Skip to content

Michelinský průvodce: Světoznámá „bible“ labužníků

Svět doputoval od pneumatik ke hvězdě a dobrému jídlu. Pak se zrodila druhá hvězda a lepší degustační zážitek a na úplném vrcholu stojí pár desítek restaurací po celém světě s třemi hvězdami podle Michelina.

Být součástí gastronomické michelin rodinky, je jako projít se v záři reflektorů po červeném koberci. Závist i konkurence jsou tu nejskloňovanějšími výrazy spolu s kreativitou a pečlivostí. I ten sebemenší detail je střeženým tajemstvím. Přitom původně jde jen o nevinný nápad na sestavení žebříčku těch nejlepších „kusů žvance.“ Vítejte ve světě, kde čas i prostor ovládají hvězdy.

Dva bratři, jeden nápad

Jak může souviset firma na výrobu pneumatik s jídlem? Úplně jednoduše. Za celou myšlenkou dnes opěvovaného průvodce totiž stojí bratrské duo André (1853–1931) a Édouardo (1859–1940) Michelinovi, kteří roku 1888 zakládají dnes světoznámou společnost Michelin. V jejich době je však masové cestování ještě v plenkách, nemluvě o místech, kde se dá složit hlava nebo nasytit kručící žaludek. A protože bratři Michelinové milují nejen dlouhé vyjížďky, ale hlavně debužírování v prvotřídních podnicích, rozhodnou se vytvořit příručku, která má všechny ostatní orientovat stejným směrem.

Každoročně se kuchařští umělci snaží přijít s něčím, co ohromí chuťové pohárky.

Zlidovělý nápad za hranice

První zastávka? Francie. Když světlo světa spatří první Michelinský průvodce píše se rok 1900. Průvodce dávají zákazníkům zdarma jako dárek i poděkování za zakoupené pneumatiky. A úspěch na sebe nenechá dlouho čekat. Inspiraci lidé okamžitě chytnou „za pačesy“ a malá chuťová brožurka se šíří jako lavina. Netrvá dlouho, než myšlenku přebírají i další státy jako Rakousko, Španělsko, Nizozemí, Portugalsko nebo Velká Británie a Irsko. Hodnocení stojí na třech hvězdách – přičemž platí staré, dobré pravidlo, čím víc, tím líp. Zatímco jedna hvězda znamená „velmi dobrá restaurace“, tři hvězdičky už znamenají podnik, k němuž se vyplatí cestovat „i přes půl světa.“ I když jsou nyní hvězdičky tou nejdůležitější a zároveň nejžádanější částí celého Michelinského průvodce, poprvé se objevují až roku 1926. Ve více než 12 světových metropolích proto každoročně kuchaři vaří a manažeři vymýšlí nové pochoutky do úmoru, s cílem zaujmout svými mistrovskými díly do té míry, aby si vysloužili alespoň jednu jedinou a vstoupili do gastronomických dějin.

LMichelinské hvězdy určují trendy v gastro světě. Mnohdy ale za vysokou cenu.

Tajní gastro agenti

Oceňování ale není vůbec žádná sranda. Michelin si na tuto práci najímá hned několik kritiků, kteří poctivě navštěvují všech 4 000 ohodnocených restaurací, jestli udaný standart nadále přetrvává. Svoji návštěvu nikdy dopředu nehlásí, nikdo neví, v jakém počtu se dostaví. Přepadovky musí vykonávat každých 18 měsíců a podle toho hodnocení upravovat. Nejčastěji jsou oceňovány podniky sídlící v hlavních či největších městech. Popularita „tří hvězdiček“ každým rokem roste, však jde také o jakýsi kuchařský metál. Jakmile restaurace na svoji zlatou metu dosáhne, většinou se v podniku dveře netrhnout. Někteří majitelé proto později žádají i o vyškrtnutí ze seznamu, protože na nic jiného než vaření a udržování luxusního renomé nemají čas. Mnoha zákazníkům jde navíc jen o fotku než o jídlo, čímž jen zbytečně zdržují obsluhu od práce.

Stověžaté hvězdné poklady

Pro všechny kuchtíky nastává velké očekávání vždy na začátku roku. V tom letošním se podaří obhájit hvězdu hned dvěma pražským restauracím na Starém Městě – La Degustation Boheme Burgeoise sídlící v ulici Haštalská, a Field, kterou je možné najít v ulici U Milosrdných. Dříve se z podobné slávy těší i v Alcronu, letos na ně však padne smůla, když o třpytivý zázrak přichází.

Rájem trojhvězdičkových restaurací je jednoznačně Paříž. V restauraci Alain Ducasse au Plaza Athénée se však pyšní i lustr s 10 tisíci krystaly.
Foto: Shutterstock.com, Wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …