Domů     Osvěžující zmrzlina: Od císařského luxusu k lidové pochoutce
Osvěžující zmrzlina: Od císařského luxusu k lidové pochoutce

Historie této dobroty začíná ve starověké Asii. Chladivé osvěžení znají Peršané, Indové i Číňané a dále do Evropy se rozšíří především díky italským podnikavcům. Veřejně dostupné širokým masám ho udělá Švýcar.

A nebýt Thomase Jeffersona, v USA by nejspíš poznali vanilkovou zmrzlinu mnohem později!

V horkých letních dnech je zmrzlina spolehlivou vzpruhou. Je dostupná téměř kdekoliv, kde na ni dostaneme chuť. Ale i když to naši předkové měli těžší, o chutné ochlazení se také dokázali postarat.

Traduje se, že zmrzlinu do Itálie kdysi přiveze z Číny Marco Polo (1254–1324), Francii s ní seznámí královna Kateřina Medicejská (1519–1589) a v Americe ji jako první představí Thomas Jefferson (1743–1826). Ale jsou to mýty!

Panovníkovi ledaři

Ledové nápoje a dezerty existují už dlouhou dobu před naším letopočtem. Takzvané ledovny jsou známé již ve starověkých civilizacích, například v Mezopotámii.

Jde tehdy o hluboké jámy nebo podzemní místnosti, které jsou dobře izolované a chráněné před teplem. Led se přiváží z vyšších, chladnějších oblastí. Například římský císař Nero (37–67 n. l.) si prý rád vychutnával ledové občerstvení s medem.

Ale nejstarší důkaz o výrobě zmrzliny pochází z Číny z období dynastie Tchang (618–907). Buvolí, kravské a kozí mléko se zahřeje a nechá kvasit.

Tento „jogurt“ se poté smíchá s moukou na zahuštění a přidá se kafr, přírodní aromatická látka ze dřeva stromu kafrovníku.

Může to znít zvláštně, protože kafr si spojujeme spíše s mastmi pro úlevu při bolestech svalů a kloubů, ale tehdy má za úkol dodat směsi chuť. Ta se před podáváním vychladí a starověká zmrzlina je na světě.

Na panovnickém dvoře prý v dobách největší slávy dynastie Tchang pracuje skoro stovka mužů, kteří se starají o výrobu zmrzliny a zásoby ledu.

Dnes si můžeme vybírat z velkého množství příchutí, ale nejoblíbenějšími zůstávají vanilková, čokoládová a jahodová.(Foto: Jan Vašek / Pixabay)
Dnes si můžeme vybírat z velkého množství příchutí, ale nejoblíbenějšími zůstávají vanilková, čokoládová a jahodová.(Foto: Jan Vašek / Pixabay)

Jen pro vyvolené

Při raných metodách mražení a chlazení potravin se využívá procesu, který nastane smícháním soli s ledem. Díky tomu se sníží bod tuhnutí a tak není obtížné dosáhnout teplot pod bodem mrazu.

Kdo a kdy přesně tento proces objevil, není známo, ale předpokládá se, že to mohli být právě Číňané.

Existují záznamy o metodách chlazení ve starověké Indii ze 4. století a první technické popisy výroby ledu pochází od arabských vědců, jako byl Abú Bakr Mohammed ibn Zakaríja ar-Rází (865–925) nebo Ibn Síná, na západě zvaný Avicenna (980–1037).

Do Evropy se dostane počátkem 16. století, ale spíše jako zábavný trik chemiků. K uchování jídla se nepoužívá až do 60. let 17. století, kdy se v Neapoli, Florencii, Paříži a Španělsku objevují zmrzliny na bázi vody (sorbety).

Zmrzlina si zvolna začíná razit vítěznou cestu starým kontinentem.

Existují záznamy o tom, že se podává o svátku svatého Jiřího na hradě Windsor v roce 1671. Jde tehdy o tak vzácné a exotické jídlo, že pouze hosté u stolu krále Karla II. Stuarta (1630–1685) „měli jeden talíř jahod a jeden talíř ledové smetany“. Všichni ostatní hosté mohli jen přihlížet a žasnout.

Na zmrzlině si s radostí pochutnávají lidé všeho věku.(Foto: Mircea Iancu / Pixabay)
Na zmrzlině si s radostí pochutnávají lidé všeho věku.(Foto: Mircea Iancu / Pixabay)

Zmrzlinoví králové

V roce 1686 si sicilský průkopník Francesco Procopio dei Coltelli (1651–1727) otevře v Paříži kavárnu i s nabídkou zmrzliny a produkt se stane tak populární, že během následujících desetiletí se ve francouzské metropoli objeví mnoho podobných podniků.

Výroba zmrzliny z vaječných žloutků začíná ve Francii okolo poloviny 18. století. Jiný italský podnikatel jménem Domenico Negri zase založí podnik v Londýně na Berkeley Square, který se také velmi proslaví svými zmrzlinami.

V roce 1789 Frederick Nutt, který se vyučil v Negriho zařízení, vydává knihu obsahující 31 různých receptů na zmrzliny, některé s čerstvým ovocem, jiné s džemy a další s použitím ovocných sirupů.

Příchutě zahrnují zázvor, čokoládu a jedna má dokonce příchuť sýra parmezánu. A tak i zbytek Evropy začne postupně srovnávat krok se Středomořím, kde je zmrzlina dostupnou lahůdkou i pro obyčejné lidi už v polovině 18. století.

A neodolají jí ani některá zvířata!(Foto: Andy M. / Pixabay)
A neodolají jí ani některá zvířata!(Foto: Andy M. / Pixabay)

Pochoutka pro každého

V Anglii se podobně levnou záležitostí stane asi o 100 let později, když švýcarský emigrant Carlo Gatti (1817–1878) v roce 1851 postaví první stánek nedaleko londýnského nádraží Charing Cross.

Porci zmrzliny prodává za 1 penny a může si ji tak dovolit téměř každý. Dříve je totiž zmrzlina drahou pochoutkou jen pro majetnější vrstvy. Sám díky této obchodní strategii nesmírně zbohatne. Kdo udělá jako první podobný krok na druhé straně oceánu není známo.

V USA cukráři prodávají zmrzlinu ve svých obchodech v New Yorku a dalších městech už během koloniální éry.

Mezi její milovníky patří Benjamin Franklin (1706–1790), George Washington (1732–1799) i Thomas Jefferson, kteří ji nejenom s chutí konzumují, ale také podávají na banketech.

Záznamy vedené jistým obchodníkem z New Yorku ukazují, že George Washington utratil v létě roku 1790 přibližně 200 dolarů za zmrzlinu. Thomas Jefferson zase pomůže k popularitě vanilkové zmrzlině! Z Francie do USA přiveze recept na její výrobu.

Zmrzlinový pohár je prý americký vynález z konce 19. století. O prvenství se ale dodnes diskutuje.(Foto: RitaE / Pixabay)
Zmrzlinový pohár je prý americký vynález z konce 19. století. O prvenství se ale dodnes diskutuje.(Foto: RitaE / Pixabay)

Večeře na Den díkůvzdání

Už v 19. století se objeví malé ruční mrazáky na zmrzlinu v Evropě i v Americe. V Anglii u zrodu tohoto užitečného zařízení stojí Agnes Marshallová (1852–1905), která také vydá celou řadu knih o zmrzlině.

První zmínka o jedlých kornoutech je právě v jedné z nich. V receptu z roku 1888 se uvádí, že jsou vyrobeny z těsta s přídavkem mandlí. Když se zdokonalí metody chlazení, zmrzlina zažije obrovský celosvětový boom.

Už není zapotřebí velkého množství ledu a je možné zmrzlinové produkty také přepravovat a skladovat. A prodejci začnou soutěžit i v tom, kdo vymyslí nejoriginálnější příchuť.

První příčku žebříčku by dnes mohl obsadit například americký produkt s názvem Večeře na Den díkůvzdání, kdy je základem vanilková zmrzlina s přídavkem žloutků, zelených fazolek a brambor, přelitá cukrovou polevou s topingem z chilli omáčky.

Další zajímavostí je třeba skandinávská zmrzlina s příchutí jehličí z vánočního stromku, produkt s přídavkem syrových ovčích vnitřností v regionu Adana v Turecku anebo japonský výrobek s chutí hráškové kaše a ryby.

Víte, že…

… největší zmrzlina měří 3 metry na výšku a vyrobili ji v roce 2015 v Norsku? Kornout vážil cca 96 kg, čokoládová výstelka 60 kg, džem 40 kg a zmrzliny se do něj vešlo téměř 1100 litrů.

Zajímavosti o zmrzlině:

Průměrný počet líznutí nutných ke snědení kopečku zmrzliny je 50.

Celosvětově nejvíce zmrzliny se konzumuje během července.

Na světě se sní ročně v průměru 2,8 kg na člověka.

Nejvíce zmrzliny snědené za 30 sekund je 568 gramů. Tento rekord drží od 24. září 2023 Andre Ortolf z Německa.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Silvia / Pixabay)
Související články
Zajímavosti
Fluoridace vody jako klíč k ovládnutí lidstva?
Fluorizovaná voda má snížit kazivost zubů. Kvůli tomuto důvodu se do vody začaly přidávat další látky. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby konspirátoři nepřišli s myšlenkou, že se tak mocní snaží otupit lidstvo. Jsou tedy fluoridy ve vodě opravdu bezpečné? Přidávání fluoridů do vody bývalo po celém světě zcela běžné včetně našeho území. S […]
Zajímavosti
Bílá: Barva, která neexistuje?
Jaká barva patří zimě? Samozřejmě bílá! Jenže bílý není jen sníh, také nevinnost a andělé. A někdy i smutek… Proč je ale bílá mezi barvami tak oblíbená? A je skutečně barvou, nebo jsme si ji jen vymysleli? Bílá je začátek. Když máme bílou stránku nebo bílou stěnu, můžeme na ni namalovat, co chceme. A v […]
Zajímavosti
V roji hladových sarančat: Zdevastují úrodu a co přijde pak?
Nálet obřího hejna sarančat v africké Keni zachytil v roce 2020 španělský fotograf Luis Tato. Snímek byl nominován do prestižní mezinárodní soutěže World Press Photo 2021 a získal řadu ocenění v dalších fotografických soutěžích. Kromě skvělé vizuální stránky je fotografie zajímavá také proto, že ukazuje na jeden z palčivých problémů tzv. třetího světa. Rok 2020 už navždy zůstane rokem, […]
Zajímavosti
Křivka obecná, louskáček i barevný papoušek z našich lesů
Křivka obecná, eurosibiřská (Loxia curvirostra) náleží do čeledi pěnkavovitých a je u nás celkem hojně se vyskytujícím ptáčkem, mírně větším než vrabec. Navzdory jejímu poměrně pestrému zbarvení i neobvyklému zobáčku s překříženými špičkami však velice často uniká naší pozornosti, a to díky vysokým a hustým korunám smrků, kde mívá svůj domov.   Oblíbený jídelníček    Oblíbenou […]
reklama
zajímavosti
Únor pro bylinkáře a zahradníky
Zima pomalu končí a na dveře už pomalu ťuká jaro a s ním vyraší na zahrádce první rostliny a rozkvetou první květiny. Ale čeká vás i práce na zahrádkách a sběr jarních léčivých bylinek. Co dělat, na co zaměřit pozornost? V únoru až březnu je nejvyšší doba na výsev jmelí bílého (Viscum album), pokud si […]
Čtyři skandály, které otřásly Vatikánem: Prostituční mejdany i kokain
Některé vyloudí na tvářích úsměv, jiné nás donutí ke zlostnému zaskřípění zuby, z některých nás obchází hrůza i po letech. Bibli tentokrát raději nechte v nočním stolku. Píše se rok 2010. Angelo Balducci (*1948) pracuje jako hlavní poradce Kongregace pro evangelizaci národů a je odpovědný za řízení misijních aktivit římskokatolické církve po celém světě. Jeho […]
Klonování v živočišné říši: Bez návštěvy moderní laboratoře!
Klonování jsme většinou zvyklí spojovat s laboratorním prostředím a nejmodernějšími technologiemi. Vědci však zjistili, že krabi v teplých vodách Rudého moře nic podobného ke klonování nepotřebují…   Jako roztleskávačka      Krabi Lybia leptochelis žijí v pobřežních mělčinách Rudého moře. Krabům rodu Lybia se přezdívá „pom-pom crab“, tedy „krab s pompony“. Se sasankami na svých klepetech totiž […]
Kopr vonný: O jeho léčivých vlastnostech mnoho lidí netuší
Málokdo by řekl, že Kopr vonný, tato výrazně aromatická bylina rostoucí na většině našich zahrad, pochází původně z jižního Ruska, západní Asie a východní části Středomoří. Přestože kopr známe spíše jako rostlinu využívanou v kuchyni, ať po přidávání do nálevů pro zavařování okurek, tak přes koření po různé omáčky, zejména koprovku. O léčebných vlastnostech však nemá […]
reklama
záhady a tajemství
Počátky konspirační teorie o mužích v černém
Původ Mužů v černém můžeme vystopovat až do počátku 50. let 20. století. Tehdy milovník UFO Albert Bender vytvořil malou organizaci s názvem International Flying Saucer Bureau, která vydávala časopis Space Review. V roce 1953 pak sám Bender tvrdil, že ho navštívili tři muži v tmavých oblecích, kteří mu nařídili, aby v publikování informací o […]
Záhadami prošpikovaný Radhošť: Co ukrývá jeho podzemí?
Vysoká vatra plápolá jasným plamenem a tam, kde končí nespalující žár, začíná rej těl. Jsme na 1129 metrů vysokém Radhošti, místě, kde zůstávají prastaré legendy ještě živé, a kde se udrží pohanské rituály až do 18. století. Desítky loučí ozařují radostné tváře. Tančí se a víno teče proudem. Pokud se sem vydáte dnes, určitě neminete […]
Střeží vesmírná tajemství agenti v černých oblecích?
Jde o příslušníky tajné služby, kteří zastrašují svědky UFO, nebo o pouhý výmysl? Když se řekne muži v černém, většina z nás si vybaví Willa Smitha a Tommyho Lee Jonese v kultovní akční sci-fi komedii, jejíž první díl si diváci oblíbili už v roce 1997. Hlavním úkolem těchto parťáků je v rámci tajné agentury MiB […]
Stojí na Zemi brány do jiných světů?
Mnohé dávné civilizace nám zanechaly podivné zprávy. Někdy písemné, jindy třeba obrázkové a v některých případech i v podobě architektonických děl. O mnoha speciálních stavbách totiž dodnes netušíme, k čemu sloužily či měly sloužit. A to je samozřejmě živnou půdou pro nejrůznější konspirační teorie. Naši dávní předkové zanechali zprávy o branách do jiných světů, kde žijí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz