Domů     Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
16.5.2024

Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní:

„Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat.

Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro něj představuje samotné seznámení. Příliš mu nepomáhá neatraktivní vzhled, klátivá chůze ani obhroublé vyjadřování. Většinu příslušnic opačného pohlaví spolehlivě odradí.

To je Ladislav Hojer, vyučený sklenář a jeden z nejznámějších československých, potažmo českých sériových vrahů. „Připadal mi jako mentálně zaostalý, debil.

Bez peněz, hladový, zanedbaný,“ nevybíravě ho popíše někdejší kolegyně Dagmar.

Má sílu v prstech

On ovšem po ženách touží. Na přelomu 80. let 20. století spáchá minimálně pět vražd. První v Děčíně v noci z 1. na 2. listopadu 1978. Tehdy se 29letá Eva vrací z kina, kde se pohádala se svým manželem. Hojer na ni zaútočí na labském nábřeží.

Její tělo odtáhne do křoví. Drtí jí krk. Díky sklenářské profesi má obrovskou sílu v prstech. Snaží se ukojit svůj zvrácený chtíč. Nakonec vezme nohy na rameny.

Labské nábřeží v Děčíně. Místo první vraždy. FOTO: Jan Polák / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DEED
Labské nábřeží v Děčíně. Místo první vraždy. FOTO: Jan Polák / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DEED

Postěžuje si na vlak

Čas na druhý mord nadejde 9. února 1980, a to v nočním expresu, který se řítí z Prahy do Děčína. Kromě zabijáka je v něm také 25letá studentka medicíny Ivona. Krátce nad ránem sleduje Hojer mladou ženu, jak míří na toaletu. Vydá se za ní.

Vnikne dovnitř. Mladá žena nemá příliš prostoru ani možností k obraně. Hojer ji surově uškrtí. Nedostatek místa v kabince mu ale komplikuje manipulaci s bezvládným tělem. Snaží se o pohlavní styk, ale moc mu to nejde.

„Zkuste to, když vlak tak hází,“ bude si po dopadení stěžovat vyšetřovatelům. Nakonec zřejmě „pouze“ masturbuje. Když souprava dorazí do Ústí nad Labem, vlak opustí. Zhruba po dvouhodinovém čekání nastoupí na spoj zpátky do Prahy.

Nejde asi o cizinku

Dne 11. října 1981 uvidí chatař ze své loďky, jak se na hladině Ružínské nádrže nedaleko slovenských Košic houpe nějaký předmět. Připomíná velkou pneumatiku. Ve skutečnosti jde o ženské tělo, silně poznamenané rozkladem.

Hlava a končetiny už se dokonce oddělily od trupu. Tohle je děsivá „zásilka“ s jasným adresátem – policie. Dámské spodní prádlo tuzemské značky Triola vede vyšetřovatele k závěru, že se nejedná o cizinku. Patolog stanoví věk mrtvé mezi 25 až 35 lety.

Až po čase vyjde najevo, že i tato žena se stala jednou z obětí Ladislava Hojera.

Ružínská nádrž – zde se našla druhá oběť. FOTO: Jozef Kotulič / Creative Commons / CC BY-SA 4.0 DEED
Ružínská nádrž – zde se našla druhá oběť. FOTO: Jozef Kotulič / Creative Commons / CC BY-SA 4.0 DEED

Nevlídné počasí mu hraje do karet

Už v srpnu 1980 jede zabiják za kamarádem do Košic. Je na dovolené z vojenské služby. Vystoupí na železniční zastávce Margecany. Zbývajících 10 kilometrů k Ružínu urazí pěšky.

I když přehradu obvykle okupují zástupy zvědavých výletníků, tentokrát je tu nezvykle prázdno. Může za to nevlídné počasí. Ve chvíli, kdy mdlé sluneční paprsky vyhlédnou zpoza těžkých mraků, zastihnou u nádrže pouze dva lidi. Jedním z nich je Hojer.

Málem mi vyškrábala oči

Vrah se nezdržuje. Zaútočí zezadu. Strhává z oběti šaty. Ta se brání. „Málem mi tenkrát vyškrábala oči,“ svěří se maniak po čase. I tentokrát sevře silnými prsty štíhlý krk. Jenže u toho předčasně ejakuluje. Potom ztratí o ženu zájem.

Rozhodne se zbavit těla v temné hlubině. Sváže ho drátem a zatíží kamenem. Pak jej odevzdá do chladné moci živlu. Ani on jméno této své oběti nezná. Kdo konkrétně představuje třetí křížek na jeho seznamu smrti, se dosud nepodařilo zjistit.

Zástávka Celní ve Vídeňské ulice. Tady potkal svou další oběť. FOTO: Matej Grochal / Creative Commons / CC BY-SA 4.0 DEED
Zástávka Celní ve Vídeňské ulice. Tady potkal svou další oběť. FOTO: Matej Grochal / Creative Commons / CC BY-SA 4.0 DEED

Domů už nedojde

Na konci ledna 1981 zavítá Hojer do Brna. Toulá se jihomoravskou metropolí. Když se snese noc, je stále venku. Pořád si ještě nevybral novou kořist. Až kolem 3. hodiny ráno mu do oka padne pohledná 18letá Ivana.

Vrací se z plesu místní zoologické zahrady. Je v dobré náladě.

Rychle se blíží k domu rodičů. Ze tmy se náhle vyloupne podivný vytáhlý muž. Směřuje k ní klátivými kroky. Když ji osloví, chce dívka prostě odejít. Nedostane se daleko.

S křenem a hořčicí…

Bestiální vrah ji doběhne a srazí k zemi. Odtáhne ji do parku. Uškrtí ji. Tentokrát ho ale smrt jako taková neuspokojí. Odřízne nebožačce prsa a genitálie. Nacpe si je do igelitové tašky a zamíří vlakem domů do Prahy.

V bezpečí motolského bytu použije genitálie k sexuálnímu uspokojení. K tomu mu poslouží i ňadra položená opodál. Intimní místa zbaví veškerého pubického ochlupení. Když ho zvrácené sexuální hrátky omrzí, amputované části těla uvaří ve slané vodě.

Obludné menu podává s pálivou hořčicí a křenem. „Nedalo se to jíst – hlavně kůže ne. Zbytek jsem prostě vyhodil. Hrnec taky,“ tvrdí po dopadení u výslechu.

Pátá oběť šla z koncertu. Vrah na ni čekal u mostku přes Motolský potok. FOTO: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DEED
Pátá oběť šla z koncertu. Vrah na ni čekal u mostku přes Motolský potok. FOTO: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DEED

Zmate ho postavou

Začátkem října 1981 se zabiják naposledy vydává na lov. Tentokrát ale útočí jen kousek od svého bydliště. Pátá vražda mu nakonec zlomí vaz. V momentě, kdy pod rouškou tmy číhá u můstku přes Motolský potok, to ještě netuší.

Zhruba po hodinovém čekání se mu v zorném poli objeví 51letá Anna. Vrací se z koncertu v Rudolfinu. Na svůj věk se může pochlubit obdivuhodnou postavou. To Hojera zmate. Myslí si, že je mnohem mladší. Rozhodne se ji oslovit.

Na dlouhé vybavování ale nedojde. Po několika replikách přistoupí zabiják ke své obvyklé roli sexuálního agresora.

S živými ženami to Hojer neuměl. FOTO: Unsplash
S živými ženami to Hojer neuměl. FOTO: Unsplash

Kriminalisté jsou konečně na stopě

Při vyšetřování tohoto mordu padne do rukou strážců pořádku duševně nemocný Jaroslav D., který utekl z psychiatrického zařízení v Bohnicích. Zpátky do léčebny se mu nechce, raději zvolí kriminál. Přizná se k vraždě Anny.

Zná podrobnosti, které na něj jednoznačně ukazují. Záhy se ale ukáže, že v době činu se vůbec nevyskytoval na svobodě – trčel v bohnickém pavilonu číslo 27. Popíše, jak mu o mordu vyprávěl jeho kamarád, když se spolu procházeli kolem staré samoobsluhy v Motole. Tak se pozornost operativců stočí k Hojerovi.

Figurantky v ohrožení

V průběhu prověřování maniak „kápne božskou“ a přiblíží všechny své vraždy. S každým doznáním souvisí celá řada vyšetřovacích úkonů. Během rekonstrukcí se Hojer často tak rozvášní, že se živé dobrovolnice ocitají v ohrožení.

Místo nich tak musejí nastoupit gumové figuríny. Zabiják sám vypadá celkem spokojeně. Během pobytu ve vazbě si užívá pozornosti okolí. Líbí se mu být středem zájmu. Zdá se, že si vůbec neuvědomuje, jak obludných zvěrstev se dopustil.

V jednom momentě projede služební auto, ve kterém právě sedí, kolem dvou stopařek. Hojer detektivům navrhne, aby zastavili. Prý dívky zneužije a postará se jim o rychle vyřešený případ.

Pohled na Pankráckou věznici, kde byl Hojer popraven. FOTO: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DEED
Pohled na Pankráckou věznici, kde byl Hojer popraven. FOTO: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DEED

Položí si hlavu a usne

Maniak se dokonce snaží navazovat s kriminalisty jakýsi familiární vztah. Obzvlášť silně přilne k dnes již legendárnímu Jiřímu Markovičovi – postupem času ho považuje takřka za otce. Zkušený vyšetřovatel to vnímá a naslouchá mu.

Podivné pouto k budoucímu šéfovi mordparty se projeví i během jízdy po únavném dni v terénu. Tehdy mu Hojer položí hlavu na rameno a usne jako mimino. Znalci z oborů psychiatrie, sexuologie a psychologie však nejsou sériovému vrahovi příliš nakloněni.

Podle jejich závěru se řadí mezi psychopaty bez morálních zábran, se schizoidními rysy a agresivními tendencemi. Nezná soucit ani výčitky. Tým odborníků usoudí, že možnost resocializace je v jeho případě prakticky nemožná.

Před Městským soudem v Praze si Hojer 9. listopadu 1984 vyslechne nekompromisní verdikt – trest smrti. Jeho život vyhasne 7. srpna 1986.

Foto: Viz popisky. Titulní foto: Unsplash
Související články
Svět zločinu
Satanismus v Peru: Děti zmasakrovaly vlastní matku
Tři sourozenci z Peru se dopustili nepochopitelného zločinu. Pod vlivem satanistických rituálů zavraždili svou vlastní matku a její tělo znetvořili. Podle jejich výpovědi je k činu navedl hlas z nebes. Sourozenci vykuchají stařenku společně Jedné noci, když se převrací v posteli, slyší hlas jako ze záhrobí: „Ty jsi vyvolená, je to tvoje povinnost.“ Přisvědčí na znamení […]
Svět zločinu
Mexický pár prodává mrtvoly jako krmivo pro psy!
Manželský pár se prochází po ulicích mexického Ecatepecu. Na první pohled působí ti dva docela normálně. Pozornému chodci ale neunikne, že jejich kočárek je pořádně těžký a pod svým nákladem se doslova prohýbá. Místo načechrané peřinky jsou v něm rozřezané části lidských těl. Příšerné odhalení učiní muži zákona v říjnu 2018. Dva mexické manžele sledují už delší […]
Svět zločinu
Trio zločinců natočilo hromadné znásilnění: Šokující případ z Illinois
V prosinci 2014 otřásl Illinois brutální čin, kdy Eric Cruz a jeho dva komplice natočili hromadné znásilnění ženy, která byla omámená uspávací drogou. Tři mladíci, kteří patřili k místnímu gangu, byli po svém dopadení v roce 2015 odsouzeni k dlouhým letům ve vězení. Trio kumpánů propaguje svůj gang Teprve 27letý Eric Cruz z města Eglin […]
Svět zločinu
Psí detektiv pomohl dopadnout uprchlého řidiče
Osmiletý služební pes Bart hrál klíčovou roli při dopadení uprchlého řidiče, který se po honičce schoval v kanalizaci. Díky jeho čichu se podařilo zločince vypátrat a zadržet. Silničního piráta vyčmuchá služební pes O vzrušení nemají nouzi ani policisté na severní Moravě. Například na sklonku května 2018 musejí nastoupit do akce členové zásahové jednotky v Ostravě-Porubě. […]
reklama
lifestyle
Ischemická porucha srdeční: Srdce stůně, ale bolet to vždy nemusí
Běžným příznakem ischemické choroby srdeční (ICHS) je angina pectoris. Postižený pociťuje pálení, řezání a tlak za hrudní kostí. Při úplném ucpání koronární tepny dojde asi po 20 minutách k odumření srdečního svalu v daném místě. Při poškození více než 40 % srdeční tkáně nemůže srdce dále pracovat. Rozvine se život ohrožující infarkt myokardu a může […]
Doba pařanská: Jak to všechno začalo? Katodovou trubicí…
Tradičně se hrávala se sirkami, ale použít můžete v podstatě cokoliv. Principem hry nim, která pochází pravděpodobně z Číny, je odebírání 1 až 3 věcí ze 3 hromádek o počtu 3+4+5. Kdo bere poslední, vyhraje. A bude to právě hra nim, která se stane jakýmsi pradědečkem dnešního „gamingu“. Americký matematik Raymond Moos Redheffer (1921–2005) postaví […]
Videohry po česku: Pamatujete si ještě 8bity?
„Proboha, třída plná kávovarů,“ povzdechne si útrpně partička sedmáků, když po prázdninách nakouknou do nové počítačové učebny. Škola hrdě pořídila nechvalně proslulé počítače IQ 151. Monitor? Není třeba. Hrdě je napojí k černobílým televizím Tesla.   A CDéčka nebo flasky? Ty mají ještě pěkných pár let čas. Zatím stačí magnetofon. Šla by i mechanika na […]
Vynález století? Instantní nudle!
Kalkulačka? Selfie tyč? Výčet vynálezů 20. století ze Země vycházejícího slunce by nemusel brát konce. Sami Japonci ale mají o tom nejdůležitějším z nich jasno: V průzkumech za něj označí jednoznačně instantní nudle. Není se co divit, vždyť se jich na celém světě prodá na 98 miliard porcí ročně!   Jeho jméno je Go Pek-Hok, […]
záhady a tajemství
Krvavé rituály: 20 000 vyrvaných srdcí za týden
Aztékové věří, že krev je posvátná životní síla, že bohové svou krví živí Slunce, a že jediným adekvátním výrazem poděkování může být jen podobná oběť. Znehybněn pěti muži svírajícími jeho ruce, nohy a hlavu, leží na obětním kameni vytvarovaném tak, aby byl nejvýše jeho napnutý hrudník. Snaží se nedat najevo strach, přesto se chvěje a […]
Norimberský kostel sv. Vavřince a pověsti s ním spojené
Norimberský luterský kostel svatého Vavřince, německy Kirche St. Lorenz, gotická trojlodní bazilika z poloviny 13. století s vysokým halovým chórem z roku 1477 a dvěma věžemi v průčelí, stojí v jižní části starého města. Kostel byl vystavěn v letech 1250 až 1390 v gotickém stylu. Zazděný mnich K tomuto kostelu se váže hned několik legend […]
Shahmaran, příběh moudrosti, lásky, zrady i oběti
Shahmaran je fascinující mytická postava z tureckého folkloru zejména z oblasti Anatolie, která je bohatá na symboliku a nese v sobě hluboké poselství o moudrosti, lásce, obětování i následcích zrady. Milující léčitelka Zobrazována je jako napůl žena a napůl had – její tělo je od pasu nahoru ženské, zatímco od pasu dolů má hadí ocas […]
Tragédie na letecké přehlídce v Goussainville: Kde se tu vzal ten letoun?!
„Jen počkej, až nás uvidíš letět, tos ještě neviděl,“ zahlásí sovětský pilot Michail Kozlov směrem k anglo-francouzského týmu Concordu. Bude to právě konkurenční boj, co bude stát za smrtí celé 6členné posádky Tupoleva Tu-144, zničením několika domů, usmrcením 8 lidí na zemi (z toho 3 dětí) a 60 vážně raněným civilistům?   Možná. Ve hře […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz