Jídlo ve vesmíru? To je dnes hotová věda, kterou se zabývají stovky expertů. Rozhodně nejde jen o to, aby bylo správně nutričně vyvážené, ale zároveň nesmí být těžké, příliš objemné nebo rychle se kazící.
Space Food Systems Laboratory. Tak se jmenuje laboratoř, ve které zkoumají specialisté NASA ideální jídlo pro kosmonauty. A jak takový pokrm vypadá? Tak především v něm nenajdete maso. Ideální je prý pizza, ale hodí se i různé zeleninové kaše nebo třeba ořechy.
Největší pozor je třeba dávat na nadýmání. Plynatostí se uvolňuje vodík, který může v uzavřeném prostředí vesmírné stanice při vyšší koncentraci explodovat!
To v Rusku na to vždy šli po svém. Bývalý kosmonaut Viktor Gorbatko před časem na návštěvě v Praze vzpomínal na šedesátá léta. „Pamatuji si, že jsme zpočátku všechny pokrmy dostávali v tubách.
Nejen bramborové a zeleninové kaše, ale i ruskou polévku boršč. A dokonce i maso. Když se vymačkalo z tuby, vypadalo podobně jako paštika.“ To dnes už jsou i ruská jídla vakuovaná a lze mezi nimi najít třeba ragú, fazole po bulharsku nebo vepřové s kaší. Takže dobrou chuť!