Chleba s máslem, palačinky s marmeládou, párek s hořčicí. Některé potraviny k sobě zkrátka patří a odjakživa je jíme dohromady…
Pak jsou tu i kombinace poněkud zvláštní, kterým to ovšem ladí úplně stejně! Čím to je? Máme pro vás vysvětlení!
1/
Dva umí víc než jeden!
PLÍSŇOVÝ SÝR a ANANAS
Jeden krásně voní, druhý zapáchá. Může mít plesnivý sýr a oblíbené tropické ovoce vůbec něco společného?
Překvapivě ano, v obou se totiž nacházejí některé shodné látky, přičemž hlavní roli hraje sloučenina methylhexanoát. Ta je známá tím, že zvýrazňuje chuť a vůni, a i když je u některých potravin přirozenou složkou, vyrábí se i uměle.
A co se tedy stane, když onen „zesilovač chuti“ sníme v ananasu a zároveň v sýru s plísní? Obě dvě pochoutky se nám budou zdát dvakrát tak dobré!
2/
Dokonalé splynutí
JAHODY a PARMAZÁN
Přijdou vám jahody nevýrazné? Své přednosti ukážou nejlépe ve chvíli, kdy nejsou samy. Koho jim ale přihodit do páru? Zapomeňte na šlehačku nebo šampaňské, ideálním partnerem pro jahody je parmazán!
V italském králi sýrů je kyselina máselná, která mu dodává nevábnou vůni (nachází se také ve zvratcích). Jakmile ale narazí na flavonoidy obsažené v jahodách, zcela se promění!
Dokonalé souznění zvýrazní sladkost jahod a zároveň delikátnost parmazánu – stačí ho na červené plody trochu nastrouhat. Italové mají i oblíbený salát, v němž smíchají jahody s kousky parmazánu a zalijí balzamikovým octem.
3/
Jak přelstít mozek?
BÍLÁ ČOKOLÁDA a KAVIÁR
Slavný britský šéfkuchař Heston Blumenthal (*1966) jednoho dne vezme do ruky bílou čokoládu. Je jemná, ale mdlá. Jak ji vylepšit?
Nejprve ji zkusí osolit, neboť sůl dokáže zvýraznit chuť sladkých pokrmů. Není to špatné, ale pořád tomu něco chybí. Blumenthal namátkou vyzkouší kaviár… a je to trefa do černého!
„Proč je to ksakru tak dobré?“ ptá se šokovaný svého kamaráda, výrobce parfémů Françoise Benziho, a ten má odpověď. Obě potraviny jsou bohaté na aminy, látky, které se vzájemným propojením posílí, a jednoduše tak přelstí mozek. Podivná kombinace je najednou výtečná!
4/
Zkazit se to nedá
HRANOLKY a NUTELLA
Hranolky všichni milují a nutellu také! Základní logika nám tedy říká, že z jejich setkání na jednom talíři nemůže vzniknout nic špatného. Bláznivého nápadu se chopí v roce 2017 zaměstnanci restaurace Butter v Sydney. A jejich hranolky polité nutellou a posypané lískovými oříšky se chytí skvěle!
Jak je vůbec možné, že to ladí dohromady? Za vším je alchymie cukru a soli, zástupců dvou chutí, po kterých náš jazyk prahne nejvíc. Sůl jako zdroj sodíku potřebujeme ke správné funkci nervového systému, cukr nás bezodkladně zásobuje energií.
Výsledkem je šťastný pocit, že nám nic nechybí!
5/
Dvakrát více touhy
OLIVY a ČOKOLÁDA
Kuličky obalené v čokoládě vypadají lákavě. Představte si, jak se do jedné zakousnete… a uvnitř křupne šťavnatá oliva! Máte chuť, nebo vám naskočila husí kůže?
Recepty na olivy s čokoládou, ať už namáčené či různě plněné, se chlubí zajímavým detailem – obě potraviny jsou odedávna považovány za silné afrodiziakum a dohromady jde tedy o hotovou bombu!
Že by chutě neladily, se bát nemusíte, ve středomořské kuchyni se čokoláda běžně kombinuje s olivovým olejem. Ten umí posílit a zvýraznit její chuť.
6/
Nejen pro těhotné!
ZMRZLINA a KYSELÉ OKURKY
Podnik Sweet Action v Denveru je proslulý nevšedními příchutěmi zmrzlin. Jedna z nich však v roce 2015 způsobí mimořádné pozdvižení. Novinka zvaná Jalapeño Honey Pickle ukrývá med, mexické papričky a především kyselé okurky! Zní to bláznivě, ovšem většina lidí je nadšená!
Okurky se sladkou mléčnou hmotou nám připomínají oblíbenou kombinaci pro těhotné, a právě v tom spočívá ono tajemství. Tuk a cukr ve zmrzlině spolu se sladkokyselým nálevem okurek vytvoří v mozku pocit, že má vše potřebné pro přežití. Což je důležité nejen pro nastávající matky, funguje to na každého!