Staré hospodské moudro říká, že pivo a víno se nekombinuje. Pokud k tomu však přeci jen dojde, doporučuje se pít nejprve pivo, a až následně víno. Kolik je však na této teorii pravdy?
K testu (kterého by se bezpochyby ráda zúčastnila nemalá část populace České republiky), přizvali vědci na 90 dobrovolníků. Ty rozdělili do tří skupin – jedna pila nejprve pivo, a pak víno. Druhá skupina pila nejprve víno, a pak pivo.
Třetí skupina pila pouze víno, nebo pouze pivo. Ve chvíli, kdy se všichni dobrovolníci propili k obsahu alkoholu v krvi 0,11%, byli posláni domů a měli zaznamenat, jak závažná byla jejich ranní kocovina.
Vědci zopakovali tento experiment dvakrát. Pokaždé přesunuli pijany do jiné skupiny.
Podle American Journal of Clinical Nutrition však výsledek tohoto testu ukázal, že míchání či nemíchání piva a vína nemá na následnou kocovinu žádný vliv. Pokud si chcete užít bezbolestná rána, jediné, co zbývá, je jednoduše pít méně.