Skip to content

Jaké vitaminy potřebuje naše tělo?

Vitaminy jsou pro nás důležité, abychom vůbec přežili. My sami si ale tyto látky vyrábět nedokážeme, proto je získáváme z potravy. Které z nich jsou nejdůležitější? Jak ovlivňují fungování našeho těla?

Vitaminy patří mezi organické látky, které se starají o ty nejdůležitější pochody v lidském těle. Ovlivňují především látkovou výměnu a vstřebávání. Existují dva základní typy: vitaminy rozpustné v tucích, jež můžeme najít v olejích, mléčných výrobcích, vejcích nebo rybách, a vitaminy rozpustné ve vodě. Ty se nacházejí hlavně v ovoci, zelenině, obilovinách a mléčných výrobcích.

Vitamin A (retinol)

Proč je důležitý: Je nezbytný především pro správnou funkci zraku. Ovlivňuje vnímání a rozlišování barev nebo schopnost vidět za šera. Podporuje také růst a správný vývoj buněk sliznic a kostí. Pozitivně ovlivňuje tvorbu spermií a vajíček a podporuje správný vývoj plodu. Chrání pokožku před UV záření.

Vitamin A velmi podporuje správnou funkci zraku.

Nedostatek: Projeví se nejprve zvýšenou vysychavostí kůže, šeroslepostí nebo poruchami vnímání barev. Předávkování může způsobit i jaterní otravu.

Zdroje: maso, ryby, mléko, vaječný žloutek, játra, mrkev, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, papája

Vitamin B1 (thiamin)

Proč je důležitý:  Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a mozek. Působí proti únavě a může zlepšit funkci srdečního svalu. V kombinaci s ostatními vitaminy skupiny B pomáhá při trávicích obtížích. Navozuje optimismus, pomáhá překonávat stresové situace a posiluje chuť k jídlu.

Nedostatek: Vyskytují se častěji migrény, zvýšená nervozita nebo únava. Dalšími projevy jsou zácpa či nechutenství.

Zdroje: luštěniny, obiloviny, ryby, pivovarské kvasnice, ovesné vločky, lískové oříšky, dýňová semínky, vodní meloun

Vitamin B2 (riboflavin)

Proč je důležitý:  Podporuje tvorbu hormonu štítné žlázy, který urychluje metabolismus.  Je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy a nehty a ovlivňuje také schopnost vidění za šera. Posiluje srdce a pomáhá při vyšší fyzické námaze.

Vitamin B2 zlepšuje činnost srdce.

Nedostatek: Praskají koutky rtů, dělají se afty. Vyskytují se také bolesti v krku, pálení očí, ospalost nebo suchá a drsná kůže.

Zdroje: kvasnice, mléko, zelenina, brambory, vepřové a hovězí maso, tvaroh, oříšky

Vitamin B3 (niacin)

Proč je důležitý: Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž se významně podílí na prevenci vzniku srdečních onemocnění. Účastní se rovněž regulace hladiny krevního cukru a podílí se na správném fungování mozku.

Nedostatek: Projevuje se nespavostí, nechutenstvím nebo záněty dutiny ústní.

Zdroje: celozrnná mouka, zelenina nebo houby, tuňák, játra, krůtí maso, arašídy, fazole, hrách

Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

Proč je důležitý: Podporuje tvorbu hormonů nadledvin, a tím působí proti stresu. Významně se podílí na regeneraci buněk a tkání, proto je nezbytný při hojení ran. Obnovuje kožní buňky, napomáhá regeneraci vlasů, nehtů a kloubů. Zvyšuje celkovou imunitu organismu.

Při nedostatku vitaminu B5 se objevuje únava a podrážděnost.

Nedostatek:  Příznakem jeho nedostatku je podrážděnost, únava nebo poruchy spánku.

Zdroje: luštěniny, maso, játra, vejce, kvasnice, arašídy

Vitamin B6 (pyridoxin)

Proč je důležitý:  Působí jako prevence proti revmatickému onemocnění kloubů a nervových onemocnění. Napomáhá zmírnit premenstruační syndrom a je nepostradatelný i při prevenci srdečních onemocnění.

Nedostatek: Lidé při jeho nedostatku pociťují neurosvalovou dráždivost, která se pojí s cukáním víček, křečemi. Objevuje se také zapomnětlivost, záněty kůže a dutiny ústní.

Zdroj: játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy

Vitamin B7 (biotin)

Proč je důležitý: Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a k udržení dobrého stavu vlasů, pokožky a sliznic.

Nedostatek: Nízká hladina je vzácná a souvisí s nadměrným příjmem syrových vajec. Může být také důsledkem dědičné metabolické poruchy, kdy si tělo nedokáže biotin recyklovat a znovu jej použít. Hrozí vyrážky v obličeji, vypadáváním vlasů, deprese či halucinace.

Zdroje: maso, obiloviny, ovoce, zelenina a další

Vitamin B9 (kyselina listová)

Proč je důležitý: Podporuje proces krvetvorby, vývojové a neurologické procesy v organismu. Zlepšuje mentální funkce člověka a jeho emoční zdraví. Je důležitý i pro zdravé srdce a cévy.

Kyselina listová je velmi potřebná především v období těhotenství.

Nedostatek: Je nebezpečný hlavně pro těhotné ženy, protože může narušit vývoj plodu. Objevuje se také zvýšená únava, porucha růstu a krvetvorby nebo porucha trávení.

Zdroje: různé druhy listové zeleniny, játra, vnitřnosti, vejce, mléko a celozrnné bílkoviny.

Vitamin B12 (kobalamin)

Proč je důležitý: Významně se podílí při tvorbě červených krvinek, působí preventivně proti anémii a vzniku dalších krevních chorob. Je nezbytný pro fungování nervového systému, kdy zlepšuje paměť a podporuje koncentraci.

Nedostatek: Objevuje se zejména zvýšená únava a spavost. Dále se může projevit hubnutím, zhoršováním paměti a duševní výkonnosti nebo zhoršením svalové koordinace. Nedostatkem trpí hlavně vegetariáni a lidé, kteří pijí nadměrně alkohol

Zdroje: maso, vnitřnosti, ryby, vejce, mléko nebo mléčné produkty.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Proč je důležitý: Zodpovídá za správnou funkci všech buněk v lidském organismu. Je nezbytný pro udržení obranyschopnosti těla, působí jako antioxidant. Podílí se na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa. Působí preventivně proti kornatění tepen nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění.

Vitamin C se nachází hlavně v citrusových plodech.

Nedostatek:  Projevuje se únavou či oslabením imunity. Výrazný nedostatek pak brání vstřebávání železa a způsobuje chudokrevnost. Dříve způsoboval nedostatek nemoc kurděje.

Zdroje: citrusové plody, šípek, brambory, rajčata, brokolice, jahody, květák, kiwi, brusinky, špenát, maliny, jablka

Vitamin D (cholekalciferol)

Proč je důležitý: Tento vitamin ovlivňuje růst kostí a zubů. Vzniká v kůži, odkud je vlivem UV záření transportován do jater, z nichž putuje do ledvin. Vzniklé látky tímto procesem podporují vstřebávání vápníku a fosforu.

Nedostatek : Chybějící množství se odrazuje na špatné mineralizací kostí.

Zdroje: rybí tuk, některé oleje, kvasnice, vaječný žloutek, rajčata, kakao, mléko, houby

Vitamin E (alfa tokoferol)

Proč je důležitý: Má antioxidační účinky a je zkoumán ve spojitosti s prevencí vzniku zhoubných nádorů za podpory selenu a beta karotenu. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a oddaluje stárnutí. Pomáhá lépe odbourávat škodliviny v játrech, má vliv na tvorbu červených krvinek a růst i obnovu svalové tkáně.

Vitamin E odbourává škodliviny z jater.

Nedostatek: Rozpadají se jaterní buňky, červené krvinky jsou málo odolné a pohlavní orgány špatně fungují, což může vést až k neplodnosti.

Zdroje: klíčky, sójový olej lisovaný za studena, vaječné žloutky, maso, mléko

Vitamin H (biotin)

Proč je důležitý: Podílí se také na tvorbě mastných kyselin, které tvoří stěny buněk. Účinně snižuje bolest ve svalech, pomáhá proti depresím a funguje jako prevence proti plešatosti. Podporuje činnost pohlavních žláz a centrální nervové soustavy.

Nedostatek: U dětí brzdí růst dětí a jejich vývoj. Způsobuje také šedivění a šupinatění kůže, pocity únavy a sníženou odolnost proti nemocem.

Zdroje: sušené houby, vaječné žloutky, mléko, kvasnice, játra, ledviny

Vitamin K (fylochinon)

Proč je důležitý: Ve spolupráci s vápníkem má zásadní vliv na srážlivost krve a snižuje riziko vnitřního krvácení. Lékaři jej tak podávají před operací i po ní. Kromě toho podporuje růst kostí a udržuje je zdravé. Pomáhá také spalovat tuky a omezuje růst zubního kazu.

V luštěninách se nachází vitamin K, který má zásadní vliv na srážlivost krve.

Nedostatek: Projeví se zvýšenou krvácivostí, mohou vznikat krvácivé projevy na kůži a sliznicích.

Zdroje: vepřová játra, zelí, špenát, květák, luštěniny, rajčata, mrkev, červená řepa 

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …