Domů     Václav Mrázek: Postrach ze severních Čech se ukájel střelbou z pistole
Václav Mrázek: Postrach ze severních Čech se ukájel střelbou z pistole
15.5.2024
Vraždil pistolí značky Walther, možná byla podobná této. FOTO: Bruce C. Cooper / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Rozhodně se nenarodí se stříbrnou lžičkou v puse. Někdo by řekl, že když se sudičky sešly 22. října 1925 u kolébky Václava Mrázka, předurčily mu naprosto opačný start do života.

Navzdory rozšířené představě o blahobytu první republiky, Mrázkova rodina živoří v chudobě. Hoch má celkem 11 sourozenců.

Uživit tolik krků není snadné za žádných okolností. V případě, že člověk tře bídu s nouzí, je to prakticky nemožné.

Míří na zahraniční misi

Inteligencí Václav příliš neoplývá. Se školní lavicí se rozloučí poté, co proleze pátou třídou. Touží sevřít v ruce zbraň. Jenže dostat se k armádě nebo k policii je pro něj vyloučené – ať pro jeho nízkou inteligenci, nebo malou výšku.

Šance se mu naskytne po konci 2. světové války. Přihlásí se k doprovodu humanitárních zásilek UNRRA, směřujících do Rumunska a Bulharska. Nábor k téhle ozbrojené složce zřejmě nesvazují příliš velké požadavky a nároky. Jisté je, že Mrázek se do týmu dostane.

Poválečná pomoc Československu i dalším zemím byla zneužívána i pochybnými lidmi. FOTO: Jundaev / Creative Commons / CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication
Poválečná pomoc Československu i dalším zemím byla zneužívána i pochybnými lidmi. FOTO: Jundaev / Creative Commons / CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

O slovo se hlásí deviace

Členové jeho jednotky si ale humanitární pomoc vykládají po svém. Zásoby si rozeberou a následně stanoví vlastní taxu. Nepožadují přitom pouze peníze.

Při pohledu na to, jak se zoufalé ženy účastní orgií za nějaké to sousto do žaludku, se začíná formovat Mrázkovo nové já. Postupně v sobě objevuje sexuální choutky, které se probíjejí na povrch. Později objeví pornografii s mučením i sadistickými praktikami.

Mladík z chudé rodiny se rychle přetváří. Časem se u něj hlásí o slovo celá škála deviací včetně nekrofilie, zoofilie i pedofilie. Jeho vysněná žena vlastně ani nepotřebuje hlavu!

Vloupe se do márnice

Jenže po návratu do vlasti už nemá tu moc jako předtím. Nějaký čas žije normálním životem. Po nástupu komunismu najde „útočiště“ v chomutovských Válcovnách trub Gustava Klimenta. Dotáhne to až na pozici mistra. Okolí ho vnímá v zásadě pozitivně.

Vidí v něm samotářského podivína, který ale umí vzít za práci a chová se slušně. Navíc nekouří, nepije a neholduje hazardu. Jenže za fasádou tichého, servilního chlapíka se rozpíná sexuální predátor, který propadá úplně jiným závislostem.

Lomcují s ním stále bizarnější představy. Aby se ukojil, pokusí se dokonce vloupat do márnice. Živé oběti však představují sladší lákadlo. Prahne po znehybňování vyděšených, bezbranných žen.

Kdo by se bál malého mužíčka?

Zatímco se prochází nebo projíždí na kole okolím Chomutova, chapadla bestie v jeho nitru jej omotávají víc a víc. Při pohledu na ladné křivky něžného pohlaví se ho zmocňuje silné vzrušení.

„Cítil jsem návaly krve do hlavy, která mě pak strašně bolela,“ bude později vzpomínat. Navenek však nic z toho není vidět. Kdo by se bál nenápadného mužíčka, který rozhodně neoplývá výraznými fyzickými dispozicemi? Svoji první vraždu spáchá Mrázek 21. srpna 1951 u obce Drahonice.

Kulisami první vraždy byla vesnička Drahonice. FOTO: Gortyna / CC BY-SA 3.0
Kulisami první vraždy byla vesnička Drahonice. FOTO: Gortyna / CC BY-SA 3.0

Poprvé útočí s klackem

Když se nevrátí domů teprve 15letá Hana, její rodiče trnou hrůzou. Rozhodně neměla pást krávy až do noci. Otec se vydá na louku za vsí. Snaží se dceru najít. Ten nejhorší scénář, který si vůbec může představit, se stal skutečností.

Nemůže tušit, že Mrázek dívku přepadl s klackem v rukou. Třikrát ji tvrdě udeřil. Z nehybného těla strhal šaty a zneužil ho. Dívka nestihla před smrtí ani hlesnout.

Střelný prach exploduje

Již v neděli 16. září udeří podruhé. Tehdy se 32letá Bronislava vrací z návštěvy manžela v nemocnici. Sleduje, jak poslední autobus mizí v nejbližší zatáčce. Musí se ale dostat domů. Nezbývá jí než si pořádně protáhnout nohy. Ráznými kroky odměřuje metr za metrem ze své cesty.

Náhle se proti ní vyloupne postava menšího muže. Nevypadá právě nebezpečně – ovšem jen do chvíle, než se v jeho ruce objeví pistole. Bronislava dobře ví, co projektily z takové smrtící „hračky“ dokážou. Nedostane však příležitost k jakékoli reakci. Střelný prach exploduje celkem třikrát.

Vraždil pistolí značky Walther, možná byla podobná této. FOTO: Bruce C. Cooper / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Vraždil pistolí značky Walther, možná byla podobná této. FOTO: Bruce C. Cooper / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Místo přítele se dočká vraha

Maniak je z prožitých mordů v sedmém nebi. Nejvíc ho naplnil pohled na hroutící se tělo po zásahu projektilem. Další mord spáchá v červnu 1952. V obci Hořenec se koná taneční zábava.

Krátce po půlnoci se ze sálu ztratí Marie, jedna z nejobletovanějších holek ve vsi. Vyhlíží svého přítele za řídítky motorky. Aby si ukrátila čas, vyrazí k místu zvanému Na Seníku. Tam narazí na chladnokrevného kata. Práskne výstřel.

Tělo odtáhne k transformátoru

Mrázek chvíli čeká, jestli štěkot pistole nepřivolal nežádoucí pozornost. Naslouchá zvukům noci. Když usoudí, že vzduch je čistý, odtáhne bezvládné tělo k transformátoru. Rozpárá dívčiny šaty. Ji samotnou při tom pořeže na břiše. Sexuálně se ukojí.

Nakonec položí na hlavu oběti rozřezané oblečení a uprchne. Na bicyklu se bezcílně toulá krajinou a křižuje vesnice, než zahodí Mariinu sukni.

Tak kampak, slečno?

Následující dva roky se Mrázek spokojí se sexuálními útoky na nezletilé dívky. Čtvrtou vraždu přidá v červenci 1954. Sotva 16letá Jiřina míří do lesa nedaleko Chomutova. Má tu dostaveníčko se svým přítelem.

Ještě předtím ale musí nasekat trávu. Vykračuje si zlehka, nadnáší ji bezstarostné mládí i bezmezná víra ve šťastnou budoucnost. Cestou mine cyklistu. Příliš si ho nevšímá. Pořádně ho vezme na vědomí, až když se ten člověk vrátí a prohodí:

„Tak kampak, slečno?“ Odpověď jí odumře na jazyku. I kdyby stačila něco říct, přehlušil by její slova výstřel z pistole.

Jen se měli rádi, jako důvod k vraždě to stačilo. FOTO: Freepik
Jen se měli rádi, jako důvod k vraždě to stačilo. FOTO: Freepik

Vraždí i ze závisti

Policisté si vytipují množství podezřelých se sexuálními úchylkami. Spolupracují také s odborníky přes lidskou duši. Důkladným sítem projdou desítky tisíc osob. Skutečný pachatel v něm ale neuvízne.

V srpnu 1955 si dá v lese mezi Chomutovem a Březencem schůzku páreček dvou mladých lidí. Pošťačku Libuši (19) to táhne k o sedm let staršímu úředníku Karlovi.

Jejich vzájemná náklonnost je ale trnem v oku Mrázkovi, který dvojici náhodou načapá v intimní chvíli. „Když jsem viděl, jak se objímají, pocítil jsem lítost, že se prostě mají rádi a že mi to není dopřáno,“ přizná deviant kriminalistům.

Sáhne po svém osvědčeném pomocníkovi. A oba zavraždí.

Čapne ho horník

Po tomto útoku ze severu Čech odejde. Nové působiště najde na Kladensku. Tady spáchá svou poslední vraždu – začátkem listopadu 1956 při loupeži zamorduje 57letou Alžbětu. V  březnu roku 1957 je odhalen, když se motá v šatně horníků.

Jeho dopadením se vysvětlí drobné krádeže, které horníky trápí už nějaký ten pátek. Jenže jak vyjde najevo v průběhu vyšetřování, tenhle nenápadný chmaták toho má na svědomí mnohem víc. Prozradí to pistole, jež je nalezena během domovní prohlídky.

Mrázek skončil na šibenici. FOTO: Pixabay
Mrázek skončil na šibenici. FOTO: Pixabay

Cesta do „podsvětí“

Už v listopadu 1957 si Václav Mrázek vyslechne nekompromisní ortel. Na jeho konci visí konopná oprátka. Shodou okolností dojde k potvrzení verdiktu zhruba o měsíc později, konkrétně 5. prosince.

Jedná se skutečně o symbolické datum – vždyť ten den odnášejí čerti všechny hříšníky do pekla. Snad proto, že Mrázek není zlobivé dítě, ale surový násilník a vrah, musí si na svou cestu do pomyslného podsvětí ještě pár dní počkat.

Dne 30. prosince 1957 vyměří kat v pankrácké věznici správnou délku provazu. Drobné maniakovo tělo se na něm lehce zhoupne. Nového roku už se nedožije.

Foto: Viz popisky. Titulní foto: Bruce C. Cooper / CC BY-SA 4.0
Související články
Svět zločinu
Charles Sobhraj: Sériový vrah, který se z kriminálníka stal celebritou
Nápadný míšenec, protloukající se ulicemi Paříže, bojující se svými vnitřními démony a pocity méněcennosti. To je jeden z obrazů sériového zabijáka Charlese Sobhraje, jenž se tolik neukazuje. Na odiv se naopak dává portrét charismatického, neochvějného muže, který se dokáže vypracovat z ničeho. Muže nosícího drahé obleky, majícího nádhernou reprezentativní partnerkou a konexe, jež mu mají […]
Svět zločinu
Co nám hrozí v elektronickém světě?
Na internetu hrajeme hry, nakupujeme, sledujeme i sdílíme videa, filmy, čteme knihy. Je ale důvod mít se na pozoru, hlavně v dnešní složité a hektické době, neboť nevíme, jaké nebezpečí na nás může číhat. Hrozby se rozhodně nevyplatí podceňovat. Kromě sexuálních predátorů jsou tu hackeři a nejrůznější podvodníci, co by se rádi dostali k našim […]
Svět zločinu
Jack Unterweger: Polepšený hříšník s rukama od krve
Je mnoho způsobů, jak se stát slavným. Můžete dokázat něco velkého, nebo také něco opravdu velkého spáchat. Rakušan Jack Unterweger byl jednoznačně ten druhý případ. Obdivovanou celebritou se ale přesto stal. Životní příběh Johanna Unterwegera se začíná odvíjet 16. srpna 1950 ve štýrském Judenburgu a výchozí podmínky ho tak trochu odsuzují do role věčného outsidera. […]
Svět zločinu
Dustin Hoffman: Osmdesátník nařčen ze svlékání žen bojuje o očištění
Herecká legenda Dustin Hoffman se v roce 2017 ocitl pod palbou obvinění ze sexuálního obtěžování, která se datují do 80. let. Navzdory několika svědectvím, včetně výpovědí herečky Kathryn Rossetterové a Meryl Streepové, Hoffman trvá na své nevině a omlouvá se za jakékoli nechtěné chování. Jeho šance na očištění jsou poměrně značné, jelikož k žádné skutečné […]
reklama
lifestyle
Výlet do Irska ukončí smrtelná nehoda
Píše se rok 1987 a slavný americký herec Matthew Broderick tráví prázdniny se svou tehdejší přítelkyní, rovněž herečkou, Jennifer Greyovou (*1960) v Severním Irsku. Tam dojde k tragédii, která překvapivě nekončí usvědčením viníka ze způsobení nehody s následkem smrti… Zůstane jen silné pobouření přátel a rodiny mrtvých. Ale nepředbíhejme. Dovolená se pro herecký pár vyvíjí […]
Paris Hiltonová: Finančně zajištěný život není zárukou štěstí
Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová zazáří jako modelka, herečka, zpěvačka, podnikatelka i, jak se dnes s oblibou říká, influencerka. A také jako hlavní postava nekonečného množství skandálů od erotických snímků po řízení bez řidičského průkazu. Život v luxusu a přepychu Paris je představitelkou pomyslné zlaté mládeže. Narodí se v New Yorku do rodiny dědiců hotelového […]
Nebezpečný zlozvyk kouření: proč stále ještě existuje?
Rakovina a srdeční onemocnění. Dva z největších strašáků medicíny současného západního světa. A přitom by stačilo třeba nekouřit nebo kouření omezit. Tím nemyslíme jen kouření v restauracích a veřejných prostorech, ale být ohleduplnější na okolí, co může onemocnět stejně jako aktivní kuřáci. „Zatímco v 19. století a na počátku století dvacátého bylo kouření považováno za symbol určité společenské úrovně, […]
Martha Stewartová: Dělají opravdu Zoufalé manželky zoufalé věci?
Obdivují ji ženy i muži. Představuje dámu, která bravurně zvládá domácnost a kariéru snů, kde kraluje na mnoha polích. Martha Stewartová (*1941) je novinářkou, moderátorkou, kuchařkou i herečkou. V Americe ji proslavila talkshow Martha, od které odrazila další cesty své kariéry. Sedla ke stroji a napsala několik knih o vaření, péči o domácnost, které se staly […]
záhady a tajemství
Stojí na Maltě nejstarší stavby světa?
Řeč bude o 10. nejmenší zemi na světě a zároveň o 4. nejhustěji zalidněné. Tento ostrůvek najdete 80 kilometrů jižně od Itálie a pro svou strategickou polohu platí po dlouhá staletí za obchodní uzel.   Nás teď bude ale zajímat mnohem ranější historie Malty. V těžko představitelných dobách 5. tisíciletí př. n. l. tu žije […]
Myší nebe – peklo – ráj: Co skutečně zjistily Calhounovy experimenty?
Experimenty s koloniemi hlodavců, kterým americký etolog John Calhoun dopřál vše potřebné ke spokojenému životu, s výjimkou životního prostoru, patří k nejvlivnějším psychologickým studiím vůbec. Mluvilo se o nich mezi odborníky a laiky a staly se „vědeckým důkazem“ sociálního rozkladu moderní společnosti. Calhoun přitom dobře věděl, jak se „myší ráj“ může zvrhnout.   Svou nejznámější kolonii, tzv. […]
Osudový let: Tragédie hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl
7. září 2011 zanechalo smrtelné ticho na palubě letadla, které nese hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl. Tři čeští reprezentanti a další pasažéři jsou ztraceni v tragické havárii. Jak se hrůzná událost odvíjela a jaký osud čekal na ty, kteří se té noci vydali na cestu. Ta zpráva zněla jako hodně špatný vtip. Letadlu, které mělo přepravit […]
Fenomén jménem golem: Skutečně existoval a má i své nástupce?
Všichni jistě známe věhlasnou legendu o pražském golemovi, kterého měl sestrojit legendární rabbi Löw. Tělo nakonec deaktivovaného golema však nakonec nebylo nikdy objeveno… Ať již to však se středověkými legendami o golemovi bylo jakkoliv, jisté je, že už odedávna se nejrůznější civilizace zabývaly myšlenkou na vytvoření živých bytostí nebo oživení bytostí neživých. Dávný mýtus o […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čeští odborníci vyvinuli urinární katetr, který brání infekcím močových cest
21stoleti.cz
Čeští odborníci vyvinuli urinární katetr, který brání infekcím močových cest
Zavádění močového katetru v nemocnicích je spojeno se zvýšeným rizikem zavlečení nebezpečných bakteriálních infekcí do močových cest. Čeští vědci však vyvinuli zcela unikátní katetr, který tomu zabraň
Výstava VODA/SKLO/VODA doplňuje v létě prohlídku Zbrašovských jeskyní
epochanacestach.cz
Výstava VODA/SKLO/VODA doplňuje v létě prohlídku Zbrašovských jeskyní
Při přípravě tradiční výstavy současného výtvarného umění ve Zbrašovských aragonitových jeskyních (ZAJ) v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku sáhli pořadatelé letos opět do osvědčených vod. Již poosmé zde vystavují svá díla skláři, protože právě sklo je ideálním materiálem pro prezentaci v prostorách s vysokou vzdušnou vlhkostí a působivě komunikuje se strukturou zdejších skalních stěn. Na výstavě
Burešová se rozhodla svoji čest bránit u soudu!
nasehvezdy.cz
Burešová se rozhodla svoji čest bránit u soudu!
Herečka Eva Burešová (30) ze seriálu ZOO si chtěla dát od televize minimálně na rok pauzu, pak ale přišla nabídka, která se neodmítá. Roli porotkyně v novém ročníku show Česko Slovensko má talent zk
Čirý minimalismus uprostřed vinic
rezidenceonline.cz
Čirý minimalismus uprostřed vinic
Kdysi na svažitém pozemku stávala stará farma, na jejíchž ruinách vyrostla nová rezidence. Aniž by jakkoliv narušila genius loci tohoto kouzelného místa s výhledem na jezero Massawippi, vzniklo tu dokonale funkční mezigenerační bydlení se soudobým komfortem. Návrh projektu s názvem Virgin Vineyard House čerpá inspiraci z převahy kamenných zdí v místní zemědělské krajině. Začínají jako
Ragdoll vás okouzlí
panidomu.cz
Ragdoll vás okouzlí
Pokud se poohlížíte po kočičce, ale chtěli byste takovou, která by měla také trochu psí povahu, tak ragdollka, jak jí lidé říkají, je ta správná volba. Ne nadarmo se jí říká také kočkopes. Jaká je? Má krásné modré oči, které vás hned uhranou, a jemný kožíšek. A je opravdu hodně veliká. To je asi první
SHA Wellness Clinic odhaluje zdravé recepty na léto z progresivní kuchařky
iluxus.cz
SHA Wellness Clinic odhaluje zdravé recepty na léto z progresivní kuchařky
SHA Wellness Clinic, proslulá svým holistickým přístupem k wellness, přináší základy svých uznávaných výživových programů do domácností nadšenců pro zdraví prostřednictvím své nejnovější kuchařky The
Ohromila svět indiánská baletka?
epochalnisvet.cz
Ohromila svět indiánská baletka?
Na indiány se v Americe zkraje 20. století lidé často dívají skrz prsty…Diváci, kteří nadšeně aplaudují ve vyprodaných sálech nejlepší baletce světa, ale nemají ani tušení, že jim právě tančí Ki He Kah Stah Tsa.   V rezervaci indiánského kmene Osagů v oklahomském městě Fairfax rodina Alexandera Josepha Tall Chiefa (1890–1959) něco znamená. Alexander vlastní téměř celé
Hon na vodní příšeru: Proč skončil nezdarem?
enigmaplus.cz
Hon na vodní příšeru: Proč skončil nezdarem?
K prvnímu pozorování záhadného tvora ve švédském jezeře Myllesjön došlo ve dvacátých letech minulého století. To, co nejprve vypadalo jako plovoucí kmen stromu, se začalo hýbat, údajně byla spatřena
Mocné včely léčitelky mě zbavily nemoci
skutecnepribehy.cz
Mocné včely léčitelky mě zbavily nemoci
Krouží kolem domu, aby vytvořily léčivou energií. Dědeček se vrátil k rodinné tradici, aby mu pomohly. A od té doby léčí i nás, ostatní členy rodiny! V naší rodině se odjakživa pěstovaly včely. Pamatuji si na babičku, jak k nim vzhlížela s úctou a vyprávěla, že zachránily jejímu tatínkovi život, když se vrátil z války těžce raněn. Byl to prý med, co ho
Kalábrie úchvatná a malebná – Itálie
nejsemsama.cz
Kalábrie úchvatná a malebná – Itálie
Není nad to užívat si na dlouhých písečných plážích a v zátokách si najít diskrétní místo jen pro sebe. Taková je dovolená v italské části Kalábrie. Pokud chcete zažít nefalšovanou italskou atmosféru, pak je pro vás Kalábrie tím pravým místem. Najdete ji v nejjižnější části země jako špičku pomyslné boty. Ač nepatří k nejbohatším regionům,
Zikmund Lucemburský & Barbora Celjská: Prominul cizoložník cizoložnici?
historyplus.cz
Zikmund Lucemburský & Barbora Celjská: Prominul cizoložník cizoložnici?
„Ta potvora,“ sykne Zikmund Lucemburský a zatne zuby. Dvořané před ním nenápadně odvracejí hlavy na stranu. Špitají si, co jeho druhá manželka Barbora Celjská provádí za jeho zády. U něj jsou milostné aféry normální, ale ona si tohle veřejně nemůže dovolit!   O půvabu Barbory Celjské (1390/1395–1451), která je dcerou hraběte z Celje a chorvatského
Marinovaný losos gravlax
tisicereceptu.cz
Marinovaný losos gravlax
Na švédském stole určitě nechybí losos naložený v soli a cukru neboli gravlax. Ingredience 1 filet lososa o váze 800 g 1 kg hnědého třtinového cukru 800 ml vodky 500 g hrubé mořské soli 2 hr