Domů     Všechno nejlepší, a utíkej zametat! Nejpodivnější narozeninové zvyky
Všechno nejlepší, a utíkej zametat! Nejpodivnější narozeninové zvyky
5.6.2023

Dort, svíčky a hromada dárků. Tak si většinou oslavu narozenin představujeme u nás. Že už vás to trochu nudí? Není nic jednoduššího, než se vydat slavit někam jinam!

Máte dnes narozeniny, a jste zrovna na Jamajce nebo v Brazílii? Moc honosné oblečení si na oslavu neberte – hosté vás totiž pro štěstí zasypou moukou. Dopadnete však lépe než děti, na ně totiž místní rozklepnou vejce!

Roztodivnost narozeninových tradic v různých zemích světa zkrátka nezná hranic…

Skořice, nebo pepř?

Kde: Dánsko

Jdete jen tak náhodou v Dánsku po ulici a potkáte člověka přivázaného k pouliční lampě? Blázen to není! Ani na věk se ho ptát nemusíte, stačí přistoupit blíže. Pokud voní skořicí, je mu rovných 25 let. Jestli je z něj ale cítit pepř, právě slaví 30!

S oslavencem takto Dánové naloží v případě, že je v den narozenin stále svobodný. A aby mu koření na těle lépe drželo, klidně na něj nejprve nalijí kbelík vody!

Trochu děsivý rituál je starý už stovky let. Je spojený s dobou, kdy prodejci koření cestovali po celém světě, čímž si sice přišli na pěkné peníze, avšak většinou pak zůstali sami. Nikde nebyli dost dlouho na to, aby si stihli založit rodinu.

Kdo sní nekonečné nudle na jeden zátah, bude slavit ještě hodněkrát! Foto: missmeng / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.
Kdo sní nekonečné nudle na jeden zátah, bude slavit ještě hodněkrát! Foto: missmeng / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0.

Delší nudle, delší život

Kde: Čína

Co popřát k narozeninám? Nejlépe hodně zdraví a ještě spoustu šťastných let. Zaručit někomu dlouhý život však není snadné, proto si ho Číňané pojišťují ještě pořádně dlouhými nudlemi. K narozeninovému obědu vám tu klidně uvaří i nudle dlouhé 3 metry!

Jíst je můžete samotné, v úpravě jako těstoviny anebo i v polévce, jen ale zapomeňte na krájení! Nudle dlouhověkosti musíte vcucnout do sebe celé najednou, přesně tak, jak se u nás nesluší jíst špagety.

Přinesli vám ale v Číně dlouhatánské nudle, i když zrovna narozeniny nemáte? Nespletli se, v některých oblastech Číny se totiž jedí i na Nový rok či při různých slavnostech.

Nepatlejte se s dortem, v Austrálii stačí posypat plátky toustového chleba. Foto: Cretaive Commons / CC BY-SA 3.0.
Nepatlejte se s dortem, v Austrálii stačí posypat plátky toustového chleba. Foto: Cretaive Commons / CC BY-SA 3.0.

Máslo na nose

Kde: Kanada

Jdete na narozeninovou oslavu v Kanadě? Nezapomeňte si kostku másla. Potřásat oslavenci rukou není třeba – raději vezměte máslo a namažte mu ho přímo na nos! Nebojte, Kanaďan znalý tradic se nebude divit ani trochu…

Zvláštní zvyk pochází především z ostrova Newfoundland a máslo má dle staré pověry člověka chránit před neštěstím – celý rok až do dalších narozenin, pak je třeba namastit ho znovu!

Zvyk se dodržuje především u dětí, a čím jsou větší, tím se na ně másla napatlá více.

Kdo nemá rád máslo, existuje i druhá varianta, při níž se nos pomatlá kanadským moučníkem Flakie. Děti ve školách se však při narozeninách rády pomažou jakýmkoliv krémovým dortem.

Ve Španělsku vás k narozeninám vytahají za uši! Foto: G-sta / Creatove Commons / CC BY-NC-ND 2.0.
Ve Španělsku vás k narozeninám vytahají za uši! Foto: G-sta / Creatove Commons / CC BY-NC-ND 2.0.

Pohádka a chléb

Kde: Austrálie

Že na narozeninové oslavě nesmí chybět pořádný dort? Tak s tím si Australané (nebo i Novozélanďané) příliš hlavu nelámou. Jejich typickým narozeninovým pokrmem je obyčejný fairy bread, doslova pohádkový chléb!

Jednoduše vezmou plátky bílého toustového chleba, namažou je máslem a posypou barevným zdobením. Jen někdy tousty ještě stočí do roličky, případně trojúhelníčky poskládají do různých tvarů. Pravá party může začít!

Tradice pokrmu Fairy bread pochází minimálně z roku 1920, kdy se o něm poprvé píše v australském periodiku The Hobart Mercury. Nezbytnou součástí dětským narozeninových oslav je však dodnes.

Pokud se v Německu do třiceti neoženíte, neminou vás úklidové práce. Foto: PawelEnglender / Pixabay.
Pokud se v Německu do třiceti neoženíte, neminou vás úklidové práce. Foto: PawelEnglender / Pixabay.

Vytahám tě za uši!

Kde: Španělsko

Kolik je ti let, tolik dostaneš… Pokud se vám nelíbí u nás oblíbený zvyk „dát hobla“, tedy když dva lidé chytnou oslavence za nohy a ruce a podle počtu let s ním vrazí do člověka klečícího na zemi, utéct před tím do Španělska vám rozhodně nepomůže.

Kdo má narozeniny, toho tu totiž jeho blízcí pořádně zatahají za uši! Tolikrát, kolik mu je let! Pokud je vám deset, je to ještě v pohodě, v padesáti už ale přestává legrace…

Už jste si na konci počítání oddechli, že to máte konečně za sebou? Smůla, na závěr přijde ještě jedno největší zatahání jako bonus – pro štěstí!

Jsi svobodný? Chop se koštěte!

Kde: Německo

Být svobodný třicátník se nevyplatí ani v Německu. Pokud slavíte třetí kulaté narozeniny, a stále ještě nemáte prstýnek na ruce, dají vám koště do ruky a pošlou vás před radnici nebo před kostel – je třeba to tu pořádně zamést!

Německá tradice má různé varianty, v některých oblastech se zametají schody a někde vám nasypou i něco pod nohy, aby bylo skutečně co uklízet. Příjemné je, když jsou to třeba mince, a obsah lopatky si pak můžete ponechat.

Zametání však je jen na mužích, když slaví třicetiny svobodná žena, měla by všem známých vyleštit kliky u vchodových dveří!

Co z té piñaty asi vypadne? Foto: peasap / Creative Commons / CC BY 2.0.
Co z té piñaty asi vypadne? Foto: peasap / Creative Commons / CC BY 2.0.

Bouchni si

Kde: Latinská Amerika

Vezměte si tyče nebo klacíky a pořádně bouchejte! Do čeho? Přeci do piñaty! Tato zvláštní věc je zavěšená většinou na stromě nebo na trámu a může mít mnoho různých podob.

Nejčastěji je to hvězdice, připomínající kouli s party čepičkami, může to být ale i kůň, jednorožec, číslice, auto, jakákoliv pohádková postavička nebo klidně papírová figurína politika.

Podle správné tradice se oslavenci zavážou oči a tyčí pak bouchá do piñaty tak dlouho, než se rozbije a vypadne z ní nějaké překvapení. Na dětských oslavách většinou bouchají i gratulanti a odměnou je pak hromada sladkostí.

Tradice se drží v Latinské Americe (hlavně v Mexiku), kam ji přinesli Španělé, původ ale možná směřuje až Číny. Tam se v minulosti podobné křehké nádoby plní různými semeny a po rozbití podpálí. Celý rituál má přinést úrodu.

Všichni slaví v jeden den!

Kde: Vietnam

Nejoriginálnější zvyk mají rozhodně Vietnamci – narozeniny neslaví vůbec! A když ono datum nastane, ani se nepřipočtou ke svému věku jeden rok navíc.

Věčné mládí jim však závidět nemusíme, jakousi narozeninovou party pro všechny Vietnamce je zároveň oslava Nového lunární roku, tzv. Tết, která se koná mezi 21. lednem a 20. únorem (podle toho, kdy je měsíc zrovna v novu). Teprve v den této slavnosti se všichni stávají oficiálně o rok starší!

Den, kdy se narodili, Vietnamci příliš neprožívají, naopak ale slaví výročí úmrtí svých předků.

Foto: Úvodní foto: PublicDomainPictures / Pixabay 1, 2, 3, 5: Creative Commons 4: Pixabay
Související články
Zajímavosti
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Zajímavosti
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Zajímavosti
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
reklama
věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
reklama
věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kde leží hrob abatyše Mlady?
historyplus.cz
Kde leží hrob abatyše Mlady?
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Záhada mých skvrn na rukou
skutecnepribehy.cz
Záhada mých skvrn na rukou
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
nejsemsama.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Milionářské sny o medu
iluxus.cz
Milionářské sny o medu
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
enigmaplus.cz
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
21stoleti.cz
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Je zamilovaný do Kohoutové?
nasehvezdy.cz
Je zamilovaný do Kohoutové?
Někdy se stává, že se do sebe během natáčení zamilují dva herečtí kolegové. Možná je to i případ Bereniky Kohoutové (33) a Filipa Blažka (50), kteří hrají zamilovanou dvojici v seriálu Jedna rodina.