Domů     Pivo se vaří už tisíce let. Kdysi však bývalo jiné
Pivo se vaří už tisíce let. Kdysi však bývalo jiné
26.1.2024

Konzumace alkoholických nápojů je součástí naší historie od úplného počátku, dalo by se dokonce říci, že je stará jako lidstvo samo. S trochou nadsázky lze uvést, že byla přítomna u mnoha osudových okamžiků a dosvědčila mnohá vítězství i prohry.

Pojďme se na historii jednoho takového alkoholického nápoje podívat. Jaká byla historická cesta piva?

Nejstarší dochované znaky, které ukazují na prapůvodní cílené vaření piva, pocházejí z Izraele a datují se neuvěřitelných 13 tisíc let do minulosti!

Bylo by ale zavádějící označovat tento stát za kolébku piva, po celém světě totiž vznikalo nezávisle na sobě v mnoha podobách. Na každém místě svým vlastním originálním způsobem. Jedno však mělo společné od nejstarších dob až dodnes – chutná skoro všem.

Pivo nemá svoji jednu
Pivo nemá svoji jednu „kolébku“, vzniklo nezávisle na sobě v různých částech světa. FOTO: pxfuel

Staří Sumerové

Pro už trochu rozsáhlejší zmínky o vaření piva nicméně musíme začít tam, kde ostatně začíná téměř každá lekce dějepisu – v Mezopotámii, tedy mezi řekami Eufratem a Tigridem, tedy přibližně v místech, kde se dnes nachází Irák.

Jako jedna z nejstarších civilizací zde žili Sumerové. Právě v jejich pozůstalostech byly objeveny první dochované písemné památky, které se zmiňují o výrobě piva. Datují se do doby 4000 let před naším letopočtem.

Je v nich uveden postup výroby kvašeného nápoje z ječmenného chleba. Ten bylo třeba rozdrobit do vody, přidat slad a vzniklou kaši nechat prokvasit.

Někdy se do směsi přidávala zelená hořčice nebo jiné rostliny, aby bylo dosaženo hořké chuti, protože lidé tehdy ještě neznali chmel. Vzniklý nápoj se nazýval kaš a byl velmi oblíbený.

Každý Sumeřan měl dokonce nárok na denní příděl 2–5 džbánků piva, přímo úměrný svému společenskému postavení.

Babylonská rozmanitost

Když se zhroutila Sumerská říše, zastoupili její pozici staří Babyloňané. Po svých předchůdcích převzali nejenom kulturu, ale také jejich znalosti a recepty. Navázali na ně také ve výrobě piva, což ovšem vyžadovalo dostatečnou úroveň a zemědělství.

Vytvořili důmyslný zavlažovací systém, plný stavidel a rybníků, díky kterému jim pole poskytovala úrodu obilí a ječmene až čtyřikrát do roka! Staré písemnosti se zmiňují až od 20 druzích piv, mezi kterými nechybělo pivo červené, černé, bílé nebo zbytkové.

Připravovali také ležák, který byl určený hlavně pro export do 1000 kilometrů vzdáleného Egypta. Všechna tato piva měla hustou kašovitou konzistenci, takže se spíše srkala než pila. A čím vyšší měla obsah špaldy, tím dražší byla.

Už staří Sumerové, vyspělá civilizace mnoha prvenství, měla pro pivo velkou slabost. FOTO: Michel wal/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Už staří Sumerové, vyspělá civilizace mnoha prvenství, měla pro pivo velkou slabost. FOTO: Michel wal/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Dar bohů

Při toulkách starověkou historií piva nelze vynechat ani starověký Egypt. Pivovarnictví v této říši je doloženo mnoha písemnými dokumenty a archeologickými nálezy. Hieroglyf pro chléb a pivo byl totiž po dlouhou dobu stejný.

A ne náhodou objevili archeologové pozůstatky pekárny v těsné blízkosti pivovaru. Stejně jako v Mezopotámii, i v Egyptě se vyrábělo pivo z různých chlebů a dalších směsí obilovin.

Vykvašená chlebová kaše se dochucovala všelijakým kořením, ale také datlemi a mákem. Pivo bylo husté a jeho chuť ani zdaleka nepřipomínala chuť dnešních piv. Každý Egypťan dostával denní příděl piva. Nepodařené zkyslé moky pak dostávali otroci.

Protože tehdejší hygienické podmínky nebyly z nejlepších, bylo pití i takového piva rozhodně bezpečnější než pití obyčejné vody.

Chmel objevili na východě

I země dále na východ měly své vlastní postupy při výrobě piva, jedno však měly všechny tehdejší výrobní postupy společné. Výsledkem bývala hustá kvašená kaše. V Tibetu připravovali domácí piva z ječmene, pšenice, rýže nebo kukuřice.

Číňané využívali ječmen, proso, ale také bambusové výhonky. Staří Indové připravovali pivo už v době 3200 před naším letopočtem.

Historikové dokonce uvádějí, že tento národ byl jedním z vůbec prvních, který začal užívat při výrobě alkoholického nápoje také chmel.

Do starověké Palestiny se pivo dostalo pravděpodobně díky starozákonným Židům, kteří si ho dovezli z Egypta a Babylonu, a stalo se jejich běžným denním nápojem. Také starověcí Řekové a Římané nezůstávali pozadu.

Třeba Řecký lékař Hippokrates používal pivo jako lék proti nespavosti a horečce.

K výrobě piva se používalo kde co. Starý dobrý chmel však údajně
K výrobě piva se používalo kde co. Starý dobrý chmel však údajně „objevili“ Indové! FOTO: Gerd Eichmann/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Evropské začátky

Nejstarší dochované důkazy výroby a pití piva v Evropě pocházejí z doby 800 let před naším letopočtem. Na území dnešního Bavorska byla nalezena hliněná nádoba se zbytky obilného nápoje na dně.

Víme proto, že staří Germáni vařili pivo z ječmene a pšenice v bronzových kotlích a dochucovali ho myrtou, dubovým listím a dubovými kořínky. Galové také vyráběli pivo z pšenice a ječmene, ale také z čočky, prosa a ovsa.

Dochucovali ho pelyňkem, šalvějí i puškvorcem. Jako vůbec první na světě ovšem čepovali pivo ze sudů! Ani ve střední Evropě tomu nebylo s pitím piva jinak. První zmínky pocházejí z doby 4. století před naším letopočtem. Znalosti o vaření piva sem patrně doputovaly až z daleké Itálie.

A zase ta církev

Od 3. století našeho letopočtu začali na naše území přicházet první Slované, kteří tu částečně vystřídali a částečně naředili populaci Keltů, Markomanů a dalších národů. Přinesli s sebou znalosti o vaření piva z pšenice, ječmene, ovsa a také o využití chmele.

Postupně však v Evropě začalo docházet k šíření křesťanství, které se nepříznivě podepsalo na výrobě piva. Podle misionářů Bible konzumaci piva nepodporovala a při bohoslužbách mělo svou roli víno. Upřednostňovali proto zakládání nových vinic.

Vše se změnilo po církevním koncilu v roce 816, kdy bylo pivo uznáno jako postní nápoj pro mnichy. Přesto už během 5. století začaly vznikat první klášterní pivovary, ve kterých mniši vařili pivo s přídavkem chmele, který si sami pěstovali.

První u nás

Během 9. a 10. století vzniklo v Bavorsku a českých zemích mnoho klášterních pivovarů, které vařily vysoce kvalitní pivo. I tak zůstalo používání chmele výsadou střední Evropy a v západní části kontinentu se začal chmel využívat až v 15. století.

A protože se při výrobě zlatavého moku využívala částečně pšenice, která měla posloužit hlavně na výrobu chleba, došlo brzy k prvnímu zdanění piva, aby se doplnily strádající šlechtické pokladny.

Kolorovaná kresba zachycující pivovarnictví na začátku 16. století. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo
Kolorovaná kresba zachycující pivovarnictví na začátku 16. století. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo

Na našem území byl nejstarší klášterní pivovar založen parně kolem roku 970, a to rovnou na Pražském hradě. Pití piva se velmi rychle stalo oblíbenou činností.

A protože kdo pil hodně piva, nevedl řádný život, a roku 990 dosáhla jeho konzumace již neúnosné úrovně, bylo na papeži vyžádáno zavedení první (a také poslední) prohibice v českých zemích.

Rozmach pivovarnictví

Prohibice podle všeho trvala až do 12. století. Po jejím zrušení se vrátilo pivovarnictví do klášterů a nově začali vařit pivo také šlechtici, měšťané a prakticky kdokoliv.

V nově vznikajících královských městech si panovník zajišťoval loajalitu také pomocí tzv. várečného práva, které udílelo právo k vaření piva každému měšťanovi, který měl uvnitř města svůj dům.

Pivovarnictví začalo vzkvétat a české pivo se ve své době stalo velmi žádaným pro svou chuť a kvalitu. Další výsadou královských měst bylo tzv. mílové právo, které zakazovalo v okruhu 10 kilometrů od městských hradeb vařit a čepovat cizí pivo.

Začátkem 16. století bylo ale zavedeno tzv. propinační právo, které vyhrazovalo vaření piva pouze stavu panskému, městskému a duchovnímu.

Na špici dodnes

V dalších staletích došlo k postupnému zrušení všech tří práv, navíc došlo ke zrušení nevolnictví a rozvoji techniky při zemědělských pracích, takže pivovarnické řemeslo opět vzkvétalo.

V roce 1839 byl založen Měšťanský pivovar v Plzni a už roku 1842 vznikla první várka světlého piva kvašeného spodně.

Tento pivovar se díky tomu stal mezníkem pro české i světové pivo, neboť díky němu došlo k přerodu pivovarnického řemesla na sladovnický průmysl. Éra moderního pivovarnictví tím byla zahájena.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Historie
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Historie
Španělská chřipka: Dvojspřeží jezdců apokalypsy
Měla více obětí než obě světové války dohromady. Čtyři vlny rozpuku viru A/H1N1, které v letech 1918-1920 nakazily každého třetího člověka na planetě, zahubily až 5 % světové populace. Pandemie, která dostala mnoho přízvisek – „bolševická nemoc“, „brazilská nemoc“, či „Napoleonský voják“ – se nejvíce proslavila jako chřipka španělská.   Španělsko k ní přitom přišlo […]
Historie
Barvy nad zlato i drahé koření
Náš oděv nebýval vždy tak pestrobarevný jako dnes. Výroba barev na látky byla totiž v minulosti poměrně složitou záležitostí a vybrané odstíny barev navíc ukazovaly na společenské postavení nositele oděvu, nikoliv na jeho barevný vkus… Nejstarší záznamy o barvení látek pocházejí z mladší doby kamenné z Číny, kde lidé barvili své šaty ruměnkou. Nevíme však, […]
Historie
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
reklama
historie
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Versailles v číslech: Od sídla moci po muzeum dějin
Zámek jako z nejkrásnější pohádky je svědkem pohnutých dějin od doby, kdy se Francie stává významnou velmocí až po dramatický úpadek monarchie. Ve Versailles se však rozhoduje i o osudu jiných států. Impozantní sídlo ve Versailles je jednou z nejcennějších památek Francie, která je od roku 1979 zapsána na seznamu památek UNESCO. A také patří […]
Cholera: Detektivní pátrání s klikou
Lékař, který odhalí tajemství cholery si dá světu návod jak se s nemocí vypořádat, objevení skutečné příčiny nemoci se však nedožije. I tak ovšem dokázal změnit svět a vymýtit v civilizovaném světě jednu z nejděsivějších nemocí. Stejně jako s tuberkulózou, je to v první polovině 19. století i s cholerou. Většina lékařů zastává teorii miasma, a považuje ji […]
reklama
zajímavosti
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml