Domů     I slavní trpí! komu zničily život psychické poruchy?
I slavní trpí! komu zničily život psychické poruchy?
17.8.2023

I celebrity jsou lidé z masa a kostí, kterým se nemoci nevyhýbají. Dokonce ani ty psychické. Představujeme příběhy slavných, které se kvůli tomu dostaly až na dno.

Kurt Cobain – ADHD a maniodepresivní psychóza

Kurt Cobain trpěl různými závislostmi, ta nejtěžší byla na heroinu. FOTO: pxfuel
Kurt Cobain trpěl různými závislostmi, ta nejtěžší byla na heroinu. FOTO: pxfuel

Kurt Donald Cobain se narodil 20. února 1967 v malém americkém městě Aberdeen servírce Wendy a automechanikovi Donaldovi, který pracoval na drtičce odpadu a také působil jako trenér a rozhodčí amatérského týmu baseballu.

Manželství skončilo rozvodem, když byl Kurt malý. Chlapce, už tak trpícího hyperaktivitou a maniodepresivní psychózou, to velmi poznamenalo. Oba rodiče si našli nové partnery a Kurt se mezi nimi často přesouval, přičemž po určitou dobu bydlel také u prarodičů.

Strýc ho přivedl k hudbě skupin Led Zeppelin, Aerosmith a Black Sabbath, poté si oblíbil také punk. Už v roce 1985 založil vlastní kapelu Fecal Matter, kterou o dva roky později následovala Nirvana.

První album sice nepřineslo žádný zásadní průlom, ale hned další to napravilo. Zvláště song Smells Like Teen Spirit, který sice rádia zpočátku odmítala hrát, protože se jim text zdál nesmyslný, se stal obrovským hitem.

Pětadvacetiletý Kurt se v únoru 1992 oženil se zpěvačkou Courtney Loveovou a ještě tentýž rok se jim narodila dcera Frances Bean. Oba rodiče se opakovaně potýkali se závislostí na heroinu.

Poslední dávku si zpěvák vzal 8. dubna 1994 předtím, než spáchal sebevraždu zastřelením. Dodnes se spekuluje, zda si skutečně ublížil on sám, nebo čin spáchal někdo jiný.

Cameron Diazová – obsedantně-kompulzivní porucha

Cameron Diaz se potýká s vážnou poruchou, která znepříjemňuje život jí i jejím blízkým. FOTO: pxfuel
Cameron Diaz se potýká s vážnou poruchou, která znepříjemňuje život jí i jejím blízkým. FOTO: pxfuel

Herečka, která si získala oblibu diváků v řadě filmů, třeba Něco na té Mary je a Charlieho andílci, se narodila v srpnu 1972 v americkém San Diegu a má španělské, anglické a německé předky.

V šestnácti letech vyhrála modelingový konkurz a začala pracovat v řadě zemí světa. Už za tři roky okusila film a brzy byla obsazena do úspěšného snímku Maska.

Od té doby neměla o role nouzi, navíc svůj hlas propůjčila princezně Fioně v animovaných filmech o Shrekovi. Zapojuje se do charitativní činnosti a angažuje se v otázce ekologie.

Mezi hereččiny partnery patřil herec Matt Dillon, zpěvák Justin Timberlake i basketbalista  Alex Rodriguez. V roce 2015 se vdala za hudebníka Benjiho Maddena, s nímž má dceru Raddix.

I tahle hvězda, známá svým širokým úsměvem, má ale své problémy. Trpí totiž obsedantně-kompulzivní poruchou, která může za úzkostné představy a následné provádění různých rituálů. U Cameron se prý projevuje až chorobnou čistotností.

Elton John – bulimie

Elton John trpěl poruchou, o které se lidé domnívají, že je typická spíše pro ženy. FOTO: pxfuel
Elton John trpěl poruchou, o které se lidé domnívají, že je typická spíše pro ženy. FOTO: pxfuel

Reginald Kenneth Dwight… Že vám to jméno nic neříká? Ve skutečnosti právě pod tímto jménem přišel na svět sir Elton John, britský populární zpěvák a skladatel, kterého britská královna v roce 1998 povýšila do šlechtického stavu.

Vraťme se ale v čase do dob, kdy ho ještě neznal celý svět. Narodil se roku 1947 v Londýně a už jako náctiletý si vydělával hrou na piano.

Účast na soutěži talentů mu sice úspěch nepřinesla, nicméně se seznámil s textařem Berniem Taupinem, s nímž pak po mnoho let spolupracoval.

I on sám psal texty, a to pro jiné interprety, načež se rozhodl využít vlastní tvorbu pro sebe a na přelomu 60. a 70. vydal hned tři alba.

Díky chytlavým melodiím a písničkám, které se stávaly hity, i pestrým kostýmům se z Eltona Johna stala ikona světové hudby.

Dnes je soukromý život tohoto čtyřiasedmdesátiletého muže poklidný.

S partnerem Davidem Furnishem vychovává dvě děti, které páru porodila náhradní matka, a věnuje se své nadaci zaměřující se na boj proti AIDS. Právě na tuto nemoc mu totiž kdysi zemřel kamarád, což jím silně otřáslo.

Ostatně i on sám přiznal, že v mládí nebyl právě zodpovědný a nenakazil se jen díky štěstí. Nevyhnuly se mu nicméně potíže psychického rázu související s tím, jak si postupně uvědomoval svou – ve společnosti značně tabuizovanou – homosexuální orientaci.

Duševní rozervanost vedla k bulimii – záchvatům přejídání a následnému zvracení, a několikrát se pokusil i o sebevraždu. Cizí mu nebyly ani drogy a alkohol. Pomohli až odborníci a setkání s nynějším partnerem.

Angelina Jolieová – sebepoškozování

Angelina Jolieová trpěla vícero poruchami, o některých se však jen spekuluje. FOTO: pxfuel
Angelina Jolieová trpěla vícero poruchami, o některých se však jen spekuluje. FOTO: pxfuel

Dcera Jona Voighta – amerického držitele Oscara za nejlepší herecký výkon ve snímku Návrat domů (1978) – a herečky Marcheline Bertrandové, se narodila v Los Angeles roku 1975. Manželství jejích rodičů se kvůli otcově nevěře rozpadlo, a tak žila s maminkou a bratrem.

Před kamerou poprvé stála už jako malá a později chodila na hereckou školu, ale tu ve čtrnácti letech opustila a začala se živit jako modelka. A právě už během divokého dospívání, v němž nechyběly drogy, trpěla depresemi a sebepoškozováním. V současnosti se s jejím jménem často spojuje podezření na mentální anorexii.

Pravděpodobně se na její psychice podepsal také problematický vztah s otcem, jehož příjmení si nechala odebrat. Částečně se usmířili až po smrti Marcheline, která v roce 2007 podlehla rakovině.

Prvním manželem Angeliny Jolieové se v roce 1996 stal herec Jonny Lee Miller, ale vztah v následujícím roce skončil. Druhé ano řekla opět herci, tentokrát Billymu Bobovi Thorntonovi, nicméně po třech letech opět následoval rozvod.

V roce 2005 upoutala pozornost veřejnosti jakožto příčina rozpadu manželství oblíbeného páru Brada Pitta a Jennifer Anistonové. Vzali se po devíti letech, o pět let později se rozvedli a roky probíhal soud o děti, které herečka chtěla do výhradní péče.

Vyhrál Pitt, a tak mají o svých pět dětí (z toho dvě jsou adoptované) střídavou péči. Nejstarší syn, kterého Angelina adoptovala už v roce 2002 a Brad o čtyři roky později, je již plnoletý, proto se ho soudní tahanice netýkala.

Winona Ryderová – kleptomanie

Poruchu, kterou trpí Winona Ryderová, by u ní čekal jen málokdo. FOTO: pxfuel
Poruchu, kterou trpí Winona Ryderová, by u ní čekal jen málokdo. FOTO: pxfuel

Winona Laura Horowitzová se narodila ve městě Winona, po němž byla pojmenována, a to před padesáti lety. Budovat kariéru začala v roce 1986, tedy v pouhých čtrnácti letech, díky filmu Lucas.

O dva roky později přišla zásadní role ve snímku Beetlejuice a krátce nato ve filmech Smrtící atrakce a Věk nevinnosti.

V druhém z nich uspěla u kritiků, byla nominována na Oscara za vedlejší ženskou roli a obdržela Zlatý glóbus (opět za ztvárnění vedlejší ženské role). Nominace na Oscara se opakovala v roce 1994 za roli ve filmu Malé ženy.

I přesto, že rozhodně netrpí finanční nouzí, se v roce 2001 v médiích objevila zpráva o tom, že v jednom obchodě ukradla ponožky a šaty. O rok později její rukou zmizelo zboží v beverlyhillském butiku.

Soud jí uložil pokutu a téměř pět set hodin veřejně prospěšných prací. Později byla přistižena znovu. Na vině je kleptomanie, psychická porucha, při níž má postižený nutkání něco odcizit.

Rozhodně nejde o to danou věc získat zadarmo, ale o napětí, které je právě krádeží uvolněno. Kleptomani následně mívají výčitky svědomí a pocity hanby i strachu. Jenže právě ty opět vedou k napětí… a vše se opakuje.

Robin Williams – deprese

Robina Williamse stála jeho duševní nemoc život. FOTO: pxfuel
Robina Williamse stála jeho duševní nemoc život. FOTO: pxfuel

Komik, herec a zpěvák Robin Williams byl synem modelky Laurie McLaurinové a bohatého Roberta Fitzgeralda Williamse, jimž se narodil v červenci 1951. První filmy natočil na začátku 80. let.

Obdržel několik Zlatých globů, cen Emmy a Grammy a také Oscara za roli ve filmu Dobrý Will Hunting.

Ženatý byl herec třikrát. S první manželkou měl syna Zacharyho Pyma, s druhou dvě – dceru Zeldu Rae a syna Codyho Alana – a společně také založili nadaci na podporu charitativní činnosti řady organizací.

Roku 2010 se pár rozvedl a o rok později Robin Williams oslavil poslední svatbu.

Už v 70. a 80. letech míval problémy s drogami, konkrétně s kokainem, později zase s alkoholem. V roce 2014 šokovala svět zpráva o jeho úmrtí. Děsivá byla tím spíš, že příčinou smrti se stala sebevražda oběšením.

Podle blízkých trpěl těžkými depresemi, ke kterým se v pozdějším věku přidala demence. Podle pitvy nebyl ve chvíli spáchání zoufalého činu pod vlivem léků, drog ani alkoholu.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Lifestyle
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
Lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
reklama
lifestyle
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
reklama
záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané