Skip to content

Nevlastní bratr másla: Jaká byla historie margarínu?

„Musí být levná a přitom chutná. A dostatečně výživná,“ připomíná císař Napoleon III., když diktuje své požadavky na náhražku másla. Aby byla jeho armáda bojeschopná, potřebuje silné vojáky a ti zase potřebují dobrou výživu.

Ale kde na to má stát pořád brát peníze?!

Při pohledu na pestrobarevné krabičky s různými komerčními názvy, které vidíme v obchodech i v reklamách, se skoro nechce věřit, že margarín není výdobytkem moderní doby. Ale tato potravina oslaví v letošním roce už neuvěřitelných 151 let své existence!

Perla z laboratoře

U jejího zrodu stojí nápad francouzského císaře Napoleona III. (1808-1873). Ten hledá vhodnou alternativu pro máslo, která by byla jeho levnější náhražkou pro vojáky a chudé obyvatelstvo Francie. Vyhlásí proto soutěž s odměnou pro toho, kdo ji dokáže vyrobit.

Největší úspěch má chemik Hippolyte Mège-Mouriès (1817-1880), který v roce 1869 přijde se směsí taveného hovězího loje, vody a mléka a nazve ji oleomargarine. Později je název zkrácen na margarine čili nám dobře známý margarín.

Výrobek má perleťový vzhled a jeho název je odvozen z řeckého výrazu „margaritari“ znamenající „perla“. Svůj vynález si nechá patentovat 15. července 1869 a zkouší s ním prorazit i mimo Francii, ale příliš se mu nedaří.

Rozhodne se proto o 2 roky později prodat svůj patent (zde se zdroje rozcházejí, protože tehdejší složité právní prostředí ho nechránilo ve všech evropských zemích a některé prameny tvrdí, že došlo k vyzrazení receptury) a průmyslová výroba je v západní Evropě zahájena okolo roku 1872.

Zhruba ve stejné době se začne margarín vyrábět také v zámoří.

„Otec“ margarínu Hippolyte Mège-Mouriès

Válka barev

Zpočátku musí bojovat s nedůvěrou lidí, problémy zaznamená trh zejména ve Spojených státech amerických a v Kanadě. Silná mlékárenská lobby zde bojuje proti prodeji margarínu, protože v něm cítí silnou konkurenci másla, což vede v USA v roce 1886 k zavedení vysokých poplatků pro výrobce margarínu.

Některé americké státy jeho výrobu dokonce zakážou. Stejně tak zapoví přidávání žlutého barviva, aby prý nedocházelo ke klamání zákazníků vizuální podobou s máslem. Vše dojde tak daleko, že do počátku 20.

století vyhlásí více než třicítka amerických států povinnost margarín výrazně barevně odlišit od másla, například přidáním růžového barviva. Tyto zákony jsou nakonec Nejvyšším soudem zrušeny, ale zákaz „žlutého“ margarínu zůstává.

V USA a v Kanadě se kvůli barvě, připomínající máslo, rozhořel neúprosný boj.

Ani bílý, ani barevný!

Pokud si myslíte, že americké daně a zákaz barvení margarínu jsou příliš tvrdá omezení, kampaň kanadské vlády je ještě daleko neúprosnější. V letech 1886 až 1948 je margarín zakázán úplně, výjimku tvoří období let 1917 až 1923, kdy první světová válka a její následky způsobí nedostatek másla a vláda dočasně povolí prodej margarínu.

A jinou než bílou barvu přitom nesměl mít v kanadské provincii Quebec až do roku 2008! V době hospodářské krize ve 30. letech 20. století a při nedostatku másla během druhé světové války se konečně dostane margarínu ocenění.

K tomu dopomůže i změna výrobního procesu, kdy je živočišný tuk nahrazen tuky rostlinnými a také chytrý krok, který v USA obejde zákaz barvení nažluto. Bílý tuk je prodáván s přiloženou kapslí žlutého barviva, které si zákazníci do margarínu přidají sami doma a vytvoří si pěkný „máslový“ odstín.

Dnes už si můžeme vybrat výrobce i příchuť margarínu ze široké nabídky.

Konečně v pohodě

Margarín se během válečných let dostává ke slovu i v Evropě, zejména pak v průběhu druhé světové války. Jeho spotřeba stoupá a lidé si na něj zvyknou, takže v poválečných letech mají výrobci prostor pro inovace a konkurenční aktivity.

Soutěží se o to, který výrobek bude svou chutí nejvíce připomínat máslo, který bude zdravější anebo třeba bude obsahovat více vitamínů. Posléze jsou do vylepšených produktů přidávány různé příchutě a margarín zvolna dostává podobu, v jaké ho známe dnes.

Chutná na mnoho způsobů…
Foto: https://pixabay.com, https://en.wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Blue Mauritius Gold v českých barech
iluxus.cz

Blue Mauritius Gold v...

Spisovatel Mark Twain napsal: „Bůh prý nejdříve...
Když delfín bojuje: Trénují velmoci vodní savce k válce?
enigmaplus.cz

Když delfín bojuje: Trénují...

Jsou roztomilí, hraví, společenští, ohromně inteligentní a pod...
Mrkvovo-dýňová kaše
nasehvezdy.cz

Mrkvovo-dýňová kaše

Přílohovou kaši můžete udělat i z jiné zeleniny...
Akustická kočka: Pokusy s odposlouchávacím zařízením, které má svoji hlavu
enigmaplus.cz

Akustická kočka: Pokusy s...

Posedlost amerických tajných služeb zdokonalováním...
Šílený vědec Herbert Bruno Gerstner v Německu zabíjel děti, v USA onkologicky nemocné
enigmaplus.cz

Šílený vědec Herbert Bruno...

Za války prováděl brutální experimenty, při kterých...
Jablonec nad Nisou jako na dlani!
epochanacestach.cz

Jablonec nad Nisou jako na...

Vystoupejte v létě na...
Muzeum Čtyřlístku
epochanacestach.cz

Muzeum Čtyřlístku

Zavítejte do Třeskoprsk,...
Interiér s dekorem kamene
rezidenceonline.cz

Interiér s dekorem kamene

Návrat k tradicím, přírodě a touha po příjemně...
Brána do vesmíru otevřena
21stoleti.cz

Brána do vesmíru otevřena

Co jsou exoplanety, jak můžeme zkonstruovat a...
Zahrada se zabarvuje
nasehvezdy.cz

Zahrada se zabarvuje

V polovině říjnu zahrada vydává své poslední...
Až u 40 % lidí probíhá fibrilace síní bez příznaků
21stoleti.cz

Až u 40 % lidí probíhá fibrilace...

Fibrilace síní neboli česky míhání síní patří v současné...
Zvířata ohrožená ohněm
epochalnisvet.cz

Zvířata ohrožená ohněm

Na přelomu roku 2019 a 2020 zasáhly Austrálii...