Domů     Pivo se vaří už tisíce let. Kdysi však bývalo jiné
Pivo se vaří už tisíce let. Kdysi však bývalo jiné
26.1.2024

Konzumace alkoholických nápojů je součástí naší historie od úplného počátku, dalo by se dokonce říci, že je stará jako lidstvo samo. S trochou nadsázky lze uvést, že byla přítomna u mnoha osudových okamžiků a dosvědčila mnohá vítězství i prohry.

Pojďme se na historii jednoho takového alkoholického nápoje podívat. Jaká byla historická cesta piva?

Nejstarší dochované znaky, které ukazují na prapůvodní cílené vaření piva, pocházejí z Izraele a datují se neuvěřitelných 13 tisíc let do minulosti!

Bylo by ale zavádějící označovat tento stát za kolébku piva, po celém světě totiž vznikalo nezávisle na sobě v mnoha podobách. Na každém místě svým vlastním originálním způsobem. Jedno však mělo společné od nejstarších dob až dodnes – chutná skoro všem.

Pivo nemá svoji jednu
Pivo nemá svoji jednu „kolébku“, vzniklo nezávisle na sobě v různých částech světa. FOTO: pxfuel

Staří Sumerové

Pro už trochu rozsáhlejší zmínky o vaření piva nicméně musíme začít tam, kde ostatně začíná téměř každá lekce dějepisu – v Mezopotámii, tedy mezi řekami Eufratem a Tigridem, tedy přibližně v místech, kde se dnes nachází Irák.

Jako jedna z nejstarších civilizací zde žili Sumerové. Právě v jejich pozůstalostech byly objeveny první dochované písemné památky, které se zmiňují o výrobě piva. Datují se do doby 4000 let před naším letopočtem.

Je v nich uveden postup výroby kvašeného nápoje z ječmenného chleba. Ten bylo třeba rozdrobit do vody, přidat slad a vzniklou kaši nechat prokvasit.

Někdy se do směsi přidávala zelená hořčice nebo jiné rostliny, aby bylo dosaženo hořké chuti, protože lidé tehdy ještě neznali chmel. Vzniklý nápoj se nazýval kaš a byl velmi oblíbený.

Každý Sumeřan měl dokonce nárok na denní příděl 2–5 džbánků piva, přímo úměrný svému společenskému postavení.

Babylonská rozmanitost

Když se zhroutila Sumerská říše, zastoupili její pozici staří Babyloňané. Po svých předchůdcích převzali nejenom kulturu, ale také jejich znalosti a recepty. Navázali na ně také ve výrobě piva, což ovšem vyžadovalo dostatečnou úroveň a zemědělství.

Vytvořili důmyslný zavlažovací systém, plný stavidel a rybníků, díky kterému jim pole poskytovala úrodu obilí a ječmene až čtyřikrát do roka! Staré písemnosti se zmiňují až od 20 druzích piv, mezi kterými nechybělo pivo červené, černé, bílé nebo zbytkové.

Připravovali také ležák, který byl určený hlavně pro export do 1000 kilometrů vzdáleného Egypta. Všechna tato piva měla hustou kašovitou konzistenci, takže se spíše srkala než pila. A čím vyšší měla obsah špaldy, tím dražší byla.

Už staří Sumerové, vyspělá civilizace mnoha prvenství, měla pro pivo velkou slabost. FOTO: Michel wal/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Už staří Sumerové, vyspělá civilizace mnoha prvenství, měla pro pivo velkou slabost. FOTO: Michel wal/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Dar bohů

Při toulkách starověkou historií piva nelze vynechat ani starověký Egypt. Pivovarnictví v této říši je doloženo mnoha písemnými dokumenty a archeologickými nálezy. Hieroglyf pro chléb a pivo byl totiž po dlouhou dobu stejný.

A ne náhodou objevili archeologové pozůstatky pekárny v těsné blízkosti pivovaru. Stejně jako v Mezopotámii, i v Egyptě se vyrábělo pivo z různých chlebů a dalších směsí obilovin.

Vykvašená chlebová kaše se dochucovala všelijakým kořením, ale také datlemi a mákem. Pivo bylo husté a jeho chuť ani zdaleka nepřipomínala chuť dnešních piv. Každý Egypťan dostával denní příděl piva. Nepodařené zkyslé moky pak dostávali otroci.

Protože tehdejší hygienické podmínky nebyly z nejlepších, bylo pití i takového piva rozhodně bezpečnější než pití obyčejné vody.

Chmel objevili na východě

I země dále na východ měly své vlastní postupy při výrobě piva, jedno však měly všechny tehdejší výrobní postupy společné. Výsledkem bývala hustá kvašená kaše. V Tibetu připravovali domácí piva z ječmene, pšenice, rýže nebo kukuřice.

Číňané využívali ječmen, proso, ale také bambusové výhonky. Staří Indové připravovali pivo už v době 3200 před naším letopočtem.

Historikové dokonce uvádějí, že tento národ byl jedním z vůbec prvních, který začal užívat při výrobě alkoholického nápoje také chmel.

Do starověké Palestiny se pivo dostalo pravděpodobně díky starozákonným Židům, kteří si ho dovezli z Egypta a Babylonu, a stalo se jejich běžným denním nápojem. Také starověcí Řekové a Římané nezůstávali pozadu.

Třeba Řecký lékař Hippokrates používal pivo jako lék proti nespavosti a horečce.

K výrobě piva se používalo kde co. Starý dobrý chmel však údajně
K výrobě piva se používalo kde co. Starý dobrý chmel však údajně „objevili“ Indové! FOTO: Gerd Eichmann/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Evropské začátky

Nejstarší dochované důkazy výroby a pití piva v Evropě pocházejí z doby 800 let před naším letopočtem. Na území dnešního Bavorska byla nalezena hliněná nádoba se zbytky obilného nápoje na dně.

Víme proto, že staří Germáni vařili pivo z ječmene a pšenice v bronzových kotlích a dochucovali ho myrtou, dubovým listím a dubovými kořínky. Galové také vyráběli pivo z pšenice a ječmene, ale také z čočky, prosa a ovsa.

Dochucovali ho pelyňkem, šalvějí i puškvorcem. Jako vůbec první na světě ovšem čepovali pivo ze sudů! Ani ve střední Evropě tomu nebylo s pitím piva jinak. První zmínky pocházejí z doby 4. století před naším letopočtem. Znalosti o vaření piva sem patrně doputovaly až z daleké Itálie.

A zase ta církev

Od 3. století našeho letopočtu začali na naše území přicházet první Slované, kteří tu částečně vystřídali a částečně naředili populaci Keltů, Markomanů a dalších národů. Přinesli s sebou znalosti o vaření piva z pšenice, ječmene, ovsa a také o využití chmele.

Postupně však v Evropě začalo docházet k šíření křesťanství, které se nepříznivě podepsalo na výrobě piva. Podle misionářů Bible konzumaci piva nepodporovala a při bohoslužbách mělo svou roli víno. Upřednostňovali proto zakládání nových vinic.

Vše se změnilo po církevním koncilu v roce 816, kdy bylo pivo uznáno jako postní nápoj pro mnichy. Přesto už během 5. století začaly vznikat první klášterní pivovary, ve kterých mniši vařili pivo s přídavkem chmele, který si sami pěstovali.

První u nás

Během 9. a 10. století vzniklo v Bavorsku a českých zemích mnoho klášterních pivovarů, které vařily vysoce kvalitní pivo. I tak zůstalo používání chmele výsadou střední Evropy a v západní části kontinentu se začal chmel využívat až v 15. století.

A protože se při výrobě zlatavého moku využívala částečně pšenice, která měla posloužit hlavně na výrobu chleba, došlo brzy k prvnímu zdanění piva, aby se doplnily strádající šlechtické pokladny.

Kolorovaná kresba zachycující pivovarnictví na začátku 16. století. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo
Kolorovaná kresba zachycující pivovarnictví na začátku 16. století. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo

Na našem území byl nejstarší klášterní pivovar založen parně kolem roku 970, a to rovnou na Pražském hradě. Pití piva se velmi rychle stalo oblíbenou činností.

A protože kdo pil hodně piva, nevedl řádný život, a roku 990 dosáhla jeho konzumace již neúnosné úrovně, bylo na papeži vyžádáno zavedení první (a také poslední) prohibice v českých zemích.

Rozmach pivovarnictví

Prohibice podle všeho trvala až do 12. století. Po jejím zrušení se vrátilo pivovarnictví do klášterů a nově začali vařit pivo také šlechtici, měšťané a prakticky kdokoliv.

V nově vznikajících královských městech si panovník zajišťoval loajalitu také pomocí tzv. várečného práva, které udílelo právo k vaření piva každému měšťanovi, který měl uvnitř města svůj dům.

Pivovarnictví začalo vzkvétat a české pivo se ve své době stalo velmi žádaným pro svou chuť a kvalitu. Další výsadou královských měst bylo tzv. mílové právo, které zakazovalo v okruhu 10 kilometrů od městských hradeb vařit a čepovat cizí pivo.

Začátkem 16. století bylo ale zavedeno tzv. propinační právo, které vyhrazovalo vaření piva pouze stavu panskému, městskému a duchovnímu.

Na špici dodnes

V dalších staletích došlo k postupnému zrušení všech tří práv, navíc došlo ke zrušení nevolnictví a rozvoji techniky při zemědělských pracích, takže pivovarnické řemeslo opět vzkvétalo.

V roce 1839 byl založen Měšťanský pivovar v Plzni a už roku 1842 vznikla první várka světlého piva kvašeného spodně.

Tento pivovar se díky tomu stal mezníkem pro české i světové pivo, neboť díky němu došlo k přerodu pivovarnického řemesla na sladovnický průmysl. Éra moderního pivovarnictví tím byla zahájena.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Historie
Od strachu k léčbě: Jak se proměnilo vnímání lesa v průběhu staletí
Dnes vnímáme les jako místo odpočinku a relaxace, ale nebylo tomu tak vždy. Středověk v něm viděl nebezpečné útočiště démonů, zatímco moderní doba objevila jeho léčivou sílu. Jak se měnil náš vztah k lesu? Lidé vždy les nevnímali jako přátelské místo Ačkoli lidé po tisíciletí žili v souladu s přírodou, les pro ně vždy neznamenal […]
Historie
Krok za krokem. Tři pochody, které zanechaly stopu v historii
Upraví si kravatu, nervózně promne prsty, a pak už je ve svém živlu. Jeho hlas se line z reproduktorů do uší shromážděných. Projev Martina Luthera Kinga z onoho srpnového dne zazní v rámci Pochodu na Washington. Ve více lidech se to prostě lépe táhne. Ať už jde o nastolení nového režimu, upozornění na nerovnost ve společnosti či zkrátka […]
Historie
Zlatá ponorka I-52: Ztracený poklad nacistů v hlubinách Atlantiku
V temných vodách Biskajského zálivu odpočívá jeden z největších neobjevených pokladů druhé světové války – japonská ponorka I-52 přezdívaná „Zlatá“. Na její palubě měly být tuny zlata určené pro nacistické Německo, ale i tajné dokumenty, které by mohly změnit pohled na historii. Co se skutečně skrývá v tomto ocelovém sarkofágu pět kilometrů pod hladinou? Lokalita: Biskajský […]
Historie
Patřil držitel císařské medaile k šarlatánům nebo seriózním vědcům?
Ačkoliv Michael uveřejnil ve svém traktátu řadu zajímavých poznatků, na evropských dvorech předvádí spíše podvody šikovně maskované iluzionistickými efekty.   Alchymie se stane koníčkem Michaela Sendivoje (1566-1636) už v dobách jeho studií.  Už v roce 1594 se Polák objevuje v Praze, kde působí na dvoře Rudolfa II. Seznámí se s bohatým měšťanem Ludvíkem Korálkem z Těšína, kterému prý podivuhodným bílým […]
reklama
záhady a tajemství
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století. […]
Mechanismus z Antikythéry: Nejstarší počítač světa, který předběhl svou dobu o tisíciletí
Na dně Egejského moře u řeckého ostrova Antikythéra byl objeven jeden z nejzáhadnějších artefaktů starověku – bronzový mechanismus, který svou složitostí předběhl svou dobu o celá tisíciletí. Co přesně tento pozoruhodný přístroj uměl a kdo byl jeho geniálním tvůrcem? Lokalita: dno moře poblíž řeckého ostrova Antikythéry Římská říše je právě na vrcholu svých sil. Podél jižního […]
Záhadné lanškrounské mýty a pověsti
S městem Lanškrounem v okrese Ústí nad Orlicí i s mnohými místy v jeho okolí se pojí celá řada legend a pověstí. Jak by také ne, vždyť se jedná o starobylé královské město s dlouhou historií…   Chytrá stařenka zachránila Lanškroun Za třicetileté války táhli Švédové od Králík a Šilperka na Lanškroun s úmyslem město […]
Tajemství oceánů: Proč zůstává 90 % mořského dna neprobádané?
Přestože žijeme v době technologických zázraků, oceány zůstávají poslední velkou neznámou naší planety. Více než tři čtvrtiny mořského dna stále čekají na podrobné zmapování. Co brání vědcům v průzkumu a jaké poklady se v hlubinách mohou skrývat? Oceány pokrývají zhruba 70 procent povrchu naší planety. Podle moderních standardů je z této plochy zmapováno jen necelých […]
reklama
zajímavosti
Pranostiky a přírodní pozorování: Jak předpovídali počasí naši předkové?
Dříve lidé neměli družice ani radary, ale dokázali předpovědět počasí s překvapivou přesností. Jaké triky používali a proč některé pranostiky fungují dodnes? Dříve lidé pozorovali oblohu, zvířata a měli po ruce pranostiky Jak to s plánováním podle předpovědi počasí měli naši předkové? Paradoxně byli na těchto informacích existenčně závislí více než my. Šlo jim o […]
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
Když se po dešti znovu vyjasní obloha, není to jediný důvod k radosti. Většina z nás si s chutí užívá také zvláštní vůni ve vzduchu. Je nám tak příjemná, že se na ni zaměřili i výrobci a návrháři parfémů. Obvykle si ji spojujeme s čistotou, ale mají ji na svědomí bakterie. Ukazuje se, že to […]
Gelmerbahn: Nejstrmější lanovka Švýcarska, kde adrenalin teče jako horský potok
Otevřený červený vagon visící nad propastí, sklon až 106 % a žádné bezpečnostní pásy – to je Gelmerbahn, druhá nejstrmější lanovka světa ukrytá v srdci švýcarských Alp. Původně sloužila jako nákladní výtah pro stavbu přehrady, dnes nabízí jeden z největších adrenalinových zážitků v Evropě. Odvážíte se usednout do tohoto vláčku, který vás vyveze k tyrkysovému […]
Tajemství houslí: Jak vzniká dokonalý smyčcový nástroj?
Housle jsou jedním z nejkrásnějších a nejsložitějších hudebních nástrojů. Jak se vyrábějí a co dělá jejich zvuk tak jedinečným? Housle patří do rodiny smyčcových nástrojů a jsou jejím nejmenším členem. Jejich rozšíření v hudebním světě přineslo 17. století. Napomohl tomu i Claudio Monteverdi (1567–1643), který vedle patnácti viol využil ve své partituře pro operu Orfeo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz