Domů     Vrazi, kteří se stali inspirací pro filmové trháky
Vrazi, kteří se stali inspirací pro filmové trháky
26.9.2023

Krimi je jedním z nejoblíbenějších žánrů, které sledujeme na televizních obrazovkách. Kteří vrazi se stali pro filmaře těmi nejinspirativnějšími?

Bruno Lüdke

Počet obětí: údajně nejméně 51

Kde působil:

Köpenick, Německo

Čím se vyznačoval: Žádnou z vražd mu nedokázali.

Jak skončil: Odsouzen k pokusům v nacistickém blázinci.

Dodnes není jasné, jestli si Bruno Lüdke vraždy vymyslel či nikoliv. FOTO: Getty Images
Dodnes není jasné, jestli si Bruno Lüdke vraždy vymyslel či nikoliv. FOTO: Getty Images

Silný kalibr i pro nacistické zabijáky

Noc, ve které přišel ďábel je německé drama nominované na Oskara, vykreslující příběh jednoho z nejvýkonnějších sériových vrahů Bruna Lüdkeho. To vše ale jen údajně.

Zajímavé na celém případu totiž je, že přestože se přizná k jednapadesáti vraždám, nikdy mu žádná není dokázána. Přiznat se měl prý proto, že ho nacisté vyslýchali a vyhrožovali zabitím.

Podle všeho si na své konto připíše první vraždu v roce 1927, když je mu pouhých osmnáct let. Do své sbírky má pak přidat další desítky vražd. K jeho zatčení má dokonce dojít ve chvíli, kdy souloží s mrtvolou.

Dodnes není jisté, kolik vražd má ve skutečnosti na triku a kolik si jich vymyslel. Ať tak, či onak, za své přiznání si vyslouží zavření do blázince, kde nacističtí doktoři zkoušejí na svých pacientech různé chemikálie. Při jednom z těchto pokusů Lüdke umírá.

Jeho příběh ale díky dramatu režiséra Roberta Siodmaka žije dál. Kromě silného tématu je film na festivalu v Karlových Varech oceněn za režii.

Fritz Honka

Počet obětí: 4

Kde působil: Hamburk, Německo

Čím se vyznačoval: Těla zavražděných skladoval doma a pozoroval.

Jak skončil: Odsouzen k patnácti letům na psychiatrii.

Fritz Honka si léčil komplex méněcennosti tím, že vraždil prostitutky. FOTO: Getty Images
Fritz Honka si léčil komplex méněcennosti tím, že vraždil prostitutky. FOTO: Getty Images

Škrtič se zmrzačenou tváří

Máte-li chuť podívat se na autentickou podívanou plnou hnusu, morbidity a čehosi, u čeho si na konci řeknete: „Tak na tenhle film bych raději zapomněl(a),“ rozhodně nesmíte vynechat snímek z roku 2019 U zlaté rukavice.

Tenhle zvrácený biják přináší příběh Fritze Honky, sériového vraha, který mezi lety 1970–1975 zavraždí nejméně čtyři ženy. Jako u mnoha vrahů i u něj hraje hlavní roli alkohol spojený s agresivitou.

U Honky se navíc ještě přidá komplex méněcennosti kvůli výšce 165 centimetrů. Ten se mu ještě prohloubí po autonehodě, kdy mu špatně sroste zlomený nos a on vypadá jako postižený.

I přes sem tam nějakou tu známost se mu ženy spíše vyhýbají, a tak směřuje k prostitutkách. Nejraději má ty bezzubé, bojí se totiž pokousání při orálním sexu. Brzy ale přitvrdí a během sexuálního aktu ženy zamorduje.

Jejich těla si pak doma ukládá v úložném prostoru. Co na tom, že hnilobný zápach brzy prostupuje celým barákem.

Co ovšem nečeká, je požár, který v domě vypukne v červenci 1975. Honka zrovna není doma, a tak první, co uvidí při návratu, je hasič, zvracející před domem. Ten totiž v bytě najde mumifikovaná těla mrtvých žen.

Honka je kvůli rozpadu osobnosti odsouzen k patnácti letům na psychiatrii. Ta si odsedí a pod novým jménem pak zbytek života stráví v pečovatelském domě v Hamburku, kde v roce 1998 umírá.

Olga Hepnarová

Počet obětí: 8

Kde působila: Praha, Československo

Čím se vyznačovala: Vraždila kvůli touze po změně.

Jak skončila: Popravena v Praze na Pankráci.

Svědci od soudu popisovali Olgu Hepnarovou jako nevinné děvčátko. Nikomu se nechtělo věřit tomu, co spáchala. FOTO: Janykula/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Svědci od soudu popisovali Olgu Hepnarovou jako nevinné děvčátko. Nikomu se nechtělo věřit tomu, co spáchala. FOTO: Janykula/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Odsouzeni k přejetí

Je 10. července 1973 a na tramvajové zastávce v Praze přešlapuje hlouček lidí, čekajících na tramvaj. Místo tramvaje ale do zastávky přijíždí náklaďák a v něm rozzuřená saň, dvaadvacetiletá Olga Hepnarová. Jen málokdo dnes nezná její jméno.

Jedna z nejhorších masových vražedkyň u nás se svým hrůzným činem dostala nejen do učebnic kriminalistiky, ale také na filmová plátna.

Tam její příběh přenesl spisovatel Roman Cílek, podle jehož knihy v roce 2016 vznikl snímek Já, Olga Hepnarová. Ten vykresluje nejen její vražedné běsnění, po kterém zůstane osm mrtvých, ale také její zlomenou osobnost.

Olga v podstatě nesnášela celý svět a rozhodla se s ním vypořádat po svém. Těsně před svým činem pošle do novin prohlášení: „Toto je můj rozsudek: Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, odsuzuji vás k trestu smrti přejetím.“ Zabránit tragédii už ale nelze.

Osm životů vyhasne a Olga dostane trest smrti. Ten je vykonán v pankrácké věznici 12. března 1975.

Karol Kot

Počet obětí: 2

Kde působili: Krakov, Polsko

Čím se vyznačoval: Ve svém vraždění si počíná dost neschopně.

Jak skončil: Popraven v roce 1968.

Karol Kot nebyl příliš zručným vrahem, přesto některé činy dokonal. Nakonec doplatil na svou hloupost. FOTO: Polish Police/Creative Commons/Fair Use
Karol Kot nebyl příliš zručným vrahem, přesto některé činy dokonal. Nakonec doplatil na svou hloupost. FOTO: Polish Police/Creative Commons/Fair Use

Krakovský netvor

V březnu roku 2016 do českých kin vstupuje film s podtitulem:

„Sérioví vrazi se rodí v tichu a člověk si jich nevšimne, dokud se nestane jejich obětí.“ Snímek se jmenuje Červený pavouk a je inspirován nejmladším sériovým vrahem na světě, Polákem Karolem Kotem.

Ten se narodí v roce 1946 a jeho vražedné choutky se probudí už ve čtyřech letech. Tehdy se totiž omylem zatoulá na jatka a místo toho, aby byl zhnusen tím, co vidí, je vzrušen a inspirován. Brzy nato totiž začne týrat a zabíjet kočky a psy.

Další ranou pro jeho duši je narození sestry a tím ztráta jedinečnosti, kterou v rodině měl. Poslední kapkou je nepřijetí k vojsku. Tehdy se rozjíždí jeho vražedné řádění. Nutno ale podotknout, že je to tak trochu vrah amatér. První dvě oběti útok přežijí.

Další sice zemře, ale hned ta následující opět přežije. Nakonec stihne zavraždit ještě jedenáctiletého chlapce, který si vyrazil sáňkovat. Brzy nato už se nad ním začnou stahovat mračna.

Zamiluje se a nenapadne ho nic lepšího než se své dívce pochlubit, co vše má za sebou. Ta to okamžitě oznámí na policii. Zanedlouho tak na Karola padne obvinění ze dvou vražd, deseti pokusů o vraždu a čtyř pokusů o žhářství. Dne 14. května 1968 je Kot oběšen.

Jak sám režisér Marcin Koszałka říká, film je určený spíše pro náročného diváka. Není protkán krví a morbiditou, ale je zaměřený na popis atmosféry strachu, kterou v polském městě Krakov Kotovy činy vyvolaly.

Wolfgang Priklopil

Počet obětí: 0

Kde působil: Vídeň, Rakousko

Čím se vyznačoval: Z unesené dívky si udělal svoji otrokyni.

Jak skončil: Sebevraždou skokem pod vlak.

Priklopil byl psychopat, ale také perfekcionista. To je pro oběť dost nevýhodná kombinace. FOTO: Getty Images
Priklopil byl psychopat, ale také perfekcionista. To je pro oběť dost nevýhodná kombinace. FOTO: Getty Images

Osm let pod zámkem

Příběh zřejmě nejznámější unesené dívky skončí nakonec, dá se říci, šťastně. I když se děsivé zážitky onoho dítěte jen těžko popisují, pokusili se o to tvůrci filmu 3096 dní: Příběh Nataschi Kampuschové. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí.

Natasche je pouhých deset let, když ji v roce 1998 na cestě do školy unese Wolfgang Priklopil. Poté, co ji na vídeňské ulici Heinestraße přinutí nastoupit do své bílé dodávky, odveze si ji do připravené kobky pod garáží, kde ji vězní.

Nejprve ji z temné, smradlavé díry nepouští ani na krok. Naopak jí systematicky ničí osobnost neustálým zneužíváním, ponižováním a týráním. Později alespoň začne dívku pouštět po bytě, kde ji nutí vykonávat domácí práce.

To jí nakonec po osmi letech trýznění zachrání život. V nestřeženém okamžiku se Natasche podaří utéct k sousedce, která zavolá policii. Priklopil ještě před příjezdem mužů zákona utíká a skokem pod vlak dobrovolně ukončuje svůj život.

Film z roku 2013 se zaměřuje spíše než na trýznění a mučení na frustraci a osobnost Nataschi. Co přesně tehdy ve svém nitru prožívala, nikdy pořádně světu nesdělí. Psychologové ji však mají za extrémně silnou a odolnou osobnost.

Thierry Pauline

Počet obětí: nejméně 18+

Kde působil: Paříž, Francie

Čím se vyznačoval: Odmalička má problémy s okolím.

Jak skončil: Ve vězení umírá na HIV.

Thierry Pauline je známý jako monstrum z Monmartru. FOTO: Getty Images
Thierry Pauline je známý jako monstrum z Monmartru. FOTO: Getty Images

Zabiják starších žen

V roce 1994 se francouzská režisérka Claire Denis inspiruje Thierrym Paulinem, který v 80. letech v Paříži zavraždí několik žen. Natočí podle jeho příběhu film Nechce se mi spát.

V tomto případě ale nejde o krvavý masakr, režisérka jej promění ve spíše zneklidňující moderní film. Paulin se narodí v roce 1963 a matka s otcem si ho přehazují jako horký brambor. Ani jeden se mu každopádně příliš nevěnuje.

Postupem času přechází na dráhu zabijáka, a když navíc zjistí, že je HIV pozitivní, je mu jasné, že už ho nic než smrt nečeká, a své vražedné běsnění stupňuje. Když ho dopadnou, dá se říct, že je mu to takřka jedno.

Přizná se k jednadvaceti vraždám, z čehož mu jich dokážou osmnáct. Ve hře je pro něj i trest smrti.

Než se ale dočká rozsudku, umírá v cele na oslabení organismu jako důsledek HIV. Film je v tomto případě něco jako portrét vyloučených osobností, které se toulají na okraji společnosti.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Svět zločinu
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Svět zločinu
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
Svět zločinu
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Svět zločinu
Václav Mrázek: Postrach ze severních Čech se ukájel střelbou z pistole
Rozhodně se nenarodí se stříbrnou lžičkou v puse. Někdo by řekl, že když se sudičky sešly 22. října 1925 u kolébky Václava Mrázka, předurčily mu naprosto opačný start do života. Navzdory rozšířené představě o blahobytu první republiky, Mrázkova rodina živoří v chudobě. Hoch má celkem 11 sourozenců. Uživit tolik krků není snadné za žádných okolností. V […]
reklama
věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus. […]
Modelařina z Petriho misky: Kdy zvládneme poskládat embryo?
Lítý boj o přežití, nelítostný závod, na jehož konci možná čeká nový život. Jedna ze spermií se konečně spojí s vajíčkem. Za 9 měsíců se rozkřičí modrooký novorozený andílek. Zatím má ale budoucí embryo do podoby člověka a dokonce i jakéhokoliv savce pořádně daleko. Stejně, jako novinky z laboratoří. Do jaké fáze již vědci dokážou […]
reklama
lifestyle
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
Pád Ikony: Temné Tajemství Jimmyho Savilea. Obtěžování a znásilňování nezletilých dívek?
Jimmy Savile byl jednou z nejznámějších tváří britské televizní scény, idolizovaný pro svou práci s dětmi a rozsáhlou charitativní činnost, která mu dokonce vynesla šlechtický titul. Jeho image lidumila a baviče však měla děsivou stinnou stránku. Až po jeho smrti vyšly najevo děsivé skutečnosti – Savile zneužíval svou moc k obtěžování a znásilňování nezletilých dívek. […]
Oplétačky se zákonem těch nejslavnějších herců světa
Na stříbrném plátně či na obrazovce je obdivujeme i ve chvílích, kdy jim scénář předepíše dělat potíže, nechat se zatknout, nebo dokonce odsoudit. Jenže některé z filmových hvězd tohle zažívají na vlastní kůži i v civilním životě.   Ani největší sláva, vydělané miliony či hvězdy na chodníku slávy nejsou zárukou spořádaného života. Občas možná strážci […]
Brian Jones: Zakladatel a sólový kytarista kapely The Rolling Stones utonul v bazénu
Brian Jones pochází z dobře situované anglické rodiny. Jeho matka Louisa je učitelkou hry na klavír a jeho otec, i když povoláním letecký inženýr, hraje velmi dobře na klavír i varhany a vede pěvecký sbor v místním kostele. Brian hraje na klarinet a ve čtrnácti letech se stává prvním klarinetistou školního orchestru. V roce 1957 […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn