Představte si, že váš oblíbený hot dog není tak americký, jak jste si mysleli, a mexické fajitas mají kořeny v Texasu. Svět gastronomie je plný paradoxů a překvapení!
Pojďme se ponořit do historie a odhalit, kde se skutečně zrodily některé z nejznámějších street food pochoutek a regionálních specialit, jejichž původ je často mylně interpretován.
Když budeme chtít opravdu autentický zážitek, zamíříme nejspíš do restaurace, kterou provozují lidé původem ze země, kde je daná pochoutka „doma“.
Jenže se taky můžeme šeredně splést, protože řada oblíbených jídel, která jsou dnes typická pro některé země, vznikla úplně jinde! To platí i pro ikonický Hot dog nebo oblíbené Fajitas.
A co třeba Kuře Tikka Masala, které si spojujeme s Indií? Připravte se na to, že jeho pravá domovina vás šokuje!
Hot dog: Dědictví amerického street foodu? Kdepak!
Už název „hot dog“ dává tušit, že máme co do činění s typickým americkým jídlem. A nahrává tomu i jeho charakter – ohřátý či grilovaný párek vložený mezi rozříznutý rohlík, politý kečupem, hořčicí či majonézou, případně dochucený dalšími ingrediencemi.
Ovšem v tomto případě pochází ze Spojených států pouze název hot dog. Vymyslel ho prý kreslíř Tad Dorgan a to podle psa jezevčíka. Jak to?

V hlavní roli Německo Zde se už dostáváme k pravému původu této levné a syté dobroty. Má totiž pocházet z Německa, konkrétně z Frankfurtu, odkud ji do Ameriky přivezli přistěhovalci.
Hot dog začal být oblíbený na baseballových zápasech a zde si ho všiml také Dorgan. A protože z Německa pocházeli i jezevčíci, „překřtil“ párek v rohlíku na Hot dog, což uvedl pod svým obrázkem. A ono se to ujalo.
Existuje ovšem ještě jedna verze, která praví, že hot dog pochází od dvou maďarských imigrantů Emila Reichela a Sama Ladanyho, kteří ho přivezli do Chicaga. Ať tak, či onak, jeho domovem je každopádně Evropa.
Fajitas: Mexická dobrota z USA
Když vyrazíte do mexické restaurace, na jídelním lístku budete mít nejspíše v nabídce fajitas, tradiční mexické jídlo.
Jedná se o hovězí nebo kuřecí maso, které je nakrájené na nudličky, opečené na pánvi a dochucené kořením, cibulí a paprikami. Podává se v pšeničné tortille a horké Mexiko z něj přímo čiší.
Jeho původ však najdeme jinde, a sice v americkém Texasu, v údolí Rio Grande. Připravovali ho mexičtí dělníci na zdejších rančích ve 30. letech minulého století, a pak si ho odvezli do své domoviny.
Dnes se tak jedná o pokrm, který bychom do kuchyně Spojených států rozhodně neřadili, avšak jak vidno, neprávem.
Kuře Tikka Masala: Jeho domovinu neuhádnete!
Mají ho v každé indické restauraci – kuřecí Tikka Masala sestává z marinovaného kuřecího masa v oranžové kořeněné omáčce a obvykle se podává s rýží. Název i charakter pokrmu dává tušit, že pochází z Indie, on ovšem vznikl na území Skotska!
Jak se něco takového mohlo stát? Vysvětlení je prosté. Tikku Masalu „vynalezl“ skotský kuchař pakistánského původu jménem Ali Ahmed Aslam. Stalo se tak v 70. letech minulého století a jídlo si získalo nesmírnou popularitu v celém světě. Ve Velké Británii dodnes patří mezi ta vůbec nejoblíbenější.

Fish and chips: Oblíbený street food není z Anglie
Když zamíříte do Londýna, určitě vám bude každý doporučovat, abyste ochutnali zdejší pouliční specialitu – „fish and chips“, smaženou rybu s hranolky podávanou s tatarskou omáčkou a citrónem.
Jídlo se tradičně servíruje zabalené v novinovém papíře, ovšem dostanete ho i v běžné restauraci. Málokdo by ale řekl, že pokrm vůbec není žádnou tradiční anglickou specialitou, pochází totiž z Portugalska.
A zde vznikl v podstatě z nouze v době ekonomické krize jako levné a dostupné jídlo. Ochutnali ho zde angličtí vojáci a zachutnalo jim natolik, že si recept vzali zpět do své domoviny. I zde se velmi ujal a „fish and chips“ je dnes ikonickým jídlem v Anglii.
Hamburger: Šunka, nebo hamburg?
Historie oblíbeného hamburgeru je překvapivě barvitá a souvisí se samotným názvem tohoto pokrmu.
Většina lidí se domnívá, že „ham“ označuje šunku (šunka se v angličtině řekne právě „ham“ – pozn. red.), vždyť sýrový hamburger se řekne cheeseburger (z angl. „cheese“ – sýr). Jenže tomu tak není.
Hamburger dostal svůj název podle města Hamburg, není ovšem jisté, podle kterého. Jeden možný Hamburg najdeme v Německu, druhý pak ve Spojených státech. Říká se, že první hamburgery se zrodily právě v Německu, avšak tam se nesetkaly s úspěchem.
Němečtí přistěhovalci pak recept přivezli do spojených států a zde už se ujal. Druhá teorie praví, že vynálezci hamburgeru jsou bratři Frank a Charles Menchesovi, kteří v roce 1885 prodávali na trhu v americkém Hamburku párky v housce.
Když jim párky došli, použili mleté hovězí maso, které připravili do tvaru placek. A oblíbené jídlo bylo na světě.
Tento pohled na skutečný původ zdánlivě známých pokrmů dokazuje, že kulinární dědictví je dynamické a neustále se vyvíjí. Jídla cestují, adaptují se a získávají nové identity, často na místech, která bychom vůbec nečekali.
Takže až si příště budete vychutnávat hot dog nebo fajitas, vzpomeňte na fascinující cestu, kterou musely urazit, aby se dostaly na váš talíř.