Skip to content
reklama
reklama

Jak Češi zkvalitnili výrobu cukru

Mezi vynálezci z českého rybníčku je mnoho takových, jež se zapsali nejen do českých dějin, ale také do těch světových. I v oboru cukrovarnictví lze nalézt význačné osobnosti.

blank
Ve 30. letech 19. století začaly v Čechách vznikat první cukrovary. V 60. letech a počátkem 70. let se cukrovarnictví začalo prosazovat výrazněji. Foto: Myriams-Fotos / pixabay

Hugo Jelínek (1834-1901) vystudoval strojírenství, ale v centru jeho zájmu byla také chemie. Rodák ze západních Čech tak začal od roku 1861 pracovat cukrovaru v pražských Vysočanech, který patřil farmaceutovi a podnikateli Bedřichu Freyovi (1800-1879). Freyův cukrovar postavený v empírovém stylu byl vůbec prvním průmyslovým podnikem v obci. Výroba zahrnovala přítomnost hydraulických lisů a Frey jako první v Čechách používal parní pohon. V továrně byl později zaměstnán i Freyův syn Bedřich Frey ml. (1835-1901), který s Jelínkem navázal spolupráci. Cílem, k němuž během 60. let oba muži směřovali, byla snaha zvýšit účinnost výroby cukru, aby byla efektivnější. Ale jak to provést? Řešení bylo nalezeno v roce 1863, a sice takové, že zkusili aplikovat zcela novou metodu čištění cukrové šťávy.

blank
Během let 1868-1873 bylo založeno 86 nových cukrovarů (jen v roce 1971 jich vzniklo na 30), 69 z nich bylo rolnických. Množství cukrovarů se v tomto období až zdvojnásobilo a jejich počet se pohyboval okolo počtu 157. Foto: Humusak / pixabay

Staré nahrazeno novým

Dosavadní proces výroby spočíval v „proplachování“ cukerného roztoku vápenným mlékem a až poté oxidem uhličitým (CO2), nová metoda postup zkvalitnila a nahradila tak, že oba procesy probíhaly zároveň.

Technologie se setkala s obrovským úspěchem a oba muži tak pozvali na závěrečné veřejné předvedení přes 200 hostů, jež se pohybovali v cukrovarnickém průmyslu. Tato metoda se do dějin zapsala jako Frey-Jelínkova saturace a našla uplatnění v mnoha cukrovarech.

blank
Bez malé bílé kostky cukru si mnoho lidí nedokáže představit svůj den. V kávě či čaji se cukr rozpouští, a nápoj tak dochucuje. Foto: ulleo / pixabay

Se svým talentem se ve světě netratil

Jelínek se díky svým úspěchům zviditelnil a jeho aktivity se značně rozšířily. Emil Škoda (1839-1900) nadaného chemika zaměstnal ve svých závodech v Plzni. Mimo jiné založil Jelínek společně s bratry Prokopovými lihovar a továrnu na lisované kvasnice, byl také předsedou Staroplzeneckého akciového pivovaru a stál i u zrodu České západní společnosti.

Nechtěl se ale příliš odklonit od svých plánů, jež spočívaly v rozšíření pěstování cukrové řepy poblíž Plzně. Zjistil totiž, že půda, která se využívala pro pěstování zelí, nabízí vhodné podmínky i pro cukrovou řepu.

Od sedláků, které se snažil v rámci své kampaně přesvědčit, vybral peníze a nechal postavit Rolnický akciový cukrovar, jenž byl prvním ryze českým podnikem v Plzni. Cukrovar svůj provoz zahájil v listopadu 1869.

blank
Za jejím vynálezem stál Jacob Christoph Rad (1799-1871), který si nápad nechal roku 1843 patentovat. Foto: Humusak / pixabay

Úspěchy kolikrát nepřicházejí hned

Každý úspěch musí být vyvážen i nějakým tím neúspěchem. Řepa v okolí Plzně disponovala nízkou cukernatosti a nebyl jí dostatek. Jelínek surovinu musel dovážet z daleka, což se podepsalo na ceně a podnik se dostal do finančních potíží.

Poslední kapkou byl rakouský státní bankrot roku 1873. Cukrovarník byl nucen ustoupit, podnik byl prodán v dražbě a Jelínek poté odjel do Ruska, kde se stal centrálním ředitelem osmi cukrovarů, řídil také první technickoobchodní zastoupení Škodových závodů v Kyjevě.

Zájem o jeho plzeňské stroje byl nebývalý, Jelínek během pár let obdržel objednávky od asi dvaceti ukrajinských cukrovarů. V roce 1890 se vrátil zpět do své rodné vlasti. Huga Jelínka skolila roku 1901 mrtvice, pohřben je na Olšanských hřbitovech v Praze.

Foto: Úvodní foto: shixugang / pixabay, Foto 1, 2, 3 a 4 - pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Věda odstartovala boj proti Spermagedonu
21stoleti.cz

Věda odstartovala boj proti...

Coby potomci Adama a Evy jsme byli...
UFO má v Zemi tulipánů  i svoji horkou linku!
enigmaplus.cz

UFO má v Zemi tulipánů i...

Nizozemsko při hlášení pozorování o výskytu UFO...
Vše, co potřebujete vědět o rychlém nabíjení smartphonů
iluxus.cz

Vše, co potřebujete vědět o...

Stává se vám, že se vám neustále vybíjí...
Ryba s hráškovým pyré
tisicereceptu.cz

Ryba s hráškovým pyré

Oblíbené jídlo všech Britů budete mít...
Zachránila nás porucha auta
skutecnepribehy.cz

Zachránila nás porucha auta

Věříte na strážné anděly? Já...
Středověk v Dětenicích
epochanacestach.cz

Středověk v Dětenicích

Malá obec Dětenice je...
Má kromě svého muže ještě sexy milence?
nasehvezdy.cz

Má kromě svého muže ještě...

MICHAELA TOMEŠOVÁ (31)...
Dá nakonec přednost kariéře před rodinou?
nasehvezdy.cz

Dá nakonec přednost kariéře...

Eva Burešová (28)...
Alchymisté hledali elixír života… Objevili prášek nesoucí smrt!
enigmaplus.cz

Alchymisté hledali elixír...

Jisté je, že objev elixíru mládí by změnil svět. Ovšem, ani...
IBM zvyšuje potenciál výzkumu v národním superpočítačovém centru IT4Innovations
epochalnisvet.cz

IBM zvyšuje potenciál výzkumu v...

Společnost IBM ve spolupráci se svým obchodním partnerem,...
Boj s mykózou: Ať jsou nohy krásné
panidomu.cz

Boj s mykózou: Ať jsou nohy...

To si přeje každý, ale právě v létě, v...