„Je mi zima, “ drkotá zuby mladý Viking Erik. „Napij se, nápoj bohů tě zahřeje,“ podává mu otec pohár s horkým vonícím nápojem. Mladík si přihne. Za chvíli se mu po celém těle rozlije příjemné teplo.
Brzy je pohár prázdný. Erik sáhne po dalším a také ho vyprázdní. Opilý už sotva mluví a jeho otec na tom není o nic lépe. Když synovi vypráví příběh o nápoji, notně se mu plete jazyk.
„Moudré stvoření jménem Kvasir, se zrodilo spojením dvou bohů, Æsira a Vanira, kteří plivali do velké nádoby. Kvasira pak zavraždili dva trpaslíci a jeho krev vytekla do tří nádob s medem. Kdo tento nápoj vypije, získá dar moudrosti a poezie.
Vypil ho i sám Ódin a v podobě orla odletěl do Valhaly,“ líčí táta Erikovi. Muži už nevnímají chlad. „Jen si dejte, uvaříme další,“ pobízí je Erikova matka Astrid.
Chuť dodá jalovec i pryskyřice
I ona už popila trochu lahodného moku a teď chystá novou várku. Složitý recept zná nazpaměť, tekutinu připravuje během dlouhé severské zimy každý den.
Do ve vodě zkvašenému ječmeni (který může zaměnit za žito či pšenici), přilije porci medu, přisype červené brusinky.
Tentokrát bude chuť nápoje ještě lahodnější, protože má i hrozny vína z Řecka nebo Říma (jde o první chemický důkaz dovozu hroznového vína na sever Evropy – pozn. red.). Astrid opatrně ochutnává lektvar probublávající v kotlíku.
Dochucuje ho myrtou, řebříčkem, jalovcem a tečku mu dodá březová pryskyřice. Bylinky a koření zajistí příjemnou chuť a léčivé vlastnosti.
Odhaluje složení
Důkazy o tom, že Vikingové si tento nápoj připravovali za chladných dnů už ve starověku, pocházejí z řady hrobů.
Za tajemstvím nápoje se už před několika desítkami let vydal Patrick McGovern, biomolekulární archeolog z Archeologického a antropologického muzea na univerzitě v americké Pensylvánii. Pročesával švédská a dánská muzea a hledal střepy nádob se zbytky nápojů.
Prozkoumal vzorky ze dvou švédských a dvou dánských hrobů válečníků a kněžek, nejstarší z nich pochází z období kolem roku 1500 př. n. l. Nalezen byl v nádobě u ostatků vikingského válečníka v Dánsku.
Další tři vzorky odebral z cedníků a šálků, sloužících k podávání vína. Jeden se nalézal v hrobce v dánském Juellinge. Sítko svírala v ruce asi třicetiletá žena, uložená k poslednímu odpočinku kolem roku 200 př. n. l.
Než se ale podařilo zjistit složení nápoje, musel si McGovern počkat až do roku 2014. „V polovině devadesátých let nebyla technologie pro analýzu těchto chemických zbytků k dispozici,“ říká.
Žaludek si nezkazíte
Když jsou konečně dostupné moderní technologie, krůček po krůčku odhaluje záhadné složení tekutiny a podaří se mu sestavit recept.
„Člověk by si myslel, že si všemi těmito různými látkami zkazíte žaludek, ale ve skutečnosti, když je dáte ve správném množství a vyvážíte ingredience, chutnají opravdu velmi dobře,“ komentuje výsledek své letité práce McGovern. Neváhá a nabídne ho ostatním.
Díky spolupráci s pivovarem Dogfish Head Craft z amerického Delawaru se o prostředek proti lezavé zimě podělí všemi zájemci po celých Spojených státech amerických. Pravý starověký vikingský grog je tak možné v USA koupit v obchodech s alkoholickými nápoji.