Skip to content
reklama
reklama

Šlapající mniši: Zázrak má jméno kvevri

Vypadají jako amfory. Ale amfory to nejsou, i když se jejich vznik datuje do starověku. Hliněné nádoby o různém obsahu dnes v Gruzii zažívají renesanci a umožňují v zemi skvělého vína vyrábět tento mok ještě lahodnější.

A s neutuchajícím elánem se obnovy této tradice chopili i v pravoslavném klášteře!

Krásná historická budova na pozadí hor, které jakoby se dotýkaly oblohy. Alaverdský pravoslavný klášter, stojící uprostřed nedotčené přírody pohoří Kavkaz v gruzínském regionu Kachetie zakládá v 6. století mnich Josef Alaverdský, podle gruzínské tradice přicházející z Mezopotámie se skupinou misionářů šířit do zdejší oblasti křesťanství.

V areálu kláštera se nachází katedrála, která je se svou výškou 55 metrů druhou nejvyšší církevní stavbou v Gruzii. Pochází z 11. století a nahradí starší a nevyhovující kostel svatého Jiřího. Stavba je působivá nejenom zvenku, ale také zevnitř a tvrdí se, že její interiér nemá v zemi obdobu, zejména pak co se týká vzácných starých fresek.

Na tomto objektu však není zajímavá jen architektura a výzdoba, ale také jedna zdejší tradice. Mniši zde vyrábějí víno způsobem, starým několik tisíc let. Hlavní roli v něm hrají obří hliněné džbány, uložené v zemi.

blank
Aby bylo víno kvalitní, je nutné precizní dodržování starobylého postupu výroby.

Tajemství sklepa

Návštěvníci sem tak přijíždějí nejenom za památkami, ale právě i za místním vínem. Mniši mají svůj vinohrad, k dispozici je hostům rovněž degustační místnost. Tradice výroby zdejšího lahodného moku začíná v roce 1011, od tohoto faktu se odvíjí i značka zdejších vín.

Z této doby pocházejí také sklepy, které byly postaveny na místě původních sklepení z 8. až 10. století. V té době představuje produkce klášterního vína asi 2000 až 4000 litrů vína ročně. Není jasné, kdy se výroba vína v klášteře zastaví, ale poté, co jsou nalezeny zbytky původních nádob je sklep zvolna obnoven a víno se opět začíná vyrábět v roce 2006.

blank
Značka vína odkazuje na úplný počátek jeho výroby v klášteře Alaverdi.

Začíná to v „loďce“

Pět mnichů, pracujících ve zdejším vinařství, od té doby vyrobí asi 5000 lahví vína každý rok. Postup jeho výroby je přitom nesmírně zajímavý. Hrozny i se slupkami a třapinami se nejprve zpracují šlapáním v dřevěné či kamenné nádobě.

Ta zdejší je vyrobena z kmene stromu a tvarem vzdáleně připomíná loďku. Drť se pak uloží do objemných keramických nádob, zvaných „kvevri“, které připomínají amfory. Takto se nádoby nazývají právě v Kachetii na východě Gruzie, v jiných částech země mají jiné názvy.

Gruzínský unikát

Kvevri se posléze hermeticky utěsní a umístí do země, kde se nechají nejméně půl roku. Lidové rčení tvrdí, že ideální pro získání pravého požitku z tohoto vína by bylo, kdyby se víno uložilo do země při narození dítěte a vyzvedlo až při jeho svatbě.

Taková byla ostatně i dřívější tradice v některých venkovských oblastech Gruzie. Po vyzvednutí se víno stočí a z pevných zbytků se vyrábí pálenka. Tento postup je natolik unikátní, že byl v roce 2013 zapsán na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

blank
Uvnitř kláštera panuje pokoj a klid, které se spolu s dalšími pozitivními „ingrediencemi“ přenesly do zdejšího vína, jak tvrdí mniši.

Neobyčejné víno

Víno, vyprodukované v klášteře se těší vynikající pověsti, která překročila oceán a je oblíbené i na americkém kontinentu. Je to dáno tím, že zdejší mniši si zakládají na přesném dodržování dávných postupů a nesnaží se ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu.

„Naše víno uzdravuje duši a tělo, dává sílu děkovat Stvořiteli a rozjasní vaši náladu,“ tvrdí sami výrobci a dodávají, že se v něm snoubí také majestát někdejších gruzínských panovníků i skromnost zdejších mnichů.

Ti si na sepětí s tradicemi a přírodou potrpí. Kromě vína se věnují i včelařství a zahradničení.

Foto: www.winesgeorgia.com, www.georgianjournal.ge, www.winetravelstories.com,
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skvělé hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Skvělé hovězí po burgundsku

Pomalu pečené hovězí na červeném víně...
Vzestupy a pády slavných českých hvězd
skutecnepribehy.cz

Vzestupy a pády slavných...

Nejpřehlednější průvodce...
Její manžel už si užívá se svou milenkou!
nasehvezdy.cz

Její manžel už si užívá se...

Po necelých 13...
Ekvádorská hora Catequilla: Dokládá úchvatné znalosti dávné civilizace?
enigmaplus.cz

Ekvádorská hora Catequilla:...

Mitad del Mundo. Takový je španělský název pro střed...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Nakradli si vojáci revoluční Francie zbraně?
epochalnisvet.cz

Nakradli si vojáci revoluční...

„Budeme hlasovat!“ rozhodnou muži, jakmile...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Toleruje mu milenky, aby zachránila jejich manželství?
nasehvezdy.cz

Toleruje mu milenky, aby...

Po boku ADÉLY...
Tajemný tvor jménem čupakabra: Výmysl lovců senzací nebo dobře utajené zvíře?
21stoleti.cz

Tajemný tvor jménem čupakabra:...

O tajemné tvory není na naší planetě nouze. S...
Breitling si podmaňuje vodní živly
iluxus.cz

Breitling si podmaňuje vodní...

První polovina roku se u švýcarské značky...
Čaroděj, který se vyznal v logaritmech
enigmaplus.cz

Čaroděj, který se vyznal...

Být považovaný za čaroděje, neznamená...