Skip to content

5 velikonočních receptů: Hrníčkového beránka zvládne i kuchař začátečník!

Udělejte si správný vývar s knedlíčky nebo jednoduchého beránka, k jehož přípravě nepotřebujete váhu ani odměrku! A to ještě nemluvíme o třech zbývajících dobrotách…

1. – Velikonoční perníčky

Co potřebujete? 400 gramů moučkového cukru, 100 gramů tuku, 4 polévkové lžíce medu, 4 vajíčka, kilo hladké mouky, lžička skořice, stejně roztlučeného fenyklu, 2 malé lžičky jedlé sody, žloutek

Jak na to? Do tuku, cukru a medu, který jste společně rozehřáli a zase nechali vychladnout, vmíchejte vejce. Mouku promixujte se sodou a kořením a přidejte suroviny. Vypracujte těsto a hněťte jej, dokud není lesklé.

Z těsta vyválejte placku a vykrajujte velikonoční tvary. Pečte na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíru. Ihned po vyjmutí perníčky ještě na plechu potřete rozšlehaným žloutkem. Připravit si můžete i barevné polevy.

pernicek
Perníčky nejsou vděčným zákuskem pouze o Vánocích…

2. – Hrníčkový beránek

Co potřebujete? Hrnek polohrubé mouky, hrnek hladké mouky, hrnek moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, jeden prášek do pečiva, 2 vejce, lžička kakaa a sušené citronové kůry, hrnek mléka, půl hrnku rozpuštěného másla, hrst rozinek, hrst drcených ořechů

Jak na to? Smíchejte všechny suché suroviny, přidejte vejce, mléko a nakonec tuk a dobře promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, přikryjte a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi hodinu.

beran
Hrníčkového beránka zvládne i kuchař začátečník.

3. – Celerová velikonoční pomazánka

Co potřebujete? 5 vajíček, 80 gramů řapíkatého celeru, stejné množství šunky, lžíce dijonské hořčice, 100 gramů másla, 3 lžíce majolky

Jak na to? Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, oddělte žloutky a bílky. Bílky posekejte najemno. Řapíkatý celer oloupejte, nakrájejte na jemné kousky a krátce poduste na másle (stačí lžička). Šunku zatím nakrájejte na jemné kostičky.

Změklé máslo utřete s vychladlými žloutky a hořčicí. Potom vmíchejte vychladlý celer, šunku, bílky a majonézu. Pomazánku podle chuti osolte, opepřete a nechte v chladu rozležet. Podává se na celozrnném chlebu či housce, zdobte petrželkou.

vejce
Také vám po pomlázce zbývá nějak moc vajíček? Udělejte z nich pomazánku!

4. – Uzeninová nádivka na kopřivách

Co potřebujete? Půl kila uzeného masa, hrst strouhanky, 100 gramů slaniny, půl litru mléka, 3 rohlíky, 4 vajíčka, cca 8 lístků kopřiv, petržel, sůl, nové koření, pepř, muškátový květ

Jak na to? Uzené maso uvařte a poté naporcujte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na kostičky. Vejce rozšlehejte v mléce, přidejte nakrájené maso a rohlíky. Mírně osolíme, opepříme, ochutíme utlučeným novým kořením a muškátovým květem.

Kopřivy spařte vařící vodou, spolu s petrželkou nadrobno nasekejte a přidáme do nádivky. Vše důkladně promíchejte, přisypte strouhanku. Je-li nádivka tuhá, přilijte mléko. Pekáček vymastěte máslem, na dno rozložte plátky slaniny a na ně nádivku.

Pečte asi 40 minut ve vyhřáté troubě.

stinging-nettle-leaves
Kopřiva do jarních receptů zkrátka patří. Ty velikonoční na tom nejsou jinak.

5. – Drůbeží vývar s mandlovými knedlíčky

Co potřebujete? pepř, mrkev, petrželová nať, kuřecí skelet, cibule, petrželka kořenová, česnek, kousek celeru, olej. Na kuličky: mandle – 60 gramů, 2 vejce, polohrubá mouka, vařené kuřecí maso, strouhaná houska, mléko

Jak na to? Neoloupanou cibuli rozkrojte na polovinu a na řezu pečte na suché pánvičce dohněda. Skelet, celou zeleninu, opečenou cibuli, česnek, petrželové stonky bez lístků, celý pepř a sůl povařte, při malém varu asi hodinu a půl.

Sceďte, maso oberte do vývaru, zeleninu rozmačkejte na kaši a vmíchejte.

Příprava knedlíčků: Mandle spařte a oloupejte, poté nasekejte. Vařené maso rozmixujte s jedním vejcem, solí a mletým pepřem. Promíchejte se 4 lžícemi mléka a zahustěte strouhankou. Hněťte knedlíčky, nechte je odležet, poté je smočte v mixu mléka, mouky a jednoho vejce.

Obalte v mandlích. Servírujte na talíř před nalitím polévky.

Foto: shutterstock.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …
reklama

Nenechte si ujít další zajímavé články

Mrtvolné jezero
enigmaplus.cz

Mrtvolné jezero

Himálajské jezero vyvolává v myslích...
Existují lidé se superschopnostmi?
enigmaplus.cz

Existují lidé se...

Téměř všichni milujeme filmy o...
Mohl megalodon přežít?
enigmaplus.cz

Mohl megalodon přežít?

Jen málokteré zvíře na planetě by dnes dokázalo v...
Moravská Mariazell: Zázračné místo uprostřed lesů
epochanacestach.cz

Moravská Mariazell: Zázračné...

Stojí za to o něm...
Chcete se stát astronautem? Řekneme vám jak na to!
21stoleti.cz

Chcete se stát astronautem?...

Už odmalička vás fascinují hvězdy, planety a...
Soundbar Sennheiser AMBEO nově podporuje 3D zvuk Sony 360 Reality Audio
iluxus.cz

Soundbar Sennheiser AMBEO...

Dokonalý televizní obraz musí být...
Skončí s herectvím kvůli sporům s kolegy?
nasehvezdy.cz

Skončí s herectvím kvůli...

Je na pokraji svých možností?...
Záhady fyziky hvězd pomáhá v Opavě řešit dalekohled „WHOO!“
21stoleti.cz

Záhady fyziky hvězd pomáhá...

Už pět let provozuje Slezská univerzita dalekohled...
Kvůli své velké kamarádce jde přes mrtvoly
nasehvezdy.cz

Kvůli své velké kamarádce...

Kolegyně Tereza...
Marsa Alam: Z rybářské vesničky nejoblíbenějším místem v Egyptě
epochanacestach.cz

Marsa Alam: Z rybářské vesničky...

Poznejte obdivuhodné...
Moderní konvektory hřejí i šetří energii
rezidenceonline.cz

Moderní konvektory hřejí i...

Pokud pomineme vytápění obytných prostor na tuhá paliva, tak...
Nový Peugeot 5008 GT: Majestátní lev, který vidí i v noci
epochalnisvet.cz

Nový Peugeot 5008 GT:...

Nejstarší stále fungující automobilová...