Domů     Budoucnost potravin: Chipsy z brouků, pivo z trávy!
Budoucnost potravin: Chipsy z brouků, pivo z trávy!
23.8.2023

Jako malí jsme měli rádi Brouka Pytlíka. Teď však nastává doba, kdy nás čeká spíš pytlík brouků. Ke svačině. K obědu pak umělé maso zapíjené pivem z trávy. To jsou vyhlídky.

V roce 1804 překročí počet lidí na Zemi jednu miliardu. O 120 let později jsou jich 2 miliardy. A o dalších 100 let později už je lidí přes 8 miliard! A než se tohle století přehoupne přes polovinu, mají přibýt další dvě miliardy.

To je opravdu hodně hladových krků na jednu planetu, která není nafukovací a uživit takové množství lidí je pořádný ořech. Zatím se to sice vždy zvládlo, ale za cenu nelítostné devastace planety.

Dnes ovšem víc než kdy jindy platí, že čím víc lidí, tím méně zdrojů, takže jak to udělat, aby přitom nebylo nutno vykácet další miliony hektarů lesů?

A bez dalšího rozšiřování současného průmyslového zemědělství, které, jak už dnes víme huntuje půdu, může za vymírání zvířat i rostlin a značnou měrou se podepisuje na klimatických změnách? Epocha nabízí jídelní lístek budoucnosti.

Už dnes je nabídka smažen=ho a fritovaného hmyzu poměrně bohatá. Takoradee, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia
Už dnes je nabídka smažen=ho a fritovaného hmyzu poměrně bohatá. Takoradee, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Je libo Hmyz

Velkou část potravy bude tvořit hmyz. Mnohým okamžitě bleskne hlavou „Fuj!“ Už při pomyšlení na něco takového se jim hnusí. Je to všem jen otázka kulturních tradic.

Pro 80% světové populace, většinu obyvatel Asie a Afriky, ale také Jižní a Střední Ameriky, je hmyz zcela běžnou, někdy dokonce hlavní součást své stravy po generace. Na zemi je přes 400 000 druhů hmyzu, z toho více než 1400 druhů je prokazatelně jedlých.

Hmyz je navíc velmi vděčná potravina. Podle OSN zabírá chov hospodářských zvířat 70% celosvětového zemědělské půdy, zatímco chov hmyzu si vystačí s tisícinásobně menší plochou.

Nevypouští do ovzduší nebezpečný metan, navíc se rychle množí a nevyžaduje žádnou velkou péči. A co je hlavní všichni se shodují, že hmyz je bašta.

Je libo hmyzí pochoutku? (Rik Schuiling / TropCrop-TCS, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia)
Je libo hmyzí pochoutku? (Rik Schuiling / TropCrop-TCS, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia)

Chipsy z cvrčků

Nemusíte se však bát, že jim budete muset před konzumací ukusovat hlavičky a trhat nožičky. „Hmyz se bude pěstovat a zpracovávat jako surovina, která se bude používat k průmyslové výrobě potravin,“ uklidňuje na expertka na hmyzí stravu Amy Gardnerová.

K mání bude mouka z různých druhů hmyzu i prášek na výrobu koktejlu sice z lučních koníků, ale zato s jahodovou příchutí. K tomu budete moci chroupat chipsy z cvrčků, nebo si zakousnout proteinovou tyčinku z housenek. Ani to nepoznáte.

Hmyz bude také důležitou surovinou v krmivech pro zvířata a v neposlední řadě podle expertů bude jednou se složek náhrady masa. Není divu. Třeba takový cvrček. Obsahuje více bílkovin a živin než hovězí. Přitom nepotřebuje pastviny ani dobře osvětlené kravíny.

Daří se v tmavém prostředí, s mnoha jedinci v malém prostoru. I velký podnik tak bude moci dodávat tuny suroviny s malými náklady a minimálním dopadem na životní prostředí. Samozřejmě pokud někdo nezapomene zamknout vrata a cvrčci se nerozutečou. Nebo se neobjeví aktivisté bojující proti týraní cvrčků.

Hamburger, který maso nikdy neviděl. (Kaldari, CC0, commons.wikimedia)
Hamburger, který maso nikdy neviděl. (Kaldari, CC0, commons.wikimedia)

Hovězí, které krávu nevidělo

Živočišná výroba to má nahnuté. Průmyslový chov zvířat na maso má údajně na svědomí až 15% skleníkových plynů způsobených činností člověka. Chov dobytka navíc vyžaduje mnohonásobně víc vody i plochy než pěstování odpovídajícího množství zeleniny a obilovin.

Není divu, že roste tlak, aby se od hovězího přešlo k něčemu jinému. Zatímco EU doporučuje přejít na hmyzí jídelníček, jinde ve světě se pokouší přejít k výrobě masa aniž by k tomu potřebovali zvířata.

Nahradit je mají velké kultivační kotle, ve kterých se bude vyrábět syntetické maso. Místo jatek tak bude něco jako pivovar, kde se místo piva bude stáčet hmota připomínající mleté maso.

Krvavé veganské burgery

Komu bude syntetické maso málo veganské, bude moci sáhnout po další alternativě. Dokonce i v případě, že zatouží po hamburgeru.

Už dnes se testují ve stovkách restaurací a v několika obchodních řetězcích dokonce s úspěchem prodávají rostlinné náhražky hamburgerových placek vyráběné z pšeničných a bramborových bílkovin, kokosového oleje a dalších přísad.

Jednomu typu pak dodává barvu červená řepa, druhému umělá bílkovina zvaném hem, díky níž může z karbanátku dokonce téci krev, i když to samozřejmě krev není. „Na molekulární úrovni zjišťujeme čím je maso tvořeno a skládáme to všechno z rostlinných přísad.

V podstatě vynalézáme maso,“ řekla pro National Geographic Jessica Appelgronová ze společnosti Impossible Foods.

Chleba i pivo z trávy

Změn dozná v budoucnu chléb i pivo. Obojí má totiž stejný problém. Jednoleté obiloviny s každoroční hlubokou orbou, která způsobuje erozi půdy. Což je problém, který se zemědělci v jednom šiku s vědci pokouší vyřešit už téměř čtvrt století.

Jedním z možných řešení je nahrazení jednoletých víceletými.

V této souvislosti často padá jméno kernza (Thinopyrum intermedium), což je travina, která se pěstovala jako krmivo pro zvířata, než se přišlo na to, že je to superplodina, která by úspěšně mohla nahradit pšenici.

Díky dlouhým kořenům totiž odolává suchu a jako trvalku ji není třeba po sklizni znovu vysazovat, čímž šetří zemědělci čas i peníze. Vědci navíc intenzivně pracují na vytvoření odrůdy s lepšími výnosy, velikostí zrna i odolností vůči nemocem.

Pekaři v USA si ji pochvalují a v prodeji už je také první pivo, které vyrábí společnost Patagonia Provisions.

Pivo se dá vařit i z trávy (pxfuel)
Pivo se dá vařit i z trávy (pxfuel)

Řasa olejka

Řepkový mor, který zamořil českou krajinu, se možná stane minulostí a z potravin zmizí kontroverzní palmový olej, jehož výroba vede k rozsáhlému odlesňování. Experimentuje se, a docela úspěšně, s novými druhy olejů. A docela úspěšně.

Za poslední dva roky se podařilo více než zdvojnásobit množství tuků produkovaných řasami. Ty rychle rostou, jsou schopné se uchytit téměř kdekoli a osvědčují se jako biopalivo i jako potravina.

V prvním případě dávají až sedmkrát víc energie než dnešní biopaliva, ve druhém je výsledkem světlý neutrálně chutnající olej s mononasycenými tuky a vysokým kouřovým bodem. Z jednoho hektaru cukrové třtiny lze s pomocí řas vyrobit až 4 tuny oleje.

Hostina budoucnosti? Jídlo v prášku pro ty co nemají čas vařit. (pxfuel)
Hostina budoucnosti? Jídlo v prášku pro ty co nemají čas vařit. (pxfuel)

Tekuté amarouny

Ne všichni si myslí, že vepřo-knedlo-zelo je nenahraditelné. Někteří se děsí nezdravých potravin jiní prostě jen nemají čas vařit. Ti všichni mohou začít přecházet na jídlo v prášku, které sice není dvakrát požitkářské, ale dodá tělu všechny potřebné živiny.

Není divu, že ho nevymyslel kuchař, ale softwarový inženýr Robert Rhinehart, kterému jídlo připadá jako zbytečnost škodící člověku i Zemi.

Výsledkem jeho snahy o nutričně vyváženou potravinu, jednoduchou na výrobu i přípravu, je prášková, ve vodě rozpustná, náhrada stravy, která se už několik let úspěšně prodává pod názvem Soylent.

Přestože je hitem lifestyle magazínů, blogů věnovaných jídlu, sociálních sítí i diskusí těch, kteří chtějí žít zdravě, není jisté zda právě tímto směrem by se většina lidstva chtěla ubírat.

Foto: commons.wikimedia, pxfuel titulka: pxfuel
Související články
Zajímavosti
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
Zajímavosti
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Zajímavosti
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek, […]
Zajímavosti
Proč všechny cesty vedou do Říma?
Řím už dnes není středem světa, ovšem v době mocné starověké říše to tak trochu bylo. Když vzniklo ono známé úsloví, skutečně vedly všechny cesty právě tam? Jak město Řím, jako centrum bohaté Římské říše, postupně roste, rozrůstá se kolem něj i síť menších i větších cest. Jak jinak než pevných a kvalitních, postavených podle […]
reklama
lifestyle
5 mýtů o sexu: Škodí porno vztahům?
Že jsou mnohé ženy zlatokopky a v posteli svých bohatých partnerů předvádějí úctyhodné teatrální dvouaktovky, jen aby si nenašel jinou? Nepodceňujte podvědomí a sílu peněz. Jak ukazuje jeden z výzkumů, krása a inteligence mnohdy na tučné konto nestačí. Na vině není proradnost, ale prastaré archetypy. Jen z nejlepších lovců s oštěpem jsou dnes top manažeři… […]
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
reklama
věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč jsem se nechala zlákat na seanci?
nejsemsama.cz
Proč jsem se nechala zlákat na seanci?
Byli jsme mladí a až příliš troufalí. Chtěli jsme si promluvit s duchy našich blízkých. Takovou zkušenost bych ale nikomu nedoporučovala. Tehdy mi bylo třináct let, když mi zemřela babička, kterou jsem měla velice ráda. Neměla jsem moc kamarádek, ráda jsem trávila čas sama. Ráda jsem si četla, malovala a vyšívala, vždy v klidu v tichosti domova. Ven jsem chodila
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami
Vytvořte si svou rustikální nádobu
panidomu.cz
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude
Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překonala nový milník
21stoleti.cz
Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překonala nový milník
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul
Zámek Vranov nad Dyjí: Rejdiště neklidných duchů?
enigmaplus.cz
Zámek Vranov nad Dyjí: Rejdiště neklidných duchů?
Zámek Vranov nad Dyjí, nacházející se na jihu Moravy nedaleko Vranovské přehrady, se může pochlubit velmi bohatou historií. Už okolo roku 1100 zde totiž údajně stával hrad, zmiňovaný rovněž v Kosmově
Bronislav Poloczek už neměl chuť žít
nasehvezdy.cz
Bronislav Poloczek už neměl chuť žít
Herec Bronislav Poloczek (†72) připomínal medvěda. Postavou i chováním. Dětství a mládí prožil Bronislav Poloczek (†72) ve Slezsku a mluvil stejně dobře polsky jako česky. Původně chtěl studovat př
Vnučka se moc trápila kvůli lásce
skutecnepribehy.cz
Vnučka se moc trápila kvůli lásce
Je jí už třicet, ale máma s ní jedná jako s malou. Zakazuje jí chlapce a hlídá ji na každém kroku. Pořád dělá scény a vnučka chřadne před očima. Moje dcera bývala pěkné kvítko. Už na základce chodila s dvacetiletým a později těch chlapů vystřídala nepočítaně. Když se konečně vdala, ulevilo se mi, ale ne na dlouho. Stala se z ní taková
4 neuskutečněné atentáty 2. světové války: Chtěli Britové zabít Hitlera podle románu?
historyplus.cz
4 neuskutečněné atentáty 2. světové války: Chtěli Britové zabít Hitlera podle románu?
Je to jedinečná šance, jak zlikvidovat prvního muže Třetí říše. Při svých pravidelných vycházkách po Obersalzbergu je totiž téměř nechráněn. Stačí vybrat vhodné stanoviště, zamířit a vystřelit. Pokud by britský odstřelovač přece jenom minul, jeho dva kolegové budou připraveni dokončit práci bazukou…   Usekni hadovi hlavu a vyřadíš celé tělo…Myšlenka s jasným poselstvím, že když
Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok
iluxus.cz
Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok
Cartier se vždy vyznačoval vytvářením jedinečných forem, od designu přes propracované siluety, které jsou na první pohled okamžitě rozpoznatelné. Hra s tvary, stírání hranic mezi skutečným a imaginárn
Opékané španělské papričky
tisicereceptu.cz
Opékané španělské papričky
Ve Španělsku se konzumují jako předkrm. Vy si je můžete vychutnat třeba jako přílohu k masu. Suroviny 250 g čestvých papriček Pimientos de Padrón hrubozrnná (uzená) sůl kvalitní olivový olej
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a