Skip to content

Cupcake: Malý individualista mezi lahůdkami

Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu,“ prohlásí jednou spisovatel G. B. Shaw. A co teprve pokud jde o přepychově nazdobenou cukrovinku. Rozehrává se těžký vnitřní boj, při kterém chuť suverénně zvítězí!

Nadýchané těsto ukryté v malém košíčku, přelité cukrem nadopovanou polevou anilinové barvy. Žádný ze smyslů nezůstává při pohledu na malou sobeckou lahůdku ušetřen. Zatímco oči jsou naprosto zhypnotizovány, chuťové pohárky bijí na poplach. Kalorické tabulky mají pro jednou smůlu! Koláček z hrníčku, mezi strávníky známý jako cupcake, válcuje pulty s lahůdkami.

Souboj vládkyň kuchyně

Když jednoho dne vrazí Eliza Leslieová (1787–1858) do trouby další plech plný sladkostí, netuší, že bude brzy držet v ruce svoji vlastní kuchařku. Píše se rok 1826, když recept na jednoduchý dortík oficiálně představí světu. Instrukce na přípravu jsou jasné a stručné, nezapomíná ani na přesné odměřování za pomoci hrnečku (anglicky cup). Z celého díla, s názvem Sedmdesát pět receptů na pečivo, koláče a sladká jídla, srší elegance, která je hospodyňce vlastní. Rozpustilé filadelfské paničky naprosto ozbrojí a nažene do kuchyně. Údajně však za celým nápadem stojí Amelia Simmonsová, která dortík popíše ve své kuchařce už roku 1796. Termín cupcake ani odměřování za pomoci hrnečků ji tehdy nic neříká, zásluhy proto sklidí o pár let později právě Leslieová.

Hospodyňkou, která poprvé vytáhne malé, „sobecké“ dortíčky z trouby, je Eliza Leslieová.

Z plecháčků do silikonu

Pro značnou úsporu času začne nová pochoutka okamžitě frčet. Méně surovin a ještě méně práce, co víc si může žena v domácnosti přát? Navíc má každý jedlík „sobecky“ svou vlastní porci. Zatímco krájení velkého dortu strávníky spojuje, cupcake je silným individualistou, který skončí v žaludku zhruba za 2–3 větší kousnutí. Potřeba dělit se tu neexistuje. Hospodyňky postupně vylaďují přípravu, takže potřebují i speciální formičky. Ty se na pulty obchodů dostávají na přelomu 19.–20. století. Aby byla příprava skutečná rychlovka, vyslouží si cupcake slangový název „1234“ dortík pro snadné zapamatování poměru ingrediencí. Jde o jeden šálek másla, dva šálky cukru, tři šálky mouky, přičemž řadu završí čtyři vejce. Těstíčko je jednoduché i pro ty největší „kuchařská lepidla“. Navíc je v minulých dobách levnou konkurencí opěvovaného piškotu.

Příprava? Snadná a rychlá. Poradí si s nimi dokonce i naprostí začátečníci.

Sladká reklama

Vlnu pozornosti na sebe přezdobený cukroušek strhne mimo jiné i s rostoucí popularitou seriálu Sex ve městě. Olizování krému z prstů hlavní hrdinky Carrie Bredshawové se stane legendou, kterou herečka Sarah Jessica Parkerová (*1965) vystřelí malé cukrárny na vrchol. Seriál napomůže šíření dortíků i přes oceán, rovnou do náruče labužníků z Evropy. Cupcake rázem nemůže chybět na svatebních či narozeninových oslavách, cukrárny na nich staví svá sladká impéria. Celou jednu stránku mu věnuje dokonce prestižní deník Wall Street Journal jako hit v malém podnikání.

Umělkyně v zástěrách

V posledních pár letech se o slovo čím dál častěji hlásí dámské kreativní choutky. Zdobení se stane výzvou. Krémy září jasnými barvami, které doslova hypnotizují smysly, marcipán nebo posypky nemohou zůstat pozadu. Větší odvážlivci se dokonce nebojí pustit do obličejů nebo tvarů oblíbených animovaných postaviček. Čím kreativnější, tím rychleji výrobek mizí z pultu. Původně si však lidé pochutnávají pouze na upečeném, jemném těstě. I když jsou ozdobeny cenovkou v hodnotě 40–50 korun za kus, zákazníci jsou „sobečtí“.

Fantazie se začíná hlásit o slovo až s tvorbou krémů, které mnohdy hrají všemi barvami.
Foto: Shutterstock.com, Wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …