O pilotovaném letu k Marsu se v odborných i laických kruzích hovoří poměrně dlouho. Mise, která zabere tři roky, je však nesmírně komplikovaná a musí se promyslet každý její detail.
Národní úřad pro letectví a vesmír mimo jiné řeší, co astronautům při jejich náročné misi zaplní žaludky.
V kosmické lodi, která poveze lidskou posádku na Mars, nebude příliš volného místa, tudíž i kuchyně musí být skromná. Přesto poblíž kuchyňských zařízení astronauti stráví spoustu času. Vždyť cesta tam zabere půl roku, stejně tak i cesta zpět.
Navíc pobyt na Marsu nebude několikahodinový, jako tomu bylo v případě expedic na Měsíc, ale astronauti zde stráví více než rok.
V kosmických měřítcích je Mars sice náš velmi blízký soused, pro člověka je to však stejně pořádný kus cesty. Pro plánovače vesmírných misí to znamená, že si veškeré potraviny poveze posádka s sebou.
Jídlo pro osazenstvo ISS je předem připravené a sublimačně sušené. Důležitá je zde trvanlivost. Potraviny pro ISS by měly vydržet přinejmenším 2 roky. Stav beztíže ovšem ovlivňuje chuť i vůni potravin.
Astronauti si pak stěžují, že jejich večeře jsou mdlé a chuťové pohárky vůbec nic necítí. Vaření přímo na Marsu bude poněkud obtížné. Atmosférický tlak je zde podstatně nižší než na zemi a voda v kapalném stavu zde prakticky nemůže existovat.
Řešením tak mohou být přetlakové komory či Papinovy hrnce. V nich by se mohla ohřát voda alespoň na čaj.
Maso a mléko? Na to musí astronauti zapomenout. Zdrojem bílkovin pro astronauty mají být tofu, ořechy nebo pizza, která místo sýra obsahuje mrkev, červené papriky, houby, šalotku, arašídy a poněkud ostřejší omáčku.
Je dokonce možné, že NASA dokonce vyčlení jednoho člena posádky, který by se staral o jídlo a pomáhal s výzkumem potravinové udržitelnosti na Marsu.