Ovoce je nacpané vlákninou, antioxidanty a dalšími důležitými živinami. Nejnovější studie dokazují, že jejich konzumace vcelku, nerozmixovaných napadrť je pro nás největším možným přínosem. Pití smoothies je více módní záležitost.
Přínosné pro zdraví je pouze tehdy, pokud není s přídavkem cukru, ale i tak ztrácí v průběhu přípravy potřebnou vlákninu. Často do sebe také dostanete mnohem více kalorií, než kdybyste snědli jedno nebo dokonce dva kusy celého ovoce.
Výrazné snížení rizika diabetu
Výzkum publikovaný v britském časopise BMJ také naznačuje, že konzumace celé ovoce může výrazně snížit riziko vzniku diabetu 2. typu, jehož nárůst je velmi varovný.
Ze studie vyplývá, že ti, kteří jedli každý týden 2 nebo více kusů ovoce jako jsou borůvky, hroznové víno, rozinky, sušené švestky, jablka a hrušky snížili pravděpodobnost získání diabetu 2. typu o 23 procent.
Naopak pití ovocných šťáv každý den mělo opačný účinek, zvýšilo šance na onemocnění diabetes o 21 procent.
Jablko denně a se slupkou
Ještě není jasné, které živiny v plodech konkrétně mohou nabídnout ochranu proti diabetu. Ale jedna věc se zdá jistá: Jablko denně může být dobrá prevence.
A nezapomeňte jíst ovoce i se slupkou, tedy pokud je jedlá – je to hotový zásobník živin.