Domů     Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva
Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva

Česko je pivní velmocí, o tom není pochyb. Ovšem s výrobou piva je spojeno nejedno úskalí, které může práci sládků zmařit.

Čeští vědci proto nyní přišli s takzvanými beerboty minirobůtky, kteří mají výrobu piva urychlit, a zároveň zabránit tomu, aby při ní bylo znehodnoceno. Jak fungují?

Tradici vaření piva přinesli do Českých zemí pravděpodobně Slované během stěhování národů.

První zmínka o pivu v Čechách pak pochází z roku 993, kdy český biskup svatý Vojtěch (asi 956–997) nechal postavit benediktinský klášter na Břevnově, a tam se začalo vařit pivo.

Lidé si ho vařili i doma, v domácnosti to měly na starosti ženy, které ho přidávaly i do polévek, kaší a nejrůznějších omáček.

Pivo dětem

V raném středověku se pivo vařilo z bílé pšenice, ječmen byl vzácnější, a podáváno bylo i dětem.

Důvod byl pragmatický – voda ve studnách byla velmi často kontaminována uhynulými zvířaty, takže konzumace piva představovala dobrou alternativu, neboť voda v něm prošla varem, a zároveň obsahovalo méně alkoholu než destiláty.

Na profesionální úroveň se dostalo vaření piva ve 13. století, kdy byla zakládána královská města, jež dostala od panovníka takzvané várečné a mílové právo. Ze stejné doby pocházejí i první právní normy, týkající se výroby piva.

Zajímavost

První středověké krčmy na našem území jsou doloženy z 11. století, kde je ve svých dekretech zmiňuje kníže Břetislav I. (1002 či 1005–1055), a to v negativním duchu, protože podle něj záliba v alkoholu odváděla lidi od práce.

Vaření piva v Norimberku v roce 1506. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo
Vaření piva v Norimberku v roce 1506. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo

České pivo je vzorem

Později projevila zájem o vaření piva i šlechta, což rozpoutalo řadu sporů. Na dlouhou dobu je vyřešila Svatováclavská smlouva z roku 1517, která zrušila monopol měšťanstva na vaření piva.

Od konce 18. století pak probíhala, pod vedením sládka Františka Ondřeje Poupěte a jeho následovníků, přeměna pivovarnictví na racionální výrobně-obchodní činnost.

Roku 1842 pak byl založen Měšťanský pivovar v Plzni, dnešní Prazdroj, jehož pivo bylo vyráběno technikou spodního kvašení a bylo velmi kvalitní, takže se stalo vzorem pro ostatní pivovary.

Zlatá éra se vrací

To odstartovalo zlatou éru pivovarnictví, která trvala až do druhé světové války. Po ní řada pivovarů po ní již svoji činnost neobnovila. V éře komunismu pak byly postaveny pouze dva nové pivovary.

V posledních letech ale probíhá velká renesance pivovarnictví, vzniká řada regionálních pivovarů a minipivovarů, a s tím roste i rozmanitost pivní produkce. Nyní je v České republice přes 500 aktivních pivovarů.

Produkce piva u nás dosáhla svého vrcholu v roce 2019, kdy bylo vyrobeno 21,6 milionu hektolitrů piva, v době covidové pandemie mírně klesla.

Pivo z rýže, kukuřice či žaludů

Základními surovinami pro výrobu piva jsou obilný slad, voda, upravený chmel a pivovarské kvasinky.

Nejprve dojde k rozštěpení složitých cukrů (škrobů), obsažených v obilných zrnech, na jednoduché cukry, které se následně kvašením, za pomoci takzvaných pivovarských kvasinek, přeměňují na alkohol a oxid uhličitý.

Základní obilninou pro výrobu piva je nyní ječmen, méně se používá pšenice, kukuřice nebo rýže, v dobách krize i žaludy.

Jednou ze základních surovin pro výrobu piva je chmel. FOTO: Gerd Eichmann/Creative Commons/CC BY-SA 4.0
Jednou ze základních surovin pro výrobu piva je chmel. FOTO: Gerd Eichmann/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Nejkvalitnější chmel je český

Ke konzervaci piva a přidání mléčného tónu se používá chmel, konkrétně neoplodněné samičí šišky. Český chmel patří k nejkvalitnějším na světě, vyhledávaný je především Žatecký poloraný červeňák, který vyniká obsahem aromatických látek.

V současnosti však i u nás převládá levný chmel z Německa, USA či jiných zemi, žatecký chmel se tak používá jen na dochucení kvalitnějších piv. Kvašení piva není jednoduchý proces, naopak se během něj může leccos pokazit.

Jak dlouho zraje pivo?

Kvasinky, ty nejběžnější z rodiny Saccharomyces cerevisiae, se přidávají do takzvané mladiny, tedy do směsi vzniklé povařením chmelu a sladiny, sladké tekutiny získané zpracováním obilí.

U piv typu „ale“ trvá kvašení několik dní, většinou 3–4 dny, a zrání pod tlakem pak další týden. V případě ležáků může kvašení trvat 5–9 dní a zrání 1–4 týdny.

Během tohoto procesu může pivo navíc trpět kažením kvasinek, což způsobuje výrobcům ekonomické ztráty.

Beerboti zrychlí výrobu piva

Po kvašení neboli fermentaci pak čeká sládky ještě další časově náročný úkol, během kterého se kvasinky z piva opět odstraňují, a tím je filtrace.

Se zkrácením času obojího, stejně jako se zamezením kažení kvasinek, by mohly pomoci miniroboti nazývaní beerboti.

Na studii, zabývající se využitím těchto minirobotů při výrobě piva, se podíleli Martin Pumera a Roberto Maria-Hormigos z brněnského Vysokého učení technického a Tomáš Kinčl a Carmen C. Mayorga-Martinezová z pražské Vysoké školy chemicko-technologické.

Snadno se z piva odfiltrují

Biorobůtci o velikosti dvou milimetrů jsou vyrobeni z oxidu železa a alginátu sodného. Každý z nich obsahuje kapalnou směs živých kvasinek. Když jsou vypuštěni do mladiny, zpočátku sedí na dně.

Jakmile ale kvasinky zpracují dost cukru a přemění ho, oxid uhličitý vynese robota na hladinu. Tam plyn unikne a beerbot se zase ponoří pod hladinu.

V okamžiku, kdy je všechen cukr pryč, což trvá mnohem kratší dobu než v případě volných kvasinek, zůstanou roboti na dně, odkud je možné je snadno odstranit pomoci magnetu.

Foto: viz popisky
Související články
Věda a technika
Tullundský muž: Nejslavnější mumie z bažin
V dánském údolí Bjældskovdalu leží Tollundský močál. V roce 1938 je tu při těžbě rašeliny objeveno tělo asi třicetileté pravěké ženy. Bohužel těžbou značně poničené. O 12 let později těží ve stejném močále rašelinu Viggo a Emil Højgaardovi. A 6. května 1950 se to stane. Jsou zhruba v hloubce 2,5 metru, když si všimnou ruky […]
Věda a technika
Co signalizuje brnění nohou?
Jedná se o poměrně časté obtíže, které v mnoha případech mívají banální příčinu. Zároveň ale mohou signalizovat chorobné stavy, které by člověk rozhodně neměl podceňovat. Brnění či mravenčení končetin čas od času potká každého. Dlouhé sezení způsobuje velký útlak nervů a obvykle odezní, jakmile změníte polohu a začnete se hýbat. Tento pocit lze popsat jako […]
Věda a technika
Co diktuje móda pro procházky měsíčním prachem?
Módní kritici by z nich asi u vytržení nebyli. Ani modelky na předváděcích molech by v nich asi neudělaly bůhvíjaký dojem. Přesto se jedná o jedny z nejúžasnějších druhů oblečení, které pod rukama krejčích vznikly. I když ani ne tak krejčích – hlavní slovo v tomto ohledu mají technologové. Vesmír pro člověka není přívětivým místem. […]
Věda a technika
Který pták létá nejrychleji?
Když někdy někam hodně spěcháme, přáli bychom si umět létat jako ptáci! Pomohlo by nám to? Dostali bychom se na určené místo rychleji než třeba autem? Za nejrychlejšího ptáka a zároveň vůbec nejrychlejšího živočicha na Zemi je považován sokol stěhovaný. Ten při střemhlavém letu dokáže vyvinout rychlost až 389 km/h (podle naměřeného rekordu)! Na paty […]
reklama
věda a technika
Ztráta paměti může potkat každého. Lze jí předcházet?
Paměť je schopnost mozku uchovávat a znovu používat uložené informace a zkušenosti. S věkem tato schopnost pomalu slábne. Existuji ovšem poruchy, které negativně ovlivňují paměť a vedou k zapomínání, klidně už v mladém věku. Jste v ohrožení? Paměť představuje jednu z důležitých funkcí našeho mozku. Umožňuje nám uchovávat si vzpomínky na již prožité. Rozlišujeme krátkodobou, střednědobou a dlouhodobou paměť, a […]
Kvantová mechanika přináší nový pohled na vnímání magnetického pole u ptáků
Naše vědomosti o migraci ptáků se posunuly od Aristotelových představ o tom, že se v zimním období rehci mění na červenky, nebo že hibernují, k poznání o migraci ptáků a jejím principu. K behaviorální vědě o migracích se tak postupně přidala molekulární biologie i kvantová fyzika. V posledních letech dokážeme mnohem přesněji určit délky tras a dob trvání cest […]
Pozor, na nebe míří umělá hvězda!
Už za pár let se nejspíš na nebi objeví nová hvězda! Nezrodí se běžnou cestou z molekulárního mraku, ani nepřiletí z dalekých končin vesmíru, bude to hvězda falešná! Kdo ji na oblohu pověsí? A k čemu vlastně? Ve vesmíru existují možná triliardy hvězd a o většině z nich máme jen minimum informací. Jak také zjistit […]
Lidská bytost na součástky: Kolik stojí člověk?
Několik lidí se sklání nad mrtvolou. Řežou do břicha, odkud postupně vytahují ledviny, srdce, játra a další orgány. Počínají si opatrně, protože při sebemenší chybičce mohou lidské tělo znehodnotit a v tomto případě nic nesmí přijít nazmar! Lidské tělo můžeme stejně jako například automobil rozebrat na nejmenší součástky a ty následně zpeněžit. Člověk by ale stál […]
reklama
věda a technika
V CEITECu navrhli peptidy schopné ničit bakterie a rakovinné buňky
Brněnským vědcům z institutu CEITEC Masarykovy univerzity se povedl velký pokrok v potírání bakteriálních infekcí, které jsou odolné vůči antibiotikům.   S pomocí počítačové simulace navrhli speciální peptidy schopné prolomit ochrannou membránovou bariéru vytvořením pórů soudkovitého tvaru, které umožňují molekulám nekontrolovaně procházet přes membránu dovnitř a ven z buňky, což vede k rychlé buněčné smrti. […]
Démon alkohol: Jaké negativní dopady má na tělo?
Dlouhá léta vědci tvrdili, že umírněné pití alkoholu je pro lidské zdraví přínosnější než úplná abstinence. Nejnovější výzkumy však toto negují a naopak přicházejí s tvrzením, že jakkoliv umírněná konzumace alkoholu je vždy rizikem pro zdraví. Jak nám alkohol škodí? Umírněná konzumace alkoholu měla podle dřívějších studií snižovat riziko infarktu, zpomalovat řídnutí kostí neboli osteoporózu […]
Chinin: Lék, pochoutka i zabiják
Příjemně nahořklá chuť toniku je nenapodobitelná. Stojí za ní chinin, látka z kůry dřevin z jihoamerického deštného pralesa. Ta je také po staletí účinným lékem na malárii i předmětem obchodního soupeření. Dokáže pomoci rovněž při jiných onemocněních, ale pozor: v určitých situacích může ublížit! Malárie, onemocnění způsobené parazitem přenášeným komáry, trápí lidi po tisíciletí. Dokonce […]
Věda vs. zločinci. Co všechno dokážou forenzní metody?
Při sledování současných kriminálních seriálů jako Námořní vyšetřovací služba nebo Kriminálka Las Vegas můžete mít pocit, že se díváte spíš na sci-fi. A nebudete daleko od pravdy. Současné techniky forenzní vědy totiž dokážou neuvěřitelné věci. Pokud při ohledání mrtvého těla dojde lékař k závěru, že jde o násilnou smrt, z místa nálezu se stává místo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz