Dnešní české vinařství je živoucím důkazem staletí tradice a moderních přístupů. Přes 18 000 hektarů vinic, soustředěných převážně na Moravě, hostí více než 50 odrůd révy vinné, které dávají vzniknout vínům s unikátními regionálními vlastnostmi.
Tento článek vás provede současným stavem českého vinařství, představí vám jeho specifika, a také zavede do světa celebrit, které propadly kouzlu vinohradnictví.
A jak je tomu dnes?
Dnes najdeme v České republice dvě vinařské oblasti a šest podoblastí. Ve vinařské oblasti Čechy jsou to podoblasti Litoměřická a Mělnická. Vinařská oblast Morava zahrnuje podoblasti Mikulovskou, Slováckou, Velkopavlovickou a Znojemskou.
Převážná část vinic – přes 90 % celkové plochy vinohradů – se nachází na území Jihomoravského kraje. Rozloha všech vinic činí asi 18 000 hektarů.
Na vinicích hospodaří celkem 18 400 vinařů, ale většinu z nich tvoří malí vinaři, kdy každý z nich pěstuje révu na ploše do 0,1 hektaru. Celých 76 % všech vinic obhospodařují pouhá dvě procenta těch největších vinařů.

Kde se vzalo víno?
Víno je už pravěkým nápojem. Hrozny jsou lidem jako chutné ovoce známy od počátků věků a zřejmě stejně tak dlouho lidé znají účinky jejich zkvašené šťávy. Za pravlast vína jsou považovány zejména Gruzie a Arménie.
Samotný výraz „víno“ pochází z gruzínského slova „gvino“. Kolem roku 3500 před naším letopočtem vinařství vzkvétalo ve staré Mezopotámii a především v Egyptě. Egypťané pěstovali šest až osm odrůd révy vinné a jako první víno oslavovali na uměleckých obrazech.
Vyspělé vinařství pokračovalo v antickém Řecku, na Krétě a na územní dnešního Bulharska. Z těchto míst se šířilo do Itálie, na Sicílii a do Španělsko. V jižní Francii převzali umění vinařství Keltové. Ti ho šířili dále do Evropy.
Šumivé víno poprvé u nás
Vůbec první firmou v Československu, která uvedla na trh sekty, vyrobené u nás stejným způsobem jako ve francouzské oblasti Champagne, byla Société Vinicole za první republiky. Hlavní základnou pro výrobu jejich sektů se stal závod ve Valticích.
Při výrobě se inspirovali firmou Heidsieck z francouzské Remeše. Société Vinicole začala vyrábět sekty ve velkém, a to šampaňskou metodou – podle francouzského vzoru – tedy kvašením vína přímo v jednotlivých lahvích, které byly sklopeny dnem vzhůru.
Znáte tradiční česká vína?
Na současných 18 000 hektarů vinic, které se nachází v České republice, se pěstuje přes 50 odrůd révy vinné – každá oblast přitom dodává jednotlivým odrůdám specifické vlastnosti. 96 % vinic leží na Moravě.
Mezi nejpěstovanější odrůdy bílého vína u nás patří Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský a Pálava. Z červených odrůd je nejrozšířenější Svatovavřinecké a Frankovka. Nejběžnější odrůdou je Veltlínské zelené.
Každá z těchto odrůd se pěstuje na ploše více než 1000 hektarů, což dohromady představuje téměř polovinu našich vinohradů.
Celebrity vinaři
Celá řada světových celebrit propadla kouzlu vinohradnictví – herci Brad Pitt (⃰1963), George Clooney (⃰1961) nebo zpěvák Sting (⃰1951), kteří si koupili vinařství a vyrábějí vlastní vína. I mezi českými celebritami najdeme několik vinařů.
Třeba zpěvák David Koller (⃰1960), který ostatně žije ve vínu zaslíbeném jihomoravském městě Mikulově. Zde vlastní malou vinici a vyrábí víno.
Svou vlastní edici vín každoročně představuje také herec Karel Roden (⃰1962) ve spolupráci s Rodinným vinařstvím Vican.
Nejúspěšnějším z řad známých osobností je ve vinařském světě Tomáš Vican, producent filmových Bobulí, který má nedaleko Mikulova vlastní vinařství. V roce 2019 dokonce získal ocenění Vinařství roku a boduje i na mezinárodních vinařských soutěžích.

Víte, že…
svatý Václav je patronem sládků, pivovarníků a také vinařů.
perkmistr viničních hor byl původně královský, později městský úředník, který měl na starost označování pozemků vhodných k zakládání vinohradů, byl také vykonavatelem soudní moci nad trestnými činy v prostoru vinohradů.
V Mutěnických Búdách najdete na jednom místě 500 vinných sklepů.
České vinařství vzkvétá i dnes, se silným důrazem na Moravu a její malebné podoblasti. I když dominují velcí producenti, tradice malých vinařů a pestrost více než 50 odrůd dává tuzemským vínům jedinečný charakter.
Od původu vína v pravěku, přes historické milníky jako je první československý sekt, až po současné zapojení celebrit, víno zůstává nedílnou součástí naší kultury a životního stylu. Ať už si vyberete Veltlínské zelené nebo Svatovavřinecké, jedno je jisté: v každé kapce českého vína se snoubí staletí tradice s vášní moderních vinařů.