Skip to content

Jak Češi zkvalitnili výrobu cukru

Mezi vynálezci z českého rybníčku je mnoho takových, jež se zapsali nejen do českých dějin, ale také do těch světových. I v oboru cukrovarnictví lze nalézt význačné osobnosti.

Ve 30. letech 19. století začaly v Čechách vznikat první cukrovary. V 60. letech a počátkem 70. let se cukrovarnictví začalo prosazovat výrazněji. Foto: Myriams-Fotos / pixabay

Hugo Jelínek (1834-1901) vystudoval strojírenství, ale v centru jeho zájmu byla také chemie. Rodák ze západních Čech tak začal od roku 1861 pracovat cukrovaru v pražských Vysočanech, který patřil farmaceutovi a podnikateli Bedřichu Freyovi (1800-1879). Freyův cukrovar postavený v empírovém stylu byl vůbec prvním průmyslovým podnikem v obci. Výroba zahrnovala přítomnost hydraulických lisů a Frey jako první v Čechách používal parní pohon. V továrně byl později zaměstnán i Freyův syn Bedřich Frey ml. (1835-1901), který s Jelínkem navázal spolupráci. Cílem, k němuž během 60. let oba muži směřovali, byla snaha zvýšit účinnost výroby cukru, aby byla efektivnější. Ale jak to provést? Řešení bylo nalezeno v roce 1863, a sice takové, že zkusili aplikovat zcela novou metodu čištění cukrové šťávy.

Během let 1868-1873 bylo založeno 86 nových cukrovarů (jen v roce 1971 jich vzniklo na 30), 69 z nich bylo rolnických. Množství cukrovarů se v tomto období až zdvojnásobilo a jejich počet se pohyboval okolo počtu 157. Foto: Humusak / pixabay

Staré nahrazeno novým

Dosavadní proces výroby spočíval v „proplachování“ cukerného roztoku vápenným mlékem a až poté oxidem uhličitým (CO2), nová metoda postup zkvalitnila a nahradila tak, že oba procesy probíhaly zároveň.

Technologie se setkala s obrovským úspěchem a oba muži tak pozvali na závěrečné veřejné předvedení přes 200 hostů, jež se pohybovali v cukrovarnickém průmyslu. Tato metoda se do dějin zapsala jako Frey-Jelínkova saturace a našla uplatnění v mnoha cukrovarech.

Bez malé bílé kostky cukru si mnoho lidí nedokáže představit svůj den. V kávě či čaji se cukr rozpouští, a nápoj tak dochucuje. Foto: ulleo / pixabay

Se svým talentem se ve světě netratil

Jelínek se díky svým úspěchům zviditelnil a jeho aktivity se značně rozšířily. Emil Škoda (1839-1900) nadaného chemika zaměstnal ve svých závodech v Plzni. Mimo jiné založil Jelínek společně s bratry Prokopovými lihovar a továrnu na lisované kvasnice, byl také předsedou Staroplzeneckého akciového pivovaru a stál i u zrodu České západní společnosti.

Nechtěl se ale příliš odklonit od svých plánů, jež spočívaly v rozšíření pěstování cukrové řepy poblíž Plzně. Zjistil totiž, že půda, která se využívala pro pěstování zelí, nabízí vhodné podmínky i pro cukrovou řepu.

Od sedláků, které se snažil v rámci své kampaně přesvědčit, vybral peníze a nechal postavit Rolnický akciový cukrovar, jenž byl prvním ryze českým podnikem v Plzni. Cukrovar svůj provoz zahájil v listopadu 1869.

Za jejím vynálezem stál Jacob Christoph Rad (1799-1871), který si nápad nechal roku 1843 patentovat. Foto: Humusak / pixabay

Úspěchy kolikrát nepřicházejí hned

Každý úspěch musí být vyvážen i nějakým tím neúspěchem. Řepa v okolí Plzně disponovala nízkou cukernatosti a nebyl jí dostatek. Jelínek surovinu musel dovážet z daleka, což se podepsalo na ceně a podnik se dostal do finančních potíží.

Poslední kapkou byl rakouský státní bankrot roku 1873. Cukrovarník byl nucen ustoupit, podnik byl prodán v dražbě a Jelínek poté odjel do Ruska, kde se stal centrálním ředitelem osmi cukrovarů, řídil také první technickoobchodní zastoupení Škodových závodů v Kyjevě.

Zájem o jeho plzeňské stroje byl nebývalý, Jelínek během pár let obdržel objednávky od asi dvaceti ukrajinských cukrovarů. V roce 1890 se vrátil zpět do své rodné vlasti. Huga Jelínka skolila roku 1901 mrtvice, pohřben je na Olšanských hřbitovech v Praze.

Foto: Úvodní foto: shixugang / pixabay, Foto 1, 2, 3 a 4 - pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

V liberecké zoo mají mladé
epochalnisvet.cz

V liberecké zoo mají mladé

V období jara přichází mláďata na svět jak ve...
Jak fascinující může být pracovní místo
rezidenceonline.cz

Jak fascinující může být...

Ippolito Fleitz Group má za sebou řadu...
Noční můry: Když vás probudí ledový pot…
panidomu.cz

Noční můry: Když vás probudí...

…pak vám mozek připravil sen jako z hororu....
Lasagne s červenou čočkou a žampiony
tisicereceptu.cz

Lasagne s červenou čočkou a...

Rychlý lehký pokrm, který zvládnete...
Rubens představuje Luční pěnu
iluxus.cz

Rubens představuje Luční pěnu

Základ novinky tvoří luxusní olej lisovaný ze semen...
Svatý Jan pod Skalou: Po stopách zbožného poustevníka
epochanacestach.cz

Svatý Jan pod Skalou: Po...

Jedno z nejkrásnějších...
Predátoři a příšery z jezer a řek: Kelpie a Ogopogo
enigmaplus.cz

Predátoři a příšery z jezer...

Hlubiny jezer i řek obývají nejrozličnější...
Najde si vášnivého milence?
nasehvezdy.cz

Najde si vášnivého milence?

Slovenská herečka Soňa...
O co Bára s Denisou spolu stále soupeří?
nasehvezdy.cz

O co Bára s Denisou spolu...

Seriál Slunečná působí jako...
Tajemný Ludvík XIV. Útočili teroristé Francie na Prahu?
enigmaplus.cz

Tajemný Ludvík XIV. Útočili...

Troufalý akt státního terorismu, do kterého...
Facebook a spol.: Algoritmy světem vládnou
21stoleti.cz

Facebook a spol.: Algoritmy...

Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, YouTube,...
Jak jsem se vzdala svého bláznivého snu?
skutecnepribehy.cz

Jak jsem se vzdala svého...

Celé dětství jsem toužila...