Skip to content

5 překvapivých věcí, které jste nevěděli o čokoládě

Říkalo se jí Nápoj bohů a její historie sahá až do období 1000 let před naším letopočtem. Během staletí se pak z podivného hutného nápoje starých Aztéků stal pamlsek, který milují miliony lidí po celém světě.

Jen Češi spotřebují 60 000 tun čokolády ročně.

1. Sladké platidlo -  Aztékové si byli dobře vědomi ceny „kakaového zlata“, používali kakaové boby dokonce jako platidlo. 1 kakaový bob odpovídal ceně za 1 rajče, za 30 bobů se dal koupit králík.
1. Sladké platidlo – Aztékové si byli dobře vědomi ceny „kakaového zlata“, používali kakaové boby dokonce jako platidlo. 1 kakaový bob odpovídal ceně za 1 rajče, za 30 bobů se dal koupit králík.
2. Svede každou ženu -  Markýz de Sade (1740–1814) podával čokoládu na svých soukromých orgiích jako afrodiziakum. Proslulý svůdník Casanova (1725–1798) ji nazýval elixírem lásky. Francouzská královna Marie Tereza Habsburská (1638–1683) prohlašovala, že jí záleží jen na dvou věcech – na čokoládě a na králi. V tomto pořadí.
2. Svede každou ženu – Markýz de Sade (1740–1814) podával čokoládu na svých soukromých orgiích jako afrodiziakum. Proslulý svůdník Casanova (1725–1798) ji nazýval elixírem lásky. Francouzská královna Marie Tereza Habsburská (1638–1683) prohlašovala, že jí záleží jen na dvou věcech – na čokoládě a na králi. V tomto pořadí.
3. Čokoláda zabíjí psy -  Pro psy je čokoláda smrtelně nebezpečná. Obsahuje látky, které jsou pro ně ve vyšších dávkách toxické. Přes trávicí trakt se rychle vstřebají do krve a může dojít k otravě.
3. Čokoláda zabíjí psy – Pro psy je čokoláda smrtelně nebezpečná. Obsahuje látky, které jsou pro ně ve vyšších dávkách toxické. Přes trávicí trakt se rychle vstřebají do krve a může dojít k otravě.
4. Jak roste čokoláda? -  Plody kakaovníku rostou přímo na kmeni. Když se odříznou a otevřou, teprve pak jsou vidět kakaové boby ve své surové podobě. V tuto chvíli ale ještě nejsou hnědé, obaluje je bílá slupka. Na světě existují 3 hlavní druhy stromů kakaovníku (Forastero, Criollo a Trinitario), jejichž boby mají každý svou charakteristickou chuť a vlastnosti. Kvalitní čokoláda vzniká až smícháním těchto tří druhů.
4. Jak roste čokoláda? – Plody kakaovníku rostou přímo na kmeni. Když se odříznou a otevřou, teprve pak jsou vidět kakaové boby ve své surové podobě. V tuto chvíli ale ještě nejsou hnědé, obaluje je bílá slupka. Na světě existují 3 hlavní druhy stromů kakaovníku (Forastero, Criollo a Trinitario), jejichž boby mají každý svou charakteristickou chuť a vlastnosti. Kvalitní čokoláda vzniká až smícháním těchto tří druhů.
5. Čokoládový hotel -  V Itálii existuje hotel ve tvaru čokoládové tabulky, kde i dveře od pokojů, koberce a jiné dekorační doplňky vypadající jako tabulková čokoláda. Jmenuje se Etruscan Chocohotel a nachází se ve městě Perugia.
5. Čokoládový hotel – V Itálii existuje hotel ve tvaru čokoládové tabulky, kde i dveře od pokojů, koberce a jiné dekorační doplňky vypadající jako tabulková čokoláda. Jmenuje se Etruscan Chocohotel a nachází se ve městě Perugia.
Foto: shutterstock.com, wikipedia.org,
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle Zobrazit více …