Skip to content

Šlapající mniši: Zázrak má jméno kvevri

Vypadají jako amfory. Ale amfory to nejsou, i když se jejich vznik datuje do starověku. Hliněné nádoby o různém obsahu dnes v Gruzii zažívají renesanci a umožňují v zemi skvělého vína vyrábět tento mok ještě lahodnější.

A s neutuchajícím elánem se obnovy této tradice chopili i v pravoslavném klášteře!

Krásná historická budova na pozadí hor, které jakoby se dotýkaly oblohy. Alaverdský pravoslavný klášter, stojící uprostřed nedotčené přírody pohoří Kavkaz v gruzínském regionu Kachetie zakládá v 6. století mnich Josef Alaverdský, podle gruzínské tradice přicházející z Mezopotámie se skupinou misionářů šířit do zdejší oblasti křesťanství.

V areálu kláštera se nachází katedrála, která je se svou výškou 55 metrů druhou nejvyšší církevní stavbou v Gruzii. Pochází z 11. století a nahradí starší a nevyhovující kostel svatého Jiřího. Stavba je působivá nejenom zvenku, ale také zevnitř a tvrdí se, že její interiér nemá v zemi obdobu, zejména pak co se týká vzácných starých fresek.

Na tomto objektu však není zajímavá jen architektura a výzdoba, ale také jedna zdejší tradice. Mniši zde vyrábějí víno způsobem, starým několik tisíc let. Hlavní roli v něm hrají obří hliněné džbány, uložené v zemi.

Aby bylo víno kvalitní, je nutné precizní dodržování starobylého postupu výroby.

Tajemství sklepa

Návštěvníci sem tak přijíždějí nejenom za památkami, ale právě i za místním vínem. Mniši mají svůj vinohrad, k dispozici je hostům rovněž degustační místnost. Tradice výroby zdejšího lahodného moku začíná v roce 1011, od tohoto faktu se odvíjí i značka zdejších vín.

Z této doby pocházejí také sklepy, které byly postaveny na místě původních sklepení z 8. až 10. století. V té době představuje produkce klášterního vína asi 2000 až 4000 litrů vína ročně. Není jasné, kdy se výroba vína v klášteře zastaví, ale poté, co jsou nalezeny zbytky původních nádob je sklep zvolna obnoven a víno se opět začíná vyrábět v roce 2006.

Značka vína odkazuje na úplný počátek jeho výroby v klášteře Alaverdi.

Začíná to v „loďce“

Pět mnichů, pracujících ve zdejším vinařství, od té doby vyrobí asi 5000 lahví vína každý rok. Postup jeho výroby je přitom nesmírně zajímavý. Hrozny i se slupkami a třapinami se nejprve zpracují šlapáním v dřevěné či kamenné nádobě.

Ta zdejší je vyrobena z kmene stromu a tvarem vzdáleně připomíná loďku. Drť se pak uloží do objemných keramických nádob, zvaných „kvevri“, které připomínají amfory. Takto se nádoby nazývají právě v Kachetii na východě Gruzie, v jiných částech země mají jiné názvy.

Gruzínský unikát

Kvevri se posléze hermeticky utěsní a umístí do země, kde se nechají nejméně půl roku. Lidové rčení tvrdí, že ideální pro získání pravého požitku z tohoto vína by bylo, kdyby se víno uložilo do země při narození dítěte a vyzvedlo až při jeho svatbě.

Taková byla ostatně i dřívější tradice v některých venkovských oblastech Gruzie. Po vyzvednutí se víno stočí a z pevných zbytků se vyrábí pálenka. Tento postup je natolik unikátní, že byl v roce 2013 zapsán na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

Uvnitř kláštera panuje pokoj a klid, které se spolu s dalšími pozitivními „ingrediencemi“ přenesly do zdejšího vína, jak tvrdí mniši.

Neobyčejné víno

Víno, vyprodukované v klášteře se těší vynikající pověsti, která překročila oceán a je oblíbené i na americkém kontinentu. Je to dáno tím, že zdejší mniši si zakládají na přesném dodržování dávných postupů a nesnaží se ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu.

„Naše víno uzdravuje duši a tělo, dává sílu děkovat Stvořiteli a rozjasní vaši náladu,“ tvrdí sami výrobci a dodávají, že se v něm snoubí také majestát někdejších gruzínských panovníků i skromnost zdejších mnichů.

Ti si na sepětí s tradicemi a přírodou potrpí. Kromě vína se věnují i včelařství a zahradničení.

Foto: www.winesgeorgia.com, www.georgianjournal.ge, www.winetravelstories.com,
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Těšínsko plné kontrastů
epochanacestach.cz

Těšínsko plné kontrastů

A už jste slyšeli o...
LAMAX Sounder2: Bomba hudebního světa
21stoleti.cz

LAMAX Sounder2: Bomba...

Píšete nám různé dopisy. Mezi ně patří i...
Ovládněte terén s novým Polarisem
iluxus.cz

Ovládněte terén s novým...

Skvělá obratnost v terénu a nekonečný...
Zámek Hradec nad Moravicí: České Slezsko
epochanacestach.cz

Zámek Hradec nad Moravicí:...

Pokud jste milovníky...
Chtěli se spojit s mrtvým kamarádem. Mladá dívka pak prožila děsivou noc
enigmaplus.cz

Chtěli se spojit s mrtvým...

Smutek, který lidé cítí, když ztratí někoho...
Gwrach y Rhibyn: Odpudivá noční můra z Velšských legend
enigmaplus.cz

Gwrach y Rhibyn: Odpudivá...

Wales je svérázným kusem země, který oplývá...
Rakytník uleví vašemu žaludku
nasehvezdy.cz

Rakytník uleví vašemu žaludku

Kytička, která se už ve starověku používala při léčbě...
Sušený tymián, spolehlivá léčivka za pár korun
nasehvezdy.cz

Sušený tymián, spolehlivá...

Zima je obdobím chřipek a nachlazení. Pokud fandíte...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Moderní současnost v historickém rámu
rezidenceonline.cz

Moderní současnost v...

Citlivá práce s letitými detaily a původním vybavením se...
Pohřeb britské panovnice Viktorie: Rakev s královnou málem převrátili splašení koně
epochalnisvet.cz

Pohřeb britské panovnice Viktorie:...

Smuteční procesí se zastaví, aby mohly být...
Kanibalové z Edinburghu
enigmaplus.cz

Kanibalové z Edinburghu

Celý příběh začíná někdy na rozmezí 15. a...