Domů     Gigantické burzovní podvody obraly lidi o miliardy
Gigantické burzovní podvody obraly lidi o miliardy
komerční sdělení

Možná je to jen nešťastná shoda náhod, ale spousta slov, která jsou často zmiňována v souvislosti s bohatstvím a penězi, nejsou úplně pozitivní. Slova jako podvod, krádež, lež, zločin, nejsou bohužel ničím výjimečným.

Kdo z vás si někdy „nechtěně“ vzal nějaké peníze navíc z deskové hry, nebo zapomněl kamarádovi vrátit pár stovek? Je možné, že i přestože jste svému kamarádovi dlužili peníze, neupozorňoval vás na to. Proč? Protože vám věřil.

Stejně jako věříme svým přátelům a známým, určitou dávku důvěry vkládáme i do společností, které provozují různé investiční služby.

Každý, kdo investuje, například do akcií, ví, že dříve, než tak učiní a podrobí svoje peníze riziku, měl by si prověřit brokera, provést zkoumání rizik a potenciálních zisků.

Mimo tyto „zkoumání“, jsou ale i věci, které neovlivníte a které prostě předpokládáte, že budou v pořádku.

Důvěra v pravdivost finančních hlášení, prezentované dosažené výsledků společnosti, práci lidí kolem společnosti a celkové důvěryhodnosti daného projektu, je relativně normální věc.

Podobná důvěra však může v některých případech mít i fatální následky a může vás stát hodně peněz.

Pokud se však ponaučíte z podvodů a obecně věcí, které se staly v minulosti, pravděpodobně vám to pomůže vyvarovat se něčemu podobnému v budoucnosti. A právě proto jsme se rozhodli ukázat vám tyto obrovské podvody, v nichž společnosti podváděly své investory.

Některé podvody mohou znít neuvěřitelně a možná až komicky, ale lidé, kteří se v té době rozhodovali, kam investovat svoje peníze, bohužel neměli ani tušení o věcech odehrávajících se v pozadí.

A popravdě, spousta z nich asi ani netušila, kam svoje peníze investovat, nebo jak začít obchodovat na burze. Prostě jen chtěli vydělat peníze.

ZZZZ Best, rok 1986

Jedním z nejznámějších podvodníků byl jistý Barry Minkow, majitel firmy ZZZ Best.

Barry směle prohlašoval, že jeho společnost na čištění koberců bude ve své branži stejný pojem jako General Motors ve světě automobilů.

Navenek vše vypadalo, že buduje mohutnou firmu s mnohamilionovým obratem. Falšováním desetitisíců různých dokladů vytvořil Minkow zdání, které nemělo nic společného se skutečností. Celý podvod fungoval jako již dobře známé Ponziho schéma. Úspěšně klamal auditory i investory, aniž by vzbudil sebemenší podezření.

Když se roku 1986 společnost objevila na burze, dosahovala její hodnota dle tržní kapitalizace více než 200 miliónů dolarů. Celá bublina pak praskla o pár let později.

Odhaduje se, že Barry obral lidi zhruba o 100 milionů dolarů.  Zajímavé je, že v době páchání podvodu nebylo Minkowovi ještě ani 20 let. Nakonec ho soud poslal na 25 let za mříže.

Bre-X Minerals, rok 1997

Tato kanadská společnost byla zapojena do jednoho z největších akciových podvodů všech dob.

Majetek, který v podobě zlata vlastnila v Indonésii, měl údajně obsahovat více než 200 milionů uncí zlata a měl být vůbec největším dolem na těžbu zlata všech dob.

Cena akcií neskutečně stoupala do závratných výšin – na 280 dolarů za akcii a udělala ze dne na den z obyčejných lidí milionáře. Ve svém vrcholném období vykazovala firma tržní kapitalizaci v hodnotě 4,4 miliardy dolarů.

Přesně 19. března roku 1997 ale klec sklapla. Tehdy se totiž ukázalo, že celá sláva byl jen jeden kolosální podvod. Cena akcií záhy klesla na pouhých pár centů.

Tvůrci tohoto podvodu si přišli na zhruba 6 miliard dolarů a zhruba 40 tisíc investorů zde utopilo svoje peníze.

Enron, rok 2001

Před vypuknutím skandálu byla energetická společnost Enron se sídlem v Houstonu z hlediska objemu výnosů sedmou největší v USA a zaměstnávala asi 22 tisíc zaměstnanců.

Pomocí poměrně složitých účetních praktik a zapojením tzv. shell companies (společností vedených jen účetně nebo provádějících jiný druh podnikání, než oficiálně deklarují) dokázal Enron vést stranou stovky miliónů dolarů.

Firma tím klamala jak investory, tak analytiky trhu, čímž navodila zdání větší stability.

Navíc tyto firmy pod vedením pracovníků Enronu vykazovaly fiktivní výnosy rozepisováním jednodolarových položek, které se v ohromných kvantech násobily, čímž vytvářely dojem obrovských zisků.

Poté, kdy byla celá spleť podvodů odhalena, společnost vyhlásila bankrot a cena akcií klesla z více než 90 dolarů za akci na méně než 70 centů. Pád firmy s sebou strhl i pátou největší auditorskou firmu na světě, Arthur Andersen.

Tato společnost působila jako auditor společnosti Enron. Její vina spočívala v likvidaci tisíců dokladů, které by mohly prokázat podvodné praktiky zaměstnanců Enronu. Hlavní představitelé společnosti byli odsouzeni.

O tomto podvodu byl natočen i film, který je velice dobře hodnocený a určitě stojí za to, ho vidět. Ostatně o obchodování existuje spousta pěkných snímků. Na jejich výčet se můžete podívat zde:

5 filmů, na které by se každý obchodník měl podívat

WorldCom, rok 2002

Zanedlouho po pádu společnosti Enron zacloumal trhy další miliardový skandál.

Poté, co byl telekomunikační gigant WorldCom podroben podrobnému šetření svého účetnictví, došlo k odhalení dalšího případu „book cooking.“ Společnost falšovala své hospodářské výsledky a vykazovala provozní náklady jako investice.

Manažerům této společnosti se patrně zdálo, že položky jako pera, tužky a papír, které používali v kancelářích, představují investice do budoucnosti firmy, a proto je pěknou řádku let vedli účetně jako investice, resp. investiční náklady.

Celkem se tak na nesprávných účtech ocitly téměř 4 miliardy dolarů. V roce 2001 vykazovala firma zisk zhruba ve výši 1,3 miliardy dolarů. Ve skutečnosti se však neustále pohybovala v záporných číslech. A kdo celým případem utrpěl nejvíce? Zaměstnanci.

O práci jich tehdy přišly desítky tisíc. Další na řadě byli investoři, kterým nezbylo nic jiného než oči pro pláč, když museli přihlížet pádu ceny akcí z 60 dolarů na méně než 20 centů.

Někdejší šéf Bernard Ebbers byl odsouzen na 25 let za finanční machinace, které vedly ke ztrátě zhruba 11 miliard dolarů.

Tyco International, rok 2002

Aféra společnosti WorldCom, která výrazně pošramotila důvěru investorů, ještě ani neutichla, a už se zakládalo na další. Vedení společnosti Tyco, které prohlašovalo, že rok 2002 bude z hlediska akcií rokem nezapomenutelným, mělo svým způsobem pravdu.

Společnost vyrábějící elektrické součástky, zdravotnické a zabezpečovací přístroje byla až do okamžiku vypuknutí skandálu považována za naprosto bezpečnou investici patřící mezi tzv. blue chips.

Za ředitelování Dennise Kozlowského, jehož magazín Business Week vyhlásil jedním z 25 nejlepších manažerů roku, došlo k odčerpání zhruba 600 miliónů dolarů v podobě neschválených úvěrů a podvodných obchodů s akciemi.

Spolu se svými kumpány, finančním ředitelem Markem Swartzem a ředitelem pro právní záležitosti Markem Belnickem, obdržel Kozlowski 170 miliónů dolarů v podobě úvěrů s nulovým nebo minimálním úrokem bez předchozího schválení akcionářů.

Kozlowski a Belnick rozprodali majetek firmy v hodnotě 7,5 miliónů dolarů za údajných 450 miliónů. Tyto peníze byly z firmy vyvedeny většinou pod pláštíkem různých bonusů a benefitů pro její představitele.

Kozlowski peníze použil na „obohacení“ svého opulentního životního stylu, jenž zahrnoval mj. vlastnictví řady domů s luxusním vybavením mj. neslavně známým sprchovým závěsem v ceně 6 000 dolarů.

Pro svoji ženu navíc vystrojil večírek k narozeninám, který přišel na bezmála 2 miliony dolarů. Začátkem roku 2002, poté co začaly na veřejnost pronikat první zprávy o skandálu, se cena akcií firmy propadla během 6 týdnů o téměř 80 %.

HealthSouth, rok 2003

Pracovat ve velké korporaci jako účetní rozhodně není snadný úkol, zvláště když po vás šéf chce, abyste falšovali finanční zprávy. Přesně tak se koncem 90. let choval ředitel a zakladatel firmy HealthSouth, Richard Scrushy.

Účetní podvody byly vyčísleny na zhruba 4,6 miliardy dolarů. Svým zaměstnancům totiž nařizoval, aby nadsazovali výnosy a zveličovali údaje o čistém zisku společnosti.

V té době patřila HealthSouth mezi největší poskytovatele služeb v oblasti zdravotní péče a prodělávala rychlý růst, kterému napomáhala řada akvizicí menších firem v oboru.

První známky, že něco není v pořádku, začaly pronikat na světlo světa koncem roku 2002, kdy Scrushy – dříve než vykázal ztrátu ve výnosech – prodal akcie údajně v hodnotě 75 miliónů dolarů.

Nezávislá právní firma sice došla k závěru, že prodej akcií přímo se ztrátou nesouvisel, nicméně investoři měli již tehdy zbystřit své smysly.

Skandál propukl naplno v březnu roku 2003, kdy Komise pro cenné papíry oznámila rozdíl mezi skutečnými příjmy a příjmy vykazovanými společností ve výši 1,4 mld. dolarů.

Informace byla odhalena na základě nahrávky rozhovoru samotného Scrushyho, kterou pořídil finanční ředitel William Owens spolupracující v té době s FBI. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Akcie během jediného dne propadly z původních 20 dolarů na pouhých 45 centů za akcii. Pikantní na celém případu je, že samotný Scrushy byl zproštěn viny ve všech 36 případech podvodného jednání, aby byl nakonec obviněn a odsouzen za úplatkářství.

Svými „příspěvky“ ve výši 500.000 dolarů se snažil zajistit si správné politické krytí.

Bernard Madoff, rok 2008

Psal se rok 2008, přesně 11. prosinec 2008, a lidé se chystali na další klidné Vánoce. Právě v tento den byl na udání svých dvou synů zatčen bývalý předseda burzy NASDAQ a sedmdesátiletý zakladatel investiční společnosti Investment Securities, B. L. Madoff.

Byl obviněn z podvodného jednání, které fungovalo jako Ponziho schéma (obdoba našeho „letadla“ nebo „pyramidy“).

Madoff lákal do vlastních hedgeových fondů klienty na vysoké výnosy, které nevyplácel z výnosů, nýbrž z vkladů nově příchozích klientů. Fond po dobu 15 let každoročně vykazoval zisk ve výši 11%.

Opční strategie collar, kterou využíval a která bývá uváděna jako zdroj jeho ohromných příjmů, spočívala v minimalizaci ztráty finančních prostředků v období zvýšené volatility.

Tímto plánem se Madoffovi podařilo obrat věřitele o 50 miliard dolarů!

Pár slov na závěr

Nejhorší na všech podobných případech je, že člověku začnou souvislosti docházet, až když už je příliš pozdě. Co se viníků týče, ti si obvykle odsedí pár let za mřížemi (někdy i pár desítek let) – což s sebou nese výdaje, které opět zaplatí investoři, resp.

daňoví poplatníci – a mají vystaráno. Ale i kdyby celý zbytek života pracovali a z výdělku hradili újmy, které způsobili podvedeným, splatili by jen nepatrný zlomek všech ztrát a zničených existencí.

Bohužel při obrovském počtu firem, které dnes v po světě podnikají, nelze opakování podobných případů ani v budoucnosti úplně vyloučit. A to ani navzdory komisím a regulačním orgánům, které se snaží těmto podvodům předcházet.

A co si z toho odnést na závěr? Pozor na staré dobré Ponziho schéma a na věci, které znějí až moc dobře, aby to byla pravda.

Foto: shutterstock, archiv
Související články
Zajímavosti
Jak vznikla jména technických značek? Hořící kniha a modrý zub!
Který telefon připomíná ovoce? Jak to vyřešit, když je vaše vysněné jméno už zabrané? A proč se někdy hodí hledat inspiraci v dávné historii? Poznejte s námi další zajímavé příběhy vzniku značek, které zná dnes celý svět. Nepřátelé spojte se! Značka: BLUETOOTH Vznik: 1997 Jak připojíme sluchátka k mobilu, klávesnici k počítači nebo telefon k […]
Zajímavosti
Guarana: Zdroj energie z amazonské džungle
Indiáni z Amazonie odedávna používali tuto štíhlou liánu k povzbuzení, léčbě bolestí nebo křečí. Semena obsahující vysoké množství kofeinu i další látky se dnes užívají hlavně jako přísada do energetických nápojů a doplňků stravy. Reklamy slibují mnohé zajímavé účinky, ale v čem skutečně může guarana pomoci? Pokud byste se vydali pro rostlinu paulinii nápojnou neboli […]
Zajímavosti
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
Vždy v dokonale sladěném pastelovém kostýmku, s nezbytnou kabelkou a sršící grácií. Fascinující ženu s celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor známe zkrátka jako královnu Alžbětu II. Kdy potkala osudovou lásku, co dělala, když jí nudil oficiální rozhovor, i jakou poťouchlost jí udělal vnuk Harry? I když bylo královně 96 let, zdálo se, že oplývá aurou […]
Zajímavosti
SOPKY: Věděli jste, že…
Na světě je více než 1500 aktivních sopek. že sopky v České republice jsou staré až 65 milionů let, a že souostroví Havaj tvoří 5 sopek? A jaké další zajímavosti o sopkách tu pro vás máme? – magma je tekutá hmota s teplotou od 600 do 1200 ° C, která se pohybuje v oblasti zemského […]
reklama
zajímavosti
Extrasmysly, které nám příroda nedala
Fakt, že stojíme na vrcholu pomyslného žebříčku evoluce, ještě neznamená, že nám příroda dala vždy to nejlepší, co vytvořila. O řadě smyslových schopností, kterými obdařila vývojově jednodušší tvory, se nám může jenom zdát. Nedokážeme toho hodně. Nevidíme polarizované světlo a nemáme senzory pro infračervené záření, ačkoliv jsou pro řadu druhů hmyzu nebo hadů běžné. A […]
Slavní fandové: Hitler miluje mayovky, Hitchcock erotiku
Elvis Presley je velkým fandou britské skupiny. Jejich nahrávky zná zpaměti a často z nich cituje. Ne, nejsou to Beatles. Jsou to Monty Python. Legendy britského humoru. Jsou sice slavní a mají spoustu fandů a obdivovatelů, ale i oni sami jsou často fandy a nadšenými obdivovateli. A do některých byste to, čemu fandí, rozhodně neřekli. Elvis, […]
Blesk v číslech: Na planetě udeří stokrát za vteřinu!
Co je typické pro měsíc srpen? Hodně slunce, teplo, ale také bouřky a blesky! Obdivujete v takovou chvíli úžasnou sílu přírody, nebo raději zalezete pod peřinu? Máme pro vás ty nejzajímavější údaje o magickém jevu, ze kterého jde strach! 50 milionů voltů Bouřlivé napětí Bouřka se ohlásí hrozivým bouřkovým mrakem, ve kterém jsou kladně a […]
Bhola: Tragický rekordman má na svědomí až půl milionu obětí
Celé vesnice se hroutí jako malé papírové modely, zmítající se lidská těla žene proud vody a bahna do dálky. Vlny bičují pobřeží a vítr unáší vše, co nemá pevné základy. Z mapy můžeme škrtat jednu malou aglomeraci za druhou, počty obětí jak na lidských, tak zvířecích, se nikdy nepodaří spolehlivě spočítat. Jisté ale je, že […]
historie
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
Je pohledný, charismatický, zcestovalý a jeho styl diktuje módu v ostrovním státě. Pro svou snahu být v první linii si vyslouží i úctu prvoválečných veteránů.   Řeč je o králi Spojeného království a britských dominií a císaři Indie Eduardovi VIII. (1894–1972). Většina lidí si ho ale spojí hlavně s abdikací kvůli fanatické lásce k Američance Wallis Simpsonové (1896–1986). Eduardova […]
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak […]
Život Ludvíka Svobody byl plný zvratů, vzestupů a pádů
Muž, který se dokázal vzepřít okupaci. Pražský hrad, jaro 1969. Legionář a tvůrce našich zahraničních jednotek v Sovětském svazu Ludvík Svoboda sedí zhroucený v křesle, jako kdyby měl za sebou jedno ze svých pověstných tažení. „Věřte mi, že jsem podepsal nejtěžší dokument ve svém životě!“ říká svému poradci. „Snad nebude tak zle, pane prezidente,“ chlácholí oslovený muž […]
Bartolomeu Dias: Muž, který našel jih Afriky
V kronikách se píše léta páně 1453. Osmanská říše dobývá Konstantinopol. Hedvábná stezka, po které proudí do Evropy vzácné zboží z Asie, je v rukou muslimů a řeč peněz je neúprosná. „Musíme najít nové cesty!“ shodují se obchodníci. A tak vojenská porážka na jednom konci světa otevírá nové možnosti na druhém. Z Lisabonu vyplouvají první lodě s nelehkým úkolem: objevit […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz