Cukr patří v dnešní době k základním potravinám. Jaké zdravotní komplikace může způsobit při nadměrné konzumaci? Dá se nahradit něčím jiným?
Cukr lze získat primárně ze dvou rostlin: cukrové třtiny a cukrové řepy. Z výživového hlediska jsou na tom obě rostliny stejně, liší se pouze chutí. Chemicky se jedná o sacharózu složenou z glukózy a fruktózy.
Používá se k ochucení potravin, nápojů, výrobě alkoholu nebo jako konzervační činidlo.
Droga, která pohltila celé lidstvo
Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi základní tři složky potravy. V historii ale cukr nebyl zdaleka tak běžnou potravinou, jak jej vnímáme dnes. Velkého rozšíření se dočkal až na začátku 19. století, a od té doby jeho spotřeba stále stoupá.
A jak už to bývá, všeho moc škodí. Stejně je tomu i v případě cukru. O této surovině víme, že silně překyseluje organismus a jeho nadměrná spotřeba způsobuje nemálo zdravotních problémů. Někteří vědci ho dokonce označují jako nejrozšířenější legální drogu.
Rizika spojená s nadměrnou konzumací cukru
Obezita – nadměrné množství příjmu cukrů způsobuje obezitu, nejrizikovější skupinou jsou děti
Zubní kaz – cukry odbourávají kyseliny, které mohou snižovat obsah vápníku
Cukrovka – jedna ze studií zjistila, že každých 150 kalorií, které člověk za den přijme z cukru, zvýší riziko onemocnění diabetem o 1,1 procenta.
Infarkt – cukrovka úzce souvisí i s onemocněním srdce, které způsobuje až 65 % úmrtí diabetiků
Oslabení mozku – podle vědců může přemíra fruktózy ve stravě zpomalovat mozek a zhoršovat paměť a schopnost učení
Vysoký cholesterol – játra při nadopování cukrem produkují více špatného cholesterolu, který nezvládají odbourávat
Stárnutí a zhoršení pleti – jídelníček bohatý na sladkosti poškozuje strukturu kůže a urychluje stárnutí. Vysoká hladina cukru v krvi navíc spouští uvolňování inzulínu, což přispívá k nadměrné produkci mazu, který blokuje póry a vytváří akné.
Usazování tuku kolem orgánů – nadměrné množství cukru se ukládá jako tuk do problémových tělesných partií. Později se ale začne usazovat i kolem orgánů jako jsou srdce a ledviny.
Závislost – cukr vyvolává v mozku řadu biochemických reakcí podobných jako u užití nikotinu nebo kokainu. Cukr je návykový na serotonin a dopamin, které se uvolňují při vkládání sladkého do úst.
Tyto dva hormony totiž vyvolávají pocity štěstí a spokojenosti. Závislosti se lze zbavit během několika dnů.
Zbavuje tělo některých minerálů a vitamínů – nadbytek narušuje poměr mezi fosforem a vápníkem, vede taky k nedostatku vitamínů skupiny B, vitamínu E, hořčíku, chromu, vápníku, selenu nebo křemíku
Čím lze nahradit bílý cukr:
Med – na rozdíl od cukru obsahuje cenné antioxidanty, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Hodí se na pečení, vaření, do čaje i kávy
Nerafinovaný třtinový cukr – obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek a enzymů.
Melasa – hustý sirup černé barvy, který vzniká po vycukernění cukrové třtiny. Je bohatá na obsah minerálních látek, vitamínů a enzymů.
Stévie – je na rozdíl od cukru téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky.
Umělá sladidla – jedná se o potravinářskou přísadu s větší sladkostí než cukr, ale s menším množstvím energie. Jejich nadměrná konzumace vede k intoleranci glukózy a vzniku prvního stádia cukrovky.
Množství cukru v potravinách:
Malá láhev coly (500 ml) – 10,5 kostky cukru
Zmrzlina (500ml) – 28 kostek
Kuřecí maso s rýží (550 g) – 3 kostky
Jedna polévková lžíce kečupu – 1 kostka
Velký jahodový koktejl McDonald – 16 kostek
Čokoládová tyčinky (125 g) – 14 kostek