Skip to content

Michelinský průvodce: Světoznámá „bible“ labužníků

Svět doputoval od pneumatik ke hvězdě a dobrému jídlu. Pak se zrodila druhá hvězda a lepší degustační zážitek a na úplném vrcholu stojí pár desítek restaurací po celém světě s třemi hvězdami podle Michelina.

Být součástí gastronomické michelin rodinky, je jako projít se v záři reflektorů po červeném koberci. Závist i konkurence jsou tu nejskloňovanějšími výrazy spolu s kreativitou a pečlivostí. I ten sebemenší detail je střeženým tajemstvím.

Přitom původně jde jen o nevinný nápad na sestavení žebříčku těch nejlepších „kusů žvance.“ Vítejte ve světě, kde čas i prostor ovládají hvězdy.

Dva bratři, jeden nápad

Jak může souviset firma na výrobu pneumatik s jídlem? Úplně jednoduše. Za celou myšlenkou dnes opěvovaného průvodce totiž stojí bratrské duo André (1853–1931) a Édouardo (1859–1940) Michelinovi, kteří roku 1888 zakládají dnes světoznámou společnost Michelin.

V jejich době je však masové cestování ještě v plenkách, nemluvě o místech, kde se dá složit hlava nebo nasytit kručící žaludek. A protože bratři Michelinové milují nejen dlouhé vyjížďky, ale hlavně debužírování v prvotřídních podnicích, rozhodnou se vytvořit příručku, která má všechny ostatní orientovat stejným směrem.

Každoročně se kuchařští umělci snaží přijít s něčím, co ohromí chuťové pohárky.

Zlidovělý nápad za hranice

První zastávka? Francie. Když světlo světa spatří první Michelinský průvodce píše se rok 1900. Průvodce dávají zákazníkům zdarma jako dárek i poděkování za zakoupené pneumatiky. A úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

Inspiraci lidé okamžitě chytnou „za pačesy“ a malá chuťová brožurka se šíří jako lavina. Netrvá dlouho, než myšlenku přebírají i další státy jako Rakousko, Španělsko, Nizozemí, Portugalsko nebo Velká Británie a Irsko.

Hodnocení stojí na třech hvězdách – přičemž platí staré, dobré pravidlo, čím víc, tím líp. Zatímco jedna hvězda znamená „velmi dobrá restaurace“, tři hvězdičky už znamenají podnik, k němuž se vyplatí cestovat „i přes půl světa.“ I když jsou nyní hvězdičky tou nejdůležitější a zároveň nejžádanější částí celého Michelinského průvodce, poprvé se objevují až roku 1926. Ve více než 12 světových metropolích proto každoročně kuchaři vaří a manažeři vymýšlí nové pochoutky do úmoru, s cílem zaujmout svými mistrovskými díly do té míry, aby si vysloužili alespoň jednu jedinou a vstoupili do gastronomických dějin.

LMichelinské hvězdy určují trendy v gastro světě. Mnohdy ale za vysokou cenu.

Tajní gastro agenti

Oceňování ale není vůbec žádná sranda. Michelin si na tuto práci najímá hned několik kritiků, kteří poctivě navštěvují všech 4 000 ohodnocených restaurací, jestli udaný standart nadále přetrvává. Svoji návštěvu nikdy dopředu nehlásí, nikdo neví, v jakém počtu se dostaví.

Přepadovky musí vykonávat každých 18 měsíců a podle toho hodnocení upravovat. Nejčastěji jsou oceňovány podniky sídlící v hlavních či největších městech. Popularita „tří hvězdiček“ každým rokem roste, však jde také o jakýsi kuchařský metál.

Jakmile restaurace na svoji zlatou metu dosáhne, většinou se v podniku dveře netrhnout. Někteří majitelé proto později žádají i o vyškrtnutí ze seznamu, protože na nic jiného než vaření a udržování luxusního renomé nemají čas.

Mnoha zákazníkům jde navíc jen o fotku než o jídlo, čímž jen zbytečně zdržují obsluhu od práce.

Stověžaté hvězdné poklady

Pro všechny kuchtíky nastává velké očekávání vždy na začátku roku. V tom letošním se podaří obhájit hvězdu hned dvěma pražským restauracím na Starém Městě – La Degustation Boheme Burgeoise sídlící v ulici Haštalská, a Field, kterou je možné najít v ulici U Milosrdných.

Dříve se z podobné slávy těší i v Alcronu, letos na ně však padne smůla, když o třpytivý zázrak přichází.

Rájem trojhvězdičkových restaurací je jednoznačně Paříž. V restauraci Alain Ducasse au Plaza Athénée se však pyšní i lustr s 10 tisíci krystaly.
Foto: Shutterstock.com, Wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Co potřebují suché vlasy
nasehvezdy.cz

Co potřebují suché vlasy

Jsou vaše vlasy suché, polámané, třepí se...
Moderní současnost v historickém rámu
rezidenceonline.cz

Moderní současnost v...

Citlivá práce s letitými detaily a původním vybavením se...
Kravařsko historické i přírodní
epochanacestach.cz

Kravařsko historické i...

S životem Palackého...
Proč tak šetří na své manželce?
nasehvezdy.cz

Proč tak šetří na své...

Nedávno se nechal slyšet, že vyrostl relativně v...
Ovládněte terén s novým Polarisem
iluxus.cz

Ovládněte terén s novým...

Skvělá obratnost v terénu a nekonečný...
Pohřeb britské panovnice Viktorie: Rakev s královnou málem převrátili splašení koně
epochalnisvet.cz

Pohřeb britské panovnice Viktorie:...

Smuteční procesí se zastaví, aby mohly být...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Příběh dívky, která se ztratila, objevila, a poté zmizela beze stopy
enigmaplus.cz

Příběh dívky, která se...

Obyčejná letní návštěva kamarádky v...
Nejzáhadnější lidé historie
enigmaplus.cz

Nejzáhadnější lidé historie

Dnes si představíme celkem pět...
Záhadný monolit v poušti
enigmaplus.cz

Záhadný monolit v poušti

Každý nový archeologický nález vyvolává...
LAMAX Sounder2: Bomba hudebního světa
21stoleti.cz

LAMAX Sounder2: Bomba...

Píšete nám různé dopisy. Mezi ně patří i...
Těšínsko plné kontrastů
epochanacestach.cz

Těšínsko plné kontrastů

A už jste slyšeli o...