Skip to content

Kyanovodík v třešních? To je pecka!

Na třešně kluci odnepaměti chodí sousedovi na zahradu. Milujeme je syrové, používáme je při vaření i pečení, vyrábí se z nich marmelády i likér. Ovšem pecky, to je jiná.

Ty totiž obsahují amygdalin, kyanogenní glykosid (nitril kyseliny b-genciobiosyl-D-mandlové) jehož rozkladem vzniká toxický kyanovodík (HCN).

2
Vypadají lákavě, ale jako každá krása, mají v sobě i něco jedovatého.

S kyanovodíkem není legrace

Prudký jed, jehož smrtelná dávka je při požití už 0,05 g se používá při popravách v plynových komorách a 2. prosince 1984 jeho únik z chemičky v indickém Bhópálu zaviní smrt téměř dvaceti tisíc lidí. Kyanidy totiž brání buňkám využít kyslík a při akutní otravě nastává během několika minut kóma s křečemi, apnoe, zástava srdce a smrt. Chronická otrava vyvolává slabost, paralýzu, nervové léze, poškození jater a ledvin.

3
V Bhópálu kyanovodík  zaviní smrt tisíců lidí.

S třešněmi legrace být může

Amygdalinu je v peckách nepatrné množství a navíc to není zase takový zloduch. Má na svědomí hořkou chuť a proto jsou jádra používána k aromatizaci potravin. Využívá se i v medicíně jako součást léků proti dráždivému kašli a nevolnostem. Každopádně, pecky třešní jsou mnohem lepší jako střelivo než doplněk zdravé stravy.

4
Amygdalinu je naštěstí v peckách10 tak neparné množství, že se není čeho bát.
Foto: commons.wikimedia.org, internet
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost Zobrazit více …