vypráví se, že nomádi Středního východu si vzali na cestu mléko do vaku ze zvířecího žaludku.

Zbytky trávicího enzymu zvaného renin, sluneční teplo a pohyb tekutiny ve vaku se postaraly o vznik sýřeniny oddělené od syrovátky. A základ prvního sýra byl na světě. Legendy potvrzují archeologické nálezy děrované keramiky.

Z doby před více než 7000 lety pochází nalezená sítka z Polska či chorvatské Dalmácie. U jezera Neuchatel ve Švýcarsku se našly jejich střepy, staré více než 8000 let.

Rozmanitost chutí a vůní

Objevení enzymu v žaludcích mladých zvířat vedlo k záměrnému užívání většího množství tohoto syřidla. Kvalita sýřeniny – sraženiny z mléka, ze které se po oddělení syrovátky vyrábí sýr – se zvýšila. Sraženina podobná tvarohu ovšem dlouho nevydržela.

A tak šla historie výroby sýra dál. Na řadu přišlo lisování a solení. Vysoký obsah soli umožnil dlouhé uchování sýra v teplém podnebí Sahary, kde máme stopy po mlékárenském průmyslu už z doby 4000 let před naším letopočtem.

V Evropě, kde je chladněji, se nemuselo tolik solit. Méně soli a více kyselosti otevřelo cestu užitečným mikrobům a plísním. A to už jsme na cestě k dnešním sýrovým laskominám.

U zrodu různých druhů sýra stáli podle všeho Římané, kteří využívali velké speciální místnosti svých domů ke zrání sýrů, v různých fázích zrání sýry omývali solným roztokem a používali bylinky.

Roquefort se ve Francii vyrábí už od 11. století. FOTO: Fantafluflu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Roquefort se ve Francii vyrábí už od 11. století. FOTO: Fantafluflu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Ve středověku se sýra ujali mniši

O tisíc let později už se výroba sýra stala uměním a ujali se jí hlavně mniši v klášterech. Svět začal dostávat první speciality, které známe i dnes.

Podle dochovaných pramenů tak ve Francii od roku 1070 vyrábějí Roquefort, roku 1267 dali Švýcaři světu ementál. Čedar ovládá Anglii od roku 1500 a Italové mají od roku 1579 svůj parmigiano – parmazán.

Holandská Gouda píše svoji historii od roku 1697 a necelých 100 let nato se zrodil francouzský Camembert. I sýr s bílou plísní na povrchu ovšem vznikl omylem – když pastevci zapomněli zrající kola v ošatkách a pak je odvážně ochutnali. Na světě byl Brie.

Vrchnosti sýr smrděl, na panské stoly nesměl

Šlechta ovšem ještě v 17. století ohrnovala nad sýry nos a považovala je za jídlo chudých. O 200 let později ale vzkvétá mlékárenský průmysl a do výroby sýra se začíná plést věda.

Pasterizace sice přinesla výhodu v boji s nežádoucími mikroorganismy, těm žádoucím ale škodila. Rostoucí hygienické nároky někde musely ustoupit tradičním recepturám. Řada starých značek sýrů tak má dnes v Evropské unii výjimku z hygienických požadavků.

Panýr je sýr původem z Indie. Vyrábí ze z kravského a buvolího mléka. FOTO: Sonja Pauen/Creative Commons/CC BY 2.0 de
Panýr je sýr původem z Indie. Vyrábí ze z kravského a buvolího mléka. FOTO: Sonja Pauen/Creative Commons/CC BY 2.0 de

Indiáni nejspíš jedli sýr z lamího mléka

A jak to je ve zbytku světa? Amerika Severní i Jižní se nadchla pro výrobu sýrů až od dob evropské kolonizace. I tak ale máme záznamy o tom, že Inkové i další kultury jedly sýry z lamího mléka. Jižní Asie má svůj paneer.

Tradiční čínská kultura sice není zaměřená na mléčné výrobky, odlehlé části Číny – například Yunnan – ale sýrařskou tradici mají. Vyrábějí sýry podobné paneeru.

I sýry se dočkaly standardizace a továren

Píše se rok 1815 a ve Švýcarsku otevírají první továrnu na výrobu sýra. V polovině 19. století přibylo továren na sýr i ve Spojených státech. Od 60. let 19. století jim s produkcí pomáhalo průmyslově vyráběné syřidlo.

Na přelomu století věda ovládla produkci mikrobiálních kultur, které se do té doby získávaly pouze využíváním syrovátky z předchozí výroby. A to vše vedlo ke standardizaci výroby sýrů, tak jak je známe dnes. Sýry se staly najednou dostupné všem.

Ještě bylo třeba počkat na šíření domácích chladniček od 20. let 20. století a během druhé světové války tovární výroba sýra převálcovala tu tradiční, farmářskou.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: Dorina Andress/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Související články
Zajímavosti
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
„Mami, mně se tam nechce,“ protestuje malý školák a vleče se mrazivou ranní tmou. Raději by ještě spal v teple své postele, a kdyby mu máma neslíbila po skončení zpívání vafle v nedaleké pekárně, jistě by se bránil ještě více. Ale když otevřou dveře do svíčkami ozářeného kostela, úžasem se mu rozšíří oči. Předvánoční čas […]
Zajímavosti
Když žížaly pracují za vás. Domácí kompostér schováte do sklepa nebo garáže
Zahrada odpočívá. Venkovní kompost se stává ledovou hromadou a bioodpad z kuchyně se kupí v koši. Řešení je přitom jednoduché. Říká se mu vermikompostér, tedy kompostér s žížalami. Funguje i v chladných měsících, pokud mu dopřejete správné místo a péči. A skvělá zpráva: funguje i ve sklepě, garáži nebo v bytě a nesmrdí, když je […]
Zajímavosti
Rozsviťte Vánoce!
Vánoce jsou krásné svátky, mají však jednu nevýhodu. U nás na severní polokouli jsou právě v době, kdy je většinu dne tma! Jak je udělat jasnější a rozzářenější, když nám nepomůže slunce? Odpověď je jasná! Zimní slunovrat znamená, že se den bude konečně prodlužovat! Ovšem jen velmi pozvolna, slunce a světlo je třeba promyšleně lákat […]
Zajímavosti
Jak se zrodila tradice štědrovečerního obdarovávání?
Dávání dárků o Vánocích nevzniká najednou, jde o plynulý přechod z předkřesťanských zvyků, náboženských rituálů a raně novověkých změn moci a etikety. Dnes si představíme, jak tradice vzniká a co si lidé dávají od 16. do 19. století. Už v antice se lidé obdarovávají při zimních slavnostech (Saturnálie, strenae), výměna dárků tu funguje jako zvyk […]
reklama
zajímavosti
Kanibalismus v Číně: Neříkejte mu, že jí snachu…
Co dělat, když je váš příbuzný nemocný? I v Česku vám řekneme, že kde co spraví silný vývar. V Číně má ale tradičně chuť lidského masa. A to i přes to, že je tento druh „léčby“ zakázán oficiálně již od toku 1261. Konkrétně, jako první se na černé listině ukážou játra. Může za to takzvaný ko kan. […]
Jahodová marmeláda neexistuje! aneb Věci, které si každý plete
Ať se řekne jedno nebo druhé, většinou si představíme totéž. Jenže to totéž není! Které dvojice běžných věcí si často pleteme? Anebo netušíme, v čem spočívá rozdíl mezi nimi? Vrány nejsou samice od havranů, krokodýlové a aligátoři nejsou bráchové, a pravá marmeláda má jasná pravidla! A pokud někdo obrázkům ve whatsappové zprávě říká emotiony, je […]
Opeřený Lewis Hamilton: Jak rychle dokáže letět holub?
Jak rychle jsou holubi s to létat? Píše se 8. května 1965 a přesně 1428 holubů startuje utkat se o titul šampióna v závodech v Croydonu v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie. Dámám ulétají klobouky, letáčky s informacemi zatěžují kameny. Vane silný jihozápadní vítr, který hraje do křídel závodníků. Tento den se zapíše do historie […]
Šťouráte se v nose? Nestyďte se, dělají to skoro všichni
Existuje spousta věcí, které dobré mravy zavrhují. Věci, které, považujeme za nechutné a stydíme se za ně, přestože je dělají téměř všichni. Prsty vyslané na loveckou výpravu do nosních dírek jsou nechutné a nehygienické, neboť jde o ideální způsob šíření choroboplodných zárodků. Na druhou stranu jsou překvapivě běžné. Podle Jamese Jeffersona a Trenta Thompsona z lékařské […]
lifestyle
Trapasy na červeném koberci: Zac Efron a Sacha Baron Cohen v centru pozornosti
Vydejte se s námi na červený koberec největších filmových premiér a galavečerů. Tentokrát však zapomeňte na dokonalou eleganci a bezchybné pózy. Čekají vás nečekané přešlapy, podivné momenty a vtípky, které baví především samotné aktéry. Stačí jediná chyba a z oslnivé události je rázem virální senzace. Do kapes sahejte opatrně… Představte si svět, ve kterém máte […]
Vánoční vzpoura: Když vaječný likér tekl proudem
Na Východním pobřeží Spojených států se v roce 1826 na prestižní Vojenské akademii Spojených států v West Pointu odehrává jeden z nejbizarnějších vánočních skandálů v americké historii – Eggnog Riot. Co začíná jako tajná snaha o výrobu silného svátečního vaječného punče, přerůstá ve vánoční noci ve výstřední rebelii proti vojenské disciplíně, která změní životy desítek […]
Jak bojovat s nespavostí. Tipy, které fungují
Nespavost není jen občasné „neusnu do půlnoci,“ je to porucha spánku, která ovlivňuje náladu, soustředění i zdraví celkově. Lékaři a spánkoví odborníci se shodují, že nejlepší výsledky nepřináší jediný trik ani tabletka, ale cílené změny v denním režimu, prostředí a návycích, které tělu i mozku jasně signalizují, kdy je čas odpočívat.   Prvním krokem k lepšímu […]
Ředkev versus ředkvička. Kdy je poprvé ochutnaly naše jazýčky?
Ředkvička je dnes běžnou zeleninou, kterou známe jako malý, křupavý červený kulatý kořen. Její raná historie je ale zahalena tajemstvím. Prakticky neexistují archeologické nálezy, které by jasně ukazovaly, kdy a kde lidé ředkvičky poprvé pěstovali. O dějinách ředkve toho víme mnohem více.   Podstatné je rozlišit mezi ředkví a ředkvičkou. V obou případech jde o […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz