Skip to content

Čokoládové pokušení: Kde si nejlépe rozmazlit chuťové buňky?

Mnozí z těch, kteří jsou dnes renomovanými výrobci čokolády s cenami ověnčenými výrobky se původně věnovali zcela jinému oboru. Přesto dnes šlapou na paty vyhlášeným jménům a značkám. Někteří se rozhodli jít klasickou cestou, jiní rádi zkoušejí nové věci. Oba tábory však spojuje láska k jejich řemeslu.

Existuje jen velmi málo lidí, kteří nemají rádi čokoládu. Nejen, že patří k oblíbeným dárkům z lásky nebo odpustkům na usmířenou, ale může být dobrá i pro zdraví. Kakao a tím i čokoláda například obsahují antioxidanty bojující proti volným radikálům. Legendární jsou také afrodiziakální účinky. A kam se pro tu nejlepší čokoládu vydat? Pro její milovníky jsou samozřejmě TOP destinacemi, kde si mohou nejkvalitnější výrobky zakoupit, tradičně Belgie nebo Švýcarsko. Ale měli by do svých cestovních plánů zařadit také jiná místa, z nichž některá mohou být opravdu nečekaná.

Příjemné prostředí prodejny SOMA chocolatemaker v Torontu

Hravé umění

Název: Roselen Chocolatier

Země: Peru

Rok založení: 1999

Spoluvlastník firmy Giorgio Demarini Basagoitia je původním povoláním grafik a svůj umělecký talent a kreativitu nyní využívá v jiné oblasti. Spolu se svou matkou Elenou Basagoitiovou vytváří avantgardní čokoládová díla v peruánské metropoli Limě. Každý jejich kousek je vymazleným klenotem, jehož vzniku předchází ručně malovaný návrh. Stejně, jako si pohrávají s designem svých výrobků, dokážou přicházet s nevšedními příchutěmi. Milovníci čokolády tak mohou ochutnat citronovou pralinku s chilli, liči s lístky pelargónie anebo malinovou delikatesu, jejíž chuť je vyladěna růžovou vodou.

Alchymie v laboratoři

Název: SOMA chocolatemaker

Země: Kanada

Rok založení: 2003

Když manžele Davida Castellana a Cynthii Leungovou napadne, že by mohli vyrábět čokoládu, nečekají dlouho a svou myšlenku převádějí do reality. Hned první kousky se setkají s nesmírným zájmem zákazníků. Dnes má firma v Torontu kromě výrobny čokolády také 2 obchody, kde prodávají své výrobky. V jejich „čokoládové laboratoři“ pravidelně pořádají kurzy a přednášky o výrobě čokolády i samotných kakaových bobech, které považují doslova za magickou ingredienci. Každý nový vzorek nejdříve pečlivě analyzují, než si získá jejich důvěru. Stejně obezřetní jsou při výběru surovin. Řada výrobků z jejich dílny nese prestižní ocenění a výjimečnou specialitou je pralinka, při jejíž výrobě je použito také přírodního oleje z borovice.

Paul A. Young je mistrem svého řemesla.

Paul a jeho továrna na čokoládu

Název: Paul A. Young

Země: Velká Británie

Rok založení: 2006

Jméno Paula A. Younga je pro každého znalce čokolády pojem. Dalo by se bez nadsázky říct, že je to londýnský Willy Wonka, který získává jedno ocenění za druhým. První prodejnu čokoládových dobrot přitom otvírá se svým obchodním partnerem Jamesem Croninem teprve před 13 lety. Inovativní výrobky jsou na hony vzdálené tradiční a příliš sladké britské čokoládě. Tyto pochoutky si brzy nacházejí své zákazníky. V současné době fungují v Londýně tři obchody, plné malých uměleckých děl s báječnou chutí a neobyčejným složením. Je totiž vyhlášeným experimentátorem, v jeho delikatesách se můžete setkat s neobvyklými ingrediencemi, jako je například karamel s mořskou solí, sýr nebo třeba pivo.

Čokoláda všech barev

Název: Que Bo!

Země: Mexiko

Rok založení: 2006

Kouzelníkem, pracujícím s neobvyklými přísadami je také Mexičan José Ramón Castillo. Právem je považován za lídra ve vývoji mexické čokolády. Při výrobě používá suroviny od místních producentů, především pak kakaové boby a výsledky jeho práce jsou potěchou nejenom pro chuťové buňky, ale také pro oči. Jejich barva může odpovídat převládají složce, jako například oranžová (mango, chilli a sůl) či jasně růžová (kvajáva) anebo mohou mít klasickou barvu tmavé, polotmavé či bílé čokolády. Vitríny jeho pěti prodejen v Ciudad de México nabízejí zákazníkům širokou paletu tvarů i chutí. V nabídce jsou rovněž výrobky bez laktózy, bez lepku, veganské i košer.

Záplava barev je typická pro výrobky z dílny José Ramóna Castilla (Que Bo!).

Úspěšný experiment

Název: Omnom Chocolate

Země: Island

Rok založení: 2013

Kuchař Kjartan Gíslason a jeho kamarád z dětství Óskar Þórðarson se v roce 2013 rozhodnou experimentovat s různými chutěmi a texturami čokolády. Základem je pro ně pečlivý výběr nejlepších kakaových bobů z celého světa, které začínají dovážet na Island. Svůj podnik rozjíždějí jako experiment a berou vše jako výzvu. Velmi brzy přichází pozitivní zpětná vazba a v krátkém čase zřizují malou výrobnu čokolády v přestavěné čerpací stanici v Reykjavíku. Vyrábějí čokolády s různým obsahem kakaa, mléčné, s příměsí mořské soli anebo karamelu. Rozlišují své produkty také podle země, ze které kakaové boby, použité pro jejich výrobu, pocházejí. Nejen mezi dětmi si získal popularitu jejich Mr. Carrots, čokoládový zajíc.

Islandská značka Omnom Chocolate vznikla díky úspěšnému experimentu.
Foto: www.facebook.com, www.somachocolate.com, www.paulayoung.co.uk, www.chilango.com, www.fraislandi.com,
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost
Zobrazit více …