Domů     Čokoládové pokušení: Kde si nejlépe rozmazlit chuťové buňky?
Čokoládové pokušení: Kde si nejlépe rozmazlit chuťové buňky?

Mnozí z těch, kteří jsou dnes renomovanými výrobci čokolády s cenami ověnčenými výrobky se původně věnovali zcela jinému oboru. Přesto dnes šlapou na paty vyhlášeným jménům a značkám. Někteří se rozhodli jít klasickou cestou, jiní rádi zkoušejí nové věci. Oba tábory však spojuje láska k jejich řemeslu.

Existuje jen velmi málo lidí, kteří nemají rádi čokoládu. Nejen, že patří k oblíbeným dárkům z lásky nebo odpustkům na usmířenou, ale může být dobrá i pro zdraví. Kakao a tím i čokoláda například obsahují antioxidanty bojující proti volným radikálům.

Legendární jsou také afrodiziakální účinky. A kam se pro tu nejlepší čokoládu vydat? Pro její milovníky jsou samozřejmě TOP destinacemi, kde si mohou nejkvalitnější výrobky zakoupit, tradičně Belgie nebo Švýcarsko.

Ale měli by do svých cestovních plánů zařadit také jiná místa, z nichž některá mohou být opravdu nečekaná.

Příjemné prostředí prodejny SOMA chocolatemaker v Torontu
Příjemné prostředí prodejny SOMA chocolatemaker v Torontu

Hravé umění

Název: Roselen Chocolatier

Země: Peru

Rok založení: 1999

Spoluvlastník firmy Giorgio Demarini Basagoitia je původním povoláním grafik a svůj umělecký talent a kreativitu nyní využívá v jiné oblasti. Spolu se svou matkou Elenou Basagoitiovou vytváří avantgardní čokoládová díla v peruánské metropoli Limě.

Každý jejich kousek je vymazleným klenotem, jehož vzniku předchází ručně malovaný návrh. Stejně, jako si pohrávají s designem svých výrobků, dokážou přicházet s nevšedními příchutěmi.

Milovníci čokolády tak mohou ochutnat citronovou pralinku s chilli, liči s lístky pelargónie anebo malinovou delikatesu, jejíž chuť je vyladěna růžovou vodou.

Alchymie v laboratoři

Název: SOMA chocolatemaker

Země: Kanada

Rok založení: 2003

Když manžele Davida Castellana a Cynthii Leungovou napadne, že by mohli vyrábět čokoládu, nečekají dlouho a svou myšlenku převádějí do reality. Hned první kousky se setkají s nesmírným zájmem zákazníků.

Dnes má firma v Torontu kromě výrobny čokolády také 2 obchody, kde prodávají své výrobky. V jejich „čokoládové laboratoři“ pravidelně pořádají kurzy a přednášky o výrobě čokolády i samotných kakaových bobech, které považují doslova za magickou ingredienci.

Každý nový vzorek nejdříve pečlivě analyzují, než si získá jejich důvěru. Stejně obezřetní jsou při výběru surovin.

Řada výrobků z jejich dílny nese prestižní ocenění a výjimečnou specialitou je pralinka, při jejíž výrobě je použito také přírodního oleje z borovice.

Paul A. Young je mistrem svého řemesla.
Paul A. Young je mistrem svého řemesla.

Paul a jeho továrna na čokoládu

Název: Paul A. Young

Země: Velká Británie

Rok založení: 2006

Jméno Paula A. Younga je pro každého znalce čokolády pojem. Dalo by se bez nadsázky říct, že je to londýnský Willy Wonka, který získává jedno ocenění za druhým.

První prodejnu čokoládových dobrot přitom otvírá se svým obchodním partnerem Jamesem Croninem teprve před 13 lety. Inovativní výrobky jsou na hony vzdálené tradiční a příliš sladké britské čokoládě. Tyto pochoutky si brzy nacházejí své zákazníky.

V současné době fungují v Londýně tři obchody, plné malých uměleckých děl s báječnou chutí a neobyčejným složením.

Je totiž vyhlášeným experimentátorem, v jeho delikatesách se můžete setkat s neobvyklými ingrediencemi, jako je například karamel s mořskou solí, sýr nebo třeba pivo.

Čokoláda všech barev

Název: Que Bo!

Země: Mexiko

Rok založení: 2006

Kouzelníkem, pracujícím s neobvyklými přísadami je také Mexičan José Ramón Castillo. Právem je považován za lídra ve vývoji mexické čokolády.

Při výrobě používá suroviny od místních producentů, především pak kakaové boby a výsledky jeho práce jsou potěchou nejenom pro chuťové buňky, ale také pro oči.

Jejich barva může odpovídat převládají složce, jako například oranžová (mango, chilli a sůl) či jasně růžová (kvajáva) anebo mohou mít klasickou barvu tmavé, polotmavé či bílé čokolády.

Vitríny jeho pěti prodejen v Ciudad de México nabízejí zákazníkům širokou paletu tvarů i chutí. V nabídce jsou rovněž výrobky bez laktózy, bez lepku, veganské i košer.

Záplava barev je typická pro výrobky z dílny José Ramóna Castilla (Que Bo!).
Záplava barev je typická pro výrobky z dílny José Ramóna Castilla (Que Bo!).

Úspěšný experiment

Název: Omnom Chocolate

Země: Island

Rok založení: 2013

Kuchař Kjartan Gíslason a jeho kamarád z dětství Óskar Þórðarson se v roce 2013 rozhodnou experimentovat s různými chutěmi a texturami čokolády. Základem je pro ně pečlivý výběr nejlepších kakaových bobů z celého světa, které začínají dovážet na Island.

Svůj podnik rozjíždějí jako experiment a berou vše jako výzvu. Velmi brzy přichází pozitivní zpětná vazba a v krátkém čase zřizují malou výrobnu čokolády v přestavěné čerpací stanici v Reykjavíku.

Vyrábějí čokolády s různým obsahem kakaa, mléčné, s příměsí mořské soli anebo karamelu. Rozlišují své produkty také podle země, ze které kakaové boby, použité pro jejich výrobu, pocházejí. Nejen mezi dětmi si získal popularitu jejich Mr. Carrots, čokoládový zajíc.

Islandská značka Omnom Chocolate vznikla díky úspěšnému experimentu.
Islandská značka Omnom Chocolate vznikla díky úspěšnému experimentu.
Foto: www.facebook.com, www.somachocolate.com, www.paulayoung.co.uk, www.chilango.com, www.fraislandi.com,
Související články
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
Lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
Lifestyle
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Lifestyle
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
reklama
historie
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
věda a technika
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění […]
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
panidomu.cz
Uršula Kluková: Jsem profesionální kmotra aneb Hroby slavných popáté
Známý divadelník, fotograf a někdejší spoluzakladatel legendárního Kladivadla v těchto dnech pokřtil už pátý díl své pozoruhodné encyklopedie „Malý průvodce po hrobech velkých“, mapující místa posledního odpočinku slavných osobností českých dějin. Jak už napovídají koláže fotografií na všech pěti dílech, nejde jen o dějiny dávné, ale i ryze současné. Protože, jak říká sám autor: „Jde
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,