Smetánka lékařská neboli pampeliška patří mezi skutečně pravé posly jara, protože když rozkvete, můžeme si být jisti, že zima je již tentokrát opravdu pryč. Bývá též jednou z prvních květin, kterou se pro její „sluníčkovou“ barvu učí pojmenovávat děti.
Květy smetánky lékařské také slouží spolu s vrbovými kočičkami jako první potrava pro včely a zároveň taktéž jako signál, který jim říká, že už je možné zrušit zazimovací režim a mohou již bezpečně ven z úlu.
Dávné pojmenování
Smetánka lékařská se latinsky nazývá Taraxacum officinale. Tento latinský název dal rostlině dávný slavný středověký perský filozof a lékař Avicenna (asi 980-1037). Pojmenování je odvozeno od řeckého slova „taraxis“, což v překladu znamená zánět očí.
V tehdejším léčitelství se totiž mléko ze smetánky lékařské používalo k odstranění a léčbě očního zánětu.
Zdravá superpotravina
Mnoho zahrádkářů však pampelišku považuje za neužitečný plevel a snaží se jí nejrůznějšími způsoby zbavit.
Přitom jim však na zahrádce roste čerstvá, v podstatě všestranně léčivá rostlina a zelená superpotravina… Jedná se skutečně o velmi běžně se vyskytující léčivku, jež má velmi široké využití, a to v lidovém léčitelství nebo v potravinářství či farmacii.
Lidem pomáhá květ, stonek, list i kořen. Stonek prý dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, list zase důkladně detoxikovat celý náš organismus.
Léčivé účinky
Tato léčivá bylinka se využívá především jako podpůrný prostředek pro správnou činnost jater, žaludku a žlučníku. V podstatě tak podporuje činnost celého trávicího systému.
Pampeliška má typickou hořkou chuť, kterou jí dodávají především ve všech částech rostlinky obsažené hořčiny. Právě tyto látky pomáhají kromě s již zmiňovaným trávením mimo jiné i při zánětech močových cest a během problémů s močovými nebo ledvinovými kameny.
Smetánka má také mírné diuretické neboli močopudné účinky a přirozeně působí proti vysokému krevnímu tlaku (hypertenzi).
I v kuchyni…
Z květů pampelišek pak lidé odjakživa vyráběli med. A my vůbec neprohloupíme, pokud si právě teď na jaře mladé lístky smetánky, podobné rukole, přidáme do nejrůznějších jídel, zejména pak do čerstvých jarních salátů…