Domů     Paul Newman a Joanne Woodwardová: Stvořeni jeden pro druhého
Paul Newman a Joanne Woodwardová: Stvořeni jeden pro druhého
24.5.2024

„Miluji tě,“ zašeptají jeden druhému, pak se políbí a odjedou vstříc zapadajícímu slunci. A pokud nezemřeli, žijí spolu dodnes.

Každá správná pohádka končí svatbou. Bohužel ne každá svatba končí pohádkou. A pro Hollywood, kde se rodí ty nejslavnější pohádky, to platí dvojnásob.

Pokaždé když člověk otevře nějaký společenský magazín, musí mít pocit, že se tu kromě filmů točí všechno jen kolem rozchodů, nevěr a střídání partnerů, a že vztahovou konstelaci hollywoodských hvězd je nutno aktualizovat každý den.

A přece i tady existují výjimky. Jako třeba Paul Newman a Joanne Woodwardová.

Paul Newman je prostě krásný chlap, mohl by mít každou, přesto zůstává celý život věrný jen té jedné. (MGM, Volné dílo, commons.wikimedia)
Paul Newman je prostě krásný chlap, mohl by mít každou, přesto zůstává celý život věrný jen té jedné. (MGM, Volné dílo, commons.wikimedia)

Poprvé se potkají v roce 1953 jako mladí začínající herci na Broadwayi. Paul Newman (1925-2008) v malé vedlejší roli, Joanne Woodwardová (*1930) jako záskok. Jiskra přeskočí, ale Paul se drží zpátky. Je totiž ženatý, má dítě, a další je na cestě.

O čtyři roky později se však sejdou před kamerou u filmu Dlouhé horké léto, a to je konec. Nebo spíš začátek. Paul sice utápí výčitky z nevěry v alkoholu, ale to je cesta, která nikam nevede. A tak nakonec udělá to, za co bude zbytek života cítit vinu.

Opustí manželku Jackie, syna Scotta (1950–1978) a dcery Stephanii (*1951) a Susan (*1953).

Joanne Woodward je prostě krásná žena, ani ona by jistě neměla o nápadníky nouzi. Žádný by však podle ní nebyl jako Paul Newman. (MGM, volné dílo, commons.wikimedia)
Joanne Woodward je prostě krásná žena, ani ona by jistě neměla o nápadníky nouzi. Žádný by však podle ní nebyl jako Paul Newman. (MGM, volné dílo, commons.wikimedia)

Hollywoodská pohádka

„Bylo mi Jackie líto, ale lásce člověk neporučí,“ přizná Joanne a vezmou se v Las Vegas dřív, než podpisy na rozvodových listech oschnou. Začíná jedna z nejkouzelnějších hollywoodských pohádek.

Pár týdnů po svatbě získá Joanne Oscara za roli schizofreničky v dramatu Tři tváře Evy. Paul se stává hvězdou první velikosti, idolem po němž touží fanynky i kolegyně.

Ač bulvárem poletují hvězdná jména jeho údajných milenek, od Elizabeth Taylorové až po Marilyn Monroe, on všechny spekulace odmítá: „Proč bych chodil na hamburger, když mám doma šťavnatý steak?“ Ti dva mají opravdu oči jen pro sebe.

Po celou dobu se urputně brání všem drbům, a jako první hvězdný pár se dokonce odstěhují daleko od Hollywoodu. Do Connecticutu, kde Joanne vychová jejich tři dcery Nell (*1959), Melissu (*1961) a Claire (*1965) a jen tu a tam si odskočí před kameru. Tu se objeví před kamerou spolu, tam hraje ve filmu, který Paul režíruje.

Paul Newman byl až do středního věku profesionální automobilový závodník. Byl to jeho největší koníček. (Royalbroil, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia)
Paul Newman byl až do středního věku profesionální automobilový závodník. Byl to jeho největší koníček. (Royalbroil, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia)

A žijí spolu dokud nezemře

Všechno jim vychází. Téměř pokaždé, když se Joanne objeví před kamerou, je z toho nějaká nominace, nebo cena. Paul je stále jednou z největších hvězd své generace a daří se mu i mimo filmovou branži.

V roce 1979 si vybojuje druhé místo v automobilovém závodě 24 hodin Le Mans. V roce 1982 rozjíždí firmu Newman‘s Own vyrábějící jeho vlastní dresingy a omáčky. V podstatě jejich vztahem otřese pouze jediná věc.

Když Paulův syn Scott v roce 1978 zemře na předávkování. Paula trápí výčitky tak silně, že to jeden čas dokonce vypadá na rozpad manželství. Nakonec tragédii ustojí a založí nadaci na pomoc drogově závislým.

Na dobročinnost jde také zisk z Newman‘s Own, v přepočtu přes 5,5 miliardy korun. Paul umírá v kruhu své rodiny 26. září 2008 ve věku 83 let, Joanne do té doby silná a energická, začíná bez Paula vadnout.

Deprese a dezorientace se stává prvním příznakem Alzheimerovy choroby. Stále žije, ale dnes už si na svého milovaného Paula nevzpomíná.

Recept na šťastné manželství dle Paula a Joanne?

„Žili jsme pokud možno obyčejný život a vždy si užívali jeden druhého,“ říká Paul a Joanne dodává: „Smyslnost a krása časem zevšední, ale život s mužem, který vás každý den rozesměje, neomrzí nikdy.“

Foto: commons.wikimedia Titulka (20th Century Fox, Volné dílo, commons.wikimedia)
Související články
Lifestyle
Zrozený z popela: Jimi Hendrix a jeho ohnivá cesta ke slávě a tragédii
Jimi Hendrix. Jméno, které se navždy zapsalo do historie rockové hudby. Kytarový virtuóz, revolucionář, génius. Jeho životní cesta byla strhující a tragická zároveň. Z chudých poměrů v Seattlu se vypracoval na vrchol hudebního světa, aby ve věku 27 let záhadně zemřel a vstoupil do nechvalně proslulého „Klubu 27“. Ponořte se do příběhu Jimiho Hendrixe, příběhu […]
Lifestyle
Filmová Leontýnka marně toužila zestárnout po manželově boku
Když vyslovíme jméno herečky Dany Vávrové, většině z nás k tomu naskočí ještě jedno slovo: Leontýnka. Křehká dcera rytíře Brtníka z muzikálu Ať žijí duchové nám bohužel nestačila dokázat, kolik hereckého talentu v ní dřímá. O umělecké geny v rodině Vávrových nouze rozhodně není. Maminka zpívá a tančí, tatínek rozeznívá cimbál, a tak Dana – stejně jako její sestra Hana, […]
Lifestyle
Temná stránka génia: Phil Spector a jeho život plný hudby a kontroverze
Phil Spector, legendární hudební producent, je známý nejen svým hudebním talentem, ale i kontroverzemi, které provázely jeho život. Od vzestupu mezi hvězdy až po tragickou nehodu, která změnila jeho kariéru, jeho příběh je plný dramatických zvratů. Mládí plné hudby Harvey Phillip Spector se narodil 26. prosince 1939 v Bronxu jako syn Berthy a Benjamina, první […]
Lifestyle
Herec Danny Trejo a jeho drsný životní příběh
Danny Trejo, herec s výraznými mexickými rysy a drsným vzezřením, je známý svými rolemi záporáků. Jeho cesta od zločinu a vězení až po hollywoodská plátna je fascinující. Co ho přivedlo na vrchol a jak dnes vypadá jeho život? Divoké mládí a zločin Narodil se roku 1944 v Los Angeles jako Dan Trejo. Vyrůstal v problematické […]
reklama
historie
Slavného luštitele jazyka Chetitů inspirovala k vědecké kariéře Bible
Nejstaršího syna z pěti dětí evangelického faráře z Lysé nad Labem provázejí celým dětstvím biblické příběhy. Doslova hltá každé slovo.   V malém Bedřichovi Hrozném (1879‒1952), který se v dospělosti proslaví tím, že rozluští jazyk Chetitů, zasejí příběhy z knihy knih semínko zájmu o dějiny starověkého Předního východu. Na pražském Akademickém gymnáziu si oblíbí latinu a řečtinu […]
Svědectvím o japonských krutostech riskoval fotograf smrt
Kamera fotografa Johna Mageeho (1884–1953) tichounce vrčí. Hlavně se neprozradit! Kněz americké episkopální církve, který žije v Nankingu už od roku 1912, vše natáčí na pásek. Stačí přitom jediný chybný krok, a čeká ho smrt. Kromě filmového pásu zachycujícího krutosti japonský vojáků pořídí i spousty fotografií. „Příběh o Nankingském masakru: japonská vojska zabíjejí po tisících,“ […]
Japonští vojáci znásilňovali Číňanky i desetkrát za den
Japonsko chce hrát v Asii hlavní roli vadí mu Čína. Ve 20. letech 20. století Japonci posilují svůj vliv v kontinentální Asii prostřednictvím čínského generála Čang Cuo-linga, který ovládá Mandžusko na severovýchodě dnešní Číny. Dodávají mu zbraně. Jenže Čang si v roce 1928 vykoleduje porážku od oficiálního čínského vládce, generála Čankajška (1887–1975). Že by Japonci po […]
Synové hor Hanč a Vrbata: Tragédie v ledovém pekle
Lyžařský závod v roce 1913 zaplatí životy dva výborní sportovci a sokolové, Hanč a Vrbata. Zatímco jeden možná přeceňuje síly, nebo jenom přeslechne volání po přerušení závodu kvůli nepřízni počasí, druhý se ho snaží zachránit. Kvůli mlze a chybějícímu oblečení ale nakonec zahynou oba.   Bohumil Hanč je sportovec, lyžař a běžec na lyžích. V […]
historie
Volant patří první dámě Haně Benešové
„Řídit budu já,“ prohlásí sebevědomě emancipovaná první dáma Hana Benešová a její manžel Edvard Beneš poslušně usedne na místo spolujezdce. Nezávislá žena Hana Benešová (1885–1974), která je ale zároveň pro svého muže prezidenta Edvarda Beneše (1884–1948) obrovskou oporou, si řidičský průkaz sice udělala až ve svých 50 letech, ale autům zcela propadá. V roce 1937 […]
Hagia Sofia: Byzantský klenot i důvod ke sporům
Rozměry symbolu Istanbulu s nepřehlédnutelnou kopulí by byly impozantní i pro jakoukoliv moderní stavbu. Ty však obsahují ocelové prvky, které ikonická Hagia Sophia rozhodně nemá. Co však má, jsou pohnuté osudy: byl to křesťanský chrám, mešita, muzeum a nově je opět mešitou. A to budí vášně! Hagia Sofia, tedy Chrám Boží moudrosti, okrašluje turecký Istanbul […]
Benešovy dekrety: Ostře sledované zákony
Ač se to tak ze zpráv v tisku může zdát, Benešovy dekrety nejsou o vyhánění Němců, nejsou legalizací pomsty a už vůbec nejsou dílem jednoho muže. Prezidentské dekrety, označované jako Benešovy, jsou právní normy vydávané exilovou vládou během druhé světové války a krátce po jejím skončení. Přestože většina jich už dávno ztratila platnost, stále budí […]
Tajemná mystika koruny českých králů: Navždy patří svatému Václavovi
České korunovační klenoty jsou bezesporu naším národním symbolem. Největší pozornost však právem vzbuzuje koruna svatého Václava. Tu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svoji korunovaci českým králem, jež proběhla roku 1347. Karel IV. (1316-1378), jenž se také zabýval mystikou, zasvětil korunu svatému Václavovi, patronu české země. Koruna tak byla v podstatě určena přímo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
 Miss Tourism World Czech Republic 2024! Večer spojující krásu, podnikání a charitu se blíží!
epochanacestach.cz
Miss Tourism World Czech Republic 2024! Večer spojující krásu, podnikání a charitu se blíží!
Business & Missology Fashion Event! Tuto jedinečnou událost pořádá Agentura Black&White Productions ve spolupráci s Restaurantem Střelecký ostrov, dne 27. 6. 2024. Můžete se těšit nejen na zajímavý program, ale také módní přehlídku s nejkrásnějšími misskami světa, které přicházejí z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Mezi nimi bude také česká modelka Karolína Gorylová, která se stala
Botanici z Masarykovy univerzity zdokumentovali v Brně 1 492 planých druhů rostlin
epochalnisvet.cz
Botanici z Masarykovy univerzity zdokumentovali v Brně 1 492 planých druhů rostlin
Z nejnovější studie, která zmapovala výskyt planých rostlin na území Brna, vyplývá, že ve městě se vyskytuje 1 492 druhů planých nebo samovolně zplanělých rostlin, z nichž 255 patří mezi ohrožené druhy. Tým botaniků z Masarykovy univerzity pod vedením Zdeňky Lososové na studii pracoval více než 10 let a rozšíření druhů zdokumentoval na jednotlivých mapách.
Aby si nohy pořád nestěžovaly…
panidomu.cz
Aby si nohy pořád nestěžovaly…
Nohy bolí, když moc chodíme, když moc sedíme, dokonce i při viróze. Naštěstí máme prostředky z přírodní lékárny, které jsou dost účinné, aby přinesly úlevu. Rozmarýnová koupel Rozmarýn povzbuzuje krevní oběh. A to právě potřebujeme, pokud nám nohy otékají a těžknou právě kvůli horšímu prokrvení. Čilejší krevní oběh stagnující tekutiny zase odvede pryč. Jak na to?
Star Island: Kdo zemře tragicky, vstane jako přízrak!
enigmaplus.cz
Star Island: Kdo zemře tragicky, vstane jako přízrak!
Star Island, ležící v Atlantském oceánu 10 kilometrů od amerického státu New Hampshire, byl osídlen kolem roku 1600 přistěhovaleckými rybáři. Od té doby toho o něm koluje mnoho – zejména historky o pi
4 slavní filozofové ve zbrani: Bojoval Descartes na Bílé hoře?
historyplus.cz
4 slavní filozofové ve zbrani: Bojoval Descartes na Bílé hoře?
Na zasněžených pláních se povalují stovky mrtvých. Již několikátý den se Athéňané snaží zdolat odpor nepřátel, bohužel marně. Musejí se stáhnout. „Pomozte mu,“ naléhá Sokrates, podpírající jednoho ze zraněných vojáků. Přes zamrzlou řeku pak šlape bos a bojuje, co mu síly stačí! Chybí málo a je vyznamenán za statečnost. Medaili mu ale nakonec „vyfoukne“ jeho
U Blažků doma teď idylka věru nehrozí
nasehvezdy.cz
U Blažků doma teď idylka věru nehrozí
Starosti má herec Filip Blažek (50) s manželkou Jolanou (44). Ta nedávno ostře zkritizovala poprsí herečky Veroniky Arichtevy (38), která podle ní po porodu nemá v dekoltu nic výstavního, čímž si vysl
Nejstarší víno v tekuté podobě objeveno ve 2000 let staré římské hrobce
21stoleti.cz
Nejstarší víno v tekuté podobě objeveno ve 2000 let staré římské hrobce
Doposud bylo za nejstarší víno v tekuté podobě považováno to objevené v římské hrobce při vykopávkách poblíž německého města Špýr. Nalezeno bylo v roce 1867 a datováno do roku 325. Nyní bylo ve španěl
Pestrobarevné a voňavé gelové svíčky
nejsemsama.cz
Pestrobarevné a voňavé gelové svíčky
Gelové svíčky vypadají vždy úchvatně. Můžete si je jednoduše vyrobit sami doma a vyzdobit si je podle vlastního vkusu, nálady a fantazie. Budou skvělou volbou i jako originální dárek pro vaše blízké. A . Potřebovat budete buď sadu na výrobu gelových svíček (seženete ji v hobby obchodech nebo některých papírnictvích), nebo si koupíte jednotlivě gel na výrobu svíček, barvivo na
Domácí lasagne se špenátem a ricottou
tisicereceptu.cz
Domácí lasagne se špenátem a ricottou
Suroviny 12 plátů lasagní 600 g špenátu 250 g ricotty 1 stroužek česneku 1 lžíce oliv. oleje sůl pepř Na omáčku 850 ml mléka 50 g másla 50 g hladké mouky 50 g parmazánu špetka mušká
Doma jako v salonu. Nechte se hýčkat novým Braun Skin i-expert
iluxus.cz
Doma jako v salonu. Nechte se hýčkat novým Braun Skin i-expert
Představte si, že byste mohli mít hladkou pokožku bez námahy s návštěvami kosmetických salonů. Braun přináší revoluci v péči o tělo s Braun Skin i-expert, prvním IPL systémem na světě, který se učí a
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
rezidenceonline.cz
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
Jsou nejen praktickým doplňkem, který chrání před slunečním zářením, teplem a nežádoucími pohledy, ale podílejí se rovněž na estetických kvalitách interiéru: dotvářejí totiž celkový vzhled a výslednou atmosféru obytného prostoru. Vnitřní i vnější stínicí prvky zvyšují soukromí a zároveň dodávají interiéru styl a eleganci. K jejich dalším přednostem patří zvýšení akustické a tepelné izolace místností,
Nejšťastnější mladá paní na celém světě
skutecnepribehy.cz
Nejšťastnější mladá paní na celém světě
Zamilovala jsem se do kluka, kterého jsem občas potkávala. Tajně, nikdo o tom nevěděl, on už vůbec ne. Jenomže tu byl problém − měl holku. Moje sny o princi se nesplnily. Celé roky jsem snila, ale zbytečně. Nebyla jsem ani dost hezká, ani dost zajímavá. Toužila jsem po dětech, po rodině, a to mladí mužové zpravidla neradi slyší.