Domů     #MeToo: Vztahy mužů a žen navždy nabourá americký producent
#MeToo: Vztahy mužů a žen navždy nabourá americký producent
29.4.2023

Sociální sítě zaplavuje 15. října 2017 hashtag #MeToo. K němu se obracejí všichni, kteří se považují za oběti sexuálního násilí. Heslo poukazuje nejenom na skandály, odehrávající v lůně amerického showbyznysu, myšlenka je mnohem starší. Má přimět oběti sexuálního násilí, aby promluvily.

Všechno odstartuje americká herečka Alyssa Milanová (*1972), která ale upozorňuje ještě na další ženu v pozadí aféry. „S touto myšlenkou přišla v roce 2006 aktivistka Tarana Burkeová, já jsem ji pouze převedla do říše sociálních sítí.

Všechny ženy, které někdo sexuálně napadl nebo obtěžoval, jsem vyzvala, aby na Twitteru napsali #MeToo. Aniž by ukazovaly prstem na viníka,vysvětluje Milanová. Dodává, že její výzva vzbudila obrovskou a možná i nečekanou reakci.

Uplynulo sotva sedm hodin od zveřejnění a na její konto 15. října 2017 dorazilo asi 32 000 reakcí. Spouští se lavina.

Sexuální obtěžování, hon na čarodějnice, nebo stěžejní kauza? Na snímku Alyssa Milanová. Foto: Tom Sorensen - CC BY-SA 2.0
Sexuální obtěžování, hon na čarodějnice, nebo stěžejní kauza? Na snímku Alyssa Milanová. Foto: Tom Sorensen – CC BY-SA 2.0

Stinná povahová stránka

V centru pozornosti se už deset dní před výzvou ocitá filmový producent Harvey Weinstein (*1952), spoluzakladatel studia Miramax a producentské firmy pod svým jménem The Weinstein Company.

Postaral se o to, aby světlo světa spatřily takové filmové hity jako Pulp Fiction, Kill Bill nebo třeba trilogie Pán Prstenů.

Je známý tím, že si dokáže prosadit nezávislý film, ale také použít i lobbing v případě, když je přesvědčen, že si film rodící se pod jeho taktovkou zaslouží Oscara. Filmy, které produkoval, si odnesly ze slavnostních ceremoniálů 81 sošek.

Jenže jeho schopnost financovat filmové trháky bohužel hyzdí černá skvrna na jeho charakteru. Nevhodné chování vůči ženám.

Chování překračuje normy

Sedmašedesátiletý Weinstein, který se řadí k jedněm z nejvlivnějších hollywoodských osobností, byl nyní odsouzen na základě obvinění ze sexuálních útoků. Všechno přitom dlouho bublá pod pokličkou.

Filmové kruhy si celé roky šeptají o tom, že jeho vystupování vůči herečkám i spolupracovnicím daleko překračuje normy slušného chování, ale žádná z žen se neodvážila proti němu vystoupit. Obávaly se, že přijdou o roli a o práci…

Harvey Weinstein. Foto: Georges Biard - CC BY-SA 3.0
Harvey Weinstein. Foto: Georges Biard – CC BY-SA 3.0

Jak ho vyhodit a nerozčílit?

První vlaštovkou se 5. října 2017 stává deník The New York Times, který otevřeně píše o tom, že Weinstein obtěžoval dlouhá léta svoje kolegyně, začínající i zkušené herečky.

Svoje k tomu řekne i někdejší prezident společnosti Miramax Los Angeles Mark Gill, který uvádí: „Nejhorší bylo zacházení Harveyho Weinsteina se ženami, to byla největší špína.Autorky článku jsou Jodi Kantorová a Megan Twoheyová.

Slavná herečka Ashley Juddová (*1968) v něm vypráví o svém zážitku z roku 1997. Weinstein jí nabídne masáž. Juddová odmítne a on ji vzápětí požádá, aby ho sledovala během sprchování.

Hollywoodská hvězda přemýšlí o tom, jak ho vyhodit z pokoje, a přitom si ho proti sobě nepoštvat.

Herečku chtěl umlčet

Další rozzuřenou obětí je americká herečka Rose McGowanová (*1973). „Desítky let se mohl dopouštět násilí na ženách a zároveň to udržovat v tajnosti. Měl zkušený tým, který pro něj oběti umlčoval a diskreditoval,“ říká.

Phyllis Kupfersteinová, Weinsteinova právnička, to ale vidí jinak. McGowanová si prý chce pouze udělat reklamu a její obvinění nejsou opodstatněná. Nicméně její žaloba na podzim roku 2017 vlastně zahájí vlnu obvinění v rámci hnutí #MeToo.

Sama McGowanová říká, že Weistein v roce 2016 zjistil, že připravuje knihu, ve které chce vylíčit znásilnění, k němuž podle ní došlo roku 1997. Poslal za ní lidí, kteří se měli postarat o to, aby její vyprávění buď vůbec nevzniklo, nebo bylo považováno za naprosto nevěrohodnou pohádku.

Mluví i slavná jména

Ozývají se ale i další slavné herečky. Angelina Jolieová (*1975) se pro britskou BBC rozpovídá, že jí Weinstein v roce 1998 dělal návrhy v hotelovém pokoji.

Jazyk rozváže i Gwyneth Paltrowová (*1972) a také Uma Thurmanová (*1970), která líčí, jak ji producent povalil v hotelovém pokoji a snažil se před ní svléknout.

Ještě otevřeněji se se svými zkušenostmi svěřuje Heather Grahamová (*1970), která prý od něj obdržela nabídku, že když se s ním vyspí, dostane roli v chystaném filmu.

Ještě dále zašel v případě star Salmy Hayekové (*1966), které dělal sexuální návrhy v roce 2002, když s ním natáčela film Frida. „Zabiju tě, nemysli si, že nemohu, řekl jí prý, když odmítla.

Angelina Jolieová. Foto: Georges Biard -- CC BY-SA 3.0
Angelina Jolieová. Foto: Georges Biard — CC BY-SA 3.0

Více než 30 obvinění

Na sociálních sítích se rozpoutá vlna sdílení příběhů sexuálního obtěžování a obviněni jsou i další. Přetřásá se 15 let starý incident britského ministra obrany Michaela Fallona (*1952). Ten roku 2002 při večeři sahá na koleno rozhlasové reportérce.

Ministr se novinářce za své chování už tehdy omluvil. Přesto 2. listopadu 2017 raději rezignoval.

Americký herec Kevin Spacey (*1959), hvězda filmů Sedm nebo Obvyklí podezřelí, čelí prvnímu obvinění ze strany amerického herce Anthonyho Rappa (*1971) už 30. října 2017. K jejich setkání ale dojde v době, kdy Spaceymu bylo 26 let a Rappovi o 12 méně.

Další Spaceyho obvinění pak přibývají velmi rychle. Reagují hlavně herci a další zaměstnanci z londýnského divadla The Old Vic, kde Spacey působil coby umělecký režisér. Obvinění je nakonec přes třicet.

Osvobození nepomůže

Hvězda populárního seriálu Dům z karet dostane od společnosti Netflix okamžitě vyhazov. Z prakticky dokončeného filmu Všechny prachy světa jeho figuru režisér Ridley Scott vystřihne. Nikde jinde si Kevin herecky ani neškrtne.

Rappovi se za svoje chování omlouvá, prý byl tehdy opilý. Rozhodne se pro coming out a oznamuje veřejnosti, že je gay. „Odvádíte pozornost od problému,“ obviňují ho ale ostatní.

Nakonec putuje k soudu pouze na základě jednoho obvinění, podle kterého měl roku 2016 na ostrově Nantucket v americkém státě Massachusetts obtěžovat osmnáctiletého chlapce, který zde pracoval jako uklízeč nádobí. Údajně ho opil a pak osahával.

Během procesu 8. července 2019 Spacey odmítne dál vypovídat a odkazuje na pátý dodatek americké ústavy. Tvrdí, že telefon s důkazy své neviny ztratil. 18. července 2019 prokuratura zbavuje Spaceyho obvinění. Jeho herecká kariéra je ale v troskách.

Omluva není nic platná

Obvinění si 24. května 2018 vykoleduje i americký herec Morgan Freeman (*1937), známý například ze snímků Vykoupení z věznice Shawshank. Nashromáždí se jich vůči němu osm.

Zazní především jméno reportérky Chloe Melasové ze CNN, která s hercem v roce 2017 vedla rozhovor. Uvádí, že na ni měl sexuální narážky a obzvláště ho upoutalo její těhotenské bříško.

Chloe tehdy byla v šestém měsíci těhotenství a Freeman její stav komentoval slovy, že „by tam chtěl být“. Další žena, asistentka produkce, zase říká, že jí v roce 2015 nadzvedával sukni s dotazem, zda má spodní prádlo.

Ačkoli se herec za své chování omluvil s tím, že „není někdo, kdy by chtěl někoho úmyslně urážet“, a k soudu obvinění nedoputovala, stejně přišel o spoustu pracovních zakázek.

Kevin Spacey. Foto: Maryland GovPics - CC BY 2.0
Kevin Spacey. Foto: Maryland GovPics – CC BY 2.0

Dvě důležitá svědectví

Hlavní postavou celé aféry je však Weinstein. Tváří v tvář chystanému obvinění se nakonec v květnu 2018 raději sám přihlásí na policii. V červenci 2018 slouží u soudu kauci ve výší milion dolarů, aby mohl být propuštěn na svobodu.

I když přizná, že jeho chování ženám mohlo „způsobit hodně bolesti“, vinu v celé kauze jednoznačně popírá. Po téměř dvou letech naplněných vyšetřováním jeho kauz s ním 6. ledna 2020 začíná soud.

Soud musí prokázat obvinění jak ze znásilnění, tak z opakovaného sexuálního násilí. Proces proto staví na dvou svědectvích. První z nich poskytne Mimi Haleyiová, která byla asistentkou produkce a Weinstein ji měl roku 2006 nutit k orálnímu sexu. Druhé svědectví se do médií před procesem vůbec nedostalo.

Čtyři důvody, proč to nejde

Proč nejsou do obžaloby zahrnuty další obvinění? K mnoha z nich došlo už před tak dlouhou dobou, že mezitím skončila promlčecí lhůta. V některých případech incidenty nespadají pod newyorskou jurisdikci.

Třetím důvodem je skutečnost, že se nejedná o napadení, ale hrubé chování, které je sice odsouzeníhodné, ale nikoli trestné. Čtvrtým bodem se stává fakt, že mnoho žen ztratilo odvahu se v procesu angažovat.

Protichůdné názory

Teprve v soudní síni 24.února 2020 vypluje na povrch, že druhou klíčovou výpovědí je svědectví někdejší začínající herečky a dnes kadeřnice Jessiky Mannové.

K jejímu znásilnění Weinsteinem mělo dojít v roce 2013. „Je to doktor Jekyll i pan Hyde,“ zmiňuje se Mannová. Dodává, že zatímco na veřejnosti předstíral pozorného gentlemana, v soukromí se měnil ve vztekající se bestii, která v sexu chtěla dostat svoje.

Weinsteinova obhajoba staví na tom, že ženy přistupovaly na sexuální vztah s ním dobrovolně a chtěly zneužít producentovy moci k tomu, aby získaly vysněnou práci a roli. V případě Mannové vytahují jako důkaz e-maily, které si posílali. Ty mají dokázat přátelský vztah mezi nimi.

Sexuální predátor

Harvey Weinstein konečně nese zodpovědnost za zločiny, které spáchal,“ říká ale během líčení státní zástupce Cyrus Vance.

Poznamenává, že jde o nový den pro všechny oběti sexuálního násilí ve Spojených státech amerických a chválí ty ženy, které se odvážily o svých sexuálních traumatech mluvit.

„Weinstein je mnohonásobný sexuální predátor, který dokázal zneužít moci k tomu, aby svým obětem vyhrožoval, znásilňoval je, napadal, zesměšňoval a umlčoval,“ doplňuje. Jisté je, že aféra rozpoutala mnoho dalších obvinění po celém světě. Některá oprávněná, jiná už ne.

Ukáže ledovou tvář

Soud uznává 24. února 2020 Weinsteina vinným ve dvou z pěti bodů obžaloby. Podle nich svoje oběti sexuálně napadl a znásilnil. Obvinění z dalších tři bodů, které by ho mohly poslat za mříže až na doživotí, ho soud zprošťuje.

I tak mu ale hrozí trest až do výše 29 let. Weinstein se celou dobu přelíčení chová klidně. Jakmile zazní rozsudek, ukáže ledovou tvář a jenom něco šeptá svým právníkům. Podle nich prý tvrdil, že je nevinný. „Jak se toto může stát v Americe?“ dodá.

Soudní síň opouští s chodítkem v doprovodu své právničky Donny Rotunnové. Před soudní budovou Rotunnová prohlašuje: „Harvey je silný… Postavil se k tomu jako chlap.“ Konečný rozsudek ve výši … let odnětí svobody padl 11. března 2020.

Foto: CC
Související články
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Lifestyle
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Lifestyle
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
reklama
lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina