Domů     Jak se starat o krokusy a hyacinty?
Jak se starat o krokusy a hyacinty?
komerční sdělení

Je známo, že na 8. března – Mezinárodní den žen nebo při mnoha jiných světových a zároveň jarních svátcích, mnoho mužů daruje květiny v kyticích. Většinou jsou to živé růže nebo tulipány.

Ale v poslední době se trend posunul k hrnkovým krokusům a hyacintům, které si můžeme postavit doma na parapet. Je to zcela normální jev, protože tyto rostliny přitahují pozornost svou krásou.

Jsou to jarní květiny, které mohou potěšit naše blízké nejen svým nádherným vzhledem, ale i velmi dobrou a příjemnou vůní.

Co je důležité vědět o krokusech?

První věc, na kterou je třeba myslet, je, jak se o takové květiny starat. Pokud mluvíme o krokusu, který si můžeme koupit ve specializovaném internetovém obchodě, měli bychom si zapamatovat jedno – nesmí se držet na slunci.

Samozřejmě to není vše, co je třeba o rostlině vědět. Zde jsou některé vlastnosti, které pomohou prodloužit život květin:

– jarní prvosenky na slunci rychle ztrácejí svou „dekorativnost“ a krásný vzhled;

– pro květiny je velmi škodlivé jasné světlo ze žárovek;

– pro dlouhé kvetení je kultura chráněna před přímým slunečním zářením;

– optimální teplota pro crocus je od 14 do 16 stupňů Celsia;

– květina nemá ráda příliš nízké teploty – minimálně -1 až -3 stupně;

– sázejí je do výživné půdy, přičemž zajišťují dvojité hnojení.

Tyto květiny jsou v různých odrůdách, ale péče o ně je stejná: mají rády hnojiva z amoniakové nebo draselné soli, vodu na zavlažování je třeba dávat jen do podšálku, aby byla hladina níže než dno cibule o několik centimetrů. Zalévání je důležité zastavit poté, co listy zežloutnou a opadnou.

Jaké jsou specifika péče o hyacinty?

V první řadě, co je třeba vědět o takové květině jako hyacint, je to, že nemá rád průvan, teplo z radiátorů a přímé ultrafialové záření.

K hlavním kritériím péče patří následující:

– na zalévání je důležité používat odstátou (alespoň 24 hodin) vodu;

– při teplotách nad 20 stupňů rychle odkvetou první jarní prvosenky (někdy i za několik hodin);

– nadměrné osvětlení má negativní vliv na rostliny;

– pro dlouhé kvetení se kultura chrání před sluncem, protože optimální teplota pro ně je od 14 do 16 stupňů Celsia;

– v nočních hodinách – ne méně než -1 až -3 stupně Celsia.

Při zalévání je velmi důležité snažit se nedostat vodu na cibuli, listy nebo samotnou květinu. Je důležité to nepřehánět – pokud se v nádobě vytvoří močál, hyacint může shnít a také ho nelze stříkat.

Co je důležité zohlednit?

Při darování krokusů a hyacintů je důležité pamatovat na to, že mohou potěšit své nové majitele nádherným, atraktivním vzhledem a velmi příjemnou vůní. Avšak je důležité dodržovat podmínky péče, aby se prodloužil život květin.

Dodržováním několika jednoduchých pravidel si můžete rok co rok užívat kvetení těchto rostlin ve vašem domě.

Foto: Unsplash
Související články
Lifestyle
Rýmy a další podzimní nemoci: Jak nastartovat svůj imunitní systém?
Podzim je obdobím, kdy naše imunita dostává opravdu zabrat. Jaké potraviny by nám rozhodně neměly chybět v jídelníčku, pokud chceme podpořit náš imunitní systém?    Antioxidanty – neviditelní hrdinové Antioxidanty pomáhají buňkám bojovat proti volným radikálům, které oslabují imunitní systém. Jedním z nejznámějších antioxidantů je vitamin C, který chrání buňky před oxidativním stresem a podporuje […]
Lifestyle
Aspen: Pořádně drahý ráj celebrit
Studený svěží vzduch láká k nadechnutí. Ve frontě na lanovku stojí tady, ve výšce 2400 metrů nad mořem, jen pár lidí. Zdejší systém vleků dokáže za jedinou hodinu přepravit na 58 600 lyžařů a snowboardistů. Za chvíli se na viktoriánské domečky podíváme pěkně shora. A při troše štěstí na sjezdovce potkáme třeba Leonarda DiCapria. Vítejte […]
Lifestyle
Tipy pro získání energie
Hlídejte si pitný režim, to je náš první tip. Už mírná dehydratace ovlivňuje výkon, soustředění i pocity. Denně byste měli vypít asi 30 ml nápojů na kg hmotnosti. Pijte vodu, třeba s citrónem a mátou. Dobře poslouží také čaje, v létě s ledem. Pít byste měli průběžně celý den, nečekejte na žízeň a nedohánějte pití večer. […]
Lifestyle
Když se objeví žaludeční vředy
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, které není radno podceňovat. Alespoň jednou v životě žaludeční vřed potrápí každého desátého Čecha. Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. Žaludeční vředy jsou zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího […]
reklama
věda a technika
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a […]
Nezničitelné želvušky přežijí (téměř) všechno
Želvušky jsou hotovými supermany zvířecí říše. Jsou pravděpodobně nejodolnějšími živočichy na Zemi. Dokážou přežít skoro cokoliv: vysoké teploty, silný mráz, extrémní sucho, tlak šestkrát větší, než je na dně Mariánského příkopu, a dokonce i pobyt ve vesmíru. Díky jejich odolnosti je najdete prakticky po celém světě. Žijí na ledovcích, v rozpálené poušti, ve sladké i […]
Bude pivo v budoucnosti chutnat stejně?
Chuť potravin ovlivňuje teplota vzduchu, půdní podmínky i množství srážek v oblasti pěstování či chovu. Klimatické změny toto všechno mění, což zřejmě do budoucna negativně ovlivní chuť některých, možná i většiny plodin. Nejen producenti se proti tomu snaží ze všech sil bojovat. Chuť piva se může v budoucnu změnit kvůli měnící se chuti hlavních surovin, které se […]
Kvašení potravin neboli fermentace zažívá svoji renesanci
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
reklama
historie
Franklinova expedice: Kanibalismus, olovo i tubera
Už chvíli po 14. narozeninách slouží Královskému námořnictvu. V letech 1801 až 1803 míří pod vedením úspěšného mořeplavce Matthewa Flinderse (1774–1814) ke břehům Austrálie, aby zažil její vůbec historicky první obeplutí a identifikování ji coby kontinentu.   21. října 1805 se hrdinně účastní poslední velké námořní bitvy plachetnic u Trafalgaru a v letech 1819 až […]
Středověká hradiska: Klidná místa v neklidných dobách
Období raného středověku nepatřilo právě k nejklidnějším. Nájezdy na nepřítelovo území byly v té době běžnou záležitostí, a tak se tehdy budovaná hradiska v podstatě stávala jedinými bezpečnými útočišti. Hrozbu představovali nejen kočovní Avaři z jihu a francká vojska na západě, ale poměrně často mezi sebou bojovala i slovanská knížata. V povodí řek Moravy, Labe […]
Poeta laureatus: Básníci ve službách státu píší za sud vína!
Celá země se noří do smutku, protože přišla o svou milovanou královnu. Zatímco obyčejní lidé začnou nosit květiny a svíčky před Buckinghamský palác, Simon Armitage usedá k bílému papíru – čeká ho jedna z nejtěžších výzev v životě. Starodávně znějící titul už dnes po světě moc nenajdeme. Přežívá zejména ve Velké Británii, kde literáti píší básně, které oslavují […]
Trestanci do zbraně! Jednotka Dirlewanger upaluje, znásilňuje a zabíjí
Pod rouškou tmy doráží k jedné z běloruských vísek. Světlo v oknech nasvědčuje, že vesničané si užívají poklidného večera. Během pár minut se situace změní v naprostý chaos. Druhý den už z malebné obce zůstává pouhé spáleniště. Oficiální název zni 36. granátnická divize SS, zasvěcení ji ale znají spíše jako Jednotku Dirlewanger. Historici vojáky, jenž jsou vybíráni z řad těch nejhorších […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz