Domů     Zabijácký cukr: Proč je dobré omezit jeho spotřebu?
Zabijácký cukr: Proč je dobré omezit jeho spotřebu?
30.1.2024

Támhle kávička s cukrem, sušenka k čaji, nedělní dortík, a najednou je spotřebovaného cukru v těle moc. A všeho moc škodí, obzvláště cukru. V dnešní době, kdy se příliš nehýbeme a jíme více, než bychom měli, se strava bohatá na cukr stává nebezpečím.

Obliba sladké chuti je člověku vrozená, sladké je už mateřské mléko – první potrava, kterou přijímají novorozenci. Sladká chuť signalizuje, že je potravina nositelem energie, což bylo důležité především v obdobích hladu a nedostatku.

Trocha energie zachraňovala životy. Jenže v době nadbytku se z dobrého sluhy stal špatný pán. Většina z nás dnes přijímá mnohem více cukrů, než by bylo žádoucí.

Odolat sladkému pokušení bývá těžké. Když si však sepíšete všechna pro a proti konzumace cukru, vyjde vám jasná volba. FOTO: pxfuel
Odolat sladkému pokušení bývá těžké. Když si však sepíšete všechna pro a proti konzumace cukru, vyjde vám jasná volba. FOTO: pxfuel

40 kilo cukru za rok

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilogramů cukru. Podle Světové zdravotnické organizace by jejich denní příjem měl tvořit maximálně 5 % z přijaté energie, to znamená že by neměl přesáhnout 50 g za den.

Za ideální množství je pak považováno 25 g jednoduchých cukrů denně, což odpovídá malé sklenici kolového nápoje. Jednoduchý cukr, tedy výrobek z řepy nebo cukrové třtiny, patří mezi sacharidy, které jsou spolu s bílkovinami a tuky hlavními živinami.

Sacharidy by měly tvořit 55–60 % denního příjmu energie. Nejsou ovšem cukry jako cukry.

Není cukr jako cukr

Rozlišujeme složené sacharidy neboli škroby, které jsou obsažené v rýži, obilovinách, kukuřici, těstovinách, chlebu a pečivu, ale také v bramborách a luštěninách. Ty by měly být přijímány přednostně.

Oproti tomu jednoduché sacharidy, jako je řepný cukr neboli sacharóza, ale i fruktóza a glukóza, by měl člověk omezit. Ke správnému fungování svého organismu je nepotřebuje.

Skryté hrozby

To není ovšem tak jednoduché. Kromě toho, že ke sladkému přirozeně tíhneme, nám klacky pod nohy házejí i výrobci potravin. Cukr totiž přidávají i do potravin, kde byste ho tak úplně nečekali, slouží v nich ke zvýraznění chuti.

Hojně se vyskytuje například v ochucených snídaňových cereáliích, mléčných výrobcích, v džusech, v kečupu, hořčici a dalších dresincích, stejně tak i v instantních nápojích, či dokonce v müsli tyčinkách a celozrnných sušenkách.

Je tedy potřeba pečlivě studovat etikety výrobků, na nichž musí být od prosince 2016 povinně údaj „z toho cukry“.

I zdánlivě zdravé cereálie mohou obsahovat hodně cukru. FOTO: pxfuel
I zdánlivě zdravé cereálie mohou obsahovat hodně cukru. FOTO: pxfuel

Když příjem jednoduchých cukrů omezíte, čeká vaše tělo hned šest benefitů:

Lepší imunita

Téměř tři čtvrtiny našeho imunitního systému se nacházejí ve střevech, kde ho podporují prospěšné střevní bakterie.

Nadměrný příjem cukru však podporuje růst kvasinek, které se rychle množí a mohou narušit křehkou rovnováhu střevní mikroflóry a zvyšovat riziko zánětlivých procesů v těle. Stojí za kvasinkovými infekcemi, například ve střevech, v pochvě či v ústech.

Jejich přemnožení se může projevit i nadýmáním či bolestmi břicha. Vynechání cukru ze stravy zmírní zánětlivé procesy v těle a zlepší také obranyschopnost vašeho organismu.

Hezčí pleť

Narušená střevní mikroflóra může mít za následek i zánětlivá onemocnění, která se projeví na kůži vyrážkou nebo ekzémem, snížení obsahu cukru ve stravě tak povede ke zlepšení stavu kůže.

Přílišná konzumace sladkého rovněž poškozuje kožní bílkoviny – kolagen a elastin. Kvůli tomu pleť ztrácí svoji vitalitu a pružnost a objevují se první vrásky, stejně jako při jejím vystavení prudkému větru či ostrému slunci.

Nadmíra cukru má za následek také zhoršení akné u lidí, kteří jsou k jeho tvorbě náchylnější. Omezení cukru je levnější variantou, jak pleti navrátit mladistvý vzhled, než investice do drahých krémů.

Chcete mít hezčí pleť? Než se rozhodnete investovat do drahých krémů, nejprve omezte cukr. FOTO: pxfuel
Chcete mít hezčí pleť? Než se rozhodnete investovat do drahých krémů, nejprve omezte cukr. FOTO: pxfuel

Plošší břicho

Konzumace cukrů je v dnešní době, kdy má většina lidí sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, cestou k nadváze a obezitě. Energii přijatou v jednoduchých cukrech, která není okamžitě využita, například při sportu, si tělo uloží ve formě tuku na horší časy.

Tento tuk se ukládá především v oblasti břicha, takže pokud se vám nadměrný příjem cukru podaří snížit, případně alespoň kompenzovat fyzickou aktivitou, můžete se těšit na úbytek centimetrů v pase. To bude mít navíc pozitivní dopady i na vaše celkové zdraví.

Snížení rizika cukrovky a nemocí srdce

Příliš mnoho cukru ve stravě může vést k uvolňování hormonu inzulinu ve vysokých dávkách, což může vyvolat inzulinovou rezistenci. Inzulin je hormon zodpovědný za snižování hladiny krevního cukru tím, že jej přesouvá do buněk k dalšímu zpracování.

Pokud si tělo vůči němu vyvine odolnost, může to vést k rozvoji cukrovky. Zvýšená konzumace cukru stojí i za zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a vysokým krevním tlakem, neblaze působí cukr i na vznik zubního kazu. Snížením konzumace jednoduchých cukrů se tato rizika výrazně zmenší.

Není žádným překvapením, že vynechání cukru povede ke zdravému chrupu. FOTO: pxfuel
Není žádným překvapením, že vynechání cukru povede ke zdravému chrupu. FOTO: pxfuel

Snížení únavy a zlepšení nálady

Cukr je velmi návykový, podle odborníků na něm může vzniknout stejná závislost jako například na heroinu. Jednoduché cukry dodávají energii okamžitě, stejně rychle však tato energie i vyprchává, což má za následek útlum a pocit nepřekonatelné únavy.

Navíc tím dochází k výkyvům nálad a neustálým chutím na sladké. Pokud se člověk odhodlá k vyřazení jednoduchých cukrů ze svého jídelníčku, zbaví se těchto chutí, stejně jako únavy, podrážděnosti a úzkostí.

Zlepší se mu zároveň i spánek, protože konzumace sladkého jídla pozdě večer dodá tělu energii v době, kdy by se mělo chystat ke spánku, což tento přirozený proces narušuje, ztěžuje usínání a způsobuje nekvalitní noční odpočinek.

Zlepšení paměti a schopnosti učení

Nadměrná konzumace cukru může zhoršovat paměť a schopnost učení, doslova zpomaluje mozek. Negativně ovlivňuje hipokampus, klíčové centrum paměti.

V něm pak dochází k redukci nových neuronů, které jsou důležité ke kódování vzpomínek, a nárůstu chemických látek spojených se zánětem. To je nebezpečné zejména u dětí.

Nadměrný příjem sladkého může podle odborníků stát rovněž za rizikem rozvoje demence ve formě Alzheimerovy choroby. Omezení příjmu cukrů tak může zlepšit kognitivní funkce mozku, stejně jako snížit riziko demence.

Foto: viz popisky, úvodní foto: pxfuel
Související články
Lifestyle
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
Lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
reklama
svět zločinu
Temné stránky Rolfa Harrise: Oblíbený bavič a jeho zneužití důvěry
Rolf Harris, australský rodák, byl jednou z nejznámějších osobností britské zábavní scény. Jako zpěvák, bavič a malíř získal popularitu díky svým dětským pořadům na BBC, hitům jako „Tie Me Kangaroo Down“ a dokonce vytvořil oficiální portrét královny Alžběty II. pod záštitou Buckinghamského paláce. Za lesklým veřejným obrazem se však skrýval muž s pedofilními sklony, který […]
Simona Monyová: Manželství ukončené šesti ranami nožem
Záchranka má toho dne naspěch. Jede k pobodanému muži a ženě. I když jsou lékaři na místě za několik minut, nedokážou už pacientce pomoci. Její od skla pořezaný muž ještě na zdravotníky křičí: „Na mě se vykašlete, hlavně zachraňte ji!“ Záchranáři nevědí, že mrtvá je slavná spisovatelka dámských knížek, a že v péči mají i jejího […]
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
reklama
záhady a tajemství
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
enigmaplus.cz
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
Zámek Březolupy najdeme ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. První zmínka o zdejší vsi pochází z padělané listiny z roku 1261, avšak existence vsi v té době je již zřejmě reálná. Část vsi daro
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
nejsemsama.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
nasehvezdy.cz
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
Není to poprvé, co čelí herečka Tereza Brodská (55) ze seriálu ZOO vážným zdravotním problémům, které ji zcela vyřadily z práce. Zdálo se, že z prodělaného zápalu plic už se dostala, ale křehké zdra
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
iluxus.cz
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
V srdci New Yorku, na proslulé Madison Avenue, rozšířil švýcarský hodinářský gigant IWC Schaffhausen svou přítomnost otevřením nového vlajkového obchodu. Nový butik, umístěný na prestižní adrese 64
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
21stoleti.cz
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. [
O nočním dušení nemusíte vědět
panidomu.cz
O nočním dušení nemusíte vědět
Je to opravdu tak, že o výpadcích dýchání při chrápání nemusíte vůbec vědět. Jen se budíte nevyspalí a unavení. Tento jev se nazývá syndrom spánkové apnoe a je dost nebezpečný. Chrápete? Možná ano, ale ani to nevíte. Někdo se dokonce vlastním chrápáním vzbudí. A někomu o tom řekne partner. Chrápání je sice nepříjemné, hlavně pro
Měsíc: Ráj pro těžaře!
epochalnisvet.cz
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo,
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
skutecnepribehy.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Zlato posledního inku nespasilo?
historyplus.cz
Zlato posledního inku nespasilo?
Na náměstí do Cajamarcy dorazí početné procesí, v jehož středu se blyští zlatá nosítka. „Zastavte,“ rozkáže incký vládce Atahualpa a přimhouří oči. Vtom se však městem rozlehnou výstřely z mušket. „Za svatého Jakuba!“ vykřikne Francisco Pizarro. Inkové se dají okamžitě na útěk a nechají svého krále napospas Španělům. Na čele velkého inky Huayna Capaca (†1527) se lesknou
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc