Domů     Budoucnost potravin: Chipsy z brouků, pivo z trávy!
Budoucnost potravin: Chipsy z brouků, pivo z trávy!
23.8.2023

Jako malí jsme měli rádi Brouka Pytlíka. Teď však nastává doba, kdy nás čeká spíš pytlík brouků. Ke svačině. K obědu pak umělé maso zapíjené pivem z trávy. To jsou vyhlídky.

V roce 1804 překročí počet lidí na Zemi jednu miliardu. O 120 let později jsou jich 2 miliardy. A o dalších 100 let později už je lidí přes 8 miliard! A než se tohle století přehoupne přes polovinu, mají přibýt další dvě miliardy.

To je opravdu hodně hladových krků na jednu planetu, která není nafukovací a uživit takové množství lidí je pořádný ořech. Zatím se to sice vždy zvládlo, ale za cenu nelítostné devastace planety.

Dnes ovšem víc než kdy jindy platí, že čím víc lidí, tím méně zdrojů, takže jak to udělat, aby přitom nebylo nutno vykácet další miliony hektarů lesů?

A bez dalšího rozšiřování současného průmyslového zemědělství, které, jak už dnes víme huntuje půdu, může za vymírání zvířat i rostlin a značnou měrou se podepisuje na klimatických změnách? Epocha nabízí jídelní lístek budoucnosti.

Už dnes je nabídka smažen=ho a fritovaného hmyzu poměrně bohatá. Takoradee, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia
Už dnes je nabídka smažen=ho a fritovaného hmyzu poměrně bohatá. Takoradee, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Je libo Hmyz

Velkou část potravy bude tvořit hmyz. Mnohým okamžitě bleskne hlavou „Fuj!“ Už při pomyšlení na něco takového se jim hnusí. Je to všem jen otázka kulturních tradic.

Pro 80% světové populace, většinu obyvatel Asie a Afriky, ale také Jižní a Střední Ameriky, je hmyz zcela běžnou, někdy dokonce hlavní součást své stravy po generace. Na zemi je přes 400 000 druhů hmyzu, z toho více než 1400 druhů je prokazatelně jedlých.

Hmyz je navíc velmi vděčná potravina. Podle OSN zabírá chov hospodářských zvířat 70% celosvětového zemědělské půdy, zatímco chov hmyzu si vystačí s tisícinásobně menší plochou.

Nevypouští do ovzduší nebezpečný metan, navíc se rychle množí a nevyžaduje žádnou velkou péči. A co je hlavní všichni se shodují, že hmyz je bašta.

Je libo hmyzí pochoutku? (Rik Schuiling / TropCrop-TCS, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia)
Je libo hmyzí pochoutku? (Rik Schuiling / TropCrop-TCS, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia)

Chipsy z cvrčků

Nemusíte se však bát, že jim budete muset před konzumací ukusovat hlavičky a trhat nožičky. „Hmyz se bude pěstovat a zpracovávat jako surovina, která se bude používat k průmyslové výrobě potravin,“ uklidňuje na expertka na hmyzí stravu Amy Gardnerová.

K mání bude mouka z různých druhů hmyzu i prášek na výrobu koktejlu sice z lučních koníků, ale zato s jahodovou příchutí. K tomu budete moci chroupat chipsy z cvrčků, nebo si zakousnout proteinovou tyčinku z housenek. Ani to nepoznáte.

Hmyz bude také důležitou surovinou v krmivech pro zvířata a v neposlední řadě podle expertů bude jednou se složek náhrady masa. Není divu. Třeba takový cvrček. Obsahuje více bílkovin a živin než hovězí. Přitom nepotřebuje pastviny ani dobře osvětlené kravíny.

Daří se v tmavém prostředí, s mnoha jedinci v malém prostoru. I velký podnik tak bude moci dodávat tuny suroviny s malými náklady a minimálním dopadem na životní prostředí. Samozřejmě pokud někdo nezapomene zamknout vrata a cvrčci se nerozutečou. Nebo se neobjeví aktivisté bojující proti týraní cvrčků.

Hamburger, který maso nikdy neviděl. (Kaldari, CC0, commons.wikimedia)
Hamburger, který maso nikdy neviděl. (Kaldari, CC0, commons.wikimedia)

Hovězí, které krávu nevidělo

Živočišná výroba to má nahnuté. Průmyslový chov zvířat na maso má údajně na svědomí až 15% skleníkových plynů způsobených činností člověka. Chov dobytka navíc vyžaduje mnohonásobně víc vody i plochy než pěstování odpovídajícího množství zeleniny a obilovin.

Není divu, že roste tlak, aby se od hovězího přešlo k něčemu jinému. Zatímco EU doporučuje přejít na hmyzí jídelníček, jinde ve světě se pokouší přejít k výrobě masa aniž by k tomu potřebovali zvířata.

Nahradit je mají velké kultivační kotle, ve kterých se bude vyrábět syntetické maso. Místo jatek tak bude něco jako pivovar, kde se místo piva bude stáčet hmota připomínající mleté maso.

Krvavé veganské burgery

Komu bude syntetické maso málo veganské, bude moci sáhnout po další alternativě. Dokonce i v případě, že zatouží po hamburgeru.

Už dnes se testují ve stovkách restaurací a v několika obchodních řetězcích dokonce s úspěchem prodávají rostlinné náhražky hamburgerových placek vyráběné z pšeničných a bramborových bílkovin, kokosového oleje a dalších přísad.

Jednomu typu pak dodává barvu červená řepa, druhému umělá bílkovina zvaném hem, díky níž může z karbanátku dokonce téci krev, i když to samozřejmě krev není. „Na molekulární úrovni zjišťujeme čím je maso tvořeno a skládáme to všechno z rostlinných přísad.

V podstatě vynalézáme maso,“ řekla pro National Geographic Jessica Appelgronová ze společnosti Impossible Foods.

Chleba i pivo z trávy

Změn dozná v budoucnu chléb i pivo. Obojí má totiž stejný problém. Jednoleté obiloviny s každoroční hlubokou orbou, která způsobuje erozi půdy. Což je problém, který se zemědělci v jednom šiku s vědci pokouší vyřešit už téměř čtvrt století.

Jedním z možných řešení je nahrazení jednoletých víceletými.

V této souvislosti často padá jméno kernza (Thinopyrum intermedium), což je travina, která se pěstovala jako krmivo pro zvířata, než se přišlo na to, že je to superplodina, která by úspěšně mohla nahradit pšenici.

Díky dlouhým kořenům totiž odolává suchu a jako trvalku ji není třeba po sklizni znovu vysazovat, čímž šetří zemědělci čas i peníze. Vědci navíc intenzivně pracují na vytvoření odrůdy s lepšími výnosy, velikostí zrna i odolností vůči nemocem.

Pekaři v USA si ji pochvalují a v prodeji už je také první pivo, které vyrábí společnost Patagonia Provisions.

Pivo se dá vařit i z trávy (pxfuel)
Pivo se dá vařit i z trávy (pxfuel)

Řasa olejka

Řepkový mor, který zamořil českou krajinu, se možná stane minulostí a z potravin zmizí kontroverzní palmový olej, jehož výroba vede k rozsáhlému odlesňování. Experimentuje se, a docela úspěšně, s novými druhy olejů. A docela úspěšně.

Za poslední dva roky se podařilo více než zdvojnásobit množství tuků produkovaných řasami. Ty rychle rostou, jsou schopné se uchytit téměř kdekoli a osvědčují se jako biopalivo i jako potravina.

V prvním případě dávají až sedmkrát víc energie než dnešní biopaliva, ve druhém je výsledkem světlý neutrálně chutnající olej s mononasycenými tuky a vysokým kouřovým bodem. Z jednoho hektaru cukrové třtiny lze s pomocí řas vyrobit až 4 tuny oleje.

Hostina budoucnosti? Jídlo v prášku pro ty co nemají čas vařit. (pxfuel)
Hostina budoucnosti? Jídlo v prášku pro ty co nemají čas vařit. (pxfuel)

Tekuté amarouny

Ne všichni si myslí, že vepřo-knedlo-zelo je nenahraditelné. Někteří se děsí nezdravých potravin jiní prostě jen nemají čas vařit. Ti všichni mohou začít přecházet na jídlo v prášku, které sice není dvakrát požitkářské, ale dodá tělu všechny potřebné živiny.

Není divu, že ho nevymyslel kuchař, ale softwarový inženýr Robert Rhinehart, kterému jídlo připadá jako zbytečnost škodící člověku i Zemi.

Výsledkem jeho snahy o nutričně vyváženou potravinu, jednoduchou na výrobu i přípravu, je prášková, ve vodě rozpustná, náhrada stravy, která se už několik let úspěšně prodává pod názvem Soylent.

Přestože je hitem lifestyle magazínů, blogů věnovaných jídlu, sociálních sítí i diskusí těch, kteří chtějí žít zdravě, není jisté zda právě tímto směrem by se většina lidstva chtěla ubírat.

Foto: commons.wikimedia, pxfuel titulka: pxfuel
Související články
Zajímavosti
Steve Aoki: Mistr elektronické hudby a vizionář udržitelnosti
Steve Aoki je jméno, které v hudebním světě rezonuje jako symbol kreativity, energie a nekompromisní originality. Tento celosvětově uznávaný DJ a producent však přesahuje pouhé hudební hranice. S jeho vášní pro inovace a závazkem k udržitelnosti se stal inspirativní osobností, která propojuje svět hudby, módy a moderních technologií. Pojďme se ponořit do života a díla […]
Zajímavosti
Lechuguilla: Podzemní království krystalů a vápencových záclon
V poušti Nového Mexika, hluboko pod povrchem, se skrývá jeskyně Lechuguilla – místo, které svou krásou a jedinečností bere dech. Sádrovcové lustry, křišťálově čistá jezera a neuvěřitelné krápníkové formace vytvářejí iluzi podzemního království, jako by ho stvořily pohádkové bytosti. Tato jeskyně, objevená teprve nedávno, je jednou z nejvíce nedotčených a chráněných na světě. Vápencové záclony, […]
Zajímavosti
Těstoviny: Cesta tisíciletími od prosta k symbolu luxusu
Jsou jednoduché, ale zároveň nekonečně rozmanité. Těstoviny. Pokrm, který se po tisíce let vyvíjel z obyčejné mouky a vody, aby dobyl kulinářský svět a stal se miláčkem žebráků i králů. Jejich původ je zahalen tajemstvím, které nás provede od starověké Číny přes Střední východ až do srdce Itálie. Připravte se na fascinující příběh o tom, […]
Zajímavosti
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
V obchodě si ho kupujeme v podobě nenápadných suchých listů, které přidáváme při vaření do různých jídel. Samotná dřevina má přitom vznešenost nejen v názvu, ale také ve své historii. Uctívají ji panovníci i umělci, neobejdou se bez ní dokonce ani ve slavné delfské věštírně. A může podpořit zdraví! Vavřínové věnce známe jako poctu pro […]
reklama
lifestyle
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
Dokud ženy nosily korzety, a že to trvalo hezkých pár století, nemohly volně dýchat a měly jeho vinou i jiné, velmi vážné zdravotní problémy, jako například poškození vnitřních orgánů. Korzet zkrátka není nic, do čeho byste se dnes chtěly dobrovolně nasoukat. Naštěstí se našly průkopnice i muži, kteří se postarali o to, aby ženy mohly […]
Rychlé jídlo a rychlé peníze! Příběhy fastfoodových řetězců
Otevření pobočky je na spadnutí, když se ale vydá na úřad – uslyší zamítavou odpověď. Plány mu zkazí malý podnik jménem Burger King kdesi na jihu Austrálie. Okamžitě se vydá na cestu, jenže majitelé ochranné známky požadují příliš vysokou kompenzaci, a tak volí jiné řešení – změnu názvu! Do zlata osmažené hranolky, maso skrývající se […]
Pračka: Od dřiny k chytré domácnosti – jak se proměnilo praní
Průkopnickým vynálezem, který osvobodil ženy od dřiny v domácnosti, byla nepochybně pračka. První mechanický britský model vznikl už v roce 1691 a od 18. století se množily pokusy o jeho inovaci. Dnes nám pračky usnadňují život do té míry, že si ani nedokážeme představit, jaké to bylo prát prádlo ručně. Od ručních klik k prvním […]
Neobvyklá řemesla: Vonné tyčinky a pestrobarevné umění východu, které voní mystikou
Vonná, doutnající tyčinka s pronikavou vůní, je pro nás často synonymem orientální exotiky. Něčím, co evokuje daleké země a tajuplné rituály. Setkáváme se s nimi v čajovnách, jógových studiích nebo v orientálních obchodech, kde nenápadně doutnají a jejich charakteristická kořeněná vůně prosycuje místnost. Ale víte, k čemu slouží v zemích svého původu? A jak se […]
lifestyle
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
Stovky „městeček duchů“ jsou rozesety po Spojených státech jako památka na období zlaté horečky, ale žádné není tak známé a zachovalé jako Bodie. Toto kdysi největší a nejmodernější městečko v Kalifornii, plné zlata, peněz, hříchu a krve, prožilo jen tři roky slávy, než se propadlo do desítek let úpadku. Dnes, jako národní historická památka, vypadá, […]
Fobie: Když se strach stane ochromující pastí
Mít strach je přirozené a je to důležitý mechanismus pro naše přežití. Chrání nás před reálnými hrozbami a nebezpečím. Co se ale stane, když se strach vymkne kontrole a stane se nelogickým, paralyzujícím stavem, který nám brání v běžném životě? Pak už nemluvíme o obyčejné obavě, ale o fobii – úzkostné poruše, která může mít […]
Globální dominance Applu: Od iPhonu po Českou republiku v reklamách
Dnešní Apple je globálním gigantem, jehož hodnota přesahuje bilion dolarů a jehož produkty, v čele s iPhonem, dominují trhu. Cesta od raných počítačů k dnešnímu postavení nebyla vždy přímočará, ale neustálá inovace a strategické marketingové kroky zajistily Applu trvalý úspěch. Zjistěte, jak se Apple stal nejhodnotnější společností na světě a jak se jeho vliv projevuje […]
Panarea a kulinářské poklady Sicílie: Od luxusních jachet po arancini
Liparské ostrovy nejsou jen o sopečných kráterech a sirných výparech. Mezi sedmi vulkanickými perlami Středomoří se skrývá i ostrov Panarea, který je často nazýván „druhým Santorini“ a láká společenskou smetánku svými luxusními jachtami a průzračnými zátokami. Ale je to právě bohatá kulinářská tradice Sicílie, mateřské pevniny, která přidává Liparským ostrovům další rozměr. Od unikátních arancini […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz