Mnoho kuchyní světa se bez této ostré zeleniny neobejde. Existuje v různých barvách, tvarech i velikostech a také různě pálí. A někdy dokonce tak, že jde o zdraví!
6000
Počátky pěstování chilli papriček se podařilo vystopovat do období asi před 6000 lety, ale součástí lidské stravy se staly už zhruba okolo roku 7500 před naším letopočtem.
140
Na světě existují tisíce druhů těchto papriček, které se liší tvarem, velikostí, barvou i pálivostí. Například jen v Mexiku, kde milují ostrá jídla, jich roste 140 druhů!
5
Existuje 5 domestikovaných druhů chilli papriček, jsou to Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens a C. pubescens. Obsahují mnoho různých odrůd.
Nejznámější je C. annuum, zahrnující i papriky jalapeňos, cayenne a další. Chilli papričky obsahují vitamín C, beta-karoten, kapsaicin a další látky, které mají antioxidační, protizánětlivé a analgetické účinky. Tyto malé ohnivky také pomáhají zlepšit metabolismus, imunitu a trávení.
1912
Jeden ze způsobů, jak měřit pálivost paprik a chilli papriček je Scovilleho stupnice.
Ta je pojmenována podle amerického farmaceuta Wilbura Scovilla (1865-1942), který ji vyvinul v roce 1912. Počet jednotek pálivosti odpovídá množství kapsaicinoidů, tedy látek zodpovědných za pálivou chuť paprik. Čím vyšší je jejich koncentrace, tím ohnivější chuť má konkrétní paprika.
0
Na Scovilleho stupnici jsou od 0 do 100 jednotek řazeny obyčejné papriky bez pálivé chuti. Na nejvyšší příčce se umisťují superpálivé papričky. Pro zajímavost: pálivost čistého kapsaicinu je 16 milionů Scovilleho jednotek (SHU).
Používá se také jako účinný prostředek proti bolesti do mastí, sprejů i náplastí.
2,2
Rekord drží paprička jménem Carolina Reaper, vyšlechtěná v USA v roce 2013. Průměrně má 1 641 183 SHU, ale nejvyšší naměřená hodnota u jednotlivé papričky byla 2,2 milionu SHU. Její konzumace může u citlivých jedinců vyvolat silnou bolest, nevolnost, zvracení i ztrátu vědomí.
Zatím si udržela svou oficiální pozici i v Guinnessově knize rekordů, ale podle některých zdrojů byly vypěstovány také mnohem ostřejší druhy, zatím však jejich pálivost nebyla oficiálně potvrzena.
Jde například o Dragon’s Breath (2,48 milionu SHU) anebo Pepper X (3,18 milionu SHU).
88%
Tolik vody obsahuje jedna lžíce (15g) syrové čerstvé červené chilli papričky. Dále je v ní obsaženo 0,3 g bílkovin, 1,3 g sacharidů, 0,2 g vlákniny a 0,1 g tuku. A má jen 6 kalorií.
36
Tolik centimetrů má největší chilli paprička na světě. Jde o mírně pálivý kultivar druhu C. annuum, který dostal jméno Big Jim a v roce 1975 ho zapsali i do Guinnessovy knihy rekordů.
16
Zatímco Portugalci dovážejí v 16. století z Indie koření, sami tam přivezou ingredienci, kterou máme s indickou kuchyní neodmyslitelně spojenou: chilli papričky.
Ta se díky pikantní chuti v oblasti rozšíří a posléze se stane oblíbenou součástí kuchyně mnoha asijských zemí.
2 000 000
Největším producentem chilli papriček je Indie s více než 2 miliony tun ročně