Do muzejní Sbírky se podařilo získat téměř 180 let starý kládový lis ze Znojemska. Jedná se o jeden z posledních kládových lisů dochovaných v původní podobě i místě svého vzniku.
Pět metrů dlouhý, tři metry vysoký a 2,6 tuny vážící kolos byl převezen do muzea potravin a zemědělských strojů Ostravě, kde bude restaurován do funkční podoby. Poté bude příležitostně využíván k lisování vína během muzejních akcí, například během vinobraní.
Unikátní zařízení
Nově získaný kládový lis pochází z oblasti olekšovičských sklepů u obce Slup a byl vyroben v roce 1841, roku 1891 byl renovován. Původními majiteli byli Thomas a Johana Bauerovi. Poslední majitel jej získal jako dědictví po rodičích.
Jeho prarodiče přišli do blízké obce Jaroslavice po druhé světové válce v rámci osídlování pohraničí a sklep s lisem byl součástí jejich přídělu.
Kládové lisy se používaly zejména na Znojemsku, vřetenové v západní části jižní Moravy (Mikulovsko, Valticko, Slovácko atd.).
Jsou na něm čitelné původní nápisy v němčině, včetně jmen prvních majitelů. Na horním překladu: Got Segne den Weinbau. (Bůh žehnej vinařství.), na kládě: Alles was wir sind und haben Sind Milde Gottes Gaben.
(Vše, co jsme a máme, jsou dobrotivými dary Božími.) a Erzeugt in 1841 Renoviert 1891 Thomas und Johana Bauer (vyrobeno 1841, renovováno 1891 Thomas a Johana Bauerovi).
Štěstí, že byl zachráněn
„Jsme velice rádi, že se muzeu podařilo lis získat.
Kládové lisy se vyskytují už jen zcela výjimečně, většina jich je zničená, prodána v předchozích desetiletích jiným vlastníkům nebo je mají jihomoravské obce, které je většinou vystavují na návsích,“ říká kurátorka Národního zemědělského muzea ve Valticích Kamila Svobodová.
Lis byl převezen do nově otevřené pobočky muzea v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě a chystá se jeho restaurování.
Muzeologové jej chtějí uvést do původní a funkční podoby, aby mohl být předváděn a využíván k lisování vína během akcí pro veřejnost, například při vinobraní či na koštech vína.
Část konstrukce je prohnilá, protože byl uložen ve sklepě s nezabezpečenou střechou. Tyto části se budou muset výdlabem odstranit a doplnit novým dřevem.
Bude používán
Některé prvky je nutné vzhledem k napadení dřevokazným hmyzem zcela nahradit. Lis bude povrchově očištěn horkou párou a bude také odstraněn nepůvodní nátěr. Poté se dřevo ošetří proti škůdcům.
Bude nutné vyrobit kopie komponentů – původní a dřevěné prvky sloužící ke stlačování – špalky a prokládky, které zvedají kládu, a udělat nový koš. Repasovat se bude i plechová vana, která byla součástí lisu a je určená pro odtok ovocné šťávy.
„Lis bude mimo jiné používán jako ukázka původní techniky lisování vinných hroznů během akcí pro veřejnost. Už v příštím roce chystáme v záři vinobraní či ochutnávky moravského vína,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea v Ostravě Ivan Berger.