Domů     Kudy vlastně přešel Hannibal přes Alpy?
Kudy vlastně přešel Hannibal přes Alpy?
12.9.2018

V roce 218 př. n. l. provedl kartaginský vojevůdce Hannibal mistrný tah. Římané čekali útok jeho vojsk z jihu, od Sicílie. Hannibal se ale vydal v čele 30 000 pěšáků, 5000 jezdců a 37 bitevních slonů do Říma velikou oklikou.

Vyrazil z dnešního Maroka, přeplul přes Gibraltar, prošel Pyrenejským poloostrovem i jihem dnešní Francie a překročil Alpy. Dodnes se ale neví, kudy přesně jeho cesta vedla.

Na Apeninský poloostrov vstoupil Hannibal ze severu poblíž dnešního Turína. Potyčky a útrapy cesty sice připravily Hannibala o tři čtvrtiny armády, ale do karet mu hrál moment překvapení.

Římané si byli jistí, že kartaginská armáda alpské průsmyky překročit nikdy nemůže. Přesto už v roce 211 př. n. l. obyvatelé Říma zděšeně volali: „Hannibal ante portas!“, tedy „Hannibal je před branami!“ Co všechno tomuto úžasnému dobrodružství předcházelo?

Tři mocní Kartaginci

Po skončení první punské války (264 př. n. l. – 241 př. n. l.) muselo Kartágo odstoupit Římu své pozice na Sicílii a později během žoldnéřské války také na Sardinii.

Aby si Kartaginci tyto územní ztráty vynahradili, začali rozšiřovat svou moc na Pyrenejském poloostrově. Přitom si  obzvlášť energicky počínal kartaginský rod Barkasů: Hamilkar Barkas (270 př. n. l. – 228 př. n. l.), jeho syn Hannibal (247 př. n. l. – 183 př.

n. l.) a především Hamilkarův zeť Hasdrubal Sličný (270 př. n. l. – 221 př. n. l.).

Co způsobil keltský žoldnéř

Právě Hasdrubal si diplomatickou nebo vojenskou cestou podrobil mnohé zdejší iberské kmeny. V roce 227 př. n. l. založil město Carthago Nova (dnešní španělská Cartagena), které bylo mocnou základnou při dalším kartaginském pronikání do Hispánie.

Když Hasdrubala o pět let později zavraždil keltský žoldnéř, stal se jeho nástupcem pětadvacetiletý Hannibal Barkas. Ten se brzy projevil jako velmi schopný vojevůdce.

Jak začala válka?

Hannibal nejprve tvrdě potlačil povstání iberských kmenů, které vypuklo po Hasdrubalově smrti. Pak napadl řeckou kolonii Saguntum pod římskou ochranou. Po osmiměsíčním obléhání ji v roce 219 př. n. l.

dobyl a tím vyprovokoval římský senát k vyslání delegace do Kartága, která požadovala vydání Hannibala. Římané v tomto aktu viděli porušení dohody s Hasdrubalem, a to i přesto, že Saguntum leželo jižně od dohodnuté linie vlivu v kartaginské sféře.

Kartaginci tento požadavek odmítli a tím rozpoutali druhou punskou válku (218 př. n. l. – 201 př. n. l.).

Na moři nás neporazí!

Když římský senát učinil toto klíčové rozhodnutí, byli si senátoři jistí vítězstvím. A to i přesto, že kartaginská armáda byla téměř stejně silná jako římská. Předpokládali ale, že jim rozhodující výhodu přinese drtivá námořní převaha.

Hannibalovi bylo jasné, že Římané mohou napadat a ničit jednotlivé části kartaginské říše odděleně a on sám mezi nimi nebude moci dostatečně efektivně přesouvat vojska.

Proto se hrozícím vpádům do Afriky a Kartága rozhodl předejít vlastním překvapivým a odvážným tažením do Itálie. Jedinou možnou cestou, která skýtala šanci na úspěch, byl pochod vnitrozemím. Přes hrozivě vysoké zasněžené Alpy.

Byl to strašlivý pochod. Lidé, koně i sloni mrzli, klouzali a padali do propastí.
Byl to strašlivý pochod. Lidé, koně i sloni mrzli, klouzali a padali do propastí.

Lidé i koně padali do propastí

Už přechod Pyrenejí přinášel jeden problém za druhým. Kromě mimořádně náročného vysokohorského terénu se Hannibal musel vypořádat s útoky horských kmenů. To nejhorší ale armádu čítající 30 000 mužů, 15 000 koní a mul a 37 válečných slonů teprve čekalo.

Při pohledu na zasněžené masivy Alp vojáci ztráceli morálku. Počasí jim nepřálo. Podzim končil a pomalu začínala zima. Chyběly potraviny i krmení pro zvířata. Horské kmeny nepřestávaly útočit. Lidé, muly, koně i sloni mrzli, klouzali a padali do propastí.

Záhada rozluštěna?

O to, kterým alpským průsmykem Hannibal vedl svá vojska, se historici přou dodnes. Za nejsevernější možnou cestu nejčastěji považují průsmyk Col du Mont Cenis. Průsmyk Col Agnel je považován naopak za nejjižnější možnou trasu.

Oba průsmyky dělí asi 60 kilometrů a mezi nimi se nabízejí další místa pro přechod hlavního horského hřebene. Nejnovější analýzy starořímských textů a průzkum několika alpských průsmyků zřejmě tuhle záhadu rozlouskly.

Kde uvízli bojoví sloni

Historici Polybius i Titus Livius píšou, že postup Hannibalovy armády přes Alpy málem znemožnily masivní sesuvy. Ty zahradily průstup průsmykem na závětrné straně hor nejprve zřícením skal, a pak i masivní suťovou lavinou.

Vznikla tak vysoká bariéra z balvanů, na jejímž povrchu se uložila mohutná vrstva štěrku. Bojoví sloni ji nedokázali překonat, uvízly pod ní i zásobovací vozy.

Jako váleční sloni byli využívání jenom samci.
Jako váleční sloni byli využívání jenom samci.

Co objevili vědci v nánosu bahna

Právě zpráva o „dvojvrstvém sesuvu“ přivedla vědce na Hannibalovu stopu. Jediný průsmyk, ve kterém se nachází zhruba dva tisíce let starý „dvouvrstvý zával“, je Col de la Traversette s nadmořskou výškou 2600 metrů.

Právě zde se nachází jedno z mála možných míst, na nichž se obrovská armáda mohla utábořit. A právě tady objevil mezinárodní tým vědců starou vrstvu bahna, jaké vzniká pohybem velkého množství lidí a zvířat. Datování ukázalo, že pochází přibližně z roku 218 př.

n. l., tedy v období, kdy Hannibal Alpy přecházel. Vrstva také obsahovala chemické sloučeniny, jež ukazují na přítomnost koňského trusu a bakterie lidských i zvířecích výkalů.

Šli tudy opravdu sloni?

Chemické a mikrobiologické nálezy v místech, jimiž většinou normálně projde jen pár horských koz, jednoznačně ukazují přítomnost velkého počtu lidí i zvířat, kteří mířili k průsmyku de Traversette.

Místo Hannibalova přechodu Alp je tak nejspíš s vysokou pravděpodobností určeno. Vědci ale nepřestávají pátrat po ještě přesvědčivějším důkazu – třeba po vajíčcích parazitů, kteří žijí ve sloních střevech.

Víno, které trhá kameny

Polybius tvrdí, že se Hannibalovi podařilo zdolat přírodní hradbu závalu důmyslným trikem. Nechal velké balvany obložit dřívím, které jeho muži zapálili.

Kameny se v ohni rozžhavily a Hannibal je nařídil polít vínem, které se stejně nedalo pít, protože během dlouhého pochodu zkyslo. I ty největší balvany náhlým ochlazením popraskaly a vojáci je pak dokázali odklidit. Cesta na Řím byla volná.

Dnes se zdá, že si Polibius tenhle detail vymyslel, protože nejbližší stromy, které by mohl Hannibal použít, rostou až daleko v údolí. Znamenalo by to transportovat dřevo na velkou vzdálenost náročným horským terénem.

Šel Hannibal jinudy?

Detailnější výzkum však odhalil, že v římských dobách ležela horní hranice lesa v této oblasti mnohem výše a průsmyk Col de la Traversette byl zalesněný. Dřeva tedy měli Hannibalovi vojáci k dispozici dost.

Vědci nyní pátrají v průsmyku Col de la Traversette také po balvanech a skaliscích, která nesou stopy po rozpálení na vysokou teplotu. Zatím se jim to ale nepodařilo. Pořád ještě nelze definitivně vyloučit možnost, že Hannibal šel přece jen někudy jinudy.

Nepřítel na konci strastiplné cesty

Hannibalův legendární přechod Alp si vyžádal strašlivé ztráty v řadách jeho vojska. V důsledku lavin, hladu, mrazu, pádů do horských roklí, bojů s Kelty či jiných nesnází zemřelo při tomto podniku více než 20 000 mužů.

Tím ale potíže ani zdaleka nekončily – na Hannibala a jeho vyčerpané muže čekali v Předalpské Galii odpočatí a připravení římští legionáři pod velením konzula Scipiona.

Vítězný pochod pokračuje

K Hannibalovu vojsku se ale po tisících přidávali Galové. Jejich kmeny se po urputných a krvavých bojích podrobily Římu teprve před několika lety. Teď věřili, že mohou s pomocí Kartága opět získat svobodu.

Římský konzul Scipio se Hannibalovi postavil u italské řeky Ticino, kartaginskému vojevůdci se ale podařilo zvítězit. Římané ustupovali, sám Scipio byl vážně zraněn a málem zemřel. Otřesení Římané se pak stáhli do tábora v Placentii za řekou Trebií.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Historie
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
Je pohledný, charismatický, zcestovalý a jeho styl diktuje módu v ostrovním státě. Pro svou snahu být v první linii si vyslouží i úctu prvoválečných veteránů.   Řeč je o králi Spojeného království a britských dominií a císaři Indie Eduardovi VIII. (1894–1972). Většina lidí si ho ale spojí hlavně s abdikací kvůli fanatické lásce k Američance Wallis Simpsonové (1896–1986). Eduardova […]
Historie
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak […]
Historie
Život Ludvíka Svobody byl plný zvratů, vzestupů a pádů
Muž, který se dokázal vzepřít okupaci. Pražský hrad, jaro 1969. Legionář a tvůrce našich zahraničních jednotek v Sovětském svazu Ludvík Svoboda sedí zhroucený v křesle, jako kdyby měl za sebou jedno ze svých pověstných tažení. „Věřte mi, že jsem podepsal nejtěžší dokument ve svém životě!“ říká svému poradci. „Snad nebude tak zle, pane prezidente,“ chlácholí oslovený muž […]
Historie
Bartolomeu Dias: Muž, který našel jih Afriky
V kronikách se píše léta páně 1453. Osmanská říše dobývá Konstantinopol. Hedvábná stezka, po které proudí do Evropy vzácné zboží z Asie, je v rukou muslimů a řeč peněz je neúprosná. „Musíme najít nové cesty!“ shodují se obchodníci. A tak vojenská porážka na jednom konci světa otevírá nové možnosti na druhém. Z Lisabonu vyplouvají první lodě s nelehkým úkolem: objevit […]
reklama
svět zločinu
Satanismus v Peru: Děti zmasakrovaly vlastní matku
Tři sourozenci z Peru se dopustili nepochopitelného zločinu. Pod vlivem satanistických rituálů zavraždili svou vlastní matku a její tělo znetvořili. Podle jejich výpovědi je k činu navedl hlas z nebes. Sourozenci vykuchají stařenku společně Jedné noci, když se převrací v posteli, slyší hlas jako ze záhrobí: „Ty jsi vyvolená, je to tvoje povinnost.“ Přisvědčí na znamení […]
Mexický pár prodává mrtvoly jako krmivo pro psy!
Manželský pár se prochází po ulicích mexického Ecatepecu. Na první pohled působí ti dva docela normálně. Pozornému chodci ale neunikne, že jejich kočárek je pořádně těžký a pod svým nákladem se doslova prohýbá. Místo načechrané peřinky jsou v něm rozřezané části lidských těl. Příšerné odhalení učiní muži zákona v říjnu 2018. Dva mexické manžele sledují už delší […]
Trio zločinců natočilo hromadné znásilnění: Šokující případ z Illinois
V prosinci 2014 otřásl Illinois brutální čin, kdy Eric Cruz a jeho dva komplice natočili hromadné znásilnění ženy, která byla omámená uspávací drogou. Tři mladíci, kteří patřili k místnímu gangu, byli po svém dopadení v roce 2015 odsouzeni k dlouhým letům ve vězení. Trio kumpánů propaguje svůj gang Teprve 27letý Eric Cruz z města Eglin […]
Psí detektiv pomohl dopadnout uprchlého řidiče
Osmiletý služební pes Bart hrál klíčovou roli při dopadení uprchlého řidiče, který se po honičce schoval v kanalizaci. Díky jeho čichu se podařilo zločince vypátrat a zadržet. Silničního piráta vyčmuchá služební pes O vzrušení nemají nouzi ani policisté na severní Moravě. Například na sklonku května 2018 musejí nastoupit do akce členové zásahové jednotky v Ostravě-Porubě. […]
záhady a tajemství
Krvavé rituály: 20 000 vyrvaných srdcí za týden
Aztékové věří, že krev je posvátná životní síla, že bohové svou krví živí Slunce, a že jediným adekvátním výrazem poděkování může být jen podobná oběť. Znehybněn pěti muži svírajícími jeho ruce, nohy a hlavu, leží na obětním kameni vytvarovaném tak, aby byl nejvýše jeho napnutý hrudník. Snaží se nedat najevo strach, přesto se chvěje a […]
Norimberský kostel sv. Vavřince a pověsti s ním spojené
Norimberský luterský kostel svatého Vavřince, německy Kirche St. Lorenz, gotická trojlodní bazilika z poloviny 13. století s vysokým halovým chórem z roku 1477 a dvěma věžemi v průčelí, stojí v jižní části starého města. Kostel byl vystavěn v letech 1250 až 1390 v gotickém stylu. Zazděný mnich K tomuto kostelu se váže hned několik legend […]
Shahmaran, příběh moudrosti, lásky, zrady i oběti
Shahmaran je fascinující mytická postava z tureckého folkloru zejména z oblasti Anatolie, která je bohatá na symboliku a nese v sobě hluboké poselství o moudrosti, lásce, obětování i následcích zrady. Milující léčitelka Zobrazována je jako napůl žena a napůl had – její tělo je od pasu nahoru ženské, zatímco od pasu dolů má hadí ocas […]
Tragédie na letecké přehlídce v Goussainville: Kde se tu vzal ten letoun?!
„Jen počkej, až nás uvidíš letět, tos ještě neviděl,“ zahlásí sovětský pilot Michail Kozlov směrem k anglo-francouzského týmu Concordu. Bude to právě konkurenční boj, co bude stát za smrtí celé 6členné posádky Tupoleva Tu-144, zničením několika domů, usmrcením 8 lidí na zemi (z toho 3 dětí) a 60 vážně raněným civilistům?   Možná. Ve hře […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz