Evropští vědci v nedávné době provedli analýzu vzorků lidských exkrementů nalezených v srdci dolu Hallstatt v rakouských Alpách. Výkaly jsou staré 2700 let a ukázaly, že si dělníci v solném dole uměli užívat života.
Podle výzkumníků měli těžaři soli v rakouských Alpách vyváženou stravu, přičemž analýza jejich exkrementů z doby bronzové a železné našla nejstarší důkaz o požívání zrajícího sýra v Evropě.
Není žádným tajemstvím, že pivo a niva jdou ruku v ruce -, ale nová studie odhaluje, jak hluboko sahají jejich kořeny v Evropě.
Dávno známá fermentace
„Byl jsem skutečně překvapený, když se nám potvrdilo, že těžaři soli před více než dvěma tisíciletími byli natolik vyspělí, že záměrně používali fermentaci.
Podle mě je to velmi sofistikované, je to něco, co jsem v té době prostě nečekal,“ uvedl Frank Maixner, mikrobiolog z Výzkumného ústavu Eurac v italském Bolzanu, který byl hlavním autorem studie.
Město Hallstatt, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, je známé právě díky těžbě soli již více než 3000 let. Právě díky stálé teplotě kolem a vysoké koncentraci soli v dole byly výkaly horníků zvláště dobře zachovány. Vědci analyzovali čtyři vzorky: jeden z doby bronzové, dva z doby železné a jeden z 18. století.
Bohaté na bílkoviny
„Zdá se, že halštatští horníci záměrně aplikovali technologie fermentace potravin s mikroorganismy, které se dodnes používají v potravinářském průmyslu,“ dodal Maixner.
Vědci také studovali stravu horníků, která se skládala hlavně z obilovin, některého ovoce a fazolí a masa jako zdroje bílkovin.